Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Απρ 2013

Hellas Gold: Σ’ ένα τρίμηνο ξόδεψε σε διαφήμιση περισσότερα απ’ ότι σ’ ένα χρόνο


πηγή

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία των Σκουριών Χαλκιδικής έχουν αναμφίβολα διαμορφώσει τη στρατηγική της Ηellas Gold από τα τέλη του 2012 και έπειτα. Με πληθώρα διαφημιστικών μπάνερ σε διάφορες ιστοσελίδες, με «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις εργαζομένων και υποστηρικτών της επένδυσης και με δημοσιογραφικές ξεναγήσεις σε χώρους δραστηριοποίησής της, η εταιρεία, πιεζόμενη από την κινηματική κάλυψη που άρχισε να «πυκνώνει» από τον Σεπτέμβριο του 2012, φιλοδοξεί καθυστερημένα αν και δυναμικά να «χτίσει» το προφίλ της.

Σε ρεπορτάζ του Αποστόλη Φωτιάδη ( @Balkanizator ) που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IPS, αναφέρεται ότι τα χρήματα που ξόδεψε η εταιρεία στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 ήταν περισσότερα από όσα δαπάνησε για ολόκληρο το 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Media Services SA, η εταιρεία δαπάνησε 630.000 ευρώ εντός του α’ τριμήνου του 2013· τον Μάρτιο μόνο δαπανήθηκαν περίπου 370.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό αν ιδωθεί στη γενικότερη πτωτική τάση των διαφημιστικών δαπανών, γύρω στο -24%.

27 Απρ 2013

#rbnews 29: «Το πρόβλημα της Ανθρωπότητας είναι» η μακροζωία

Στην 29η εκπομπή #rbnews, σε πνεύμα Μεγάλης Εβδομάδας και με αφετηρία τη συζήτηση του 95χρονου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με μπλόγκερ, αναλύουμε τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε.

Παρακολουθούμε πώς στην ελληνική πραγματικότητα του 2013, εφαρμόζονται οι λύσεις του "μεγαλύτερου προβλήματος της Ανθρωπότητας", όπως το επισημαίνει ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι "ζούμε πολύ"!

Από τη φίμωση του Indymedia, στις μαζικές προσαγωγές στο όνομα των "ιερών συμβόλων του έθνους". Και από τον "κόκκινο χρυσό", με το αίμα μεταναστών, στα δημόσια σόου για την... ασφαλτόστρωση της Ελλάδας.

26 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #14


1. ΗΠΑ - Απεργία πείνας στις φυλακές του Γκουαντάναμο

Συνεχίζεται η απεργία πείνας στις φυλακές του Γκουαντάναμο, με πάνω από τους μισούς κρατούμενους να συμμετεχουν σε αυτήν. Συνολικά 92 από τους 166 κρατούμενους συμμετέχουν στην απεργία πείνας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των φυλακών. Η απεργία ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από την κατάσχεση φωτογραφιων και προσωπικών αντικειμένων από τους φρουρούς κατά την διάρκεια έρευνας στα κελιά. Τα αιτήματα των απεργων πείνας είναι να αρθεί ο επ'αόριστον εγκλεισμός τους χωρίς κατηγορίες και δίκη, καθώς επίσης και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Σε 17 απεργούς κρατούμενους έχει δωθεί τροφή παρά τη θέληση τους, ενώ δυο εξ'αυτών νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να απειλείται η ζωή τους. Μουσουλμανός συμβουλος του στρατού αναφέρε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του την τελευταία βδομάδα, πως τουλάχιστον ένας κρατούμενος απεργός πρόκειται να πεθάνει πριν ληξει η απεργία πείνας. Ο αμερικανικός στρατός έχει αποστείλει επιπλέον ιατρικό προσωπικό στο Γκουαντάναμο για να ασχοληθεί με το θέμα της απεργίας πείνας.

