Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

17 Μαρ 2014

#rbnews 25: Όταν έριξαν "μαύρο" στη Δημοκρατία (συνέντευξη Γιώργου Αυγερόπουλου)

Καλεσμένος της εκπομπής #rbnews της Παρασκευής 14 Μαρτίου, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας».

Η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών.

Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 17:45.

Η μουσική της εκπομπής αποτελείται από συνθέσεις του Γιάννη Παξεβάνη, που ακούγονται στο «Χαμένο σήμα της Δημοκρατίας»

14 Μαρ 2014

#rbnews 24: Ο Ασκός του Αιόλου

Καλεσμένος στην εκπομπή της 7ης Μαρτίου 2014, ο δημοσιογράφος Νασίμ Αλάτρας για το -υπό εξέλιξη- ντοκιμαντέρ "Ασκός του Αιόλου" με αντικείμενο τη διαχείριση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ γίνεται από μία ομάδα αποτελούμενη από δημοσιογράφους και τεχνικούς και συγκεκριμένα τους Νασίμ Αλάτρας, Κώστα Πλιάκο, Αχιλλέα Κουρεμένο, Γιάννη Ανδρουλιδάκη και Δήμητρα Αιγινίτη. Με αφετηρία το παρασκήνιο των λεγόμενων επενδύσεων στα αιολικά πάρκα, που επιδιώκεται να απλωθούν σε βουνά και νησιά της χώρας, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ εμβαθύνουν την έρευνα στον τομέα της ενέργειας. Προσεγγίζουν τις τοπικές κοινότητες που επηρεάζονται από τα έργα και αναδεικνύουν τόσο τις ανησυχίες τους, όσο και τις εναλλακτικές προτάσεις τους. Ο "Ασκός του Αιόλου" αποτελεί μία αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή, και με τη στήριξη συλλογικοτήτων και απλών πολιτών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές καλοκαίρι.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο @Duke_Zappa μας μεταφέρει τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλωνία, καθώς εντείνεται το αίτημα "αυτονόμησης" της πιο πλούσιας περιοχής του ομοσπονδιακού κράτους της Ισπανίας.

12 Μαρ 2014

Διαδικτυακή καμπάνια - συλλογή υπογραφών για το σχολείο "Οδυσσέας"

Μπορείτε να υπογράψετε στο link:

Ο «Οδυσσέας», το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία δεκαπενταετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι του κράτους, ενός κράτους που εμφανίζεται όλο και πιο εχθρικό απέναντι σε κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.
Ο «Οδυσσέας» απευθυνόταν πάντα, χωρίς διακρίσεις, σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Στις ομάδες αυτές έχουν προστεθεί πια λόγω της οικονομικής κρίσης και ντόπιοι Έλληνες που παρακολουθούν τα μαθήματα ξένων γλωσσών που επίσης προσφέρει το σχολείο (είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 περίπου των μαθητών του φέτος είναι Έλληνες). Ταυτόχρονα όμως η κρίση έχει δυσχεράνει τα τελευταία χρόνια ακόμη πιο πολύ την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του «Οδυσσέα», η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.
Όλα αυτά δεν απέτρεψαν την επιβολή εις βάρος του, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, κυριολεκτικά εξοντωτικών προστίμων για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραλείψεις, χωρίς να χρωστάει πουθενά και δίχως να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας ή δόλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο «Οδυσσέας» λόγω έλλειψης πόρων αδυνατούσε ακόμη και να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, μια οργάνωση της οποίας τα μέλη έδωσαν και δίνουν απλόχερα -χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα- χρόνο, γνώσεις, ακόμη και χρήματα, κλήθηκε σε μια περίοδο με μηδενικά έσοδα, να πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 62.000 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις ενός χρόνου έχουν πλέον ξεπεράσει τις 70.000. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά το νόμο, και κινδυνεύει –μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των προστίμων- με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του. Για αυτούς τους λόγους ο «Οδυσσέας» έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών του και τα μέλη του είναι υποχρεωμένα να αποδυθούν σε ένα τιτάνιο αγώνα εξεύρεσης 76.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν σε 43 μηνιαίες δόσεις.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο «Οδυσσέας» δεν αντιστοιχεί ούτε στο έργο του ούτε στην προσφορά του, αλλά ούτε και στις οικονομικές δυνατότητες του ίδιου και των μελών του. Πρόκειται για ένα τρανταχτό παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης κάθε έννοιας λογικής και δικαίου. Απευθυνόμαστε λοιπόν προς κάθε αρμόδια αρχή και ζητούμε απερίφραστα την άμεση και πλήρη διαγραφή των οφειλών του προς την Εφορία, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος μιας οργάνωσης που αποτελεί υπόδειγμα αλληλεγγύης και προσφοράς. Παράλληλα, εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στον «Οδυσσέα» και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό του και θα βγούμε όλοι μαζί πιο δυνατοί από αυτήν την περιπέτεια.

5 Μαρ 2014

#rbnews 23: Ουκρανία μεταξύ σφύρας και άκμονος

Στην εκπομπή της 28ης Φεβρουαρίου 2014, κεντρικό θέμα αποτέλεσε η Ουκρανία και οι εξελίξεις στη χώρα που οδήγησαν στην αποπομπή και φυγή Γιανουκόβιτς.

Ο @Galaxyarchis παρουσιάζει μία ανάλυση του @Duke_Zappa για τους "παίκτες" του ουκρανικού πολιτικού φάσματος. Τους νικητές και τους χαμένους μίας εξέγερσης που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου, παίρνοντας διαστάσεις ένοπλου αγώνα, με τις νεοναζιστικές οργανώσεις να φέρουν ευθύνη γι' αυτήν την τροπή των κινητοποιήσεων.

Στο εσωτερικό, έχουμε τις φριχτές συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου δεκάδες ασθενείς στοιβάζονται σε κουκέτες και παπλώματα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική Δικαιοσύνη διώκει εκείνους που δημοσίευσαν αυτές τις εικόνες αθλιότητας, αλλά όχι εκείνους που τις προκάλεσαν και τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει παράλληλα κυνικά στην Washington Post ότι "ο καρκίνος θεωρείται επείγον μόνο σε τελικό στάδιο". Τέλος, έχουμε τη νέα πρωτοβουλία Σταύρου Θεοδωράκη για την συγκρότηση ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές κάτω από τον τίτλο "Ποτάμι".