Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Ιουλ 2012

#rbnews 41: Αθώα και ένοχα "ανέκδοτα" στα social media

Αυτή η τελευταία εκπομπή της πρώτης σεζόν του #rbnews είναι αφιερωμένη στην περίπτωση της τριπλουνίστριας Βούλας Παπαχρήστου και το περιστατικό της αποπομπής της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω των μηνυμάτων ρατσισμού και της ανακύκλωσης στα κοινωνικά δίκτυα ακροδεξιάς ρητορικής, από το λογαριασμό της.
Το ραδιοφωνικό radiobubble news, επιστρέφει -όπως και το "υπόλοιπο" radiobubble- τον Σεπτέμβριο στους ιντερνετικούς σας δέκτες.

22 Ιουλ 2012

Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και "κοινή γνώμη"

Στο στούντιο του radiobubble οι @galaxyarchis και @irategreek αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο "εκπαιδεύεται" η κοινή γνώμη, ώστε να θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών κοινής ωφέλειας ως αναγκαίο... καλό, τόσο για τον εξορθολογισμό του κράτους και των δαπανών του, όσο όμως και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση σπεύδει να βγάλει στο σφυρί τις ΔΕΚΟ;

#rbnews 40: Συντεταγμένη οπισθοχώρηση

Στην 40η εκπομπή του rudiobubblenews, o @Galaxyarchis κάνει ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας 16-21 Ιουλίου. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των χαλυβουργών και ο επικοινωνιακός πόλεμος της κυβέρνησης, μπροστά στο φάσμα της... άτακτης οπισθοχώρησης στο μέτωπο της "διαπραγμάτευσης" με την Τρόικα.

16 Ιουλ 2012

The revised privatizations programme


Five months after the freezing of the privatizations programme, and mainly further to zero results of the Development and Privatization of public property Fund (TAIPED), the file is back with great intensity. Privatizations are coming back to the new government's (New Democracy-PASOK-Democratic Left) agenda, which is evident in the Prime Minister's, Antonis Samaras, first speech.

The five-year (2011-15) program of privatization of Utilities Services and utilization of public property, was adjusted in early 2012, with the expectation of  gains of around 3.2 billion euros. Nevertheles, only two privatizations will be finalised by the end of 2012, the rest of them being postponed to 2013, when the programme will be accelerated with the target of gains will be set of 7,4 bns for the two years together.

Outlook of the updated programme (2011-15) in detail:

15 Ιουλ 2012

Φιάσκο η ασφάλεια στο Λονδίνο λίγο πριν την τελετή έναρξης: o Βρετανικός στρατός θα καλύψει το κενό της εταιρίας G4S


Σάλος έχει προκληθεί στην Αγγλία μετά από τη δήλωση αδυναμίας της εταιρείας security των Ολυμπιακών αγώνων G4S να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου της.

H G4S ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δε θα μπορέσει να παραδώσει εγκαίρως τους 13.700 ειδικούς φρουρούς και 3.000 εθελοντές που σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιό της αξίας 361 εκατομμυρίων ευρώ θα είχαν μεταξύ άλλων την ικανότητα να εντοπίζουν βόμβες και να υποδέχονται τουρίστες. Μόλις 4.000 φρουροί είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για τους αγώνες που ξεκινούν στις 27 Ιουλίου ενώ ήδη χιλιάδες αθλητές και εθνικές αντιπροσωπείες καταφθάνουν στο Λονδίνο. 

Ο Βρετανικός τύπος βρίθει από καταγγελίες προσωπικού για ανεπαρκή εκπαίδευση καθώς και οργανωτική προχειρότητα από τη μεριά της G4S.


Η εταιρεία ενδέχεται να χάσει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ από το αρχικό της συμβόλαιo ενώ η αξία των μετοχών της έχει πέσει κατακόρυφα.


Κριτική ασκείται και στην Υπουργό Εσωτερικών Theresa May καθώς πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο της είχε προειδοποιηθεί για τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας των αγώνων πριν 10 μήνες σε απόρρητη έκθεση.


Οι αποκαλύψεις για το φιάσκο αυξάνονται ώρα με την ώρα με πιο πρόσφατη τη δήλωση του εκθεσιακού κέντρου ExCeL που θα φιλοξενήσει σειρά αθλημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων, ότι είχε ενημερώσει την οργανωτική επιτροπή των αγώνων Locog για τα προβλήματα της G4S εδώ και μήνες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η G4S κέρδισε το συμβόλαιο με τη Locog μετά από πρόταση χαμηλότερη κατά 25% από την αμέσως πιο οικονομική προσφορά.


