Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

22 Ιουν 2014

#rbnews 35: Το πράσινο κουμπάκι και η κίτρινη λάσπη

Η εκπομπή της 20ης Ιουνίου 2014 είναι η προτελευταία της σεζόν και παρόλο που παραμένει σε πλαίσια ειδησεογραφικά, έχει "χαλαρώσει" λίγο.

Ο @galaxyarchis σχολιάζει το ταξίδι της αντιπροσωπείας του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, σε συνέχεια του αντίστοιχου ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα πριν από ένα χρόνο. Οι "Κινέζοι επιχειρηματίες", το τρένο της Cosco και το πράσινο κουμπάκι του και μία Ελλάδα... αεροπλάνο.

Επίσης, το χθες και το σήμερα μίας κυβερνητικής εκπροσώπου και τέλος το για μία ακόμη φορά ξεχείλισμα του δημοσιογραφικού βόθρου που ακούει στο όνομα Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, αλλά και οι αφελείς της διαδικτυακής επικοινωνίας..

16 Ιουν 2014

Ένας χρόνος από το "μαύρο" στην ΕΡΤ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο στούντιο του radiobubble με το Νίκο Τσιμπίδα, για τον ένα χρόνο από το "μαύρο" στην ΕΡΤ (Παρασκευή 13/6/2014). Ο εκπρόσωπος των δηµοσιογράφων στην ΕΡΑ, ήταν στο µικρόφωνο του ραδιοφώνου, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν και εκκένωσαν το ραδιοµέγαρο, τον περασμένο Νοέμβριο. H φράση «Ψυχή βαθιά» με την οποία έκλεισε η τελευταία εκπομπή της ΕΡΑ από το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, έχει περάσει ήδη στη συλλογική μνήμη.

Παρόλο που το θέμα της συνέντευξης θα περιλάμβανε μία αναδρομή στον ένα αυτό χρόνο από το "μαύρο", ο τραυματισμός του αντιπροέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Γαβριήλ Κασιμάτη, από άνδρα της ιδιωτικής φύλαξης της ΝΕΡΙΤ, ανέτρεψε τον προγραμματισμό. Μεγάλο μέρος αφορά το συμβάν και την επικαιρότητα, στο ζήτημα της ΕΡΤ.

15 Ιουν 2014

«Θέλουμε τη σκούπα μας και το φαράσι μας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Συνέντευξη με τα μέλη του συντονιστικού των 595 απολυμένων καθαριστριών, Φωτεινή Νικηταρά και Δήμητρα Μανώλη, στο στούντιο του radiobubble, την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014.

Δύο ημέρες μετά την έκδοση απόφασης από τον Άρειο Πάγο, η οποία επιτρέπει την αναστολή της πρώτης απόφασης του Πρωτοδικείου για την επαναπρόσληψή τους. Μία απόφαση που συνοδεύτηκε αμέσως μετά από την επίθεση των ΜΑΤ στις καθαρίστριες που κινήθηκαν προς το υπ. οικονομικών. Οι καλεσμένες στο radiobubble, απολυμένες πλέον, καθώς έχει παρέλθει και η περίοδος της διαθεσιμότητας, μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τους προηγούμενους μήνες αδιάκοπου αγώνα στο δρόμο, έξω από το ΥΠΟΙΚ, τα συναισθήματά τους, την αντίδραση του κόσμου, των πολιτικών και βέβαια της αστυνομίας. Δηλώνουν ότι και το καλοκαίρι θα παραμείνουν στη θέση τους. Επόμενος σταθμός η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

13 Ιουν 2014

Το The Migrants Files –και το Radiobubble– βραβεύονται στα Data Journalism Awards 2014


Η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα δεδομένων "The Migrants Files", η πρώτη συγκεντρωτική καταγραφή των θανάτων μεταναστών στην προσπάθειά τους να περάσουν τα τείχη της Ευρώπης Φρούριο, στην οποία συμμετείχε και το radiobubble με το project "Τα Θανατηφόρα Τείχη της Ευρώπης", κέρδισε χθες το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Data story or group of stories on a single topic" των Data Journalism Awards 2014 που διοργανώνει στα πλαίσια του GEN Summit 2014 η διεθνώς αναγνωρισμένη δημοσιογραφική κοινότητα του Global Editors Network. Είναι η πρώτη φορά που μέσο ενημέρωσης απο την Ελλάδα είναι υποψήφιο σε αυτά τα βραβεία και φυσικά η πρώτη φορά που αυτό βραβεύεται.
Την έρευνα στην ελληνική γλώσσα μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο rbdata.gr (τον πρώτο σχετικό με τη δημοσιογραφία δεδομένων στην Ελλάδα), που επιμελήθηκε η ομάδα των radiobubble, radiobubblenews και hackademy
 
Το ρεπορτάζ του Migrants Files επιλέχθηκε ανάμεσα σε 75 φιναλίστ σε 8 κατηγορίες που προέκυψαν από περισσότερα από 500 υποψήφια projects, ανάμεσά τους και ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως η Washington Post και οι New York Times. 

Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία "Data story or group of stories on a single topic" υπήρχαν 11 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων projects των New York Times, του Mother Jones και της Αργεντίνικης La Nación.


Το The Migrants Files είναι ένα έργο δημοσιογραφίας δεδομένων των ομάδων Journalism++ SAS, Journalism++ Stockholm και Dataninja, των μέσων Neue Zürcher Zeitung, El Confidencial, Sydsvenskan και radiobubble και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων Jean-Marc Manach και Jacopo Ottaviani. Χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το JournalismFund.eu. Οι κύριες πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για το The Migrants Files προήλθαν από προηγούμενη δουλειά των United for intercultural action, το Fortress Europe του Gabriele Del Grande και το Puls του Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε επιπλέον έρευνα.

Με τη συγκέντρωση και τη δόμηση δεδομένων από ανοικτές πηγές, τα Migrants Files αποκάλυψαν αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με τους θανατηφόρους δρόμους που βαζίδουν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη και τον όποιο αντίκτυπο έχει αυτό στις μεταναστευτικές πολιτικές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα διεξήχθη από περισσότερους από 10 δημοσιογράφοι από 6 ευρωπαϊκές χώρες. Το επίσημο hashtag του project είναι το # MigrantsFiles.

Οι συντελεστές του The Migrants Files αποφασίσαμε να αποδώσουμε το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο στις πηγές της έρευνας, στηρίζοντας την προσπάθεια τους, τον δημοσιογράφο Gabriele del Grande και τη νέα του ταινία, και την United for intercultural action against racism.

10 Ιουν 2014

#rbnews 33: Και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι

Η εκπομπή της 30ης Μαΐου 2014 είναι απολογιστική των διπλών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες έγιναν σε δύο γύρους, στις 18 και 25 Μαΐου 2014 αντίστοιχα.

Ο @galaxyarchis σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών και τον ρόλο των ΜΜΕ στην διαμόρφωση του προεκλογικού κλίματος και πάλι εν μέσω απειλών, καθώς και υπέρμετρης παραπληροφόρησης.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο @Duke_Zappa μεταφέρει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου κατά κύριο λόγο η δεξιά και άκρα δεξιά κατέκτησαν πολύ υψηλά εκλογικά ποσοστά σε ισχυρές χώρες της ΕΕ.