Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το σύστημα υγείας άλλα και στις δικαστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου στην Βρετανία. Μέχρι το τέλος του μήνα, μια σειρά από αλλαγές στις βασικές δομές των υπηρεσιών αυτών θα τις έχουν αλλάξει τόσο ριζικά ώστε κάποιοι να κάνουν λόγο για το τέλος του κοινωνικού κράτους.
Φόρος Δωματίου
Σύμφωνα με το νέο αυτό μέτρο, οι οικογένειες που είναι αποδέκτες κοινωνικών παροχών θα χάσουν 14% των παροχών τους αν έχουν ένα επιπλέον δωμάτιο στην κατοικία τους ενώ όσοι έχουν από δύο επιπλέον δωμάτια και πάνω θα χάσουν 25% των παροχών τους. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) νοικοκυριά θα επηρεαστούν από τον Φόρο Δωματίου, ενώ τα δύο-τρίτα αυτών είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν 465 εκατομμύρια λίρες.
Αποκλεισμός για χιλιάδες από δωρεάν νομικές υπηρεσίες
Εν τω μεταξύ, όσοι έχουν εισόδημα κάτω των £32.000 λιρών τον χρόνο δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα σε δωρεάν νομικές υπηρεσίες. Αυτό το μέτρο αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες σε πολλές νομικές υποθέσεις οικογενειακού δικαίου όπως διαζύγια, παιδική επιμέλεια, αλλά και υποθέσεις μεταναστευτικού και εργατικού δικαίου. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι με αυτό το μετρό θα εξοικονομηθούν από 350 εκ. έως 2 δισ. λίρες σε νομικές υπηρεσίες.
Μεταφορά του επιδόματος δημοτικού φόρου στους δήμους
Η εξέταση του δικαιώματος επιδότησης ή εξαίρεσης από τον δημοτικό φόρο για τις χαμηλόμισθες οικογένειες, περνά από το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων στους ίδιους τους δήμους, με μια ταυτόχρονη μείωση κατά 10% στον προϋπολογισμό τους. Σημειώνεται ότι κατά τα δύο τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός των δήμων έχει ήδη μειωθεί κατά 26.8%. Τώρα καλούνται οι δήμοι να είναι αυτοί οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιες οικογένειες θα εξαιρεθούν ή θα έχουν εκπτώσεις στα δημοτικά τους τέλη και ποιες όχι. Σε όλη την Βρετανία γύρω στις 6 εκατομμύρια χαμηλόμισθες οικογένειες λάμβαναν μέχρι σήμερα κάποιου είδους επιδότηση στα δημοτικά τέλη. Ανάλογα με τα κριτήρια των δήμων, η κυβέρνηση υπολογίζει εξοικονόμηση έως και 480 εκ. λιρών τον χρόνο.
Αλλαγές στο σύστημα υγείας (NHS)
Σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, καταργείται η αρχή διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) και ο έλεγχος του προϋπολογισμού για ιατρικές υπηρεσίες περνάει σε μια επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς, νοσοκόμους/ες και άλλους επαγγελματίες του χώρου. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορεί πλέον να γίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας και κόστους του NHS. Με τις αλλαγές αυτές, εξαφανίζονται οι στρατηγικές υγειονομικές αρχές και οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας. Το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, ενώ ενδέχεται να υπονομεύσει και την σχέση του ιατρικού προσωπικού με τους ασθενείς. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει γύρω στα 5 δισ. λίρες από την μείωση προσωπικού έως το 2015.
Νέα εποπτική αρχή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Δημιουργείται μια νέα εποπτική αρχή που αντικαθιστά την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Η νέα επιτροπή της οποίας κύρια ευθύνη θα είναι η επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αποφυγή ρίσκων, θα υπάγεται στην Τράπεζα της Αγγλίας. Θα έχει επίσης την δυνατότητα ποινικών διώξεων, αποκλεισμό από τον τραπεζικό τομέα και απόσυρση άδειας λειτουργίας τραπεζών σε περίπτωση παραβάσεων.
Κατάργηση του επιδόματος αναπηρίας
Το επίδομα αναπηρίας καταργείται και αντικαθίσταται από την επονομαζόμενη Προσωπική Ανεξάρτητη Πληρωμή (Personal Independence Paypment – PIP). Σύμφωνα με το νέο αυτό μέτρο, η παροχή βοήθειας σε άτομα με αναπηρία δεν θα εξαρτάται πλέον από την αναπηρία αλλά από τον βαθμό επίδρασης της αναπηρίας στο άτομο. Δυο εκατομμύρια ανάπηροι θα επαναξιολογηθούν σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα και αναμένεται μεγάλος αριθμός να μην πληρεί τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας. Βοήθεια η οποία μέχρι σήμερα κάλυπτε έξοδα όπως για αναπηρικά καρότσια, μηχανάκια αναπήρων, ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα και άλλα.
Περιορισμός στην αύξηση των επιδομάτων κάτω από τον πληθωρισμό
Για πρώτη φορά στην ιστορία τίθεται περιορισμός στις αυξήσεις των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και φοροαπαλλαγών στο 1% αντί να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Εξαιρείται μόνο το νέο επίδομα αναπηρίας. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει περίπου εφτά εκατομμύρια οικογένειες ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει εξοικονόμηση 2.3 δισ. λιρών ως το 2016.
Επιβολή ορίου στα κοινωνικά επιδόματα
Αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή ορίου στα κοινωνικά επιδόματα ώστε κανένας κάτοχος επιδομάτων να μην λαμβάνει περισσότερα από τον μέσο όρο ενός νοικοκυριού (υπολογίζεται στις 26.000 λίρες). Κάποιοι υπολογίζουν πως το εν λόγω μέτρο θα δημιουργήσει ογδόντα χιλιάδες (80.000) άστεγες οικογένειες. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει 51 εκ. λίρες σε βάθος τριών χρόνων.
Συνένωση έξι επιδομάτων ανεργίας σε ένα
Έξι επιδόματα ανεργίας θα συνενωθούν σε ένα, με σκοπό την αύξηση των κινήτρων για αναζήτηση εργασίας και περισσότερες ώρες εργασίας για του ήμι-απασχολούμενους.
[πηγή]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου