Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

31 Ιαν 2012

Πρόταση Καρατζαφέρη για παραγωγικότητα: Μία ώρα δουλειάς επιπλέον, καθημερινά

Ο Έλληνας, αν χρειαστεί, μπορεί να δουλέψει 1 ώρα επιπλέον καθημερινά, προτείνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του 13ου-14ου μισθού» δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανέλαβε ότι «στην συνάντηση που είχαμε οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό ήμαστε όλοι αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είμαστε αμετακίνητοι στο θέμα αυτό».

Το καλύτερο όμως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το φύλαξε για το τέλος, αναλύοντας μάλλον και την πιθανή οικονομική πρόταση του κόμματος για έξοδο από την κρίση.

30 Ιαν 2012

Λ.Βατικιώτης: «Το PSI δικαίωσε την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου»

Tο περασμένο Σάββατο (28/1), στην ραδιοφωνική εκπομπή του #rbnews, πήραμε συνέντευξη από τον Λεωνίδα Βατικιώτη, οικονομολόγο, δημοσιογράφο και μέλος της "Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου", με θέμα το PSI και την "επόμενη ημέρα" για την Ελλάδα. Ο κ. Βατικιώτης χαρακτήρισε την εξέλιξη του PSI ως "δικαίωση για την ΕΛΕ" προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον τόσο για την πορεία του χρέους, όσο και των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα, κατέθεσε μία σειρά αιτημάτων αλλά και εναλλακτικών προτάσεων για το προσεχές μέλλον, ενώ απάντησε και σε έναν αριθμό ερωτημάτων με βάση την επιχειρηματολογία των υπέρμαχων της λύσης του Μνημονίου.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη, αλλά και διαβάστε τα κύρια σημεία της:

Γενική απεργία και Σύνοδος Κορυφής στο Βέλγιο


  • Μάρτιν Σουλτς: "Έχουμε ακούσει και καλύτερες ιδέες" από αυτή του Ρέσσλερ
  • Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία
  • "Επιτροπή υποδοχής" των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσγείωσή τους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, από Βέλγους συνδικαλιστές και απεργούς

Δεν κουνιέται φύλλο σήμερα στο Βέλγιο, καθώς όλοι οι τομείς συμμετέχουν στην πρώτη γενική απεργία που καλείται μετά από 19 χρόνια. Η τελευταία φορά που τα τρία μεγάλα συνδικάτα είχαν καλέσει γενική απεργία σε κοινό μέτωπο και σε όλη τη χώρα, ήταν το 1993. Η κυβέρνηση Di Ruppo και οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα περισσότερη λιτότητα μπορούν να καυχηθούν πως αυτό είναι δικό τους κατόρθωμα: η απεργία βάζει στο στόχαστρο ακριβώς τα μέτρα λιτότητας που έχουν εξαγγελθεί (ή ήδη ψηφιστεί, όπως ο νόμος για το συνταξιοδοτικό), αλλά και την ίδια την αναθεώρηση της ευρωσυνθήκης, που θα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα δημοσιονομικά και τη φορολογία των κρατών μελών από την Κομισιόν.

Μέσα μαζικής μεταφοράς, η εκπαιδευτική κοινότητα, το προσωπικό δημόσιας διοίκησης, σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Σημαντικό είναι το γεγονός πως μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως η Coca-Cola, η Candico, αλλά και η Bombardier κατέβασαν ρολά. Παράλληλα, οι απεργοί και τα συνδικάτα μπλοκάρισαν μεγάλους οδικούς άξονες εντός του Βελγίου, αλλά και ορισμένους στα σύνορα με τη Γερμανία. Μπλόκα στήθηκαν και σε εμπορικούς κόμβους, όπως τα ΙΚΕΑ, Cora, Carrefour και Delhaize, εμποδίζοντας την διανομή προϊόντων. Πολλά σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστήματα παρέμειναν κλειστά στη βέλγικη πρωτεύουσα, ενώ άλλα υπολειτουργούσαν με σχεδόν άδεια ράφια.

Με την επιγραφή «κλειστόν» οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας


«Δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους» ανακοίνωσαν οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας. Με έγγραφο που απέστειλαν οι διευθυντές των δύο φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας, γνωστοποιούν ότι δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους και κλείνουν τις πόρτες των φυλακών που διευθύνουν.
«Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους» τονίζει στο έγγραφό του ο διευθυντής της φυλακής του Κορυδαλλού ενώ ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας σε ανάλογο έγγραφο αναφέρει : «Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να 'εκραγεί' με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε». 

N.Xoυντής προς Κυβέρνηση: «Αποσύρετε τη στήριξη στην ACTA»

Να αποσύρει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση τη στήριξή της στη συμφωνία ACTA, κάλεσε με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, Νίκος Χουντής.

Με αφορμή δημοσιεύματα σε ελληνικά μπλόγκς που έκαναν λόγο ότι ο κ. Χουντής ψήφισε τη Διεθνή Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης (ACTA), η οποία γεννά σοβαρά ερωτηματικά για την ελευθερία των χρηστών στο διαδίκτυο, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ζωντανό το «Occupy» - μαζικές συλλήψεις στο Oakland

Πάνω από 400 διαδηλωτές κατά της «απληστίας της Γουόλ Στριτ» συνελήφθησαν στο Όκλαντ το Σάββατο στη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο το κίνημα «Occupy», σχεδιάζοντας να καταλάβουν ένα άδειο κτίριο και να το μετατρέψουν σε κέντρο δράσεων, εκδηλώσεων και συζητήσεων. Πρόκειται για τις πιο μαζικές συλλήψεις μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων αυτών, το 2011. 
Το ιστορικό δημαρχείο του Όκλαντ υπέστη περιορισμένης έκτασης ζημιές από τα επεισόδια, πάντως αναμενόταν να λειτουργήσει κανονικά σήμερα, σύμφωνα με ένα στέλεχος της δημοτικής αρχής. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής.


Προϋπολογίζοντας έναν Γερμανό Επίτροπο

Την ώρα που ο γερμανικός τύπος επιβεβαιώνει την πρόταση για αποστολή για διορισμό ειδικού επιτρόπου για την Ελλάδα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής μιλώντας στο BBC είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι «ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο μέτρο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπ. Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. 

«Επίτροπος περικοπών για την Αθήνα;» επιγράφεται σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης, ενώ η Welt του Βερολίνου κυκλοφορεί με το εξής πρωτοσέλιδο: «Το Βερολίνο θέλει τον έλεγχο στον προϋπολογισμό της Αθήνας».

Το διαδίκτυο ως πολιτικό διακύβευμα (updated)

Του Νίκου Σμυρναίου
(Το παρακάτω ποστ δημοσιεύθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Το αναδημοσιεύω εδώ επικαιροποιημένο γιατί δυστυχώς τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τη βασική του υπόθεση, ότι δηλαδή το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά πεδία στη μάχη που διεξάγεται μεταξύ των δυνάμεων της συντήρησης και της καθεστηκυίας τάξης από τη μία και της κοινωνίας των πολιτών από την άλλη.)
Το διαδίκτυο δεν είναι απλά ένα νέο ΜΜΕ. Είναι ένα μετα-μέσο με την έννοια ότι αποτελεί την βάση και την υποδομή πάνω στην οποία αναπτύσσεται το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μαζικής αλλά και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα αποτελεί πλέον το πεδίο μιας διαμάχης που το καθιστά ολοένα και περισσότερο υψηλής σημασίας πολιτικό διακύβευμα. Οι υποθέσεις είναι πολλές και δείχνουν ξεκάθαρα την γραμμή του μετώπου:

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις


Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. ΕΔΩ το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Η Naomi Klein για τον φιλελευθερισμό - στην Catastroika

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ειπωθεί η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού, μια από αυτές είναι και η ιστορία του πώς να δεθούν τα χέρια της δημοκρατίας…». 


Με τον τρόπο αυτό, η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας, Naomi Klein, επιχειρεί μια περιγραφή της απόπειρας αλλαγής των «κανόνων» της πολιτικής σκακιέρας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

29 Ιαν 2012

Μπρος επίτροπος και πίσω πτώχευση...

Προϋπόθεση για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χωράς χαρακτήρισε τη συμφωνία για το PSI o Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (σ.σ. αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί, λόγω της χθεσινής παρατεταμένης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τσάρλς Νταλλάρα). Παράλληλα επισήμανε ότι πιθανή αποτυχία, θα σημαίνει χρεοκοπία με βαρύτατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Τέλος ο πρωθυπουργός αφού τόνισε την πλήρη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, προανήγγειλε επί της ουσίας νέα μέτρα, καθώς δήλωσε ότι οι εταίροι ζητούν καινούριες δεσμεύσεις και όρους.

Mέλη της Χρυσής Αυγής ξυλοκόπησαν επιβάτες του Μετρό


Για μία ακόμη φορά, η "έξοδος" της Χρυσής Αυγής στους δρόμους της Αθήνας συνοδεύτηκε από τραυματισμούς πολιτών -μεταναστών και μη- από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Η αστυνομία δεν παρενέβη, καθώς δήλωσε ότι "δεν έχει ενημερωθεί για το συμβάν".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr:

28 Ιαν 2012

Αστέρης Μασούρας για το #twitterblackout


Τηλεφωνική συνέντευξη με τον Αστέρη Μασούρα για την κίνηση #twitterblackout

#TwitterBlackout

Update: Λόγω μαζικής "μετανάστευσης από το twitter στο identi.ca", με αφορμή το #TwitterBlackout, μπορείτε εδώ να διαβάσετε ένα άρθρο με "οδηγίες προς ναυτιλομένους" από τον Pexlibani.

Το Twitter απαντά σχετικά με το θέμα της λογοκρισίας και υπερασπίζεται την απόφασή του
Aναδημοσίευση από το freeweired
 
Δεν πέρασαν ούτε δύο μέρες και οι αντιδράσεις στην είδηση ότι το Twitter θα μπορεί πλέον να αποκρύπτει περιεχόμενο σε συγκεκριμένες χώρες, ήταν πάμπολλες και εντονότατες. Υπήρξαν, μάλιστα, χρήστες που δήλωσαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την υπηρεσία, ενώ η 28 Ιανουαρίου ορίστηκε ως η ημέρα αποχής από το Twitter σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ύστερα από όλα αυτά, το Twitter αποφάσισε να ενημερώσει την αρχική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ορισμένες διευκρινίσεις και εξηγώντας γιατί θεωρεί πως η νέα αυτή προσέγγιση είναι τελικά ωφέλιμη «για την ελευθερία της έκφρασης, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα» – ακόμη και για τους ίδιους τους χρήστες.


