Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Μαρ 2013

Έτοιμες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να σφραγίσουν χώρους πολιτισμού και θέατρα, εφαρμόζοντας νόμο του Μεταξά

Και ενώ η επέλαση των “χώρων πολιτισμού fast food” τύπου Mall, ωθεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε χωροταξική και αισθητική ασφυξία, εκατοντάδες καλλιτέχνες που ασχολούνται ενεργά με τον πολιτισμό και δεκάδες καλλιτεχνικές ομάδες που ανθούν προσφέροντας ανάσες δημιουργίας στη βιασμένη από την ανέχεια και την οικονομική εξαθλίωση πόλη, κινδυνεύουν να μείνουν άνευ στέγης.

Η κίνηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων να προβεί σε σφράγιση χώρων πολιτισμού  (ανάμεσά τους πολλοί μικροί και εναλλακτικοί χώροι) εγείρει πάμπολλα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της καθώς, εκτός των άλλων, βασίζεται σε νόμο του δικτάτορα Μεταξά που πρωτοεφαρμόστηκε το 1937 και ανανεώθηκε τελευταία φορά πριν από 56 χρόνια, το 1957.

Aνάμεσα στους χώρους που έλαβαν ειδοποιητήριο για σφράγιση είναι οι: Ακαδήμεια, Κινητήρας Studio, Δυναμό, Rabbithole, Άβατον, 104, Χώρος Τέχνης Δια Δύο, Βαφείο, Χώρος Τέχνης Vault, Olvio, Beton 7, Knot Gallery, Διέλευσις και Θεμέλιο, με την ημερομηνία σφράγισης να κυμαίνεται ανάμεσα στην 2α Απριλίου και τη 16η Απριλίου.

Το πρόστιμο για να ξανανοίξει σφραγισμένος χώρος είναι ιδιαίτερα υψηλό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, από τους παραπάνω χώρους, εάν σφραγιστούν δεν πρόκειται να ανοίξουν ποτέ ξανά.

πρόγραμμα του Βασιλικού Θεάτρου την εποχή της θέσπισης του νόμου Α.Ν. 446/37 από τον δικτάτορα Μεταξά αρχείο Εθνικού Θεάτρου
Ταυτόχρονα, θολός παραμένει ο ακριβής αριθμός των χώρων πολιτισμού που απειλούνται με κλείσιμο μιας και μια λίστα 35 χώρων που αρχικά δόθηκε στη δημοσιότητα, αποδείχθηκε στη συνέχεια ανακριβής, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Δήμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νεοσύστατης Ένωσης Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας “Η διεξαγωγή των αναφερθέντων σφραγίσεων ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία ένα πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής».

Οι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σχετικά, αναμένουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος, στη συνεδρίασή του που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας που εκδόθηκε μετά τη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση:

28/3/2013 “ΟΧΙ στην μαζική και αυθαίρετη σφράγιση πολιτιστικών χώρων”


Σήμερα, 28 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη, ανοιχτή συνέλευση της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας στο θέατρο OLVIO παρουσία μελών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ΠΟΘΑ, Δημοτικών Συμβούλων, νομικών, πολιτικών παρατάξεων, δημοσιογράφων καθώς και θεατρόφιλων, με σκοπό την ενημέρωση για την έκρηξη σφραγίσεων πολιτιστικών χώρων (θεατρικές σκηνές, μουσικές σκηνές, πολυχώροι, εκθεσιακοι χώροι, residency centers, bar theaters κλπ.) από τον Δήμο Αθηναίων, το διάλογο και τη συλλογική απόφαση αντιμετώπισης τους. 
Οι επικείμενες σφραγίσεις αυτών των χώρων ξεκινούν στις 2 Απριλίου 2013 και συνεχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο είναι οι εξής:
Ακαδήμεια 2/4
Kινητήρας Studio 8/4
Δυναμό 10/4
RABBITHOLE 10/4
ABATON 11/4
104 11/4
Χώρος Τέχνης ΔΙΑ ΔΥΟ 15/4
Βαφείο 15/4
Χώρος Τέχνης Vault 15/4
OLVIO 15/4
KNOT Gallery 16/4
ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ 16/4
ΘΕΜΕΛΙΟ 16/4
Σε ένα κλίμα συλλογικότητας, η συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Επίδοση επιστολής προς τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας την αναστολή αορίστου χρόνου των αποφάσεων σφράγισης του Δήμου.
2. Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφήνει εκτεθειμένους τους χώρους πολιτισμού.
3. Ατομικές και συλλογικές νομικές προσφυγές για να ανατραπεί το σχέδιο σφράγισης των χώρων το γρηγορότερο δυνατό.
4. Ανθρώπινη “αλυσίδα” και ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης την Τρίτη 2 Απριλίου έξω από το Ακαδήμεια (8 π.μ. – 8 μ.μ.)
5. Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Απριλίου, 12μμ στο θέατρο OLVIO
Βασικό μας μέλημα είναι η αναστολή των μαζικών σφραγίσεων χώρων πολιτισμού της Αθήνας, καθώς και η επαναφορά στο προσκήνιο της παντελούς έλλειψης πολιτιστικής πολιτικής που επιδεικνύει η χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Λέμε ΟΧΙ στην μαζική και αυθαίρετη σφράγιση πολιτιστικών χώρων. Ο πολιτισμός έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη κοινωνική αποσάρθρωση. 

Με εκτίμηση,
Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας
http://alternativespacesathens.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά
Η Αυγή: Διάβημα ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς Καμίνη: "Ημέρα θεάτρου" με... τη σφραγίδα του Δήμου
Τα Νέα: Αντιδράσεις για τα λουκέτα από τη νεοσύστατη Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου