Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Νοε 2013

#rbnews 12: Δημόσια και κοινωφελής υπηρεσία ύδρευσης

Η 12η εκπομπή #rbnews έχει και πάλι το νερό σαν κύριο αντικείμενο και σε συνέχεια της έρευνας του radiobubble news για τις ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισής του στη χώρα μας.

Αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε στην ΕΥΔΑΠ, της οποίας η ιδιωτικοποίηση περιμένει τη σειρά της μετά από εκείνη της ΕΥΑΘ. Στην εκπομπή ακούγονται αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των Βασίλη Τσόκαλη (εκπρόσωπος ΣΕΚΕ-Σ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ), Δημήτρη Χρυσαφίδη (δρ. Χημείας Τροφίμων) και Έφης Σπυροπούλου  (μέλος πρωτοβουλίας SAVEGREEKWATER) στην εκδήλωση που οργάνωσε η doc4life την περασμένη Πέμπτη.

Ήταν τελικά δημόσια η ΕΥΔΑΠ; Ποιος ο ρόλος των διορισμένων από την κυβέρνηση διοικήσεων στα χρόνια της κρίσης; Με ποιον τρόπο μπορεί η εταιρεία να γίνει πραγματικά δημόσια και κυρίως κοινωφελής;

25 Νοε 2013

Στην Αθήνα το Καραβάνι Αλληλεγγύης για τη Χαλκιδική

[ΗΧΗΤΙΚΟ]

«Αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δε νικήσουμε. Ξέρουμε καλά με ποιούς τα βάζουμε, αλλά όλες οι μεγάλες επαναστάσεις έγιναν όταν υπήρξε τεράστια καταπίεση»

Μέρος του πάνελ της Συνέντευξης Τύπου του Καραβανιού Αλληλεγγύης
Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Νοέμβρη στο χώρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. το Καραβάνι Αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης της Αθήνας.

Στη Συνέντευξη πήραν μέρος, απευθύνοντας χαιρετισμό και απαντώντας σε ερωτήσεις, οι κ.κ. Δ. Παπαδημούλης και Κ. Ιγγλέση εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., η Rebecca Harms συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι κ.κ. Μ. Τρεμόπουλος και Ν.Χρυσόγελος εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο κ. Κ. Φωτεινάκης εκπροσωπώντας τους Φίλους της Φύσης, η κ. Ν. Σωτηριάδη εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Γ. Παπαζαχαρίου εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στην Ε.Ρ.Τ.

23 Νοε 2013

#rbnews 11: Μήπως είναι μονόδρομος η κοινωνικοποίηση του νερού;

Η 11η εκπομπή #rbnews είναι αφιερωμένη στα ευρήματα της έρευνας για τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο.

Με αφετηρία το άρθρο του @Polyfimos για τις δέκα πόλεις της Ευρώπης που είπαν "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, ο @Galaxyarchis παρουσιάζει ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και τα πρωτότυπα μοντέλα κοινωνικοποίησης στη διαχείριση του νερού που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια.

Επίσης, γίνεται ανασκόπηση των κυριότερων γεγονότων και πολιτικών αποφάσεων στο δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, στην οποία ενδέχεται πει "στοπ" το Συμβούλιο της Επικράτειας, κατόπιν προσφυγής τριών εργαζομένων της.

Διάλυση της ψυχικής υγείας - Κάλεσμα σε κινητοποίηση τη Δεύτερα 25 Νοέμβρη

Ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης ΨΝΑ


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, 
ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. 
Ο «ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Μετά το «κατέβασμα του διακόπτη» και τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, των πανεπιστημίων, των 8 γενικών νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και άλλων φορέων, ήρθε η σειρά των τριών ψυχιατρείων (ΨΝΑ, Δρομοκαίτειο και ΨΝ Θεσσαλονίκης) να μπουν αιφνιδιαστικά σε μιαν από πολλού προετοιμαζόμενη διαδικασία fast track κλεισίματος και διαθεσιμότητας/κινητικότητας όλου του προσωπικού.
Υστερα από εντολή του Αδωνι Γεωργιάδη, έγινε χτες σύσκεψη όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου (ο ΓΓ Καλλίρης κλπ) και οι Διοικητές της 2ηςκα 3ηςΥΠΕ και όπου αποφασίστηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα 150 άτομα από ΨΝΑ, διοικητικοί και τεχνικοί, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλους φορείς (ΕΚΑΒ, Περιφέρεια κλπ), 82 άτομα από το ΨΝΘ και ανεξακρίβωτος αριθμός από το Δρομοκαίτειο.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μετακίνηση τριών ψυχιατρικών κλινικών του ΨΝΑ προς τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Πολυκλινική, καθώς και μια του Δρομοκαϊτείου προς το Ασκληπιείο Βούλας. Η μετακίνηση αυτών των κλινικών θα είναι το πρώτο στάδιο, καθώς θα ακολουθήσουν, εν συνεχεία, μεταφορές και των υπόλοιπων κλινικών. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Ευδοκιμίδη σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΑ, όπου, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι, προκειμένου να γίνει η μετακίνηση των ως άνω κλινικών, θα μπει σε κινητικότητα όλο το προσωπικό του ψυχιατρείου προκειμένου, κατόπιν «αξιολόγησης», να επιλεγούν ποιοι θα μεταβούν στα ως άνω γενικά νοσοκομεία.

22 Νοε 2013

Ιδιωτικοποίηση νερού: 10 πόλεις δείχνουν άλλο δρόμο

του @polyfimos

Οι απόπειρες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Το ίδιο και οι προσπάθειες να παραμείνει στα χέρια των πολιτών η εκμετάλλευσή του, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη συγκράτηση των τιμών και τη διατήρηση κοινωνικού χαρακτήρα.

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει προοδευτική διαχείριση του νερού, η απάντηση είναι «ναι». Μπορεί, και έχει υπάρξει ιστορικά σε πολλές περιοχές όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πέρα από το γνωστό παράδειγμα των Παρισίων και με τη βοήθεια των στοιχείων που παρέθεσε σε εκθέσεις του το ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και η ΙΝΕ ΓΣΕΕ, διαπιστώνουμε πως το μέλλον του νερού είναι υπόθεση όλων μας.

18 Νοε 2013

#rbnews 10: Από το Πολυτεχνείο 1973 στο πολυγελοίο 2013

Η εκπομπή #rbnews της 15ης Νοεμβρίου 2013 -που εκτάκτως άλλαξε ώρα- με λίγο μικρότερη διάρκεια, έχει ειδικό χαρακτήρα. Έτσι, δύο ημέρες πριν την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάνει μία αναδρομή σε εκείνη την πρώτη "απαγορευμένη" επέτειο του 1974, με την μεγαλειώδη πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Ξεκινά λοιπόν, με αποσπάσματα από την αντίστοιχη εκπομπή "Φρυκτωρίες" του @doleross, όπου και ακούγεται η ιστορική απαγγελία της "Ρωμιοσύνης" από το Γιάννη Ρίτσο.

Μόνο που από την "απαγορευμένη" διαδήλωση του 1974 για το Πολυτεχνείο, φτάσαμε στην "υπαγορευμένη" μαγκιά του 2013 στο Κοινοβούλιο. Έτσι λοιπόν, στο κλείσιμο της εκπομπής, ένα ηχητικό μοντάζ σατιρίζει το ύφος μαγκιάς που κυριάρχησε στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για την πρόσφατη πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εκπομπή ωστόσο δεν έχει ιστορικό περιεχόμενο. Αναφέρονται επιπλέον δύο από τα πιο σημαντικά θέματα ειδησεογραφίας των ημερών:

11 Νοε 2013

#rbnews 9: Το δεύτερο "μαύρο" στην ΕΡΤ

Η εκπομπή #rbnews της 8ης Νοεμβρίου 2013, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο θέμα από το δεύτερο κλείσιμο της ΕΡΤ, τα ξημερώματα της προηγούμενης ημέρας, όταν ο εισαγγελέας μαζί με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο, προκειμένου -όπως μάθαμε στη συνέχεια- να γίνει "καταμέτρηση του υλικού", αφού πρώτα εκκένωσαν το κτίριο και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να εισέλθει την ώρα της "καταμέτρησης".

