Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Διακήρυξη Αρχών

Προς μια διακήρυξη αρχών  -  forever beta 

Πολλά λέγονται για έννοιες όπως η «δημοσιογραφία των πολιτών», η κοινωνία των πολιτών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα blogs, επώνυμα και ανώνυμα, η νέα εποχή που έρχεται, η παλιά που ακόμη σέρνεται… 

Εμείς, στην κόψη όλων αυτών, στο μεταίχμιο, θέλουμε η «δημοσιογραφία των πολιτών» να αποκτήσει υπόσταση, να γεννήσει περιεχομένο και να μην γίνει φωτοτυπία της συμβατικής δημοσιογραφίας.

Γνωρίζουμε ότι αντικειμενική δημοσιογραφία δεν υπάρχει. Έχουμε απόψεις, οπτικές γωνίες, εργαλεία με τα οποία κρίνουμε τον κόσμο, πάντα περιμένοντας να κριθούμε. Παίρνουμε θέση ως μια ανοικτή κοινότητα ανθρώπων που αναγνωρίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως την πιο σημαντική αξιακή αναφορά του κόσμου που οραματιζόμαστε. Για αυτήν λέμε να παλέψουμε.

Αν ρωτάτε «ποιά είναι τα δημοσιογραφικά σας εργαλεία, η οργάνωσή σας;», η απάντηση είναι ειλικρινής: «Ανυπαρξία αρχισυντάκτη και διευθυντή». Κυρίως όμως, έχουμε κάτι που έχει σιγήσει, εδώ και καιρό στις αίθουσες σύνταξης: έχουμε ψυχή. Συζητάμε, διαφωνούμε, καταλήγουμε, ομονοούμε. βρίσκουμε ένα «ωραίο» θέμα και το σκαλίζουμε. Θέλουμε να το δούμε όπως δεν το είδαν – δεν είμαστε μια δημοσιογραφική βιομηχανία που χρεωκόπησε από τη σιωπή της.

Γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρούμε να σχεδιάσουμε τα «δημοσιογραφικά εργαλεία» μιας νέας εποχής. Η επιτυχία του hashtag #rbnews και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί τόσο μέσα στην κοινότητα του twitter, όσο και μέσω του blog όπου δημοσιεύονται μόνο οι επιβεβαιωμένες ειδήσεις, αποτελούν ήδη χρήσιμα «δημοσιογραφικά εργαλεία της νέας εποχής». Η συμμετοχή ήταν το «κλειδί». Η συμμετοχή της κοινότητας που μετατρέπεται σε αγωγό της είδησης και σε αυτορυθμιζόμενο φίλτρο της πληροφορίας. Συμμετοχή, που θα αποκτήσει νέο νόημα και στο news.radiobubble.gr.

Εμείς, το radiobubble, το #rbnews, οι άνθρωποι «πίσω από τα λουλούδια», θέλουμε να αναπνεύσουμε και να αναπνέουμε ως αυτόνομο και αλληλέγγυο Δίκτυο ενημερωμένων Ανθρώπων.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ*

Άρθρο 1
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Όποιος/όποια δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το #rbnews με στόχο να ενημερώσει και να ενημερωθεί δικαιούται και δεσμεύεται:
α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων, ήχων, βίντεο ή άλλων παραστάσεων. Στόχος μας είναι ειδικά η χρήση του hashtag #rbnews να μην αποκτήσει εμπορευματική χροιά. Δεσμευόμαστε να περιφρουρήσουμε αυτόν τον στόχο για τη μεταφορά ειδήσεων κα να μην τον μετατρέψουμε σε εργαλείο σχολιασμού ή διαφήμισης.
δ. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
ε. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς.

