Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Ιουν 2013

#rbnews 37: Πιάσε μία μεταρρύθμιση με ολίγη από διαφάνεια

Η 37η εκπομπή του #rbnews υποδέχεται τη νέα κυβέρνηση μεταρρυθμιστών που απαρτίζεται από 2 κόμματα (που κυβερνούν από το 1974 ως σήμερα αδιάκοπα), 9 απογόνους πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών, και 6 επαγγελματίες δημοσιογράφους.


Στο στούντιο ο @galaxyarchis με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας "Επενδυτής", Βασιλική Σιούτη, συζητούν για τη νέα υπουργική σύνθεση που προδιαθέτει για απότομη δεξιά στροφή και πολιτικά και επικοινωνιακά. Στη συνέχεια γίνεται λόγος στο ρεπορτάζ της Βασιλικής για την υπό ίδρυση "Ακαδημία Διαφάνειας" από τον καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης, Σπύρο Φλογαΐτη, παραδοσιακό φίλο όλων των κυβερνήσεων και επικεφαλής "χρυσής" ΜΚΟ.

Για την εν λόγω "Ακαδημία Διαφάνειας" ακολουθεί το πλήρες άρθρο της Βασιλικής Σιούτη στον "Επενδυτή".

29 Ιουν 2013

Οι εργαζόμενοι στον Κατσέλη καταγγέλλουν κακοδιαχείριση που οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας

Όργιο κακοδιαχείρισης καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων στην εταιρεία NUTRIART (Κατσέλης), το οποίο οδήγησε στην αίτηση πτώχευσης που υποβλήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το σωματείο, αναφέρεται καταστροφικές επιλογές της διοίκησης, βύθιση των εσόδων μετά την ενοποίηση με την Αλλατίνη, αδιαφανείς εξωτερικές συνεργασίες, σκανδαλώδεις δαπάνες σε εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ κ.α. Τυχόν πτώχευση της εταιρείας θα σημάνει αυτομάτως την απόλυση 500 εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγα χρόνια η εταιρεία απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους. Αναλυτικότερα...

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #23


 
1. Βρετανία

Νεα σειρά μέτρων και περικοπών ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών
Μια νεα σειρά μέτρων σε κοινωνικές παροχές και μισθούς του δημοσίου τομέα ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, George Osborne με συνολικές περικοπές 11.5 δις λιρών.

25 Ιουν 2013

Συμμετοχική και εναλλακτική δημοσιογραφία στην εποχή της κρίσης. Με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Νίκος Σμυρναίος (@smykos)
24 Ιουνίου 2013

Η αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ δείχνει ανάγλυφα το πως τα μέλη κι οι υποστηρικτές της φαντάζονται τη δημόσια σφαίρα της χώρας : ακρωτηριασμένη, πλήρως εμπορευματοποιημένη κι ελεγχόμενη.

Μια τέτοια θεώρηση πηγάζει από τη βαθιά αντιδραστική αντίληψη του δημόσιου χώρου που χαρακτηρίζει την σημερινή εξουσία, η οποία αντιλαμβάνεται τα ΜΜΕ ως διόδους διάχυσης της κυβερνητικής προπαγάνδας και της κυρίαρχης ιδεολογίας.

23 Ιουν 2013

Συζήτηση στην ΕΡΤ: «Outsourcing Social Media»

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο προαύλιο του κατειλημμένου ραδιομεγάρου της ΕΡΤ έγινε μία συζήτηση, με πρωτοβουλία του τμήματος πολυμέσων της ΕΡΤ, με θέμα «outsourcing social media: η εμπειρία της ΕΡΤ και πως μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον». Στη συζήτηση συμμετείχε το Radiobubble, μαζί με τα Omnia TV, Δρομογράφος, Mind the Cam και GatheRate. Επίσης συμμετείχε και εκπρόσωπος του Δικτύου για τη Δικτυακή Απελευθέρωση DLN (Digital Liberation Network).

Το ανοικτό τραπέζι, που συντόνισε ο Β. Βασιλόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πολυμέσων της ΕΡΤ, έγινε σε συνέχεια της εκπομπής της 16ης Ιουνίου στο στούντιο της ΕΡΤ. Εκείνη η εκπομπή ήταν η πρώτη στην οποία η δημόσια τηλεόραση έδωσε χώρο στα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτή τη δεύτερη επαφή της ΕΡΤ με τα κοινωνικά δίκτυα, συζητήθηκαν οι εμπειρίες από τη συνεργασία της κοινωνίας του Διαδικτύου με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και πού αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχεια. Κατατέθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία μίας νέας, όχι πια κρατικής, αλλά κοινωνικής τηλεόρασης και πώς αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των social networks. Συζητήθηκαν από τους νέους κώδικες επικοινωνίας έως τα ζητήματα αλλαγής φιλοσοφίας, και από τις νομικές παραμέτρους μέχρι τις τεχνικές διαδικασίες μίας τέτοιας μετάβασης.

21 Ιουν 2013

#rbnews 36: Η τρικομματική σβήνει το πρώτο... κόμμα της

Την περασμένη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις επαναληπτικές εκλογές του καλοκαιρού του 2012. Από εκείνες τις κρίσιμες εκλογές προέκυψε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σχήμα διακυβέρνησης, σε μία επίσης ξεχωριστή ιστορική στιγμή. Στην 36η εκπομπή του #rbnews κάνουμε ανασκόπηση της πρώτης αυτής χρονιάς της κυβέρνησης, η οποία, σβήνοντας ένα κεράκι, ταυτόχρονα έσβησε τη Δημόσια Τηλεόραση, αλλά και τον έναν από τους εταίρους της.

Για την ιστορία, ας θυμηθούμε τις 14 δεσμεύσεις της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης, που, όπως όλα δείχνουν, μετατρέπεται σε δικομματική:

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #22


Στις διεθνείς ειδήσεις του #rbnews αυτή την εβδομάδα:
  • Νέος νόμος απαγορεύει σε ξένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία
  • Έκκληση να πάψουν οι γιατροί στο Γκουαντάναμο να υποχρεώνουν τους απεργούς πείνας να λαμβάνουν τροφή
  • Αποστολή Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (FNSP) σε 5 πόλεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας
  • Αύξηση των εκατομμυριούχων στην Ισπανία, ενώ η παιδική φτώχεια αγγίζει επίπεδα ρεκορ 
  • Αίτηση πολιτικού ασύλου στην Ισλανδία φέρεται να κάνει ο Edward Snowden

20 Ιουν 2013

#supportradiobubble

Twitter storm image thanks to Todos somos griegos

* Thank you from the bottom of our hearts for your moving participation in and support for our efforts to develop an independent media, a media that is based on participation of and control by ordinary citizens.
* Nous vous remercions de tout coeur pour votre participation émouvante et votre soutien pour nos efforts de créer un média indépendant, un média fondé sur la participation et le contrôle des citoyens.
* We danken jullie allemaal enorm voor jullie hartverwarmende deelname aan en het ondersteunen van onze pogingen om onafhankelijke media te creëren, media die gedragen en beheerd worden door mensen zoals jij en ik.

Εχθές, στις 8 το βράδυ, οι χρήστες του twitter σε όλο τον πλανήτη "βομβαρδίστηκαν" από μια διαδικτυακή εκδήλωση αλληλεγγύης προς το radiobubble με αφορμή την καμπάνια του στο Indiegogo
και το hashtag #supportradiobubble αναδείχθηκε σε παγκόσμιο trending topic μέσα στα 5 πρώτα λεπτά της ώρας.
Μόνο μέχρι τις 9 παρά τέταρτο ώρα Ελλάδας, 4623 τουητς με hashtag #supportradiobubble κατέκλυσαν τον ιστό, προερχόμενα από 693 twitter accounts από διαφορετικά σημεία του πλανήτη γη.
Mέχρι σήμερα το μεσημέρι, το #supportradiobubble παρέμενε ψηλά στην κατάταξη των παγκόσμιων trending topics, υπενθυμίζοντας ότι το διαδίκτυο και το twitter αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους πολίτες που συμμετέχουν συνειδητά στη διαδικασία της ενημέρωσης.
Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την συγκινητική συμμετοχή σας και την υποστήριξη των προσπαθειών μας για Μέσα Ενημέρωσης ανεξάρτητα, Μέσα Eπικοινωνίας φτιαγμένα από τους πολίτες, που στηρίζονται στη συμμετοχή και τον έλεγχό τους.

Εκδηλώσεις ΕΡΤ - Πέμπτη 20/6

Τρίτη ημέρα από την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης και το "μαύρο" παραμένει στις οθόνες. Ωστόσο, το πρόγραμμα της ΕΡΤ συνεχίζεται και μεταδίδεται διαδικτυακά, και από το radiobubble. Συνεχίζονται επίσης οι εκδηλώσει στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή.

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
18.30 - 20:30 Ραδιομεγαρο : «outsourcing social media: η εμπειρία της ΕΡΤ και πως μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον» (ανοικτό τραπέζι) με εισηγητές από Radiobubble, Omnia TV, Mind the Cam, Δρομογράφος και GatheRate.
21.00 Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την χορωδία των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ
21.30 μουσικά αποσπάσματα από παραστάσεις του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώτη
22.00 Ε.Σ.ΕΛ.ΟΝ : Takis Tyrovolas (Κιθάρες – Φωνητικά)- Βαγγέλης Ψύγκας (Μπάσο – Φωνητικά)-Μηνάς Βασιλάκης (Drums – Percussion )-Λίλιαν Ανερούση (Φωνητικά)
22.45 Πένυ Σκαρου. Γιολάντα Κλαουδατου( ντραμς) – Γιώργος Ζαβριδης (πιάνο)
23.30 THE BOY
24.00 WOLFY FUNK PROJECT
24.30 Μεράντζας. Βασίλης Κετεντζογλου- Τάσος Κούρτης

Τελικά η #ert κλείνει με απόφαση της Κομισιόν ή όχι;

Και ναι και όχι.
Σύμφωνα με αυτό το τουητ του @gavgero


και ακολουθώντας αυτό το λινκ, οδηγούμαστε στον ιστότοπο EUR-lex, στον οποίο δημοσιεύεται η υιοθετηθείσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (το αντίστοιχο δικό μας ΦΕΚ).

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση 2011/791/EU του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, η οποία απευθύνεται στην Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείματος, και η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [Official Journal L 320 , 03/12/2011 σελ. 0028 - 0031

Στο σημείο 1i, αναφέρεται το εξής:

(i) ministerial decisions that initiate the closure, merging or substantial downsizing of entities. This affects KED, ETA, ODDY, National Youth Institute, EOMEX, IGME, OSK, DEPANOM, THEMIS, ETHYAGE and ERT, and 35 other smaller entities;

δηλαδή: Υπουργικές αποφάσεις που εισηγούνται το κλείσιμο, συγχώνευση ή μείωση (σμίκρυνση) οργανισμών. Κατόπιν αναφέρονται οι οργανισμοί τους οποίους το σημείο αυτό αφορά, μεταξύ αυτών και η ΕΡΤ.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις που υιοθετούναι από το Συμβούλιο των Υπουργών, κατατίθενται και συζητιούνται σε αυτό το όργανο, κατόπιν πρότασης (draft proposal) της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (δηλαδή της Κομισιόν).

Οι σημερινές εξελίξεις σχετικά με την #ert


από τα τουητς του #rbnews

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων - Τέσσερις ιστορίες που σπάνε τη σιωπή

       


 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), δίνουν  πρόσωπο και φωνή σε τέσσερις άγνωστες ιστορίες προσφύγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου). Ο Μίτρα, ο Αμάντου, ο Σααλίμ, και η Νασρίν* από τη Συρία έκαναν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ελλάδα, βίωσαν στη χώρα τους τον πόλεμο, τη βία, την απόγνωση και αναγκάστηκαν  να την εγκαταλείψουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο από ανάγκη και όχι από επιλογή.  Αυτές είναι οι ιστορίες τους, που όπως πολλοί άλλοι πρόσφυγες δεν μπορούν να πουν, είτε γιατί βρίσκονται σε κάποιο κέντρο κράτησης είτε γιατί φοβούνται να τις αφηγηθούν. Είναι οι ιστορίες στις οποίες δίνουμε εμείς φωνή σπάζοντας τη σιωπή τους, καλώντας το κοινό να τις μοιραστεί: www.msf.gr/tellmystory.

19 Ιουν 2013

Με το βλέμμα των ξένων: η ελληνική κρίση στον διεθνή τύπο


της @Krotkie
Από την στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση στην χώρα μας, και ειδικότερα από το Καστελόριζο και εξής, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, και πάντως σίγουρα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, για λόγους προφανείς. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τη φύση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αποτελεί επαρκή λόγο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Από ένα σημείο και μετά, βέβαια, το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε στην κατάσταση της οικονομίας και τις σχετικές εξελίξεις, καθώς η κρίση, ως ανεμένετο, επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Ειδικότερα για ορισμένες χώρες, τις πιο ευάλωτες της Ευρωζώνης, ορισμένες εκ των οποίων έτσι κι αλλιώς, ακολούθησαν τη μοίρα της Ελλάδας, προσδενόμενες και αυτές στο άρμα του “διορθωτικού προγράμματος” της Τρόικα, η Ελλάδα λειτουργούσε σαν ένα είδος τρέηλερ για όσα θα υφίσταντο σύντομα και αυτές. Χαρακτηριστικό, πάντως είναι πως, μέχρι πολύ πρόσφατα, το επίσημο πολιτικό σκηνικό αποπειράτο λυσσαλέα να πείσει πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν αφορούν αυτές τις χώρες -γραμμή την οποία ακολούθησαν και τα μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών· το γεγονός αυτό ήταν εξαιρετικά πρόδηλο, για παράδειγμα στην Ισπανία -σχολιαζόμενο μάλιστα ειρωνικά στο τουήτερ με το hashtag #SpainIsNotGreece -, αντίστοιχη όμως ήταν η τακτική και στην Ιταλία ή την Πορτογαλία, αν και σε λιγότερο έντονο βαθμό.

17 Ιουν 2013

Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας

από τον Εξάντα

Απαντάμε στον αυταρχισμό με δημιουργία 
Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, μας συγκλόνισε. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί βρεθήκαμε στο ραδιομέγαρο από την πρώτη στιγμή. Κάθε μέρα καταγράφουμε ότι βλέπουμε. Μοντάραμε γρήγορα 9 λεπτά για να μη σβηστούν από τη μνήμη μας όσα έγιναν την πρώτη μέρα. Αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασής μας. Θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε.

Η sequence αποτελεί προπομπό του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που γυρίζουμε από την αρχή της κρίσης, τα τελευταία τρία χρόνια. Λέγεται AGORÁ - From Democracy to the Market, και αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Το AGORÁ θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2014.
Πολλούς Χαιρετισμούς
Γιώργος Αυγερόπουλος
Δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας

Κλικ για να δείτε το video. 