Ο @galaxyarchis μαζί με την @inflammatory , η οποία παρακολούθησε τις εκδηλώσεις της προηγούμενης ημέρας έξω από την κλειδωμένη (με χειροπέδες) ΕΡΤ, συζητούν τις εξελίξεις. Και κυρίως το σκάνδαλο DIGEA, όπως το καταγγέλλει ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ και πώς η πανάκριβη υλικοτεχνική υποδομή της ΕΡΤ θα αποδοθεί στο ιδιωτικό ολιγοπώλιο ενημέρωσης.

Aκούγονται επίσης τα τελευταία λεπτά της εκπομπής του Νίκου Τσιμπίδα στην ΕΡΑ, όταν εισέβαλε η αστυνομία στο Ραδιομέγαρο και προσήγαγε εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο.

5 Νοε 2013

Μήνυση είπαν θα καταθέσουν όργανα της ΕΛΑΣ στο radiobubble "γιατί μιλάτε δυνατά". / Police said will file lawsuit against @radiobubble because "you talk loudly"

Scroll down for English version

Μετά τις ερωτήσεις πολλών δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη μήνυση που είπε ότι θα καταθέσει η ΕΛ.ΑΣ εναντίον του radiobubble δημοσιεύουμε μια σύνοψη του τι συνέβη:


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (1 Νοέμβρη), γύρω στη μία και μισή, στον περιβάλλοντα χώρο του cafe-bar του radiobubble βρίσκονταν 10 περίπου άνθρωποι, παραγωγοί του radiobubble και μέλη της κοινότητας και συζητούσαν. Άλλοι κάθονταν στις καρέκλες του cafe, άλλοι ήταν όρθιοι και στέκονταν στην είσοδο του ραδιοφώνου.

Το πλήρωμα του περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. που πάρκαρε στην απέναντι πλευρά της Ιπποκράτους μας ζήτησε όλα τα έγγραφα που όφειλε να έχει το cafe για να λειτουργεί νόμιμα και του τα παραδώσαμε.
Μετά από τον έλεγχο των εγγράφων και αφού οι αστυνομικοί τα βρήκαν όλα νόμιμα, μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον του radiobubble για διατάραξη κοινής ησυχίας.
Στην ερώτησή μας "πως είναι δυνατόν να έχουμε άδεια να ακούγεται μουσική στο cafe μέχρι τις 3πμ και εσείς να μας μηνύετε για διατάραξη κοινής ησυχίας;", η απάντηση ήταν "δεν σας είπαμε κάτι για τη μουσική, οι ομιλίες ενοχλούν, μιλάτε δυνατά".

2 Νοε 2013

#rbnews 8: Μπανανία του Νότου

Η όγδοη εκπομπή #rbnews έχει τίτλο "Μπανανία του Νότου", καθώς η ανασκόπηση των γεγονότων μίας και μόνο εβδομάδας στην Ελλάδα επαληθεύει την πεποίθηση ότι η χώρα πληροί και με το παραπάνω τον όρο αυτό.

Ο @galaxyarchis επικεντρώνεται σε δύο κυρίως ζητήματα που απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα:

Τη δήλωση, στο Βήμα FM, του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία που διεξήγαγαν παρανόμως οι ελληνικές υπηρεσίες, εν γνώση του.
Τον περίφημο νόμο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που ήρθε να παγιώσει το λεγόμενο "χαράτσι", με άλλα λόγια. Ο τραγέλαφος με τα φορολογούμενα άγονα κομμάτια γης, οι αδικίες με τις ελαφρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και η φαιδρότητα της επιχειρηματολογίας ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης υπέρ του νόμου αυτού.