Άρθρο 2
Όσοι δραστηριοποιούμαστε ενεργά στην κοινότητα που μεταφέρει ειδήσεις μέσω του #rbnews δικαιούμαστε και οφείλουμε:
α. Να αντιμετωπίζουμε ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.
β. Να σεβόμαστε την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των συνανθρώπων και των συμπολιτών μας του πλανήτη γη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορούμε να χρησιμοποιούμε, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.
γ. Να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλούμε τις δικαστικές αποφάσεις. Να μην τις απομακρύνουμε όμως από τη βάσανο της ηθικής αξιολόγησης.
δ. Να σεβόμαστε την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας.
ε. Να αντιμετωπίζουμε με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης, καθώς και αυτούς που έχουν εμφανές ψυχικό πρόβλημα.
στ. Να ελέγχουμε και να τεκμηριώνουμε τις πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη.
ζ. Να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας και να εξασφαλίζουμε την τεκμηρίωσή τους (με έγγραφα, φωτογραφίες, ήχους, εικόνες) με θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε σε όσους εμφανίζονται σε αυτά, την πρόθεσή μας να τα δημοσιοποιήσουμε. Στις περιπτώσεις που η “γνωστοποίηση” αυτή είναι λόγω αντικειμενικών συνθηκών αδύνατη, οφείλουμε να καλύπτουμε τα προσωπικά στοιχεία όσων εμφανίζονται σε ντοκουμέντα δημοσιογραφικής φύσης.
η. Να τηρούμε το απόρρητο ως προς τις πηγές των πληροφοριών που εξασφαλίσαμε υπό εχεμύθεια.
θ. Να σεβόμαστε τους κανόνες της εμπιστευτικής πληροφόρησης (off the record)
ι. Να προστατεύουμε την ψευδωνυμία και την ανωνυμία όσων έχουν επιλέξει να εμφανίζονται με αυτό τον τρόπο στο Διαδίκτυο.

Άρθρο 3
Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της.
Γι' αυτό δικαιούμαστε και οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου.

Άρθρο 4
Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της αξιοπρέπειας όσων δραστηριοποιούμαστε στην κοινότητα του #rbnews, οπότε οφείλουμε:

α. Να μην επιδιώκουμε και να μη δεχόμαστε αμοιβή για τη συνεισφορά μας αυτή.
β. Να μην επιδιώκουμε και να μη δεχόμαστε αργομισθία ή έπ’ αμοιβή θέση σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θέτουν εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία μας σε σχέση με τη δράση μας στο διαδίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς η δραστηριότητά μας που αφορά το #rbnews είναι άμισθη, οφείλουμε να ενημερώνουμε ευκρινώς και με σαφήνεια την κοινότητα (μέσω ανοικτής δήλωσης αποποίησης ευθυνών/disclaimer στα social networks) για κάθε επαγγελματική σχέση μας η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντικρουόμενη με τη δράση μας στην παροχή είδησης και πληροφόρησης.

Άρθρο 5
Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μας προς όλους τους πολίτες του κόσμου που (είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά) δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ή τα συμβατικά/παραδοσιακά Μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας μας υποχρεώνει:
α. να θεωρούμε σοβαρότατο ολίσθημα κάθε λογοκλοπή.
β. Να μην οικειοποιούμαστε την εργασία άλλων. Να αναφέρουμε πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιούμε κείμενα, αποσπάσματα κειμένων, φωτογραφίες, βίντεο, ήχους.
γ. Να μνημονεύουμε την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.
δ. Οι διασταυρωμένες ειδήσεις του #rbnews (η επιλογή, η αξιολόγηση, η διασταύρωση, η ταξινόμισή τους κλπ) αποτελούν αποτέλεσμα εργασίας που επιλέγουμε να διανέμουμε ελεύθερα με την άδεια Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License. Όπως είναι λογικό, η άδεια αυτή δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τον κάθε χρήστη του twitter που χρησιμοποιεί το #rbnews.