27 Ιαν 2012

Πόσες ζωές κοστίζει ένα ipad;

Η έκρηξη που ξέσπασε μέσα στο κτίριο Α5 ένα βράδυ Παρασκευής τον περασμένο Μάιο, ήταν τόσο δυνατή σε ένταση, που έκαμψε τους μεταλλικούς σωλήνες, σαν να ήταν καλαμάκια.

Όταν οι εργαζόμενοι στην καφετέρια έτρεξαν έξω, είδαν μαύρο καπνό να βγαίνει από τα  σπασμένα παράθυρα. Η έκρηξη ήρθε από το τμήμα του εργοστασίου, όπου οι εργάτες γυαλίζουν χιλιάδες iPad την ημέρα.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως, και πάνω από δώδεκα τραυματίστηκαν σοβαρά. Καθώς οι τραυματίες εσπευσμένα μεταφέρονταν σε ασθενοφόρα, ένας από αυτούς ξεχώρισε ιδιαίτερα. Τα χαρακτηριστικά του ήταν παραμορφωμένα από την θερμότητα και τα αέρια της έκρηξης, ενώ ένας μεγάλος λεκές κόκκινου και μαύρου χρώματος είχε αντικαταστήσει το στόμα και την μύτη του.

Βρυξέλλες: οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν, ενώ οι Βέλγοι απεργούν

Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συμφωνία για την φορολογική πειθαρχία είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες, στην Σύνοδο Κορυφής των 27, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα, με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατεύθυνση για "μια φιλοαναπτυξιακή ενοποίηση και μια φιλική προς την απασχόληση ανάπτυξη", όπως τιτλοφορείται το σχετικό έγγραφο.

Η φορολογική σταθερότητα και ενοποίηση θεωρούνται κομβικής σημασίας σε αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα μέτρα θα κληθούν να παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της ομογενοποίησης του συνταξιοδοτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τρικλοποδιά» μέλους της Τρόικας στην ανάπτυξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συμπεριφορά που προκάλεσε έντονο προβληματισμό, έδειξε το απόγευμα της Πέμπτης το στέλεχος του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας, κυρία Λέιλα Φερνάντεθ - Στέιμπριτζ, καθώς εμφανίστηκε σε σύσκεψη μεταξύ στελεχών των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τις διαδικασίες απεμπλοκής του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας από την Κομισιόν και απαίτησε την άνευ όρων, άμεση ιδιωτικοποίησή της τώρα και όχι στα τέλη του 2013, όπως έχει προγραμματιστεί.

Επρόκειτο για μία από καιρό προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προκειμένου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πάρει το «πράσινο φως» τόσο σε ότι αφορά το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων όσο και στην κατοχύρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

Η 10σέλιδη περίληψη του "Μνημονίου 2"

«Δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις» προσεχώς, προνομιούχες μετοχές, φορολογικό, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο, επικουρικές.

Ένα δεκασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο παρέδωσε στους «εμπλεκόμενους» με τη νέα δανειακή σύμβαση υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Το κείμενο αποτελεί, στην ουσία, τις βασικές αρχές του «δεύτερου Μνημονίου», καθώς απαρτίζεται από το σύνολο των υποχρεώσεων που καλείται να αποδεχθεί η χώρα προκειμένου, μαζί με τη συμφωνία για το «κούρεμα», να ανοίξει ο δρόμος προς το νέο δάνειο.

Κύκλος συζητήσεων από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου


Κύκλο πέντε συζητήσεων ανοίγει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, μία για κάθε Τετάρτη του Φεβρουαρίου.

Πόσο ακόμη σε κρίση; Υπάρχει διέξοδος; Με το ευρώ ή χωρίς; Υπάρχουν περιθώρια κοινής δράσης της Αριστεράς; Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ; Θα αποξενωθούμε και θα κλειστούμε στους εαυτούς μας ή θα αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής αντίδρασης σε μια κοινωνία που αλλάζει, σε μια κοινωνία που βρίσκεται υπό κατασκευή; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα συζητηθούν σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΛΕ για κοινωνικό έλεγχο του χρέους και για άμεση παύση πληρωμών.

Συσσίτια μόνο από «αρμόδιους φορείς»

Με επιχείρημα την προστασία από την "αμφίβολη ταυτότητα" κάποιων συσσιτίων, το υπουργείο υγείας επιβάλει περιορισμό στην διανομή συσσιτίων σε άστεγους και φτωχούς, μόνο σε "αρμόδιους φορείς".
Με εγκύκλιό του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, βάζει φρένο στη διανομή από «μη αρμόδιους φορείς», έτσι ώστε να «προστατευθεί η δημόσια υγεία».

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η γ.γ. Δημόσιας Υγείας, αναφέρει:

26 Ιαν 2012

Και με τη «βούλα» η υπογραφή της ACTA από 22 χώρες της Ε.Ε.

(και στην Ελλάδα άχνα...)

To Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες 21 Ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν σήμερα την «περίφημη» για κάποιους«κακόφημη» για ψηφιακούς ακτιβιστές και όχι μόνο, ACTA (Συμφωνία για την καταπολέμηση της Πειρατείας και την Παραποίηση Προϊόντων). Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν, όπως τουίταρε νωρίτερα ο e-anagnostis και η Ελλάδα. 

Περιττό να σημειωθεί ότι ούτε λόγος, ούτε ίχνος διαβούλευσης, όπως επαγγέλεται με περισσή υπερηφάνεια το κράτος της ανοιχτής διακυβέρνησης ή αλλιώς του opengov. Πλάι στην ετερόνομη Ελλάδα του 2012, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τα πήγε κι άσχημα, όταν πριν από λίγο καιρό φύτεψε σε συνάντηση για ζητήματα γεωργίας και αλιείας την σιωπηρή υιοθεσία-προώθηση της συμφωνίας. 


Ο Πεχλιβάνης και η παρέα του ενημερώνουν ότι η ACTA εγείρει μεταξύ άλλων ζητήματα ελευθερίας του λόγου και πρόσβασης στο Διαδίκτυο: «Aν τυχόν αρχεία (media) έχουν προστατευθεί για πνευματικά δικαιώματα (copyright/trademark) και προσπαθήσεις να τα μοιραστείς ή να τα χρησιμοποιήσεις  εξ ολοκλήρου ή εν μέρει (ακόμα και χωρίς αμοιβή), θα θεωρείται παρανομία και θα έχεις κυρώσεις: από μπλοκάρισμα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέχρι πρόστιμο ή και φυλάκιση».

Πολατίδης (ΛΑ.Ο.Σ): Η οπτική Αγγελόπουλου ήταν ακραίου τμήματος της διεθνιστικής αριστεράς

Μετά την αστεία ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ηλ. Πολατίδη, να επιβεβαιώσουν τον εθνικιστικό και φασιστικό χαρακτήρα του εκπροσώπου της ελληνικής ακροδεξιάς στην ελληνική βουλή.

Με αφορμή την τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη στην Βουλή, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημασία του έργου του Θ. Αγγελόπουλου, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ πετάχτηκε, οριακά εκτός διαδικασίας, και φώναξε: «Κάνατε μια αναφορά στο νυν αποθανόντα σκηνοθέτη, τον αείμνηστο Αγγελόπουλο. Έδωσε τη δική του οπτική. Δεν ήταν η οπτική της Ελλάδας. Ήταν η οπτική ενός συγκεκριμένου ακραίου τμήματος της διεθνιστικής και κοσμοπολίτικης αριστεράς, ειδικά μετά το 1990».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση για μεταρρύθμιση των κανόνων περί προστασίας online προσωπικών δεδομένων

Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2012 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη σφαιρική μεταρρύθμιση των κανόνων του 1995 περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των επιγραμμικών δικαιωμάτων στην ιδιωτικότητα και την ενδυνάμωση της ψηφιακής οικονομίας της Ευρώπης.

Η τεχνολογική πρόοδος και η παγκοσμιοποίηση έχουν μεταβάλει άρδην τον τρόπο με τον οποίον τα δεδομένα μας συλλέγονται και χρησιμοποιούνται καθώς και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά. Εξάλλου, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει σε εφαρμογή τους κανόνες του 1995 ποικιλοτρόπως, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αποκλίσεις όσον αφορά την επιβολή τους.

Η καθιέρωση ενιαίας νομοθεσίας θα θέσει τέλος στον κατακερματισμό που παρατηρείται σήμερα και σε δαπανηρά διοικητικά βάρη, πράγμα που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εξοικονομούν περί τα 2,3 δισεκ. ευρώ ετησίως. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις επιγραμμικές υπηρεσίες, δίδοντας πολύτιμη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία στην Ευρώπη.

Προς απεργιακό φύλλο η Ελευθεροτυπία



Οι εργαζόμενοι στην Χ. Κ. Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική που βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 22 Δεκεμβρίου λόγω της άρνησης της διοίκησης να καταβάλει τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, αποφάσισαν στη συνέλευσή τους στις 25 Ιανουαρίου:





Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν βασανισμούς κρατουμένων στη Μισουράτα και αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους

Οι κρατούμενοι στη λιβυκή πόλη Μισουράτα υφίστανται βασανισμούς και δε λαμβάνουν την επείγουσα ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη, κατήγγειλε σήμερα η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι αναγκάζεται να προχωρήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της στα κέντρα κράτησης της Μισουράτα, καθώς αξιωματούχοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το έργο της, φέρνοντας για περίθαλψη ασθενείς με εμφανή τραύματα από βασανισμούς, προκειμένου να τους φροντίσουν, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην ανακριτική διαδικασία.


Συνελήφθη το αφεντικό των επικίνδυνων εμφυτευμάτων στήθους


Σε σπίτι συνεργάτη του στα νότια της Γαλλίας συνελήφθη ο ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας που παρήγαγε τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους προκαλώντας συναγερμό σε διεθνές επίπεδο τους τελευταίους μήνες.
 Χιλιάδες γυναίκες σε Γαλλία, Βρετανία και αλλού πανικοβλήθηκαν όταν η υπόθεση πήρε διαστάσεις από διάφορες εκπομπές και δημοσιεύματα.

Στη Γαλλία, ήδη, πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν καταθέσει αγωγές κατά της PIP (Poly Implant Prothese) καθώς η κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο, είχε εκδώσει οδηγία για αφαίρεση των εμφυτευμάτων λόγω κινδύνου ρήξης και πιθανής σύνδεσής τους με κρούσματα καρκίνου.

Κρίσιμα Κάλαντα ΙΙΙ: Άρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη


Στο τέλος ενός δύσκολου 2011, το Radiobubble φιλοξένησε στο στούντιο μια σειρά από επιστήμονες και αναλυτές προσπαθώντας να διακρίνει τη επίκειται στις αρχές του επόμενου.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η οικονομική κρίση, το μέλλον της Ευρώπης και άλλα παρόμοια, γίνονται τα κάλαντα των κρίσιμων αυτών Χριστουγέννων.
Στην τρίτη εκπομπή των Κρίσιμων Καλάντων, στο στούντιο του Radiobubble ο Άρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη συνομιλούν με τον Αποστόλη Φωτιάδη και τη Jaquou Utopie.

Μνημονιακές περικοπές στις ειδικές θεραπείες παιδιών
με αναπηρία


Πηγή: CBS News
Από την κυβέρνηση Παπαδήμου κοινωνική ευαισθησία δε περίμενε κανείς, όλα πλέον ρίχνονται θυσία στο βωμό των μέτρων «εθνικής σωτηρίας» και του συνολικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Περικοπές σε όλες τις δημόσιες δαπάνες ανεξαρτήτως αν αυτές οδηγούν τον κόσμο σε εξαθλίωση και απόγνωση, περικοπές που μόνο η Θάτσερ θα είχε σκεφτεί να κάνει.
Στην λογική αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει τις ειδικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη σε όλα τα παιδιά με Αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια. Αυτό προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών υγείας (sic) του ΕΟΠΠΥ στο άρθρο 17.

Τι γυρεύουν οι τραπεζίτες στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής;

Αναδημοσίευση από εδώ.
Το αρχικό paper του CEO στα αγγλικά, εδώ.

Στις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης του Ιούλη και του Οκτώβρη 2011 αποφασίστηκε το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους ώστε να σωθεί το Ευρώ. Η απόφαση αυτή προβλήθηκε ως γενναιόδωρο δώρο των τραπεζιτών ώστε να ‘σωθεί η Ελλάδα’.  Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ‘διορθωτική κίνηση’ των ίδιων των τραπεζών ώστε  να αποφύγουν την κατάρρευση ενός συγκεκριμένου τύπου χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη δημιουργία του οποίου οι ίδιες πίεσαν, αλλά  και προσπάθεια να μετατοπίσουν τα βάρη των κλυδωνισμών στα κράτη. Και τα δύο αυτά πράγματα επιδιώκουν να τα κάνουν φυσικά με το αζημείωτο.

Το χρονικό ενός ΄κουρέματος’ με τραπεζίτη για κουρέα

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες του ‘κουρέματος’ ή αλλιώς PSI είναι στην τελική ευθεία το παρόν άρθρο ανατρέχει στον χρόνο και τον τόπο της γεννήσεως του. 
Το καλοκαίρι του 2011, η ΕΕ είχε πλέον υποχρεωθεί από τα πράγματα να σταματήσει να παριστάνει ότι το ελληνικό χρέος μπορούσε να αποπληρωθεί.  Ενεπλάκη λοιπόν σε διαπραγματεύσεις με ένα λόμπι που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς, το Institute of International Finance (IIF), ωστέ να ‘αναδιαρθρωθεί’ το χρέος. Το IIF δημιουργήθηκε το 1983 όταν η κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική οδηγούσε στις πρώτες επεμβάσεις του ΔΝΤ και σήμερα έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα πoυ αποτελείται από τις τράπεζες – πιστωτές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Πολλοί ανταποκριτές στις Βρυξέλλες εντυπωσιάστηκαν από την εικόνα των εκπροσώπων του IIF να εισέρχονται στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις ημέρες των Συνόδων του.  Το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory), κάνοντας χρήση του δικαιώματος όλων των πολιτών να ζητήσουν έγγραφα από τους οργανισμούς της ΕΕ, ζήτησε να δει τα πρακτικά των συναντήσεων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης με το IIF.

€500.000 πρόστιμο στα Carrefour Μαρινόπουλος

Πρωτοφανές πρόστιμο - μαμούθ επέβαλε ο ΕΦΕΤ στα Carrefour Μαρινόπουλος, που φθάνει τις 500.000 ευρώ.Ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η εταιρία έχει υποτροπιάσει πολλές φορές αν και έχει συλληφθεί επανειλημμένα να πουλά ακατάλληλα τρόφιμα. Οι ελεγκτές βρήκαν να πωλούνται ψάρια με ζωντανούς οργανισμούς στα σπλάχνα τους.

Εκδηλώσεις για τους απεργούς της Χαλυβουργίας
σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα

Εκδήλωση με αντιπροσωπεία εργαζομένων απεργών από την Ελληνική Χαλυβουργία, εργαζόμενους από τα εργoστάσια της Θεσσαλονίκης πρώην Ελλενίτ, Πετζετάκης και από το χώρο των ΜΜΕ που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες διοργανώνεται την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων αύριο, Πέμπτη, στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο ενώ μετά θα ακολουθήσει εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα των χαλυβουργών.


Μικρές Επιχειρήσεις: «Αγκάθι» οι ασφαλιστικές εισφορές,
όχι το μισθολογικό κόστος

Δευτερεύουσας σημασίας είναι η κυρίαρχη συζήτηση για περικοπή του μισθολογικού κόστους, όπως προκύπτει από έρευνα του  Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού και το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού έχει τεθεί σε λάθος βάση. 

Και τούτο διότι μπορεί μεν να είναι κοινός στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο το μισθολογικό κόστος κατέχει ένα δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με το πλήθος των υπόλοιπων παραγόντων που εμποδίζουν, αν δεν ναρκοθετούν, τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που μόλις ολοκληρώθηκε , το 80% των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών είναι σημαντικότερο από το ύψος του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 46,5% δήλωσε ως σημαντικότερο εμπόδιο τις λοιπές, ανελαστικές δαπάνες και κυρίως το ενεργειακό κόστος.

Χρυσοχοΐδης: «Γνώριζα τις βασικές κατευθύνσεις»


Την... ύλη του μνημονίου φαίνεται να καλύπτει κάθε μέρα που περνάει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανασκευάζοντας μερικώς την αρχική του δήλωση περί μη ανάγνωσης του μνημονίου. 
Ο υπ. Ανάπτυξης συνεχίζει να συνθέτει ένα ακόμη κομμάτι στο διαλυόμενο παζλ του ΠΑΣΟΚ το οποίο σύμφωνα με έρευνα της VPRC, κατρακυλάει στην 5η θέση όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, είπε σε συνέντευξή του στο ΜΈGΑ ότι «λογοδοτώ με δράση και ευθύνη, δεν λιποτακτώ»«Γνώριζα τις βασικές κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν γνώριζε αναλυτικά το περιεχόμενο των 2.200 σελίδων του μνημονίου. «Ξέρω ότι ταράζω τα νερά ενός πολιτικού συστήματος που είναι πεθαμένο και επιχειρεί μέσα σε μια κλινική έκτακτης ανάγκης να σωθεί» επεσήμανε.

25 Ιαν 2012

Διεθνές βραβείο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος"

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα σκηνοθέτη, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθιερώνουν διεθνές βραβείο στο όνομά του. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα γίνει την Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

πηγή: το ποντίκι

Επίθεση σε μετανάστη διανομέα στο 4ο Λύκειο Καλλιθέας

Επίθεση εξαπέλυσε την περασμένη Τρίτη ομάδα μαθητών από το 4ο Λύκειο Καλλιθέας σε Πακιστανό διανομέα τον Ικμπάλ Αμάρ στην Θησέως και Σκοπευτηρίου. Σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης "Ενωμένοι" Ενάντια στην Φασιστική Απειλή και τον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) «δέκα άτομα πλησίασαν τον διανομέα άρχισαν να τον κλωτσάνε ενώ προσπαθούσαν να του αποσπάσουν χρήματα…. Του προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο, ράμματα στο δεξί μάτι και στο κεφάλι».



Πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στη νέα δημοσκόπηση της VPRC

via alterthess

Την πέμπτη θέση στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Vprc που δημοσιεύεται αναλυτικά στο αυριανό τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα».

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ΝΔ με 30,5%, την δεύτερη η Δημοκρατική Αριστερά με 13%, ενώ τις επόμενες δύο θέσεις μοιράζονται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο ακριβώς ποσοστό(12,5%). Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πέμπτο, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό (12%) από τα προηγούμενα τρία κόμματα.

Η νέα δημοσκόπηση αποτυπώνει την κρίση του πολιτικού συστήματος με την διάχυση της ψήφου σε πολλά κόμματα, από τα οποία το ΛΑΟΣ, που βρίσκεται σε καθοδική πορεία, διεκδικεί ποσοστό 6%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο όριακό για την είσοδο στη Βουλή 3%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία, το Αρμα Πολιτών και η Χρυσή Αυγή μοιράζονται το ίδιο ποσοστό(2.5%). Περίπου 1% κερδίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 0,7% το Κόμμα Κυνηγών, που εμφανίζεται πλέον σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Περισσότερα αναλυτικά στοιχεία θα δωθούν αύριο στη δημοσιότητα.

Η πρόθεση ψήφου:

ΝΔ 30,5%

ΠΑΣΟΚ 12%

ΚΚΕ 12,5%

ΣΥΡΙΖΑ 12,5%

ΔΗΜΑΡ 13%

ΛΑΟΣ 6%

ΟΙΚ. ΠΡΑΣ. 3%

ΔΗΣΥ 2,5%

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 2,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%

Συναυλία Συμπαράστασης στον Αγώνα των Εργαζομένων στον Τύπο

ALTER / ΔΟΛ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / ΕΡΤ / Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 - Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου 

Γιαννιτσών 81 & Τζ.Κέννεντυ, έναρξη στις 7 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Την Παρασκευή η κηδεία του Θ. Αγγελόπουλου



Το μεσημέρι της Παρασκευής θα κηδευτεί από το Α΄ Νεκροταφείο ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος κατέληξε αργά χθες το βράδυ στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιάννης Ροτζιώκος διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση ώστε να διευκρινιστεί αν υπήρξε καθυστέρηση του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον βαριά τραυματισμένο Αγγελόπουλο. 

24 Ιαν 2012

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος




23:52 Αφού μεταφέρθηκε στην εντατική διασωληνωμένος, ο άτυχος σκηνοθέτης υπέκυψε τελικά στα τραύματα του. Ήταν 77 χρονών.
20:40 Σοβαρά τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη στις 7 το απόγευμα της Τρίτης στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας ο γνωστός σκηνοθέτης Θεόδωρος ΑγγελόπουλοςΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο σημείο για γύρισμα ταινίας και τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε αστυνομικός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας.
Αμέσως στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο που παρέλαβε τον σκηνοθέτη και τον μετέφερε σε νοσοκομείο Metropolitan. 

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, @doleross
inflammatory

H Occupied Wall Street Journal, τώρα online!



Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε από ακτιβιστές του κινήματος Occupy Wall Street αρχές Οκτωβρίου 2011 με σχετικές ειδήσεις, αναλύσεις και σχόλια, είναι πλέον διαθέσιμη και στο διαδίκτυο. Το εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην εθελοντική προσφορά των συντακτών του καθώς και χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί απο δωρεές. Κλίκαρε εδώ για να μπείς στο site το οποίο ανανεώνεται συχνά και σου δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσεις παλαιότερες εκδόσεις της εφημερίδας καθώς και τη μπροσούρα Tidal, που καταπιάνεται με ζητήματα ριζοσπαστικής θεωρίας και στρατηγικής του κινήματος. Για updates κάνε follow στο Twitter το λογαριασμό @occupiedwsj 


inflammatory

Σύλληψη δημοσιογράφου & εκδότη για χρέη στο δημόσιο

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η είδηση των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν απόψε για χρέη στο δημόσιο που οφείλουν ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας Sportime, Κώστα Κυριακόπουλος. Το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα €185.000 και  €741.796 αντίστοιχα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" αναζητείται και η σύζυγος του κ. Φυντανίδη, η επιχειρηματίας Βιργινία Βεντουράκη.

inflammatory

Ο Κ. Σημίτης, καλεσμένος των Γερμανών Πρασίνων: παρέμβαση από το Real Democracy Now! Berlin/GR



Δελτίο τύπου (από εδώ)

Χτες, Δευτέρα 23/1/2011 το ίδρυμα Heinrich-Böll των Γερμανών Πρασίνων διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα “Η Ελλάδα στην κρίση; Πώς μπορεί η Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην Ευρώπη;”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ομιλητές τους Κώστα Σημίτη και Daniel Cohn-Bendit.

Ο Κ. Σημίτης περιορίστηκε στο να καταγγείλει ως λαϊκιστές όσους αμφισβητούν τον μονόδρομο του Μνημονίου. Επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που τον διαδέχτηκε και καταλόγησε ανεπάρκεια σε όσους διαπραγματεύτηκαν τους όρους του Μνημονίου με τους δανειστές, την “ισχυρή πλευρά”, όπως τους χαρακτήρισε. Δεν αμφισβήτησε τους στόχους και τις μεθόδους του Μνημονίου. Αντίθετα, ανέπτυξε την άποψη πως οι στόχοι του θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί, αν λαμβανόταν υπόψη εκ των προτέρων η συνεχής αλλαγή των ευρύτερων παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων. Αναλώθηκε στο γνωστό εκβιαστικό ψευδοδίλημμα “ευρώ ή δραχμή – αποχώρηση ή παραμονή στην Ευρωζώνη” αποφεύγοντας να ασχοληθεί με την ουσία της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως παράγωγο του οικονομικού ιμπεριαλισμού.

Ο Daniel Cohn-Bendit αφού άσκησε κριτική στην επιλογή των ισχυρών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) να ακολουθήσουν τιμωρητική στάση και πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Προέταξε ένα κακέκτυπο αλληλεγγύης, η οποία όμως δεν αμφισβητεί την δομή της Ευρωζώνης, μιας αλληλεγγύης με όχημα ιδιωτικές επενδύσεις και δήθεν ανάπτυξη που δίνει όπως έχει αποδειχθεί πλήρη στήριξη στην κερδοσκοπία και τη λεηλασία δημόσιου πλούτου από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ομάδα Real Democracy Now! Berlin/GR πραγματοποίησε παρέμβαση με στόχο να καταδείξει τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και των κυβερνήσεών του αναφορικά με την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, επιμένοντας στο θέμα της διαφθοράς και την ευθύνη συνεργατών του κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του (Siemens, Ferrostahl).

Ο Κ. Σημίτης αρνήθηκε να απαντήσει στην παρέμβαση.

Η ενέργεια αυτή της ομάδας Real Democracy Now! Berlin/GR βρήκε θετική απήχηση στο ακροατήριο και προκάλεσε το ενδιαφέρον ανταποκριτών του ξένου τύπου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η ομάδα μοίρασε στο ακροατήριο το παρακάτω κείμενο:
http://wp.me/p1BmDF-7b (ελληνικά)
http://wp.me/p1BmDF-79 (γερμανικά)

Real Democracy Now! Berlin/GR
www.realdemocracynowberlingr.wordpress.com

Η ομάδα Real Democracy Now! Berlin/GR επιχειρεί μια απάντηση στο βασικό ερώτημα της εκδήλωσης εδώ.

23 Ιαν 2012

Εltrun: Tακτικοί και έμπειροι οι χρήστες των social media
στην Ελλάδα

Τακτικοί επισκέπτες και έμπειροι χρήστες των κοινωνικών δικτύων αποδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη «Στάση, αξιοποίηση και εμπιστοσύνη, των Ελλήνων στα social media».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι Έλληνες χρήστες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έμπειροι», καθώς το 50% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα social media, πάνω από 3 χρόνια, ενώ το 68% των Ελλήνων επισκέπτεται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) και το 60% blogs και forums. Επίσης, 1 στους 2 Έλληνες αναζητά πληροφορίες σε σελίδες με reviews χρηστών.

Το βρώμικο (άρθρο) 99


Απλή, συντεταγμένη, επιλεκτική, προσωρινή ή δόλια, η χρεοκοπία του ελληνικού επιχειρείν είναι γεγονός. Όσοι «κουτσοί στραβοί» επιχειρηματίες έχουν απομείνει στην ψωροκώσταινα σπεύδουν να ενημερωθούν για τις ευεργετικές διατάξεις της διαδικασίας συνδιαλλαγής (το περίφημο άρθρο 99), που πλέον ονομάζεται εξυγίανση και -μεταξύ άλλων- στοιβάζει τους εργαζομένους στη λίστα μ’ όλους τους άλλους πιστωτές.