Βίντεο συμπαράστασης για την ΕΡΤ από το ΒερολίνοΑπό την ελληνική κοινότητα Βερολίνου

16 Ιουν 2013

16 Ιουνίου 2013, συζήτηση στην #ERT για τα κοινωνικά δίκτυα και τα ανεξάρτητα ψηφιακά μέσαΣυμμετέχουν δημοσιογράφοι από @radiobubble, @thepressproject, @omnia_tv, @amagiradio και η Αγγελική Γαζή (καθηγήτρια επικοινωνίας και διαδικτύου στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου)

Λογοκρισία: μια παλιά ελληνική ιστορία


Από τις πρώτες ώρες της ελληνικής Επανάστασης και τους Βαλκανικούς Πολέμους, ως τη χούντα του Μεταξά, την Κατοχή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, η Ελλάδα έχει γνωρίσει αμέτρητες φορές φαινόμενα λογοκρισίας, φίμωσης και δίωξης “αιρετικών”. Χιλιάδες εξ αυτών τιμωρήθηκαν με τον σκληρότερο τρόπο για τις σκέψεις και τις απόψεις που αποτύπωσαν πάνω στο χαρτί.

Ο μεγάλος Ρωμαίος σατιρικός Γιουβενάλης ειρωνευόμενος την απαγόρευση δημοσίευσης οποιουδήποτε είδους κριτικής στην πλούσια Ελίτ της Ρώμης έγραψε ότι “Ο λογοκριτής αθωώνει τα κοράκια και καταδικάζει τα περιστέρια”. Μία φράση, που το νόημά της έμεινε αναλλοίωτο για πάνω από 2.000 χρόνια.

15 Ιουν 2013

Σκουριές: «Kινηματική κάλυψη» εναντίον «δημοσιογραφίας με σύνορα»


Η παρακάτω έρευνα/παρουσίαση έγινε από κοινού με την δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών Ντίνα Δασκαλοπούλου. Με επιπλέον στοιχεία που προσέθεσε προφορικά, η δημοσιογράφος παρουσίασε τη συγκεκριμένη δουλειά στην εκδήλωση  που διοργάνωσε την Πέμπτη 18 Απριλίου η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος. 

Χρήστος Σύλλας // @csyllas

- Εισαγωγικά -
«But the establishment can't admit that it is the human rights violations that make the countries attractive to business». (Edward S. Herman, "The Human Rights Charade")

«Αυτό όμως που δεν μπορεί να παραδεχτεί το καθεστώς είναι ότι οι ίδιες οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκείνες που καθιστούν τις χώρες ελκυστικές στις επιχειρήσεις».

Κάπου στα 1998 ο Edward Herman, ο άνθρωπος που με τον Noam Chomsky συνέγραψε ένα από τα πιο κομβικά βιβλία για την πολιτική οικονομία των μίντια, αναφερόταν στην αδυναμία των καθεστωτικών μέσων των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ότι τα στρατιωτικά καθεστώτα στην Αργεντινή και την Βραζιλία όπως επίσης και εκείνα του Πινοσέτ στη Χιλή και του Μάρκος στις Φιλιππίνες, δημιουργούσαν τις κατάλληλες επενδυτικές συνθήκες για τον επιχειρηματικό επεκτατισμό των ΗΠΑ. Η συντριβή των εργατικών αντιστάσεων, το ποδοπάτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και η επιβολή νόμων προς όφελος των επενδυτών ήταν το μείγμα πολιτικής του νεογέννητου νεοφιλελευθερισμού, γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Κράτη έκτακτης ανάγκης, καταστολή και στρατιωτικοποίηση: οι συνήθεις συνθήκες υποδοχής για τις ανάγκες εγκαθίδρυσης κεφαλαίων – συνθήκες άγνωστες στα καθεστωτικά μίντια των ΗΠΑ.

Περίπου 40 χρόνια μετά, το καπιταλιστικό εγχείρημα της ευρωζώνης βρίσκει τη δική του θέση στην αλληλουχία κρίσεων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Η Ελλάδα των μνημονίων και των διαψεύσεων, των αριθμών και των ανθρώπων, των εξασφαλισμένων και των επισφαλών, εμφανίζεται στο παραπάνω σχήμα με τις δικές της όπως είναι λογικό ιστορικές ιδιορρυθμίες. Με την καταγεγραμμένη ανεργία να αγγίζει το 28%, με το 60% των ανέργων να μην έχουν εργαστεί για ένα χρόνο και με την υποτίμηση της εργασίας να συνεχίζεται αμείωτη, η ατομική και συλλογική εξαθλίωση κυριαρχεί στην καθημερινότητα. Ο ντόπιος καπιταλισμός, εξωστρεφής όταν το υπαγορεύουν οι ανάγκες αναπαραγωγής του αλλά και εσωστρεφής για λόγους «εσωτερικής» διατήρησης της κυριαρχίας του, κάνει μέχρι στιγμής πολύ καλά τη δουλειά του – στέκει ανεξέλεγκτος μέσα στη ψευδεπίγραφη δημοκρατία της μεταπολίτευσης που τον εξέθρεψε, ενώ συμβάλλει στην αφομοίωση και την καταστολή ριζοσπαστικών κινηματικών διαδικασιών. Παρά τις δυσκολίες όμως, αυτές οι τελευταίες αφήνουν τα ίχνη τους, συνδιαμορφώνουν νέες εστίες αντίστασης και καλλιεργούν πολιτικά προτάγματα.

Εντασσόμενη στο παραπάνω σχήμα, η συγκεκριμένη παρουσίαση ενδιαφέρεται να σκιαγραφήσει μάλλον, και όχι ν’ αναλύσει σε βάθος (θα ήταν χρήσιμη ωστόσο μια τέτοια δουλειά) έναν σύντομο προβληματισμό για την ποιότητα της δημοσιογραφικής κάλυψης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ( το 95% ανήκει στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και κατά 5% στην ΑΚΤΩΡ του ομίλου συμφερόντων Μπόμπολα) και των αντιδράσεων που συναντά στην τοποθεσία Σκουριές της Χαλκιδικής.

#rbnews 35: "Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα"

H 35η εκπομπή του #rbnews αποτελεί μέρος του αφιερώματος του radiobubble news στην "Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα". Για τους λόγους του αφιερώματος είναι δίωρη και περιλαμβάνει ηχητικά των συνεντεύξεων που πήρε τη Ντόρα Οικονομίδου από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ σχετικά με το θέμα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δημήτρης Τρίμης* (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ): για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα της κρίσης, την τρομοκρατία και τις επιθέσεις στους δημοσιογράφους, τις κινητοποιήσεις του κλάδου και τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής.
  • Μάριος Λώλος (φωτορεπόρτερ, πρόεδρος ΕΦΕ): για το -παραλίγο θανατηφόρο- χτύπημα που δέχτηκε από άνδρα των ΜΑΤ, τις επιθέσεις και τις παρενοχλήσεις της αστυνομίας στο έργο των φωτορεπόρτερ και τα συμφέροντα στα ΜΜΕ.
  • Τατιάνα Μπόλαρη (φωτορεπόρτερ): για το χτύπημα που δέχτηκε από άνδρα των ΜΑΤ και τις απειλές που δέχονται οι ρεπόρτερ εν ώρα εργασίας.
  • Κώστας Βαξεβάνης (δημοσιογράφος): για τις συνεχιζόμενες διώξεις από την ελληνική δικαιοσύνη, λόγω της δημοσίευσης της περιβόητης "λίστας Λαγκαρντ".
  • Αγγελική Κουρούνη* (ανταποκρίτρια, μέλος των ΡΧΣ): για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, την  δίωξη Βαξεβάνη και τον κίνδυνο του εκφασισμού. 

ET3: Η δημόσια τηλεόραση δίνει χώρο στα κινήματα (LIVE)

Το σημερινό πρόγραμμα της ΕΤ3, είναι αφιερωμένο στα κινήματα. Πιο συγκεκριμένα:

8:00-10:00: Η κατάληψη της Σχολής Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη για την ΕΡΤ

10:00-11:00: Το φεστιβάλ υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης

11:00-13:00: Αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα

14:00-15:00: Το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ.