Άρθρο 6
Ο γιγαντισμός των Μ.Μ.Ε. και η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας αύξησαν σημαντικά τον παιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο του ηλεκτρονικού και του γραπτού Τύπου. Έχοντας κατα νου τη δυνατότητα αυτορύθμισης της διαδικτυακής κοινότητας δικαιούμαστε και oφείλουμε, προσωπικά και συλλογικά:
α. Να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λόγου, αποφεύγοντας γραμματικές, συντακτικές και λεκτικές κακοποιήσεις. Εκείνες κυρίως που αποκρύπτουν την πληροφορία, διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο και οδηγούν σε παραπλάνηση.
β. Να συμβάλλουμε  δημιουργικά στην προστασία αλλά και εξέλιξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, χωρίς να ξεχνάμε ότι αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως πολίτες του κόσμου - επομένως προσεγγίζουμε με σεβασμό όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου πολιτισμού.

Άρθρο 7
Οι παραβάσεις των παραπάνω υποχρεώσεών μας ελέγχονται και υπόκεινται πάντα στην κρίση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο. Λογοδοτούμε με βάση τις δεσμεύσεις που αυτοβούλως έχουμε αναλάβει στην κοινωνία των πολιτών, απαιτώντας τον ανάλογο σεβασμό.

*Σημείωση: Οι παραπάνω αρχές αποτελούν μια προσαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ελλάδος, στα μέτρα και τις απαιτήσεις του Διαδικτύου ENGLISH


Declaration of Principles

A great discussion has begun for concepts like “people's journalism”, citizens’ society, social media, blogs -anonymous or not- the coming of the new age, and the old one that is still here...

We, at the crossroads of all these, at the edge, we want for the “people's journalism” to obtain substance, to give birth to content, and not to end up a photocopy of conventional journalism.

We know that objective journalism does not exist. We have opinions, points of view, tools with which we evaluate the world, always expecting to be evaluated ourselves. We take our place as an open community of people, that recognizes human dignity as the most important value of the world we envision. For this world we are fighting.

If you ask “what are your journalistic tools, your organization?”, the answer is sincere: “Absence of editor-in-chief and manager”. But mainly we have one thing that has been silent for a long time in the newsrooms: we have soul. We discuss, we disagree, we come to conclusions, we reach consensus. We find a “nice” topic and we dig into it. We want to see it as others have not seen it – we are not a journalistic industry that has bankrupted because of its silence.

For this reason we attempt to design the “journalistic tools” of a new age. The success of the #rbnews hashtag and the way with which it functions, both through twitter and through the blog where only cross checked news is published, are already useful “journalistic tools of the new age.” Participation has been the “key”. The participation of the community that is transformed into a conduit of the news and a self regulated filter of the information. Participation that will obtain new meaning also at news.radiobubble.gr.

We, radiobubble, #rbnews, the people “behind the flowers”, want to breathe and to continue breathing as an autonomous, solidarity Network of informed people.

CODE OF ETHICS*


Article 1
The right of every person and citizen to inform and be informed freely is inalienable. Information is a social good and not a merchandise or a means of propaganda. Whoever acts in the Internet using #rbnews with a purpose to inform and be informed is entitled and bound:

To consider their primary duty to society and themselves the publication of the whole truth.

To consider an insult to society and a degrading act to themselves the distortion, the concealment, the misrepresentation or the forgery of real events.
To respect and to adhere to the discreetness of the news, the comments, the advertising message, the necessary correspondence of title and text and the accurate use of photographs, images, graphs, sounds, videos or other representations. Our goal is especially for the use of the hashtag #rbnews not to acquire a commercial nature. We pledge to guard this goal for the transfer of news and to not convert it into a commenting or an advertising tool.
 To investigate in advance, with a sense of responsibility and knowledge of the consequences, the accuracy of an information or a piece of news to be transmited.
 To redress without delay, with similar presentation and appropriate stress, inaccurate information and false assertions.


Article 2
All of us active in the community that transfer news using #rbnews are entitled and oblidged:

To treat equally the citizens, without discrimination of nationality, sex, race, religion, political views, economical situation, and social status.
To respect the personality, dignity and the sacrosanctity of private life of our fellow humans and fellow citizens of planet Earth. Only when the right in information requires it can we use, always responsibly, facts from the private life of persons that exercise public functions or have special social status and power and are subject to social scrutiny.
 To respect the presumption of innocence and to not anticipate judicial decisions, but to subject them to the trial of ethical assessment.
 To respect the internationally agreed upon protection of minors, persons with disabilities and serious health problems.
To behave discreetly and with sensitivity to citizens, when they are in mourning, shock, as well as those that have obvious psychological ailments.
To check and document information that refer to the sensitive sector of public health, where misleading information and sensationalist presentation can cause inexcusable upheaval to the public opinion.
To cross check our information and secure their documentation (with documents, photographs, sounds, pictures) with legitimate methods, always leting those appearing in them know, our intention to publicize them. In the cases where this is impossible due to objective conditions, we have to cover the personal information those that appear in documents of journalistic nature.
To observe the secrecy with respect to the sources of information that we secured in confidence.
To respect the rules of  “of the record” informing.
To protect the pseudonymity and the anonymity of those that have chosen to appear this way in the Internet.

Article 3
The equality in access to public speech and the polyphony, democracy's oxygen, are canceled when the state has the monopoly in the control of the mass media and are undermined by the concentration of their possession by gigantic for-profit businesses, that consider public opinion as a consumer and try to manipulate its convictions, its habits and its general behavior.
For this reason we are entitled and obliged to defend the freedom of press and of speech.

Article 4
The transparency in economic relations is a fundamental element of the trustworthiness, the prestige(validity?) and the dignity of those active in the #rbnews community, therefore we are obliged:

Not to pursue and not to accept compensation for our contribution.
Not to pursue and not to accept sinecure or salaried position in press offices, public services or private businesses, that cast doubts about our independence with respect to our actions in the Internet.
In any case, since our activity is unpaid, we are obliged to inform clearly and succinctly (through the means of an open disclaimer in the social networks),onr any professional relation that could be considered in opposition with our activity to the forwarding of news and information.

Article 5
Our respect and solidarity to all the citizens of the world that (professionally or not) are active in the Internet or the conventional/traditional Media obliges us:

To consider a very serious offense any plagiarism
To not appropriate other person's work. To always mention the name of the editor whose texts, excerpts, photographs, videos or sounds we use.
To cite the source of information that has already been published or transmitted.
The curated news of the hashtag #rbnews (selection, evaluation, cross reference, sorting, etc) are the result of work that we choose to distribute freely under the Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License. As expected this license is not binding for every twitter user that uses #rbnews.

Article 6
The Mass Media explosion and the globalization of communication have increased significantly the educational and cultural role of the electronic and written press. Having in mind the capability of self regulation of the internet community we are entitled and obliged, personally and collectively:

To contribute to the enhancement of the journalistic speech, by avoiding grammatical, syntactical, and lexical abuses, especially those that conceal information, distort content and lead to deception.
To contribute creatively to the protection and evolution of cultural heritage, without forgetting that we consider ourselves as citizens of the world and therefore we approach with respect every expression of human civilization.

Article 7
The violation of the above obligations are always checked and subject to the judgment of the civil society active on the Internet. We are accountable with respect to the commitments that we voluntarily have assumed in the citizens’ society, demanding our due respect.

*Note: The above principles are an adaptation of the Code of Ethics of the Editor's Union of Daily Newspapers of Greece, in the conditions and demands of the Internet.


FRANCAIS


Declaration de principes

Une grande discussion a ete ouverte en ce qui concerne les notions « journalisme des citoyens », societe civile, les medias sociaux, les blogs eponymes ou anonymes, la nouvelle ere qui s’ouvre et l’ancienne qui n’est pas encore achevee.

Nous, a radiobubble, a la limite de tout cela, nous voulons que le « journalisme des citoyens » acquiere une stature, produise du contenu et ne devienne pas une copie du journalisme conventionnel.

Nous sommes conscients du fait que le journalisme objectif n’existe pas. Nous avons nos propres opinions, points de vue, grilles de lecture pour juger le monde, et nous sommes toujours prets a etre juges. Nous prenons position en tant qu’une communaute ouverte qui reconnait la dignite humaine comme la valeur la plus importante du monde auquel nous aspirons ; et pour lequel nous voulons lutter.

Si vous nous demandez « quels sont vos outils, comment etes-vous organises ? », la reponse sera sincere : « Pas de redacteur en chef, pas de directeur ». Surtout, nous possedons une valeur qui n’existe plus dans les salles de redactions : de la ame. Nous discutons, nous nous disputons, nous arrivons a des conclusions, nous tombons d’accord, nous trouvons un « sujet interessant a fouiller » ; nous voulons le presenter comme il n’a pas ete presente –nous n’avons rien a voir avec l’industrie de journalisme qui a fait faillite a cause de son « omerta ».

Et pour cela, nous essayons de creer « les outils de journalisme » de la nouvelle ere. Le succes du hashtag #rbnews et la facon dont il fonctionne au sein de la communaute de twitter, ainsi que par le blog http://news.radiobubble.gr/, ou les nouvelles confirmees sont publiees, constituent deja « des outils de journalisme de la nouvelle ere ». Participation fut « la clef ». La participation de la communaute qui devient le tuyau de la nouvelle et le filtre autoregule de l’information. Participation qui acquerra un nouveau sens aussi sur news.radiobubble.gr.

Nous, radiobubble, #rbnews, ces « types derrieres les jardinieres », nous voulons respirer et nous respirons en tant qu’un reseau autonome et solidaire de gens informes.

CODE DE CONDUITE*

Article premier

Le droit de la personne et du citoyen d’avoir acces a la libre information est inalienable. L’information est un bien social, et non pas une marchandise ou un medium de propagande. Celui/celle qui est actif dans internet en utilisant #rbnews, dans le but d’informer et etre informe, est contraint a :
i.        Considerer comme son obligation primordiale de publier la verite totale.
ii.       Considerer comme une attaque a la societe et comme un acte degradant pour lui-meme la deformation, la dissimulation et la deterioration des faits reels.
iii.     Respecter et veiller a la distinction de l’information, du commentaire et du message publicitaire, la correspondance necessaire du titre au contenu et l’utilisation exacte des photos, images, graphiques, audios, videos et autres representations. Notre but notamment en ce qui concerne l’utilisation du hashtag #rbnews et qu’il n’obtienne pas un caractere commercial. Nous sommes contraints a sauvegarder ce but pour la transmission des informations et a ne pas le transformer en outil de commentaire ou de diffamation.
iv.      Effectuer des recherches a l’avance, et avec responsabilite tout en etant conscient des consequences l’exactitude de l’information qu’il/elle compte publier.
v.       Corriger sans retard, de facon similaire et emphatique, des informations transmises inexactes et des fausses declarations

Article second

Nous qui sommes actifs au sein de la communaute qui diffuse des informations par #rbnews, nous avons le droit et l’obligation de :
i.        Faire face aux citoyens de facon egalitaire, sans discriminations en matiere d’origine, sexe, orientation sexuelle, religion, croyances politiques, situation financiere, position sociale.
ii.       Respecter la personnalite, la dignite et l’inviolabilite de la vie privee des gens et citoyens de toute la planete. Des informations liees a la vie privee de personnes qui exercent une fonction publique ou occupent une position speciale et puissance  au sein de la societe et sont sujets au controle social, pourraient etre utilises seulement au cas ou le droit a l’information le commanderait, et en tout cas de facon responsable.
iii.     Respecter la presomption d’innocence et ne pas anticiper les decisions judiciaires. Ne pas eviter de les soumettre pourtant a l’evaluation morale.
iv.     Respecter la protection des mineurs, d’ailleurs brevee par des conventions internationales, ainsi que de personnes handicapees ou souffrantes de maladies graves.
v.      Faire face de facon discrete et sensible aux citoyens en deuil, choc psychologique ou douleur, ainsi que ceux souffrant d’un probleme psychologique evident.
vi.     Controler et documenter les informations liees au secteur sensible de la sante, dans le cadre duquel la desinformation et la presentation exageree pourraient provoquer une perturbation injustifiee a l’opinion publique.
vii.   Recouper les informations et les documenter (avec des documents, photos, audios, images) avec des methodes legitimes, tout en tenant au courant ceux y figurant de notre intention de les publier. Dans les cas ou les tenir au courant n’est pas possible a cause de conditions objectives, nous sommes obliges de couvrir leurs donnees personnelles , figurant a la documentation.
viii.  Garder le secret des sources d’information obtenues a titre confidentiel.
ix.     Respecter les regles des informations confidentielles (off the record).
x.      Proteger la pseudonymie et l’anonymat de ceux qui ont opte d’etre actifs de cette facon dans l’internet.

