Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

22 Δεκ 2016

#Computational_Propaganda || Η αλήθεια και το ψέμα στο διαδίκτυο με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές του 2016

το ίδιο άρθρο και στο hackademy
Η ενημέρωση ως προβληματικός αλγόριθμος

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόσες πολλές ήταν οι φήμες και τα ανυπόστατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τόσο μεγάλη η ταχύτητα εξάπλωσής τους, ώστε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που εξελέγη αξιοποιώντας με μαεστρία τα διαδικτυακά εργαλεία πολιτικής επικοινωνίας δήλωσε “τα Νέα Μέσα έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο όλα είναι αλήθεια και τίποτα δεν είναι αλήθεια”.
400 και πλέον χρόνια από την ημέρα που τυπώθηκε η πρώτη εφημερίδα και με την πρόσβαση στην πληροφορία πιο εύκολη από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, ο πλανήτης δείχνει έρμαιο κάθε είδους φήμης και προπαγάνδας. Έτσι, αποχαιρετώντας το 2016 επιστήμονες που ασχολούνται με τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας και διεθνείς δημοσιογραφικοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί από κοινού με εταιρείες σαν την Google, το Twitter και το Facebook σε έναν αγώνα δρόμου. Αναζητούν αγωνιωδώς την ορθή μέθοδο αυτοματοποιημένης διασταύρωσης των ειδήσεων, το υπέρ-ρομπότ που θα εξοντώσει τον δράκο του διαδικτύου, αυτόν που λίγο πριν ανοίξουν οι αμερικανικές κάλπες έπεισε χιλιάδες ψηφοφόρους ότι η Χίλαρι Κλίντον πουλούσε όπλα στον ISIS κι ότι η Μισέλ Ομπάμα είναι άντρας...

πηγή: prezi.com19 Ιουν 2015

The Migrants' Files - Μέρος δεύτερο - Οι ροές του Χρήματος

Τον Αύγουστο του 2013 μια ευρωπαϊκή ομάδα δεκαπέντε δημοσιογράφων, στατιστικολόγων και προγραμματιστών ξεκίνησε την έρευνα δημοσιογραφίας δεδομένων The Migrants’ Files. Πρώτος στόχος ήταν να διερευνηθεί το κόστος σε ανθρώπινες ζωές των ευρωπαϊκών πολιτικών μετανάστευσης. Στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για πρώτη φορά καταγράφηκε ένας ανατριχιαστικός αριθμός: από το 2000 ως σήμερα περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα τείχη της Ευρώπης Φρούριο. Και η έρευνα, στην οποία συμμετείχε το radiobubble με την ομάδα του rbdata, βραβεύτηκε με δύο διεθνή βραβεία.
Αυτή τη φορά η ομάδα του Migrants’ Files επιχειρεί να καταγράψει το οικονομικό κόστος των ευρωπαϊκών επιλογών ή, τουλάχιστον ένα μέρος του. Ένα κόστος που πληρώνεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές, κι επομένως από τους ευρωπαίους πολίτες, όσο κι από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που μην έχοντας νόμιμο τρόπο να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα βρίσκονται οικονομικοί όμηροι στα χέρια διακινητών. Και ταυτόχρονα διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

26 Μαρ 2015

#rbnews 24.3.2015: Δικαιώματα κρατουμένων - βιασύνη ή αδιαφορία;

O @Galaxyarchis με την @Agapi_V στο στούντιο του radiobubble και θέμα την απεργία πείνας κρατουμένων, τις καταλήψεις από αλληλέγγυους, τον "τρομονόμο" και "κουκουλονόμο", καθώς και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και την "αποσυμφόρηση" των υπολοίπων καταστημάτων κράτησης.18 Μαρ 2015

#rbnews 17.3.2015: Μνημόνιο με άλλα λόγια

Με τη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη στο στούντιο του Radiobubble, συζητάμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

Η πορεία ως σήμερα, οι διαψεύσεις, οι υποχωρήσεις και η συνέχιση του μνημονίου με άλλα λόγια. Τα πρώτα νομοσχέδια και τα επόμενα δύσκολα βήματα ως και την λήξη του κρίσιμου τετραμήνου.