25 Απρ 2013

Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να μειωθούν οι τιμές των νέων παιδικών εμβολίων


Η Pfizer & η GSK κέρδισαν $26 δισεκατομμύρια από το εμβόλιο πνευμονόκοκκου στις πλούσεις χώρες

Το σοβαρό κίνδυνο να μην υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών στις φτωχές χώρες εξαιτίας του υψηλού κόστους των νέων εμβολίων επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα Εμβόλια που φιλοξενείται από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, τον Μπιλ Γκέιτς και το Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στις 24 και 25 Απριλίου.

Με τη διαδικτυακή καμπάνια #DearGAVI που διεξάγεται στο Twitter παράλληλα με τη Διάσκεψη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τη Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, GAVI, την πρόσβαση στα νέα εμβόλια με μειωμένες τιμές ώστε να μπορούν να εμβολιάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Ένα μεταλλείο αργύρου, μoλύβδου και χρυσού απειλεί μια οικολογικά πολύτιμη περιοχή στην Ισπανία

Τα βουνά της Fonsagrada 
Η τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας (Xunta de Galicia) απλώνει ξανά το χέρι σε μια εταιρεία καναδικού κεφαλαίου που ειδικεύεται στην ανίχνευση πολύτιμων μετάλλων ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά η τυχερή είναι η Goldquest, μια εταιρεία που σχεδιάζει την εξερεύνηση κοιτασμάτων σε μια περιοχή που αποτελείται από δύο Αποθέματα Βιοσφαίρας (Río Eo-Oscos-Burón και Terras do Miño) και εξαπλώνονται σε 4 δήμους της περιοχής (A Fonsagrada, Baralla, Baleira και Becerreá). Η Goldquest αναμένει να βρει, σε αυτό το ορεινό τοπίο που λούζεται από μια επίμονη θάλασσα ομίχλης, άργυρο, χρυσό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό και προστίθεται στις δεκάδες εταιρείες που σήμερα αιτούνται μεταλλευτικής άδειας για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων στη Γαλικία.

20 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #13


1. Ιρλανδία

α. Καταψήφιση των μέτρων λιτότητας από τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα
Ο επικήδειος του κοινωνικού συμβολαίου (civil partnership) γράφτηκε χτες μετά την κατάρρευση του Croke Park 2* που ήθελε τους δημόσιους υπαλλήλους να υφίστανται επιπρόσθετες περικοπές σε μισθούς, επιβολή άμισθων υπερωριών και μείωση του ωρομίσθιου των υπερωριών. Με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη των συνδικάτων τάχθηκαν κατά της συμφωνίας αψηφώντας για πρώτη φορά τις επιθυμίες της ιεραρχίας των συνδικάτων που είχαν δώσει γραμμη για σύμπλευση με το croke park 2. Η επόμενη μέρα φαίνεται πολύ δύσκολη καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού πιέζει τον λαό για την εξεύρεση 300€ εκατ. και όπως οι υπουργοί και βουλευτές ισχυρίζονται αυτό γίνεται διότι πιέζονται από την τρόικα. Από την άλλη το συνδικάτο Impact υπερψήφισε την πρόταση με 56%. H καταψήφιση από το συνδικάτο Siptu έγινε παρά την αντίθετη πρόταση από πλευράς ηγεσίας. Η εξέλιξη αυτή προοικονομεί πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει τα μέτρα, καθώς αυτά έχουν ήδη καταψηφιστεί και από άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δήλωσαν πως η καταψήφιση δείχνει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των εργαζομένων από την πολιτική λιτότητας που ασκεί η σοσιαλιστική ιρλανδική κυβέρνηση και την κάλεσαν να μην επιμείνει στα μέτρα, γιατί αυτό θα προκαλέσει ευθεία αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους. Ιρλανδοί οικονομολόγοι διατύπωσαν ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη αυτή, πιθανολογώντας πως θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, καθώς είναι η πρώτη φορά που η πολιτική της λιτότητας τίθεται εν αμφιβόλω.

[πηγή]
[πηγή]

19 Απρ 2013

#rbnews 28: Έλα Γιώργο να σου δείξω τα φραουλοχώραφά σου

Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
Στην 28η εκπομπή της δεύτερης σεζόν #rbnews, ο @Galaxyarchis, φιλοξενεί στο στούντιο του radiobubble το @ypoptomousi.

