Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Ιαν 2014

Το νερό ξαναπερνά σε δημόσια χέρια

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα είναι ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον και οικονομικότερη από την δημόσια/κρατική διαχείριση, η τάση των τελευταίων ετών σε όλο τον κόσμο είναι η επιστροφή του νερού στα χέρια του δημοσίου ή της τοπικής κοινότητας.

Σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον περασμένο Ιούλιο, αναδείχτηκε αυτή ακριβώς η παγκόσμια τάση επιστροφής της διαχείρισης των υδάτων σε δημόσια χέρια. Η ημερίδα είχε θέμα "Υδατικοί πόροι, υποδομές και υπηρεσίες νερού: Ιδιωτικοποίηση ή κοινωνικοποίηση;" και φιλοξενούμε ένα τμήμα των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε αυτήν.

#rbnews 18: Συζήτηση για το Χρέος

Στην εκπομπή #rbnews της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2014, ο @Galaxyarchis φιλοξένησε στο στούντιο μέλη της πρωτοβουλίας για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους (ΕΛΕ) και του Σύριζα, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα του δημόσιου χρέους, ειδικά μετά τη στροφή της κυβέρνησης υπέρ της άποψης ότι το χρέος της Ελλάδας είναι "μη βιώσιμο". Αφορμή για την εκπομπή υπήρξαν οι δηλώσεις Σταθάκη, περί "επαχθούς χρέους" και οι αντιδράσεις -κατά βάση χάρην θεάματος- που προκάλεσαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολυάριθμοι προσδιορισμοί του χρέους, όπως "επαχθές", "απεχθές", "μη βιώσιμο", "παράνομο" κ.λπ. έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι όποιες αναφορές στο χρέος γίνονται με τηλεοπτικούς όρους που εξυπηρετούν αποκλειστικά μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στην εκπομπή που διαρκεί μιάμιση ώρα, λόγω του θέματος, προσπαθήσαμε να βάλουμε σε μία σειρά αυτές τις έννοιες, όσο όμως και να δούμε με ψυχραιμία τα πιθανά σενάρια για τη διαχείριση του χρέους τα επόμενα χρόνια.

ΕΥΔΑΠ: Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στο σφυρί

Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ιδρύθηκε με το Νόμο 1068 του 1980 «περί συστάσεως ενιαίου φορέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας», μετά από τη συγχώνευση της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων (Ε.Ε.Υ.) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ο.Α.Π.). Από το 1999 περιήλθε στη σημερινή της νομική μορφή καθώς τα κυριότερα πάγια της εταιρείας απορροφήθηκαν από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Στην κυριότητα της Εταιρείας Παγίων ανήκουν τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και αντλιοστάσια, καθώς και οι άλλες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά του νερού μέχρι τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του. Καθώς επίσης και το έδαφος από όπου περνούν τα δίκτυά της. Με σύμβαση όμως που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, το Νοέμβριο του 1999 η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να λειτουργεί τα υπόψη έργα για λογαριασμό της Εταιρείας Παγίων. Τον Ιανουάριο του 2000 η εταιρεία εισήχθη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

22 Ιαν 2014

Οι Έλληνες Υπουργοί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου: Άδωνις Γεωργιάδης

Στην αρμόδια Επιτροπή για θέματα Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμφανίστηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μολονότι ο ρόλος των ακροάσεων αυτών είναι να παρουσιάσουν οι Υπουργοί της προεδρεύουσας χώρας το πρόγραμμά τους για την εξάμηνη Προεδρία, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, στο χώρο της Υγείας. 

Οι ευρωβουλευτές Νικος Χρυσόγελος (Πράσινοι) και Γ. Τούσσας (ΚΚΕ) εξέθεσαν την καταστροφική κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής (ENVI): 1,8 δισ. μείωση δαπανών (-32%), 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, 1 εκατομμύριο χωρίς καμία πρόσβαση στην υγεία, κλείσιμο πέντε μεγάλων νοσοκομείων, πολλά νησιά έχουν μείνει χωρίς ιατρεία, ο δημόσιος εμβολιασμός είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν στον ακριβό ιδιωτικό εμβολιασμό.

Έγγραφα διαψεύδουν την Αντιτρομοκρατική για την λήψη αποτυπωμάτων Σακκά

Η εφημερίδα "Κόντρα" δημοσίευσε έγγραφα που φέρονται να προέρχονται από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς την Εισαγγελία Πλημ/δικών, όπου φαίνεται ότι ο Κώστας Σακκάς είναι προσεσημασμένος ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου του 2010 και όχι μόνο κατά τη σύλληψή του στις 7 Ιανουαρίου του 2014, όπως ισχυρίστηκε αιτιολογώντας την πολύ καθυστερημένη ανίχνευση των αποτυπωμάτων του, που οδήγησαν στην τελευταία σύλληψή του, στις 16 Ιανουαρίου.