16:00-17:00: Ο αγώνας ενάντια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας

17:00-19:00: Το κίνημα των Σκουριών

19:00-24:00: Αναμετάδοση συναυλίας στον προαύλιο χώρο

24:00-3:00: Ανοικτή Συζήτηση: "Οι πλατείες της αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας". Επικοινωνία με πλατεία Ταχρίρ-Ταξίμ

Παρακολουθήστε ζωντανά το πρόγραμμα της ΕΤ3:

14 Ιουν 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #21


1. Ισραήλ: προκλητικές δηλώσεις δικαστή σχετικά με βιασμό

Στο Ισραήλ, μια δήλωση του δικαστή Nissim Yeshaya πυροδότησε έντονες αντιδράσεις κατα την διάρκεια ακρόασης μιας 19χρονης γυναίκας που βιάστηκε από τέσσερις αντρες όταν ηταν 13 ετών. Η γυναίκα διεκδικούσε από το δικαστήριο να θεωρηθεί ο βιασμός της "τρομοκρατική πράξη", καθώς οι δράστες ήταν Παλαιστίνιοι, κάτι που θα οδηγούσε σε κυβερνητικη αποζημίωση. Συμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο ο δικαστης φερεται να δήλωσε οτι "Μερικά κορίτσια απολαμβάνουν τον βιασμό". Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις, καθώς και από το Κέντρο Σεξουαλικών Επιθέσεων στο Τελ Αβίβ, το οποίο σημείωσε πως: "Είναι εξοργιστικό αυτοι οι άνθρωποι να αποφασίζουν για την μοίρα αυτών των γυναικών, όταν οι ίδιοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι θύμα σεξουαλικής επίθεσης". Επιπλέον, η διευθύντρια του κέντρου τόνισε ότι θέσεις σαν και αυτές έχουν ως αποτελεσμα οι γυναίκες να μην εμπιστευονται την δικαιοσύνη και τελικά πολυ λίγες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων να καταλήγουν στα δικαστήρια. Ο δικαστής δήλωσε ότι η θέση του παρερμηνευτηκε και πιστευει οτι ο βιασμός ειναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα. Μετά το περιστατικό, ο πρωθυπουργος του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, απέσυρε την στήριξη του στον δικαστή για την θέση του επικεφαλής σε οργανο του δεξιου κομματος Likud. Τέλος, μετά από σοβαρές πιέσεις ο δικαστής δήλωσε την παραίτηση του.

Μηνύματα αλληλεγγύης προς την ΕΡΤ από το Βρετανικό Εθνικό Συνδικάτο των Δημοσιογράφων

από την Ένωση Γραφιστών Eλλάδας

Το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων στέκεται αλληλέγγυο στην δημοσιογραφία στην Ελλάδα

Το συνδικάτο καταδικάζει, όπως συμβαίνει διεθνώς, την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ την Τετάρτη 12 Ιουνίου και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους στην Ελλάδα σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τους 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, τους εθνικούς και περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις δορυφορικές συνδέσεις και το διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ με την απόλυση όλων των εργαζομένων. Τα εργατικά συνδικάτα στην Ελλάδα απάντησαν με 24ωρη απεργία σε συμπαράσταση των δημοσιογράφων και των τεχνικών. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν να αντιστέκονται ενάντια στο κλείσιμο και εκπέμπουν ζωντανά από τα κατειλημμένα στούντιο της ΕΡΤ.

Η Michelle Stanistreet, γενική γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων, δήλωσε: ‘Η σοκαριστική ανακοίνωση των 2,700 απολύσεων και του κλεισίματος της ΕΡΤ έχει ήδη καταδικαστεί απερίφραστα και η άμεση αντίδραση των εργαζομένων μας εμπνέει. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μία βάρβαρη ενέργεια και συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο φαύλο πρόγραμμα αυξανόμενης λιτότητας. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση την οποία δεν δημιουργήσαμε. Η απόφαση του κράτους να κλείσει την ΕΡΤ πρέπει να ανατραπεί. Είναι μία άθλια επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και την δημοκρατία στην Ελλάδα. Η ενότητα των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να μας δυναμώσει. Το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στέκεται αλληλέγγυο στους δημοσιογράφους και προσφέρει την στήριξη και βοήθειά του στους συναδέλφους. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να μας διαχωρίσουν και στεκόμαστε ενωμένοι να παλέψουμε για τη δημοσιογραφία.’

πηγή


Καλέσματα για κινητοποιήσεις αλληλεγγύης

#ert #citizen_journalism #rbnews #greece #occupyert

13 Ιουν 2013

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απαντούν στον πρωθυπουργό

Το αυριανό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Libération :
"Ποιος έσβησε την τηλεόραση;"

«Ο πρωθυπουργός απόψε αναρωτήθηκε, αν κόψαμε από τον αέρα της ΕΡΤ την ομιλία του. Τον διαβεβαιώνουμε ότι η ομίλια του προβλήθηκε ολόκληρη σε ζωντανή σύνδεση.

Να εκλάβουμε ως αυτοκριτική τις καταγγελίες για αδιαφάνεια και κυκλώματα και λεηλασία;

Οι διοικήσεις διορισμένες από την κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, την ώρα που απολύονταν συμβασιούχοι έπαιρναν αποφάσεις για πρόσληψη συμβουλών και μεικτές και εξωτερικές παραγωγές σε ημέτερους, με υπέρογκα για την εποχή ποσά και με περιθωριακά ποσοστά τηλεθέασης. Αυτά καταγγέλλουμε τόσο καιρό που λέμε ότι δεν απεργούμε για τα προνόμια μας αλλά για να αποτρέψουμε την απαξίωση της ΕΡΤ και την περιθωριοποίηση της.

Μας αποκάλεσε τζουράσικ παρκ. Αλλά οι μέθοδοι διοίκησης που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην ΕΡΤ θυμίζουν παλαιοκομματικές νοοτροπίες διοίκησης που έφεραν τα αποτελέσματα τα οποία καταγγέλλει.

Είπε πως μεταδίδουμε τις ειδήσεις όπως εμείς θέλουμε. Προφανώς ο πρωθυπουργός εννοεί ότι δεν υπακούσαμε στις ασφυκτικές παρεμβάσεις, ότι αντιδράσαμε στα περιστατικά λογοκρισίας τα οποία και έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως.

Προσποιείται ότι αγνοεί ότι την τελική ευθύνη για τις ειδήσεις έχουν στελέχη που ο ίδιος επέλεξε. Δηλαδή, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Αιμίλιος Λιάτσος, ο οποίος αξιολόγησε ως είδηση την επέτειο της εφημερίδας παρασκήνιο και όχι τις καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ».

[πηγή]

12 Ιουν 2013

Τουρκία, 12 Ιουνίου: κατάσταση, εξελίξεις και εκτιμήσεις

- Χτες το βράδυ (11 Ιουνίου) και σήμερα τα ξημερώματα (12 Ιουνίου): εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας.

- Σήμερα: ο κόσμος προσπαθεί να ξαναστήσει σκηνές και να μαζέψει τα χρειώδη στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, που στέλνει τρόφιμα, μάσκες, αδιάβροχα κλπ. Και στην Άγκυρα, κόσμος ξανασυγκεντρώθηκε στο πάρκο Κουγουλού.