Από την περίφημη εκπομπή του Τράγκα με τους τέσσερις εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, έως το περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης σε απλήρωτους εργάτες της Νέας Μανωλάδας, έτρεξαν δύο πολύ επιτυχημένες καμπάνιες αφύπνισης στη φασιστική εξάπλωση (#xa_advertising και #bloodstrawberries). Με τον καλεσμένο του #rbnews να είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωτής και των δύο, συζητάμε στο στούντιο το στόχο και την αποτελεσματικότητά τους μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

18 Απρ 2013

28 τραυματίες εργάτες στη #manolada : πυρ από επιστάτες εναντίον τους

Επιστάτες άνοιξαν πυρ με κυνηγετικό όπλο εναντίον Μπαγκλαντεσιανών εργατών, που διεκδίκησαν δεδουλευμένα, στη Μανωλάδα. Οι εργάτες δούλευαν στα φραουλοχώραφα και παρέμεναν απλήρωτοι για 6 μήνες. Ο απολογισμός είναι 28 τραυματίες, 4 εκ τωνοποίων σε πολύ κρίσινη κατάσταση και άλλοι 8 σε κρίσιμη κατάσταση.

Στον απόηχο του γεγονότος. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει εκστρατεία για μποϋκοτάζ στις φράουλες της Μανωλάδας.

Η είδηση από τα τουητς του #rbnews εδώ:

14 Απρ 2013

Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες της Ιερισσού

Σήμερα τελικά έγινε η προανάκριση των δύο συλληφθέντων από την Ιερισσό. Οι δυο πολίτες κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση στο εργοστάξιο της Eldorado Gold στις 12 Φλεβάρη. Οι συλλήψεις τους έγιναν τα χαράματα της Πέμπτης 11 Απρίλη, κατόπιν εισβολής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα σπίτια τους. Οι συλληφθέντες, αφού ειχαν λάβει παράταση για την προανάκριση, κρατούνταν στη ΓΑΔΘ μέχρι σήμερα. Σήμερα έγινε η προανάκριση, διαδικασία που για πρώτη φορά διενεργήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση και όχι στα Δικαστήρια.
Οι δύο συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί, την ώρα της προανάκρισης, για συμπαράσταση.
Μετά την ανακοίνωηση της απόφαση για προφυλάκιση, καλέστηκε πορεία, η οποία ξεκίνησε από την Καμάρα στις 7μμ.

Η κοινότητα του #rbnews κατέγραψε τα γεγονότα:

#rbnews 27: Από τη Μάγκι στο Δένδια, ένα τσιγάρο δρόμος

Στην 27η εκπομπή της δεύτερης σεζόν #rbnews, ο @Galaxyarchis, με αφετηρία το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, αναζητά τις σχέσεις της πολιτικής της "Σιδηράς Κυρίας" με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα: Από τον Μπόμπι Σαντς στην Ιερισσό και από το Μπρίξτον στην Αμυγδαλέζα.

Τριάντα χρόνια προσπάθειας να αποδειχτεί ότι "δεν υπάρχει κοινωνία", κι όμως όλο στα πόδια τους βρίσκεται αντιστεκόμενη.

H εκπομπή κλείνει με το πεντάλεπτο δελτίο του International #rbnews στα ελληνικά.

Κινητοποίηση στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας

Στις 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Κλιμάκιο των διαδηλωτών μπήκε στο κέντρο, προσέφερε ρουχισμό και ήρθε σε επικοινωνία με κάποιους από τους κρατούμενους.

12 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #121. Ολλανδία
α. Τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενοι στον τομέα της οικιακής φροντίδας πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των περικοπών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στον κλάδο τους, το Σάββατο 6 Απριλίου στη Χάγη. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλάνδίας σχεδιάζει μείωση του προϋπολογισμού κατά 1,1 δισ. ευρώ για κατ’ οίκον φροντίδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

10 Απρ 2013

Γιατί «παγιδεύτηκαν» οι μικροί θεατρικοί χώροι

πηγή φωτό
Του Χρήστου Σύλλα  

Ένας μεταξικός νόμος του 1937, μια «σκιώδης» για ορισμένους καταγγελία από το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, πρωτοφανής ενεργοποίηση του δήμου της Αθήνας και παραλίγο λουκέτο σε δεκάδες θεατρικούς χώρους. Προς το παρόν, με ομόφωνο ψήφισμά του, ο δήμος αποφάσισε τη μετάθεση της σφράγισης των θεάτρων χωρίς άδεια και των συναφών σκηνών για ένα τρίμηνο, καθώς και την παράλληλη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα κάνει προτάσεις για αναθεώρηση του νομικού πλαισίου· η νεοσύστατη ένωση χώρων πολιτισμού Αθήνας (ΕΧΠΑ) έχει, μεταξύ άλλων, αναλάβει τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ωστόσο, οι μέρες αναστάτωσης που προηγήθηκαν του ψηφίσματος του δήμου αποτυπώνουν ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό σχετικά με την θεατρική πιάτσα. Ιδιοκτησιακά συμφέροντα, συντεχνιακές επιδιώξεις και πολιτικάντικες συμπεριφορές στο γνώριμο πια φόντο μιας πόλης, διαλυμένης ψυχολογικά, υλικά και αισθητικά· που έχει όμως τις στιγμές της.

«Τι ωραία, είμαστε κι εμείς εδώ να διαδηλώσουμε υπέρ των μικρών χώρων», λέει ειρωνικά  η ηθοποιός Φανή Απ., «σπάζοντας» την ομοιογενή ατμόσφαιρα έξω από το δημαρχείο, την ημέρα του σχετικού δημοτικού συμβουλίου. «Εντάξει, είμαστε υπέρ του να μην σφραγίσουν τους μικρούς χώρους γιατί νέα παιδιά όπως εμείς, νέες θεατρικές ομάδες, βρίσκουν κάποια διέξοδο εκεί. Ωστόσο, μας ενοχλεί πως στην ‘αναστάτωση’ των τελευταίων ημερών λείπουν κομμάτια μιας μεγαλύτερης συζήτησης: οι περισσότεροι δεν έχουμε χρήματα και συνήθως αναγκαζόμαστε σε συμφωνίες όπου υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε στους χώρους κάποια ποσά ως πλαφόν· χρήματα που αφορούν το ‘νοίκι’ κατά τη διάρκεια προετοιμασίας μιας παράστασης (για τις πρόβες) ή χρήματα ανάλογα με την προσέλευση. Πολλές φορές μπαίνουμε και μέσα. Δεν βλέπω κανέναν να μιλάει γι’ αυτό», καταλήγει.

Εκδήλωση για τη ΒιοΜε στις Βρυξέλλες, 9/4/2013

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντικστέκεται και οι Comités Action contre l'austérité en Europe (Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη λιτότητα στην Ευρώπη) διοργάνωσαν στις 9 Απριλίου εκδήλωση στις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στο εγχείρημα της ΒιοΜε.
Καλεσμένοι ήταν ο Μάκης Αναγνώστου εκ μέρους των εργαζομένων στη ΒιοΜε και ο André Henri, που συμμετείχε σε αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα σε εργοστάσιο της Βαλλονίας στη δεκαετία του '70.

9 Απρ 2013

Η Δημόσια Υγεία στην εποχή των Μνημονίων

Η Jaquou Utopie και ο Αποστόλης Φωτιάδης στο Radiobubble, συζητούν το θέμα “Δημόσια Υγεία” σε μια έκτακτη εκπομπή, την Πέμπτη 4 Απριλίου, 4:00 – 6:00 μ.μ.

Καλεσμένοι στο studio του Radiobubble o Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, Επιμελητής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του ΠΙΣ και η Όλγα Αναγνωστοπούλου, Παθολόγος στον ΟΚΑΝΑ. 
Eπίσης στον αέρα του Radiobubble ο Αναστάσιος Χατζής, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και η η Αναστασία Σκαφίδα, ειδικευόμενη Νευρολογίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Υποχρηματοδότηση, συρρίκνωση οργανισμών και νοσοκομείων, υπερεργασία και ελάχιστες αμοιβές για το υγειονομικό προσωπικό, ελλείψεις ανθρώπων αλλά και  υλικών, ελαχιστοποίηση κοινωνικής πρόνοιας, περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, εκρηκτική άυξηση ανασφάλιστων,  ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης σε υπηρεσίες και φάρμακα και τελικά μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης σχηματίζουν τον νέο χάρτη της Δημόσιας Υγείας την εποχή του Μνημονίου.6 Απρ 2013

Συνάντηση Μιχαλολιάκου με Καταλανούς ακροδεξιούς στην Αθήνα

Το παρακάτω άρθρο δημιοσιεύτηκε στην Καταλανική εφημερίδα la Directa. Μπορείτε να το διαβάσετε στα καταλανικά εδώ

Δημοσίως προωθούν ακίνδυνες δραστηριότητες, όπως εκδρομές στα βουνά, calçotades (καταλανικό έθιμο που αφορά το ψήσιμο στην εξοχή calçots, ένα είδος πράσινων κρεμμυδιών) και πολιτιστικές δραστηριότητες. Κατ 'ιδίαν όμως, οι νέοι που δίνουν ώθηση στην Καταλανική ακροδεξιά με την Casal Tramuntana* ή με οργανώσεις όπως η νεολαία της PxC** (Plataforma per Catalunya - Πλατφόρμα για την Καταλονία: ακροδεξιό κόμμα της Καταλονίας) καυχιούνται ότι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, οτι επισκέφτηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ακόμη οτι συναντήθηκαν με τον ηγέτη της νεοναζιστικής οργάνωσης Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος συμβρέθηκε τουλάχιστον με τον Sergio Concepción, πρώην υποφήψιο της PxC και πολύ ενεργό μέλος της νεολαίας του κόμματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Concepción στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, ο οποίος συνοδευόταν απο άλλους τέσσερις μεταξύ των οποίων και τα ηγετικά μελη της Casal Tramuntana, Alberto Sanchez και Alejandro Fernandez. Είναι η δεύτερη επαφή που πραγματοποιεί η Καταλανική ακροδεξιά με την ελληνική οργάνωση, η οποία έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη με την κατάληψη 18 έδρών στην Ελληνική Βουλή μετά τις τελευταίες εκλογές, έχοντας υιοθετήσει έναν λόγο όχι μόνο λαϊκίστικο αλλά σαφώς νεοναζιστικό. Η PxC διαβεβαιώνει οτι δεν έλαβε γνώση σχετικά με το ταξίδι των μελών της.


5 Απρ 2013

#rbnews 26: Η Αριστερά σε αναζήτηση στόχου

Στην 26η εκπομπή #rbnews, ο @Galaxyarchis συζητά με τον @Polyfimos τις εξελίξεις στην Αριστερά:
1. Το ΚΚΕ μπροστά στο 19ο Συνέδριο
2. Οι συμμαχίες τακτικής του Σύριζα για το "αντιμνημονιακό μέτωπο"
3. Οι κινήσεις του Αλέκου Αλαβάνου με το "Σχέδιο Β"

H εκπομπή κλείνει με το πεντάλεπτο δελτίο του International #rbnews στα ελληνικά.


#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #11


1. Βρετανια

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το σύστημα υγείας άλλα και στις δικαστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου στην Βρετανία. Μέχρι το τέλος του μήνα, μια σειρά από αλλαγές σε βασικές δομές των υπηρεσιών αυτών θα έχουν αλλάξει τόσο ριζικά ώστε κάποιοι να κάνουν λόγο για το τέλος του κοινωνικού κράτους.Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) νοικοκυριά θα επηρεαστούν από τον Φόρο Δωματίου, ενώ τα δύο-τρίτα αυτών είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
Συγκεκριμένα, μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος Φόρος Δωματίου, σύμφωνα με τον οποίο ένα κατομμύριο νοικοκυριά θα χάσουν από δεκατέσσερα έως είκοσι έξι τα εκατό των κοινωνικών παροχών τους, ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας τους. 

Παλαιστίνη: Μάχη για λίγη ελπίδα

Η Μαρία Κριστόμπαλ, συντονίστρια ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (ΜSF), περιγράφει τις δυσκολίες στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει κάτω από ισραηλινή κατοχή.

Από τότε που ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε για πρώτη φορά τη Δυτική Όχθη, το 1967, η εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι μόνιμο φαινόμενο. Ένα πολύπλοκο σύστημα έχει αναπτυχθεί για να κρατήσει τον τοπικό πληθυσμό υπό έλεγχο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσία του τείχους που χωρίζει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ. Σε καθημερινή βάση, οι Παλαιστίνιοι υφίστανται μια σειρά από διαδικασίες ελέγχου και διελεύσεις από οδοφράγματα, όλα υπό το άγρυπνο μάτι του στρατού-επιτηρητή.
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί εποικισμοί –που είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο - έχουν πολλαπλασιαστεί στην περιοχή. Η Χεβρώνα, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη Δυτική Όχθη, διαθέτει αρκετούς τέτοιους οικισμούς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι  800 κάτοικοί του βρίσκονται υπό τη στενή προστασία του ισραηλινού στρατού.
Στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη τα παιδιά εκφράζουν τους φόβους και τα συναισθήματά τους μέσα από τις ζωγραφιές τους. Στρατιώτες, τανκς, όπλα, δάκρυα και εισβολές αποτελούν τα βασικά θέματα των ζωγραφιών τους. 

4 Απρ 2013

Βρετανία: άνευ προηγουμένου περικοπές και μεταρρυθμίσεις στις κοινωνικές παροχές


Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το σύστημα υγείας άλλα και στις δικαστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου στην Βρετανία. Μέχρι το τέλος του μήνα, μια σειρά από αλλαγές στις βασικές δομές των υπηρεσιών αυτών θα τις έχουν αλλάξει τόσο ριζικά ώστε κάποιοι να κάνουν λόγο για το τέλος του κοινωνικού κράτους.

2 Απρ 2013

Η Δημόσια Υγεία στην εποχή των Μνημονίων


Η είδηση έκανε την εμφάνισή της σήμερα : καταργούνται 70 κλίνες ασθενών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν εύγλωττα: τα τελευταία τρία χρόνια ένα σημαντικό βάρος των δαπανών υγείας έχει μεταφερθεί στις τσέπες των ασφαλισμένων ή των όλο και περισσότερων ανασφάλιστων, ανέργων πολιτών. Πάνω από 11000 νοσοκομειακές κλίνες προβλέπεται να κλείσουν με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό Νόμο των μνημονίων, συγχωνεύσεις Κλινικών - Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Ήδη στην Αθήνα ανακοινώθηκε η κατάργηση κλινικών στο γενικό νοσοκομείο Πατησίων. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, ιδιαίτερα εκείνα των Νησιών, που έχουν εξοργιστικές ελλείψεις. Οι δομές Δημόσιας Υγείας στη πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, την αντιμετώπιση χρόνιων και ειδικών νοσημάτων, τα ατυχήματα, τις ψυχιατρικές διαταραχές, την ιατρική της εργασίας, τη γηριατρική, την αποκατάσταση, ανεπαρκούν. Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015, με τους ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.
Επιπλέον οι δομές απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ κινδυνεύουν λόγω υποχρηματοδότησης, το ίδιο και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται εδώ και μήνες, οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό χρονίζουν.

Οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 41,4% στο διάστημα 2009-2013.


Η Jaquou Utopie και ο Αποστόλης Φωτιάδης ανοίγουν στο Radiobubble το θέμα “Δημόσια Υγεία” σε μια έκτακτη εκπομπή, την Πέμπτη 4 Απριλίου, 4:00 – 6:00 μ.μ. 


Καλεσμένοι στο studio του Radiobubble 
o Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, Επιμελητής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του ΠΙΣ 
και η Όλγα Αναγνωστοπούλου, Παθολόγος στον ΟΚΑΝΑ.


1 Απρ 2013

αρκεί η έλλειψη σχεδιασμού για να δικαιολογήσει το αλαλούμ με το επικείμενο "σφράγισμα δεκάδων χώρων πολιτισμού" από το Δήμο Αθηναίων;

Σχετικά με το θέμα της επικείμενης σφράγισης δεκάδων χώρων πολιτισμού στον Δήμο Αθηναίων, ο Δήμος εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "Οι 27 από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δεν διαθέτουν κανενός είδους ή τύπου άδεια λειτουργίας. Ενώ συνολικά 50, για διάφορους λόγους, δεν λειτουργούν νόμιμα. Επισημαίνεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν,για να υπάρξει λύση, έστω και προσωρινή."
.
Από την ανακοίνωση του Δήμου, διαφαίνεται οτι η Δημοτική Αρχή κινείται σε κατεύθυνση εύρεσης μιας συμβιβαστικής, έστω και προσωρινής λύσης. "Έχουν προγραμματιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, συναντήσεις τόσο με μεμονωμένους διαχειριστές χώρων πολιτισμού, όσο και με τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, σε καμία περίπτωση όμως, σε βάρος των κανονισμών ασφαλείας και της ορθής λειτουργίας τους. Όλα αυτά άλλωστε θα συζητηθούν και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου (ολόκληρη εδώ).
.
Ταυτόχρονα όμως , δείχνει να  αναπαράγεται από τη Δημοτική Αρχή η λογική της τυπολατρείας, καθώς και το γραφειοκρατικό και διοικητικό χάος το οποίο επικρατεί γύρω από τέτοιου είδους θέματα. Ωσάν να μην γνωρίζε δηλαδή, ο Δήμος Αθηναίων ότι εκατοντάδες καλλιτέχνες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε χώρους της πόλης όπου οι διαδικασίες των υπηρεσιών του αδυνατούν να αδειοδοτήσουν λόγω έλειψης νομοθετικού πλαισίου, κι ενώ θα έπρεπε ο ίδιος ο Δήμος να πρωτοστατήσει στην γραφειοκρατική και νομοθετική ρύθμιση της εκρεμμότητας αυτής, απλά πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, δηλώνοντας "εφαρμόζω το νόμο".
Η μη χάραξη μιας διακριτής γραμμής γύρω από το θέμα, δείχνει στην καλύτερη περίπτωση να κρύβει πίσω της την έλειψη ενός συνολικότερου σχεδιασμού που να αφορά στον χώρο του πολιτισμού στην πρωτεύουσα. Το πλέον λογικό που θα μπορούσε κανείς να αναμένει από μια δημοτική αρχή με όραμα, θα ήταν να προστρέξει η ίδια να προστατέψει και να αναδείξει τόσο καλλιτεχνικές όσο και "επιχειρηματικές", μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δραστηριότητες μικρού βεληνεκούς που προσφέρουν ανάσα στη διψασμένη πόλη.
 Αυτό βέβαια προυποθέτει, όχι μόνο την αναγνώριση του προβλήματος της έλειψης νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την ύπαρξη ενός οράματος για το πως η πόλη θα μπορούσε να ανθίσει καλλιτεχνικά, και τουριστικά ακόμη, από την ύπαρξη δεκάδων μικρών εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, καλλιτεχνικών ομάδων και χώρων παραγωγής πολιτισμού, αντί της τάσης να προτάσσονται "εξ ορισμού", οι γιγαντιαίοι, μεγέθους Mall, και αμφιβόλου αισθητικής, τύπου fast food, επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτισμό. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά λίγες μόνο ώρες από τις χθεσινές εκδηλώσεις των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία Μall στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.   

φωτό από εκδηλώσεις στο στούντιο Κινητήρας που ανήκει στους "επισφαλείς χώρους"