21 Ιαν 2014

Συνδικάτα και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη ζητάνε από την Ευρωβουλή να εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

UPDATE

Κατά τη σημερινή παρουσίαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγιναν ερωτήσεις με ρητή αναφορά στην επιστολή από την Vergiat Marie-Christine εκ μέρους της GUE/NGL, από το Βρετανό εργατικό Michael Cashman κι από την αντιπρόεδρο της ευρω-ομάδας των Φιλελεύθερων Sarah Ludford.

H πρώτη ομιλήτρια ζήτησε ρητά το να συνταχθεί κοινοβουλευτική αναφορά που να διερευνά αν τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται πλέον σεβαστά στην Ελλάδα. Ο Νίκος Χρυσόγελος των Πράσινων έκανε ερώτηση σχετικά με την ατιμημωρησία των φασιστικών επιθέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας δε τόλμησε να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής, ως είθισται να συμβαίνει στις παρουσιάσεις των Υπουργείων της εισερχόμενης Προεδρίας της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις ερωτήσεις προσπάθησαν να απαντήσουν ο Υπουργός Εσωτερικών Μιχελάκης κι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. Την κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί με μισόλογα περί "μονομέρειας" ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δ. Παπανικολάου.
[πηγη]

#rbnews 17: Τρομοκρατηθείτε... για το καλό του τόπου

Στην εκπομπή #rbnews της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου 2014, ο @Galaxyarchis καταπιάνεται με το ζήτημα που ανέκυψε εν μέσω κυβερνητικής κρίσης και εντεινόμενων οικονομικών αδιεξόδων. Το νέο παραλήρημα τρομοϋστερίας, στο περιθώριο των δικαστηρίων για τις μίζες και το τραπεζικό σκάνδαλο του ΤΤ, αλλά και την ομολογία της ΕΕ ότι η Ελλάδα "θυσιάστηκε υπέρ ευρωπαϊκών τραπεζών".

Θέματα της εκπομπής: 
1. Ο πόλεμος Υπουργείου Δημόσιας Τάξης - Δικαστών
2. Ο πανικός από την φυγή Ξηρού και η εκδικητική μανία στον Κώστα Σακκά
3. Η προσπάθεια στιγματισμού της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των αναρχικών και του κινηματικού χώρου
4. Η υστερική συμπεριφορά της Κυβέρνησης στα πλαίσια μίας μικροπολιτικής επικοινωνιακής τακτικής εναντίον της αντιπολίτευσης

15 Ιαν 2014

Διαμαρτυρία στη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες, χτες 14 Γενάρη

Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρώτη δημόσια εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες και Βέλγοι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.


Με ανακοινωμένη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εδώ κι ένα μήνα, κανείς υπουργός της κυβέρνησης δε τόλμησε να εμφανιστεί μπροστά σε ένα κοινό 2,000 διπλωματών, αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων επισήμων. Το χαιρετισμό πριν από το προγραμματισμένο κονσέρτο απεύθυνε ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.Ακτιβιστές τον διέκοψαν και σήκωσαν πανό που έγραφε στα γαλλικά: «Σαμαράς Εγκληματίας- ΕΕ συνένοχη-Τρόικα ξεκουμπίσου! Αλληλεγγύη με την Ελλάδα». Φώναξαν συνθήματα που ζητούσαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Video από τη δράση εδώ και εδώ.

12 Ιαν 2014

#rbnews 16: Κρίση εδώ και αλλού (συνέντευξη x-pressed.org)

Στη δεύτερη εκπομπή #rbnews του 2014, ο @Galaxyarchis φιλοξένησε στο στούντιο του Radiobubble, μέλη της συλλογικότητας x-pressed, που προσπαθούν να μεταφέρουν προς το εξωτερικό -αλλά και από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης προς την Ελλάδα- πτυχές της κρίσης, οι οποίες δεν καταγράφονται (ή και αποκρύπτονται) σε mainstream media.

Συζητάμε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τις συλλογικότητες εναλλακτικής ενημέρωσης, τις κοινωνίες των χωρών που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης κ.α.

Οι δύο ομάδες, radiobubble news και x-pressed, συνεργάζονται σε επίπεδο ενημέρωσης μέσω των new media.

Περισσότερα για το x-pressed:
http://www.x-pressed.org

7 Ιαν 2014

#rbnews 15: 2014 - Κάθε μέρα ανάπτυξη

Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου η εκπομπή #rbnews υποδέχτηκε το 2014 και την Ανάπτυξη στη χώρα. Ανάπτυξη που ήρθε αρχικά το 2011, για να ξαναέρθει το 2012, για να ανανεώσει το ραντεβού της το 2013 και να επανέλθει δριμεία το 2014. Κι από 2015 και βλέπουμε, ή αλλιώς κάθε πέρσι και καλύτερα...

Μπερδευτήκατε;

Ακούστε καλύτερα την εκπομπή. Τα εξηγεί ο @Galaxyarchis με διάθεση "αντιμιζεράμπλ" και αρκετές δόσεις funk μουσικής. Άλλωστε η πρώτα εκπομπή του χρόνου είναι κατ' αρχήν εορταστική.