Ήδη ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανικός στρατός θα καλύψει το κενό προσωπικού της G4S με 3.500 επιπλέον στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους θα επιστρέψουν επειγόντως από το Αφγανιστάν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο CEO της εταιρείας Nick Buckles, ο οποίος παραμένει στη θέση του, ισχυρίστηκε πως έμαθε για τα εν λόγω προβλήματα μόλις πριν μερικές μέρες. O Buckles θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε εξεταστική επιτροπή της Βρετανικής βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι του ανατολικού Λονδίου προσέφυγαν σε δικαστήριο εναντίον του στρατού σε σχέση με την πρόθεσή του να εγκαταστήσει αντιπυραυλικό σύστημα στην ταράτσα πολυκατοικίας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του στρατού, με το σκεπτικό ότι οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για τους κατοίκους.


Να σημειωθεί ότι το κόστος των αγώνων υπολογίζεται να ανέλθει στα 14 δις ευρώ, ενώ αποτελεί ήδη την μεγαλύτερη κινητοποίηση σωμάτων ασφαλείας στην ιστορία της Βρετανίας με σύνολο 50.000 στρατιωτών, αστυνομίας και ειδικών φρουρών. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως μόνο 44% των Βρετανών πιστεύει ότι η χώρα τους έπρεπε να είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Συνέντευξη με τον Γιάννη Βαρουφάκη

Στις 13/07/2012, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης έδωσε στην @IrateGreek του Radiobubble και στον @ypopto_mousi του OmniaTV μια συνέντευξη  για την κατάσταση της Ευρωζώνης, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Η εκπομπή μεταδόθηκε από το Radiobubble το Σάββατο 15/07/2012. Μπορείτε φυσικά να ακούσετε και να κατεβάσετε το podcast σε αυτή τη σελίδα.




14 Ιουλ 2012

Γ. Βαρουφάκης: «Θα τα ξεπουλήσουμε όλα σε ένδειξη καλής θέλησης»

Στα πλαίσια μίας μεγάλης συνέντευξης για το μέλλον της ευρωζώνης και ειδικότερα της ελληνικής οικονομίας, που έδωσε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης στην Ντόρα Οικονομίδη (@IrateGreek), διατυπώθηκαν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκινά να εκπονεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα τα αποτελέσματα του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, καθώς θεωρεί ότι δεν εντάσσονται σε κάποιο συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά αποτελούν μέρος ενός "δοσμένου στόχου από τους δανειστές" αποκλειστικά και μόνο "για να μαζευτούν 50 δισ. ευρώ". Με την παραδοχή ότι "κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν επενδύει σε μία χώρα που τελεί υπό κατάρρευση", συμπεραίνει ότι ούτε το ποσόν πρόκειται να συγκεντρωθεί. Για τις δε κερδοφόρες ΔΕΚΟ, αυτές δηλαδή που αποκαλούνται "φιλέτα", όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, η πώλησή τους για αναμενόμενα ευτελή ποσά θα αποτελέσει ζημιά για το μέλλον της εθνικής οικονομίας. Τέλος, περιγράφει τη δυσκολία επανάκτησης ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά και αποσαφηνίζει ορισμένους μύθους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πεποίθηση ότι "στις ΗΠΑ τα πάντα είναι ιδιωτικά"

Ακούστε τη συνέντευξη...

#rbnews 39: Θα βάλουμε κι από την τσέπη μας;

Η 39η έκπομπή του radiobubblenews είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στην μεγάλη έρευνα που κάνει η ομάδα του #rbnews στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι @CSyllas και @galaxyarchis παίρνουν συνέντευξη από την Φερενίκη Βαταβάλη, αρχιτέκτονα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, με αντικείμενο -προφανώς- το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και την επερχόμενη παραχώρηση των 6.200 στρεμμάτων του, μαζί με όλη την παραλιακή ζώνη, σε ιδιώτες.

13 Ιουλ 2012

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων


Πέντε μήνες μετά από το πάγωμα της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων από τον περασμένο Μάρτιο και ειδικότερα τις μηδενικές επιδόσεις του ΤΑΙΠΕΔ, το ζήτημα επιστρέφει με μεγάλη ένταση. Η πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κι επικεφαλής της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔημΑρ, οι ιδιωτικοποιήσεις επιστρέφουν πολύ ψηλά στην ατζέντα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το πενταετές (2011-15) πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αναπροσαρμόστηκε στις αρχές του 2012, προσβλέποντας οφέλη της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δύο μόνο ιδιωτικοποιήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2012, μεταθέτοντας τις υπόλοιπες στο 2013, οπότε -και με την επιτάχυνση του προγράμματος- ο στόχος είναι τα 7,5 δισ., αθροιστικά για τα δύο έτη.

Αναλυτικότερα το αναθεωρημένο πρόγραμμα 2012-15:

11 Ιουλ 2012

3 ημέρες Media από τα κάτω στο 16ο α/ρ φεστιβάλ της Αθήνας


απο MindTheCam
Το 16ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ τελείωσε και φέτος με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αίσθηση αισιοδοξίας, τόσο στα χείλη και τις καρδιές των διοργανωτών, όσο και των συμμετεχόντων. Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στο πάρκο Γουδή για να συμμετάσχουν για 16η φορά σε αυτή τη γιορτή της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών διασκεδάζοντας, συζητώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις και κάνοντας νέες γνωριμίες.
Η παρουσία στο φεστιβάλ για πρώτη χρονιά φέτος του χώρου media από τα κάτω, τον οποίο συναποτέλεσαν οι συλλογικότητες Mind The CamΡάδιο ΕΝΤΑΣΗBabylonmediaOmnia TV, και Radiobubble, προέκυψε ως “φυσική συνέπεια” και συνέχεια μιας διαδικτυακής δραστηριότητας που αναδείχθηκε έντονα με αφορμή τα περυσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος. Απέναντι στην “επίσημη” ενημέρωση των καναλιών και των εφημερίδων, bloggers και ομάδες ενημέρωσης από τα κάτω έδιναν μια άλλη εικόνα όπως αυτή προέκυπτε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα γεγονότα. Έδιναν την αφήγηση των συμμετεχόντων.

10 Ιουλ 2012

Pogrom against Pakistanis at Nikaia


New attacks by extreme-right wing groups against Pakistanis took place last Friday and Saturday night in Nikaia (Piraeus suburb). After the threats and the ultimatums that were distributed amongst Pakistani shop owners by groups of the extreme right –Golden Dawn –according to eyewitnesses- and after the anti-racism demonstration of last Thursday, the racist groups struck again.

“Around 10.30 on Friday evening 10 people on 5 motorbikes, attacked Pakistanis who were sitting in front of their house in 15, Iktinou Street. The Pakistanis were kicked, punched and beaten with clubs”, as the President of the Pakistani community, Javed Aslam, notes.

“Some of the attackers wore T-Shirts with the symbols of Golden Dawn”, he says. The migrants went into the yard of their house but the extreme right wingers forced their way in by breaking the door with hammers. Two migrants were beaten in the face and the third one in the legs. When the police arrived, they arrested 14 Pakistanis who had come to help –as mr Aslam states- the others.

The attacks continued on Saturday evening. “Around 23.00 three migrants returned home from the mosque when they were stopped on the street by a large group of motorbikes. They were beaten with brass knuckles. One of them has a broken nose”, says mr. Aslam.

The “Movement Against Racism and the Fascist Threat” denounces that the beaten Pakistanis had to wait all night on Friday at the Police Station of Nikaia in order to file a complaint, while 7 of the 14 migrants who were detained, were tried and sentenced to 12 months of imprisonment and a 2.000 € fine for entering the country illegally, with a three-year suspension.

Photo by @mpodil

9 Ιουλ 2012

Human Rights Group rings alarm bell for HIV Positive women held in prison


“Their lives are in danger.” Human Rights Group rings alarm bell for HIV Positive women held in prison for alleged threat to public health

On April 29 2012, shortly before the Greek May 6 election, dozens of women allegedly working illegally as sex workers were rounded up and taken into custody by Greek police in Athens. Rapid HIV testing was performed on them by Greek authorities at police stations where they were told they were being led for identification purposes. They were subsequently diagnosed HIV positive and were charged with “the intention of causing heavy bodily harm” while photographs of 17 of them at first, were published on the official Greek police website.

The case has caused uproar both in Greece and internationally for what human rights groups have called a clear violation of international laws for the protection from the deprivation of one’s freedom, right to consent to medical testing and medical confidentiality.

A team from the women’s organization Feministiki Protovoulia (Feminist Initiative) and the Centre for Research and Action on Peace, KEDE have visited the prisoners twice at Korydallos women’s prison in Athens where they are currently being held. Protovoulia claims that there are now 26 women held in the prison in relation to the case.

In a press conference held on Friday July 6 by Protovoulia, the group and several other human rights groups in attendance, condemned the “inhumane and humiliating conditions” of the women’s incarceration  and raised serious concerns over the conditions of their incarceration, their physical and mental health, the nature of the legal case brought against them and the circumstances of their arrest and subsequent medical testing by the Greek authorites.

Protovoulia has pledged its support to the women in any legal claim they may wish to raise against the authorities and individuals responsible for their ordeal.

8 Ιουλ 2012

#rbnews 38: Μπήκε πωλητήριο

Στην 38η εκπομπή του radiobubble news, oι @Galaxyarchis και @CSyllas φιλοξενούν στο στούντιο του radiobubble μέλη της πρωτοβουλίας για τις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα, οι οποίες βρίσκονται υπό παραχώρηση σε ιδιώτη [ακούστε τη σχετική συνέντευξη]. Επίσης παραθέτουν και σχολιάζουν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με τη μηχανή της "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας" να παίρνει για τα καλά μπροστά...

7 Ιουλ 2012

Συνέντευξη με μέλη της πρωτοβουλίας για τις παραλίες Βοτσαλάκια & Φρεαττύδα

[ΕΡΕΥΝΑ]

Το radiobubblenews ξεκινά μία μεγάλη έρευνα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του Δημοσίου, στην Ελλάδα, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ομάδα του #rbnews, ερευνά το παρελθόν και το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, προκειμένου να σπάσει τα στερεότυπα που έχουν χτιστεί σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τα σημαντικότερα σχέδια εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας και τις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε αυτά.

Στην πρώτη συνέντευξη που γίνεται στα πλαίσια αυτής της έρευνας, ο @Galaxyarchis συζητά στο στούντιο του radiobubble με δύο μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών για τις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα στον Πειραιά. Συζητάμε τα σχέδια του δημάρχου για την ιδιωτική εκμετάλλευση των δύο μοναδικών πλαζ του Δήμου Πειραιά, το παρελθόν του ιδιώτη που αναλαμβάνει και που ήδη εκμεταλλεύεται τη μία παραλία. Καθώς και τις αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των δημοτών του Πειραιά, απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη.

Προγραμματικές δηλώσεις: Φουλ των ιδιωτικοποιήσεων

Οι προγραμματικές δηλώσεις, που αναμένονταν την Πέμπτη, καθυστέρησαν περαιτέρω και έγιναν αργά το απόγευμα της Παρασκευής, λόγω ενστάσεων που είχαν -όπως μετέδιδαν τα ΜΜΕ- το ΠΑΣΟΚ και η ΔημΑρ στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά της ΔΕΗ και του ΟΣΕ. Τελικά, φαίνεται ότι πέρασε η σκληρή γραμμή της άμεσης και μαζικής ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης, ΔΕΚΟ και υποδομών, με τον πρωθυπουργό να κλείνει το μάτι με νόημα σε εκείνους που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει αποφασιστικότητα στους τομείς της ενέργειας και των σιδηροδρόμων.

Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερα στα εννιά βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων, αφορούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παραχωρήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Ενώ, κάθε αναφορά στη μείωση των εισοδημάτων, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις, έγινε σε συνδυασμό με δηλώσεις για την προώθηση των πολιτικών αυτών, εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.

6 Ιουλ 2012

Εκπομπή-αφιέρωμα για την "πρώτη σεζόν" #tutorpool


Ειδική εκπομπή του radiobubblenews, για το κλείσιμο της πρώτης "σχολικής χρονιάς" #tutorpool με ανέλπιστη επιτυχία. Συζητάμε με γονείς και εθελοντές που συμμετείχαν στη συλλογική αυτή προσπάθεια, για την εμπειρία τους τη χρονιά που πέρασε.

Υπενθυμίζουμε ότι το #tutorpool συνεχίζει και με θερινά μαθήματα.

Εικόνες και βίντεο από την αντιρατσιστική πορεία στη Νίκαια


Βίντεο και φωτογραφίες του Α. Καλοδούκα, από το Aformi.gr

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια καταστηματάρχες που δεχονται απειλές, επειδή είναι μετανάστες. Σύμφωνα με τους ίδιους, προ ημερών, μέλη της Χρυσής Αυγής τους ζήτησαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να εγκαταλείψουν τη χώρα.

5 Ιουλ 2012

Σε κίνδυνο η υγεία & ζωή των φυλακισμένων οροθετικών γυναικών


Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών

Κλιμάκιο της Πρωτοβουλίας (3 άτομα) μαζί με την Φωτεινή Σιάνου από την γυναικεία οργάνωση ΚΕΔΕ επισκέφθηκε στις 26/6 τις οροθετικές κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναντήσεων των φυλακών και ήρθαν στην αρχή περίπου 12 κοπέλες, στο τέλος πάνω από 20, στην πλειοψηφία τους Ελληνίδες εκτός από 2 Ρουμάνες και μία Ρωσίδα.
Στις περισσότερες φαίνεται στη μορφή τους ότι κάνουν μακροχρόνια χρήση, με χαρακιές στα χέρια και στα πόδια, με λίγα δόντια, απεριποίητες και κάποιες
παραιτημένες (μια είχε το κεφάλι κάτω και ήταν σε λήθαργο από τα χάπια που
της δίνουν).
Τα απελπισμένα τους ερωτήματα: Γιατί είμαστε μέσα, τι κάναμε; Γιατί
έβγαλαν τις φωτογραφίες μας;

4 Ιουλ 2012

σημειώσεις για τα «μίντια από τα κάτω»


Με αφορμή το 16ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ και τον θεματικό χώρο στον οποίο θα συζητηθεί ο χαρακτήρας και οι προοπτικές διαφόρων εγχειρημάτων αδιαμεσολάβητης* και συνεργατικής πληροφόρησης, παραθέτω ορισμένες σκόρπιες σκέψεις και θεωρήσεις που όμως επανέρχονται σε κάθε σχετική «ευκαιρία» ανταλλαγής εκτιμήσεων με φίλους, συντρόφους, συναδέλφους ακόμη και «περαστικούς».

τι σημαίνει «μίντια από τα κάτω»;

I.

Είναι προφανές ότι το ερώτημα αφορά το περιεχόμενο, το νόημα της φράσης που βαπτίζουμε ως «μίντια από τα κάτω». Αυτό που αρκετοί θεωρητικοί των media ονομάζουν στ’ αγγλικά «grassroots media» ή «grassroot journalism». Χωρίς να αραδιάσουμε παραπομπές και σχολές σκέψης (μπορεί κανείς να ψάξει και να βρει άλλωστε), ερχόμαστε γρήγορα γρήγορα αντιμέτωποι με ορισμένα προβλήματα «κατηγορίας» και συνεπώς ταυτότητας-συγκρότησης. Άλλο πράγμα το μέσο (medium) με τα οργανωτικά χαρακτηριστικά και την εσωτερική γραμμή παραγωγής (σύνταξη, αρχισυνταξία, ύλη, διόρθωση κ.λπ) και άλλο πράγμα η δημοσιογραφία (journalism).

Το μέσο είναι ένα σύγχρονο «εργοστάσιο» που διαθέτει προηγμένες ή άθλιες υποδομές (χώρος, ωράριο εργασίας) και δίνει στον εργαζόμενο δημοσιογράφο, πέρα από ένα ή δύο κομμάτια «ψωμί -ανάλογα σε ποια «ταχύτητα» έχει πολιτογραφηθεί-, τη δυνατότητα πρόσβασης στους εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής ελίτ – από εκεί ξεκινάει, κατά κανόνα, η διαμόρφωση των θεμάτων με απεύθυνση στο μαζικό ακροατήριο: με λίγα λόγια αποτελεί ένα θεσμοποιημένο κέντρο διαμεσολάβησης, επιφορτισμένο με το ιδεολόγημα της ελεγκτικής λειτουργίας απέναντι στη νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία της αστικής δημοκρατίας.

1 Ιουλ 2012

#rbnews 37: Σχηματίζοντας κυβέρνηση... απόντων


Στην 37η εκπομπή του radiobubble news, oι @Galaxyarchis και @CSyllas φιλοξενούν στο στούντιο του radiobubble τον @Polyfimos και σχολιάζουν τις πρώτες ημέρες μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στο επίκεντρο, το υπουργικό συμβούλιο των παραιτήσεων και των ιατρικών ανακοινωθέντων, και μία Σύνοδος Κορυφής με... δικαιολογητικό απουσίας. Οι πρώτες υποχωρήσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις κι ένα ακόμη γκρέμισμα του μύθου του "υπέρογκου δημοσίου", δια χειρός Τρόικας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον @Doleros μεταφέρουμε το ρεπορτάζ από τις κρίσιμες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και πώς αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της χώρας ως το τέλος της χρονιάς.