- Το μεσημέρι διαδήλωσαν δικηγόροι, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθούν για τις χτεσινές προσαγωγές συναδέλφων τους μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

- Ο πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκε στις 5 μ.μ. με "εκπροσώπους" των διαδηλωτών που δεν αντιπροσώπευαν όμως κανέναν. (Εδώ και ανακοίνωση της Αλληλεγγύης Ταξίμ)

- Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, έκανε σκληρές δηλώσεις για "περιθωριακές ομάδες" και ζήτησε απ'τις "οικογένειές τους" να απομακρύνουν τα "παιδιά" από το πάρκο Γκεζί, ώστε να μην κινδυνεύσουν.

- Συναντόμενος με εκπροσώπους των εμποροβιοτεχνών, ο Ερντογάν δήλωσε: "Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών μου. Μέσα σε 24 ώρες θα τελειώσει αυτή η υπόθεση." (Εννοώντας τις διαμαρτυρίες)


Εκτίμηση-σχόλιο:
Η κυβέρνηση Ερντογάν, ποντάροντας και στην κούραση του κόσμου, φαίνεται αποφασισμένη να εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις.
Το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήρια για το σαββατοκύριακο: το Σάββατο 15 Ιουνίου στην Άγκυρα και την Κυριακή 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. Τα συλλαλητήρια ονομάζονται "συλλαλητήρια σεβασμού στην εθνική βούληση", τίτλος που παραπέμπει σ'αυτό που τονίζει διαρκώς ο Ερντογάν: ότι το κόμμα του -κι ο ίδιος-, με το μισό εκλογικό σώμα πίσω του, εκφράζει την "εθνική βούληση", μια εθνική βούληση την οποία αντιλάμβανεται ως μονολιθική, θεωρώντας ότι κανείς δεν μπορεί να εναντιωθεί σ'αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία που έχει πίσω του. Αυτή η λογική του άλλωστε είναι που ώθησε τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο και να παραμένει στον δρόμο, παρά την αστυνομική βία, εδώ και πάνω από δύο βδομάδες.
Είναι λοιπόν μια ασφαλής υπόθεση ότι το ΑΚΡ προτιμάει να κάνει τα συλλαλητήριά του χωρίς κόσμο στις πλατείες. Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό; Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται, κι η δήλωση του Ερντογάν ότι "όλα θα τελειώσουν σε 24 ώρες" μπορεί να σημαίνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όση βία χρειαστεί (ενώ υπάρχουν ήδη 3 νεκροί διαδηλωτές αυτές τις μέρες), αλλά δεν αποκλείεται και σκοπός να είναι απλώς να τρομάξουν τον κόσμο ώστε να υποχωρήσει από μόνος του - ή έστω να υποχωρήσει ένα μεγάλο κομμάτι του, διευκολύνοντας τις αστυνομικές επιχειρήσεις και μειώνοντας το επίπεδο της βίας που ενδέχεται να χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από τον κόσμο που θα είναι απόψε στους δρόμους της Τουρκίας.

Links με φωτογραφίες: χτεσινοβραδινή επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, η πλατεία σήμερα το πρωί, διαμαρτυρία δικηγόρων στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους της Άγκυρας σήμερα το μεσημέρι.

Διαβάστε: στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ στα αγγλικά, μια ανακοίνωση σχετικά με τα social media στην Τουρκία.


Update στις 22.40: Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση ανακοινώνοντας δημοψήφισμα για το πάρκο Γκεζί. Αμφίβολο αν αυτό θα ικανοποιήσει τον κόσμο, δεδομένου και ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό θέμα και ότι υπάρχει και δικαστική απόφαση κατά της κατασκευής εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί - επομένως είναι λίγο περίεργο να προτείνουν επίλυση του θέματος με δημοψήφισμα. Μπορεί βέβαια αυτή η κίνηση να ικανοποιήσει ορισμένους από τους διαδηλωτές, ή να μειώσει τη νομιμοποίηση που απολαμβάνουν στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινωνίας οι διαδηλωτές.

MME: O χάρτης της διαπλοκής

του @galaxyarchis

Η καταγραφή και μόνο του χάρτη διαπλοκής των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ειδικότερα των σχέσεων των ιδιοκτητών τους με την κρατική εξουσία θα απαιτούσε ολόκληρο βιβλίο. Αν προσθέταμε και την ιστορική αναδρομή στις παραδοσιακές σχέσεις διαπλοκής, τότε θα γέμιζε βιβλιοθήκη. Χωρίς να αποτελούν αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, οι σχέσεις εξουσίας-ΜΜΕ στη χώρα μας παρουσιάζουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, για τον επιπλέον λόγο ότι η επίδραση των μεγάλων ΜΜΕ στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος έχει παρελθόν, παρόν (και μέλλον) και ένταση μοναδική για χώρα της Δύσης.

ET1 μέσω ΡΙΚ

Πατήστε επάνω στην εικόνα

11 Ιουν 2013

Κατάληψη ΕΡΤ: Η κυβέρνηση αποφάσισε να την κλείσει


Κατειλημμένο παραμένει το ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Σε κινητοποίηση καλούν οι εργαζόμενοι στις 7μμ.

Εδώ οι τελευταίες εξελίξεις μέχρι τώρα, από τα τουητς του #rbnews.

Κινητοποιήσεις για το G8 στο Λονδίνο σήμεραΠερίληψη των κινητοποιήσεων από τα τουητ της @Karvounina

Οι σημερινές εξελίξεις στην ΤουρκίαΕπίθεση στην Ταξίμ από την αστυνομία, εμφάνιση περίεργων τύπων με μολότοφ, δηλώσεις Ερντογάν, αντιμετώπιση από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και μια ασφαλής πρόβλεψη για απόψε από την @ile_mor : κλικ για περισσότερα:

10 Ιουν 2013

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγωγή και την παράδοση στην Τουρκία του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, πραγματοποιήθηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ ευρεία σύσκεψη φορέων για το ζήτημα του Μπουλούτ Γιαϊλά. Ήταν κοινή η διαπίστωση ότι η απαγωγή και η παράδοση στην Τουρκία του πολιτικού πρόσφυγα, δεν αποτελεί μόνο μια κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά συνιστά μείζον κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση του Συντάγματος, των νόμων και της λαϊκής κυριαρχίας.

Ανεξάρτητα από την προφανή συμμετοχή τουρκικών και αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών στην απαγωγή, η Ελληνική κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Όχι μόνο γιατί ήταν Έλληνες αυτοί που αρχικά απήγαγαν τον Μπουλούτ Γιαϊλά, αλλά και γιατί θα ήταν αδύνατο οι απαγωγείς να διασχίσουν όλη τη χώρα και να περάσουν παράνομα τα σύνορα χωρίς την έμπρακτη στήριξη κεντρικών κρατικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση της κοινωνικής εξαθλίωσης και της κρατικής τρομοκρατίας είναι συνένοχη!

Καλούμε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 11 Ιούνη στις 6:30 στα Προπύλαια

Το σκάνδαλο Prism και η κοινωνία της επιτήρησης που ανατέλλει

“they are intent on making every conversation
and every form of behaviour in the world known to them”

Του Νίκου Σμυρναίου, από εδώ

Την περασμένη εβδομάδα οι εφημερίδες Guardian και Washington Post έκαναν μια σημαντική αποκάλυψη : οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν απεριόριστη και ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα δεδομένα των των κυριότερων πάροχων διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο μέσω του προγράμματος Prism.

Τέτοιου είδους σενάρια κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Πρώτη φορά όμως αποκαλύπτεται με στοιχεία ότι η NSA αντλεί μαζικά πληροφορίες απευθείας από τους σέρβερς των Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, AOL, Apple, Paltalk και Verizon.

Τι σημαίνει αυτό ; Ότι ανά πάσα στιγμή αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να γνωρίζουν το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά των τηλεπικοινωνιών οποιουδήποτε χρήστη του διαδικτύου στον πλανήτη.

Δίκη Βαξεβάνη: χωρίς δικηγόρους, χωρίς μάρτυρες; δεν υπάρχει πρόβλημα

< ανταπόκριση της @IrateGreek >

Όπως έχουμε γράψει νωρίτερα σήμερα, η επανεκδίκαση της υπόθεσης του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση τον Οκτώβριο του 2012 της λίστας περισσότερων από 2.000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, γνωστή και ως «λίστα Λαγκάρντ», είχε δρομολογηθεί να γίνει σήμερα το πρωί. Το δικαστήριο χρειάστηκε μιάμιση ώρα, από τις 09:00 μέχρι τις 10:30 και τρεις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δικαστών για ν’ αποφασίσει ότι εξαιτίας της απουσίας δύο εκ των τριών δικηγόρων υπεράσπισης και τριών εκ των τεσσάρων μαρτύρων υπεράσπισης, η δίκη πρέπει ν’ αναβληθεί.

Συγκεκριμένα, όταν το δικαστήριο ξεκίνησε, μόνο ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος και η μάρτυρας Δήμητρα Γαλάνη ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα. Οι άλλοι δύο δικηγόροι, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Βασίλης Καπερνάρος, ήταν απόντες, ο πρώτος για λόγους υγείας και ο δεύτερος διότι είχε άλλες δύο εκκρεμείς υποθέσεις το πρωί (για τη μία εκ των οποίων κινητοποιήθηκε μια διμοιρία αντιτρομοκρατικής μονάδας). Σημειώνεται ότι ο Β. Καπερνάρος είναι βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μόνο η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη ήταν παρούσα ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, βασική μάρτυρας που -και αυτή- είναι στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα, βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στο Τελ Αβίβ για να διερευνήσει ζήτημα που σχετίζεται με την υπόθεση της λίστας.

Η λίστα Λαγκάρντ και η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη

Στις 6 Ιουνίου του 2013 ο πρώην “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβλεπε την ολομέλεια της βουλής των Ελλήνων να ψηφίζει, μετά την παραπομπή του για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εναντίον του σε “απιστία σε βαθμό κακουργήματος” για το σκάνδαλο της υπόθεσης αλλοίωσης της λίστας 2062 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, γνωστής και ως λίστα Λαγκάρντ.

Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος που συνελήφθη και δικάστηκε επειδή δημοσίευσε πρώτος, στις 27 Οκτωβρίου του 2012, τα ονόματα που περιέχονται στη λίστα, βρίσκεται για δεύτερη φορά κατηγορούμενος* για την ίδια υπόθεση μετά από έφεση της Εισαγγελίας, επειδή το δικαστήριο “δεν έδωσε την δέουσα αποδεικτική βαρύτητα στο αποδεικτικό υλικό και εκτίμησε λίαν πλημμελώς”.

9 Ιουν 2013

Υπ. Εργασίας: Πρόγραμμα-δωράκι με 4.885 εργαζόμενους σε Μπόμπολα και Ελληνικό Χρυσό

via @alterthess

Στην ιστοσελίδα www. voucher. gov .gr του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει αναρτηθεί ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας (ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία κ.α.) με υποχρεωτική απασχόληση».

Διαβάζοντας κανείς ολόκληρη την ανακοίνωση του προγράμματος, τον πίνακα εγγεγραμμένων ΚΕΚ που θα αναλάβουν την κατάρτιση και τον χώρο διεξαγωγής της πρακτικής εργασίας των μέσα σε πολλά εισαγωγικά «ωφελουμένων» ανακαλύπτει ότι επί συνόλου 4.900 θέσεων για άνεργους τεχνίτες και μηχανικούς, οι 2 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός και η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προσφέρουν 4885 θέσεις πρακτικής άσκησης.

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στις δύο εταιρείες, από το Υπουργείο και το ΤΕΕ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, να απασχολήσει ως τον Σεπτέμβριο του 2014 σχεδόν το σύνολο των θέσεων για πρακτική άσκηση.

8 Ιουν 2013

Ελλάδα: Ελευθερία του Τύπου σε ελεύθερη πτώση

Της @IrateGreek, μετάφραση στα Ελληνικά @inflammatory_

Με αφορμή την επικείμενη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη στις 10 Ιουνίου για τη δημοσίευση της λίστας Lagarde, μια λίστα όπου περιλαμβάνει 2000+  κατόχους τραπεζικών λογαριασμών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, η ομάδα radiobubblenews δρομολογεί μια σειρά από εκπομπές και δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2009 και την επακόλουθη υιοθέτηση μιας άνευ προηγουμένου λιτότητας, υπήρξε μια συνεχής διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ιστορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή ψάχνουν για τροφή σε κάδους σκουπιδιών αφθονούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όπως επίσης και οι εικόνες ταραχών σε διαδηλώσεις αλλά και οι ιστορίες τρόμου με θέμα το ρατσιστικό λόγο και τις βιαιοπραγίες που ασκούνται από το κόμμα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής . Ωστόσο αυτό που καλύπτεται πολύ λιγότερο , με εξαίρεση την πρώτη δίκη του Βαξεβάνη το Νοέμβριο του 2012, είναι οι δραματικές επιπτώσεις που υπάρχουν στην ελευθερία του Τύπου εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα όπου κατατάσσονταν στο νούμερο 35 στο «δείκτη ελευθερίας του Τύπου» το 2009, πλέον βρίσκεται στο νούμερο 84 – πίσω σχεδόν απο κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και απο χώρες που δεν φημίζονται για το υγιές δημοκρατικό καθεστώς τους , όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αϊτή, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Κένυα ή το Κουβέιτ. Ομοίως, το Αμερικανικό think-tank Freedom House, υποβίβασε φέτος την Ελλάδα από "ελεύθερη" σε "εν μέρει ελεύθερη", ενώ η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, τόσο στην ειδική έκθεση του 2012για την αστυνομική βία της χώρας οσο και στην παγκόσμια ετήσια έκθεσή της για το 2013.


Βαρύ κατηγορητήριο κατά της Βρετανίας για καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων προς την Βρετανική κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με μια από τις σκληρότερες επικρίσεις της Βρετανικής κυβέρνησης που έχουν υπάρξει ποτέ, η επιτροπή προειδοποίησε ότι απαιτείται επείγουσα δράση, ώστε η χώρα να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα. Η έκθεση της επιτροπής επικεντρώθηκε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας και την κακομεταχείριση των φυλακισμένων υπό Βρετανική κράτηση στο Ιράκ.

#rbnews 34: Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε

H 34η εκπομπή του #rbnews καταπιάνεται και απαριθμεί τα λάθη που (δεν) παραδέχτηκε το ΔΝΤ για το ελληνικό Μνημόνιο, στην απολογιστική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών και προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό.

Με αφετηρία τη συνεχιζόμενη εξέγερση στην Τουρκία, επιλέξαμε ένα ενδιαφέρον και διαφωτιστικό για το ψηφιδωτό του τουρκικού αστικού πληθυσμού απόσπασμα από το βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου "Τουρκία, Ανατολικά της ΕΕ".

Τέλος, για μία πρόγευση του μίνι αφιερώματος του #rbnews στην ελευθερία του Τύπου, εν όψει νέας δίκης Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ τη Δευτέρα, ακούγονται αποσπάσματα των συνεντεύξεων της Αγγελικής Κουρούνη (μέλος Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) και Μάριου Λώλου (φωτορεπόρτερ) στο radiobubble news.