5 Μαρ 2015

#rbnews 3.3.2015: Κρυφτούλι για ένα μνημόνιο

Με το δημοσιογράφο της ΕΡΤ και του "Στο Κόκκινο", Νίκο Τσιμπίδα, αναλύουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup, τους λόγους που δεν ήρθε αυτή για κύρωση στη βουλή και το πρώτο νομοσχέδιο, "για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".4 Μαρ 2015

Γιατί το "επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης", στην πράξη δε θα στεγάσει κανέναν.


To πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κάποια από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το πρώτο που καταθέτει η νέα κυβέρνηση, αξίζει τον κόπο παρατήρησης όχι μόνο γιατί η αποτελεσματικότητά του δείχνει αμφίβολη, αλλά και γιατί μπορούμε μέσα από αυτό να ανιχνεύσουμε τη λογική και την πρακτική της κυβέρνησης, αλλά και τη γραφειοκρατία που κινδυνεύει να αφανίσει το όποιο κυβερνητικό έργο.

Όπως και να 'χει, δεν πρόκειται ακόμη για νόμο, αλλά για “σχέδιο νόμου”, άρα οι παρακάτω σκέψεις που αφορούν στο επίδομα στέγασης δημοσιεύονται και με την ελπίδα, λέμε τώρα, να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε τις εικόνες από τις δύο σελίδες του νόμου που αφορούν στο θέμα ώστε να μη σας ζαλίζω με συνεχείς αναφορές σε παραγράφους και άρθρα, ενώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου θα το βρείτε εδώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το επίδομα στέγασης θα το λαμβάνουν μέσω του κράτους απευθείας οι εκμισθωτές, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για να το λάβουν όμως θα πρέπει να έχουν φορολογική ενημερότητα.

Αν δηλαδή δεν έχει ο ιδιοκτήτης φορολογική ενημερότητα, ο ενοικιαστής δεν θα μπορεί να λάβει το επίδομα. Τι λογική μπορεί να έχει κάτι τέτοιο; Οι στα όρια της ακραίας φτώχειας εν δυνάμει ενοικιαστές, εκτός των άλλων θα πρέπει να ρωτάνε και τον εν δυνάμει εκμισθωτή-ιδιοκτήτη του σπιτιού “έχετε φορολογική ενημερότητα;”
Και άντε κι ο εκμισθωτής έχει φορολογική ενημερότητα, θα την έχει κάθε μήνα; Γιατί προφανώς -και όπως η ελληνική γραφειοκρατεία απαιτεί- εάν δεν την έχει κάποιο μήνα, δε θα λάβει και το ενοίκιό του από το κράτος.

Επίσης, το επίδομα ορίζεται ως “ακατάσχετο”, όσο αφορά στον ενοικιαστή. Πλην όμως “μπορεί να συμψηφιστεί με χρέη προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία” όσον αφορά στον ιδιοκτήτη του σπιτιού (εάν αυτό δηλαδή εννοεί το σχέδιο νόμου μιας και είναι κακοδιατυπωμένο και ασαφές στο συγκεκριμένο σημείο).
Αυτό το “μπορεί” όμως, τι να σημαίνει άραγε; "Μπορεί" εάν ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης του σπιτιού το επιθυμεί; Ή "μπορεί" και ερήμην του εκμισθωτή εάν απλά ο έφορος το επιθυμεί; Γιατί εάν ισχύει το δεύτερο -που σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα ελληνικά φορολογικά ήθη και έθιμα είναι και το πιθανότερο- το μέτρο ακυρώνεται πριν εφαρμοστεί. Ποιος ιδιοκτήτης ακινήτου θα δεχτεί έναν ενοικιαστή του οποίου το ενοίκιο στην πράξη θα κατασχέτει η εφορία ανάλογα με τα κέφια της.