Article troisieme

L’egalite des droits et le pluralisme, qui sont l’oxygene de la democratie, sont retractes en conditions de controle monopolistique des medias par Etat, et mines par leur concentration par des societes a but lucratif qui traitent l'opinion publique de consommateur et essaient de manipuler ses croyances, ses habitudes et son comportement general.
C’est pour cela que nous avons le droit et l’obligation de defendre la liberte de la presse et de l’expression.

Article quatrieme

La transparence des relations financieres constitue un element de base pour la fiabilite, le prestige et la dignite de nous tous qui sommes actifs dans la communaute de #rbnews, donc nous sommes obliges de :
i.        Ne pas courtiser d’etre compense pour notre contribution
ii.       Ne pas courtiser ou accepter sinecure ou position remuneree dans des bureaux de presse, des agences gouvernementales ou des compagnies privees, ce qui mettrait en cause notre independance par rapport a notre action sur l'internet.
Dans tous les cas, et comme notre activite au sein d’ #rbnews n’est pas remuneree, nous sommes obliges d’informer la communaute de facon tres claire (par une declaration de desistement de responsabilite / « disclaimer » dans le langage des internautes) concernant toute relation professionnelle, qui pourrait etre jugee contradictoire par rapport a notre activite de diffusion d’information.

Article cinquieme

Notre respect et notre solidarite avec tous les citoyens du monde qui (de facon professionnelle ou amateur) sont actifs dans l’internet ou les medias conventionnels/traditionnels, nous oblige a:
i.        Considerer comme faute grave tout plagiat.
ii.       Ne pas copier le travail des autres. Toujours mentionner le nom du redacteur/createur des textes, extraits, photos, videos, audios, que nous utilisons.
iii.     Mentionner la source des informations qui ont deja ete publiees ou transmises.
iv.     Les informations controlees de #rbnews (leur choix, controle, classification etc) conctituent le resultat de travail que nous avons choisi de diffuser librement sous le permis « Creative Commons Attribution-Non commercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License ». Ca va de soi que ce permis ne peut etre contraignant pour tous les utilisateurs de twitter qui utilisent #rbnews.

Article sixieme

Le gigantisme des medias et la mondialisation de la communication ont augmente de facon significative le role educatif et culturel de la presse ecrite et electronique. Ayant en tete la possibilite d’auto-reglement de la communaute des internautes, nous avons le droit et l’obligation, au niveau personnel et collectif de :
i.        Contribuer a l’amelioration du discours journalistique, en evitant les fautes grammaticales, de syntaxe et de vocabulaire. Surtout celles qui dissimulent l’information, faussent le contenu et trompent l’opinion publique.
ii.       Contribuer de facon creative a la protection et l’evolution de notre heritage culturel, sans oublier que nous considerons nous-memes comme des citoyens du monde –et nous nous approchons donc de facon respectueuse a toutes les versions de la civilisation humaine.

Article septieme

Toute violation de ces obligations est soumise au controle et la critique de la societe civile qui est active dans l’internet. Nous sommes redevables par rapport aux engagements que nous avons volontairement pris devant la societe civile, tout en exigeant le respect approprie.

*NB : Les principes mentionnes ci-dessus constituent une adaptation du Code de Conduite de l’Union des journalistes de quotidiens d’Athenes, selon les donnees et les exige