Περίληψη συμπερασμάτων απολογιστικής έκθεσης ΔΝΤ

Οι αρχικές προβλέψεις της Τρόικας κατά τη σύνταξη του Μνημονίου του 2010 υπήρξαν θεαματικά αποτυχημένες. Το σχέδιο προέβλεπε:

7 Ιουν 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #20Βρετανία

1. Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις

Στην Βρετανία, η φασιστική οργάνωση EDL (English Defense League) ταπεινώθηκε το σαββατοκύριακο σε πολλές από τις πόλεις όπου προσπάθησε να οργανώσει πορείες, εκμεταλλευόμενη την δολοφονία του στρατιώτη Lee Rigby. Πολλοί αντιφασίστες μπλόκαραν και ξεπέρασαν αριθμητικά τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, όπου αυτά εμφανίστηκαν.
Στο Σαουθάμπτον, 140 άτομα σταμάτησαν τα μέλη του EDL από την κατάθεση στεφάνου, ενώ περίπου 120 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κόλτσεστερ για να αντισταθούν στα 20 άτομα που εμφανίστηκαν από την πλευρά του EDL. Επίσης παρόλο που το EDL καυχιόνταν για την πορεία που θα οργάνωνε στο Λούτον, τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 60 άτομα, ενώ στο Νοριτς 10 μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης ήρθαν αντιμέτωπα με 100 αντιφασίστες. Στο Λέστερ, συνδικάτα, δημοτικοί σύμβουλοι του Εργατικού κόμματος και ο δήμαρχος ενώθηκαν με 200 μέλη της οργάνωσης “Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό” απέναντι σε περίπου 80 μέλη του EDL.

Τουρκία: από τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στο #occupygezi

Από το κεμαλικό κοσμικό κράτος μέχρι το “Εξπρές του Μεσονυκτίου” και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013, έχουν μεσολαβήσει τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα, 47 χρόνια συνεχούς παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάνω από 16.000 καταδίκες καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χιλιάδες νεκροί σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων κι ένα σχέδιο μαφιόζικων καθεστωτικών εκτελέσεων και απαγωγών από το 1990 μέχρι τις μέρες μας.

Σήμερα η Τουρκία ζει το ξεχείλισμα μιας λαϊκής οργής, προερχόμενης από αυτούς που θα περιέγραφε κανείς ως “αστική τάξη”. Δεν είναι μία ακόμη αιματηρή εξέγερση Κούρδων στα ανατολικά βάθη της χώρας, ούτε οι παλιές “καλές” εποχές των μαχαιροβγαλτών Γκρίζων Λύκων στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης αλλά μία αντίδραση σε κάτι που, ίσως, οι ιστορικοί του μέλλοντος αποκαλέσουν “Ερντογανισμό”.

6 Ιουν 2013

Ολλανδία: Κράτηση και κυνήγι προσφύγων και η υπόθεση των απεργών πείνας

Η Ολλανδία, κάποτε ένα λαμπρό παράδειγμα ανοχής, μετατρέπεται γρήγορα σε μια χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο μια αόριστη ανάμνηση από το παρελθόν.

Πρόσφυγες που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο καταλήγουν κλειδωμένοι επ 'αόριστον σε ένα καθεστώς φυλακής. Το κράτος κάνει την παροχή ανεξάρτητης ιατρικής φροντίδας όσο το δυνατόν δυσκολότερη.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται συνθλίβουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και φαίνεται πως ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων – τροφοδοτούμενοι από τον κλασικό ισχυρισμό ότι κάθε πρόσφυγας είναι ένας εγκληματίας και ένα παράσιτο - υποστηρίζει την απάνθρωπη μεταχείριση που υποδεικνύει ότι το απαρτχάιντ εξακολουθεί να είναι βαθιά ριζωμένο και δεν έφυγε ποτέ.

Σε αυτό το άρθρο διηγούνται μερικά από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Νεκρός αντιφασίστας από επίθεση ακροδεξιών στο Παρίσι - UPDATE

Χτες Τετάρτη, στις 6μ.μ., 19χρονος Γάλλος, γνωστός για την αντιφασιστική του δράση, δέχτηκε επίθεση στην περιοχή του σταθμού Saint Lazare, στο Παρίσι από μια ομάδα ακροδεξιών.

Σύμφωνα με μάρτυρες, επρόκειτο για ομάδα μελών της Groupe JNR (Επαναστατική Εθνικιστική Νεολαία). Αφού τον χτύπησαν βίαια, τον εγκατέλειψαν αναίσθητο. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Salpetrière, όπου λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρός.

To Parti de Gauche, συνδεδεμένος με το οποίο ήταν ο 19χρονος, κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών και την αστυνομία να δράσουν το συντομότερο, ώστε να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για το έγκλημα, και απαίτησε τη διάλυση των ακροδεξιών ομάδων που έχουν προβεί σε πληθώρα βίαιων πράξεων σε όλη τη Γαλλία, τις τελευταίες εβδομάδες.

[πηγή]


=========================================UPDATE 3.30 π.μ.:

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιτιθέμενοι ήταν τρία άτομα, εκ των οποίων μία γυναίκα. Σύμφωνα με περαστικούς μάρτυρες, έμοιαζαν "skinheads" και φορούσαν μπλουζάκια χαρακτηριστικά των ακροδεξιών.
Το θύμα δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από περαστικό, προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου αργότερα διαγώνστηκε ως "εγκεφαλικά νεκρός".
Η εφημερίδα Le Parisien επιβεβαιώνει πως οι επιτιθέμενοι ανήκουν πιθανότητα στη JNR, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Alexis Corbière από το Parti de Gauche.

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, έγινε αυθόρμητη κινητοποίηση διαμαρτυρίας μπροστά στο νοσοκομείο, προς τιμή του νεαρού αντιφασίστα.
Σύμφωνα με την αντιφασιστική κίνηση Action antifasciste Paris-Banlieue, το θύμα ονομάζεται Clément M., είναι 18 ετών, και ήταν συνδικαλιστής και αγωνιστής αντιφασίστας από το χώρο της αριστεράς. Κατάγεται από τη Brest και σπούδαζε στη Sciences Po.

5 Ιουν 2013

Τα αιτήματα της #taksim και τα νεώτερα από την τουρκική εξέγερση

"Kαι θα πίνω και θα φιλάω" photo via 
από τα τουητς της @ile_mor

Μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Bülent Arınç, τα αιτήματα των Τούρκων διαδηλωτών (Αλληλεγγύη Taksim που συνενώνει επικεφαλής συνδικάτων και επαγγελματικών ενώσεων), διαμορφώνονται ως εξής:

1. Να παραμείνει πάρκο το Γκεζί, τα σχέδια για μετατροπή του οποίου σε εμπορικό κέντρο, πυροδότητσαν τις ταραχές 

2. Να σταματήσουν οι εργασίες μπροστά στο Πολιτιστικό κέντρο Atatürk Kültür Merkezi 

3. Να απαγορευτούν τα δακρυγόνα 

4. Να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες 

5. Να μην γίνουν οι προανακρίσεις 

6. Να παραίτηθούν οι υπεύθυνοι

7. Να αρθούν οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε συγκεκριμένους χώρους 

8. Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης.

3 Ιουν 2013

"Η είδηση υπό διωγμό" και στο Ευρωκοινοβούλιο: ακυρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης της ΕΦΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΕΙΔΗΣΗ» ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Αθήνα 03 Ιουνίου 2013

Την ώρα που η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας πακετάριζε την έκθεσή της «η είδηση υπό διωγμό», προκειμένου να μεταφερθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 03 Ιουνίου, της ανακοινώθηκε πως η έκθεση δεν μπορεί να εκτεθεί ως έχει.

Με πρόσχημα διαδικαστικά κωλύματα, κάποιοι γραφειοκράτες σταμάτησαν την παρουσίαση της έκθεσης στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της, όταν, μάλιστα αυτή προετοιμαζόταν για πάνω από 6 μήνες, ανταποκρινόμενη στην κάλεσμα της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά.

Μήπως κάποιους σόκαραν τα όσα εικονίζουν οι φωτογραφίες της έκθεσης;

Blockupy: Καταστολή εναντίον διαδηλωτών και καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων στη Φρανκφούρτη

από τον @lamda


Μετά το τριήμερο (29/5- 1/6) εκδηλώσεων Blockupy στη Φρανκφούρτη που διοργανώθηκε στην πόλη των τραπεζιτών, οι καταγγελίες των διοργανωτών για τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζονται. Οι διοργανωτές, θέλοντας να συνεχίσουν τις περσινές πετυχημένες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της φτωχοποίησης των κοινωνιών της ΕΕ, και έχοντας πάντα στο στόχαστρο τους την ΕΚΤ, αποφάσισαν φέτος να εντείνουν τους αγώνες τους, αποκλείοντας εκ νέου την ΕΚΤ. Από την άλλη η αστυνομία είχε στη διάθεσή της για το τριήμερο Blockupy 7000 αστυνόμους σε υπηρεσιακή ετοιμότητα.

#OccupyGezi, το κίνημα πολιτικής ανυπακοής καταλαμβάνει τη Σμύρνη (Ιζμίρ)

                                                                                   Του Στράτου  Μωραΐτη // @oemoral 

Στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κυβέρνησης του ΑΚP οι ατομικές ελευθερίες βρίσκονταν σε απομόνωση. Η χωρίς προηγούμενο κυβερνητική πλειοψηφία του 53% στις τελευταίες εκλογές, άνοιξε το δρόμο για ένα οριακά αυταρχικό καθεστώς στο οποίο τα MME δέχονταν πιέσεις για να αυτολογοκριθούν ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί ακτιβιστές φυλακίζονταν με ποινές που σε μέσο όρο έφταναν τον ένα χρόνο.

Παρά την πρόσφατη αποκαλούμενη ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και τις κοινοβουλευτικές προσπάθειες για ένα σύνταγμα με διακομματική συναίνεση, μια μικρή καθιστική διαμαρτυρία στο πάρκο Gezi (κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης) ενάντια στο χτίσιμο ενός εμπορικού κέντρου που θα το εξαφάνιζε, μετατράπηκε σ’ ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής σ' όλη τη χώρα – κατά του AKP και του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ξεκίνησε από την Ταξίμ αλλά απλώθηκε σ’ όλη τη χώρα παρά την σκληρή αστυνομική βία.

 H Σμύρνη (Iζμίρ), πόλη στα νοτιοδυτικά και γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που υιοθέτησαν το κίνημα #OccupyGezi. Τη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, η πόλη ξεκίνησε να συμμετέχει. Ενώ στην αρχή υπήρχε μια ειρηνική συγκέντρωση με άτομα διαφορετικών πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων τα οποία τραγουδούσαν και χόρευαν, το συλλαλητήριο μετατράπηκε σε εξέγερση όταν η αστυνομία επιτέθηκε με σκληρή βία εναντίον αυτών των 10.000 ατόμων (31 Μαΐου). Οι συγκρούσεις στους δρόμους τελείωσαν όταν η αστυνομία αποφάσισε να αποσυρθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις και εν μέσω χειροκροτημάτων των πολιτών. Την επόμενη μέρα, η καθημερινή «ρουτίνα» ξεκίνησε εκ νέου.

Δηλώσεις Ερντογάν σήμερα το πρωί

από τα τουητς του Kadir Murat Yildiz

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για το Μαρόκο, μίλησε για τις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας του με το Μαρόκο και για τις σημαντικές εμπορικές συναλλαγές και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Είπε ακόμα πως υπήρξε υποστηρικτής της Αραβικής Άνοιξης και άρα στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Τυνησίας,.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το τι μήνυμα έχει λάβει από τις ταραχές των τελευταίων ημερών και αν η κυβέρνησή του σκοπεύει να πάρει κάποια πρωτοβουλία σχετικά, η απάντηση του Ερντογάν ήταν "εσείς τι μήνυμα λάβατε;". Συμπλήρωσε πως το ζήτημα δεν είναι το πάρκο Γεζί, αλλά το γεγονός ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν μπορούν να τον πλήξουν επιλέγοντας τη δημοκρατική οδό μέσω των εκλογών, οπότε επιλέγουν το δρόμο των ταραχών.

Εκλεκτικές διασημότητες άσημων πάρκωνγράφει το Κουπέπι1
Τις τελευταίες μέρες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τουρκία, και μάλιστα σ'ένα μέχρι προχθές απολύτως άσημο πάρκο. Σας διαβεβαιώ ότι ζούσα πολύ κοντά στην περιοχή και δεν είχα ακούσει ποτέ το όνομά του. Την εβδομάδα που μας πέρασε δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος με πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης που δεν έμαθε απ'έξω το όνομα Gezi Parkı. Τα γεγονότα είναι ακόμα εν εξελίξει, οπότε οποιαδήποτε σοβαρή ανάλυση είναι παρακινδυνευμένη. Μέσα στη δίνη των ανακριβειών όμως, μπορούμε να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

1. Η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμαζόταν να επιδοθεί σε συνολική ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, με ανισόπεδους κόμβους, εμπορικό κέντρο που θα φιλοξενούσε και διεθνή συνεδριακό χώρο, τζαμί κι ένα σωρό ακόμα θαυμαστά. Το ελάχιστο πράσινο που επιβιώνει πάνω στην πλατεία λέγεται Gezi Parkı. Κάποιοι λίγοι ακτιβιστές είχαν καταλάβει το πάρκο από τις αρχές της περασμένης βδομάδας. Έμεναν το βράδυ με σκηνές, διάβαζαν ήσυχα-ήσυχα την ημέρα στο γρασίδι, ενημέρωναν τους περαστικούς, και άλλα τέτοια πολιτισμένα.

2 Ιουν 2013

Γείτονες στην καταστολή, γείτονες και στα καθεστωτικά media


φωτό της πλατείας Ταξίμ
Η γενικευμένη εξέγερση στην γείτονα θυμίζει μεταξύ άλλων έναν γνώριμο συνδυασμό κρατικής καταστολής με μπόλικη σιωπή από τα καθεστωτικά μίντια. Οι υπήκοοι της γαλανόλευκης με αυτούς της ημισελήνου αναρωτιούνται (και άλλοτε διαμαρτύρονται) γιατί τα καθεστωτικά μίντια δεν αναφέρουν τίποτα ή υποβαθμίζουν τις φονικές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Μια πρόχειρη ματιά δίνει ορισμένες απαντήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα Μapping Digital Media: Turkey (2012), η υψηλή συγκέντρωση ιδιοκτησίας ΜΜΕ, η αυξανόμενη κομματική επιρροή μέσα σ’ αυτά και η τάση για στρατολόγηση «αρθρογράφων-σταρ» αντί για επενδύσεις στην ερευνητική δημοσιογραφία, αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια στον εκδημοκρατισμό και την καλύτερη λειτουργία των τουρκικών media. Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι το AKP (το κόμμα του Ερντογάν) έχει εκμεταλλευτεί διάφορα νομικά κενά για να ξεπουλήσει αρκετούς ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε υποστηρικτές του κόμματός του. Το 2002 επιχειρήσεις που υποστήριζαν το AKP είχαν στην κατοχή τους λιγότερο από το 20% των τουρκικών μιντιακών διαύλων – έντεκα χρόνια μετά, οι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές με την κυβέρνηση έχουν στην κατοχή τους γύρω στο 50% αυτών των ΜΜΕ.