Τα νέα σχέδια για τον Alpha

Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μετά την απόφαση του RTL Group να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να μεταφέρει το ποσοστό του, στον Δημήτρη Κοντομηνά.


Νιγηρία: συνέντευξη του διευθυντή σύνταξης του Africanliberty.org στον Πέτρο Αλ Αχμάρ



Συνέντευξη του Japheth J Omojuwa, διευθυντή σύνταξης του Africanliberty.org στον Πέτρο Αλ Αχμάρ.Η Νιγηρία από τις 2 Γενάρη δονείται όχι μόνο από βομβαρδισμούς, που ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας αποδίδει «πιθανόν» σε μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και από το λαϊκό κίνημα Occupy Nigeria, που στρέφεται ενάντια στο πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της υπανάπτυξης.




Πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν απο τις χώρες-μέλη της ΕΕ

Σε συμφωνία για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν κατέληξαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί αργότερα τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση επιβολή εμπάργκο σε νέα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, ενώ θα επιτραπεί τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια να ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο.


«Είμαι βέβαιος ότι σήμερα η ΕΕ θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην άρνηση του Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

 [update] Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Δεν θέλω ούτες τα βραβεία, ούτε τα λεφτά τους»

 «Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Με τα λόγια αυτά ο Θεσσαλονικιός ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος... δέχθηκε την είδηση για την βράβευσή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του  με τον τίτλο «Εναντίον».

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2011, δηλαδή για τις εκδόσεις του 2010. Η επιτροπή κρατικών βραβείων ανέδειξε τους νικητές μέσα από ένα "βραχύ κατάλογο" δημιουργών, μετά από πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις.

Τα περισσότερα από τα βραβεία δόθηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ δεν ανακηρύχθηκε νικητής για το ειδικό βραβείο «λογοτέχνη που το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» κι αυτό επειδή η επιτροπή φαίνεται να διαφωνεί με την θέσπιση αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής και εισηγητή Ανδρέα Μήτσου: «Η θέσπιση του "Ειδικού Βραβείου", καθώς υπακούει σε όρους επικοινωνιακούς, εκ των πραγμάτων διαχωρίζει, ως μη ώφειλε, τη μορφή από το περιεχόμενο και εστιάζει στις προθέσεις του συγγραφέα (ανάδειξη κάποιου ζητήματος ως αυτοσκοπού). Δεν έχει, επομένως, νόημα μια τέτοια επικύρωση να γίνεται από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων και την Πολιτεία, αφού ό,τι εντελλόμαστε εμείς να αποτιμήσουμε είναι η λογοτεχνικότητα και η αισθητική αρτίωση-ανάδειξη του κάθε θέματος...»

Το «Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων» απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των βραβείων:

#rbnews No16: Πολιτικοδικαστική σύγκρουση και μία... σπείρα

22 Ιαν 2012

Εισαγγελείς χτυπούν την πόρτα των εκδοτών

  • Παρέμβαση εισαγγελέα για υπεξαίρεση ζητούν οι εργαζόμενοι
  • Φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ τα χρέη των εκδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο
  • Το 1 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν τα χρέη της BESTEND Α.Ε., ιδιοκτησίας  Κ. Γιαννίκου
 

21 Ιαν 2012

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 15 - 21 Ιαν 2012

Αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτήν την εβδομάδα βρέθηκε η διαπραγμάτευση του PSI, η οποία είχε διακοπεί -περισσότερο για λόγους πίεσης προς τους ιδιώτες δανειστές- την προηγούμενη εβδομάδα και επαναλήφθηκε αυτήν, από την περασμένη Τετάρτη. 
Παράλληλα όμως, για μία ακόμη φορά δεν έλειψαν οι κινητοποιήσεις, με την 48ωρη πανελλαδική των ΜΜΕ να συνοδεύει με την 24ωρη παναττική απεργία, στην οποία σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή από εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Γιατί η απόσυρση των νομοσχεδίων SOPA/PIPA ενδέχεται να είναι προσωρινή

Internet wins: SOPA and PIPA both shelved
Οι SOPA και PIPA (Stop Online Piracy Act / Πράξη για τη Διακοπή της Διαδικτυακής Πειρατείας και Protect Intellectual Property Act / Πράξη για την Προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας αντίστοιχα) θα πρέπει να είναι τα πιο απεχθή νομοσχέδια στην ιστορία της νομοθεσίας που τώρα πλέον είναι "νεκρά"...ή "μήπως είναι νεκρά"; O Lamar Smith, μέλος του Αμερικανικού Κονγκρέσου "ανέβαλε την εξέταση" του SOPA κατόπιν αναβολής της ανάλογης νομοθεσίας PIPA απο τη Γερουσία. Η αναβολή σημαίνει ακύρωση; 


«Νομίζω οτι o νόμος είναι "νεκρός"» δήλωσε ο Jeffrey Koch, καθ/της και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο SUNY Geneseo. Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε, «Είναι νεκρός για το υπόλοιπο του έτους. Οτιδήποτε δημιουργεί ένα τέτοιο επίπεδο αντιπαραθέσεων, ειδικά σ' ένα έτος εκλογών » .

Προφυλακίστηκαν 7 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κυκλώματα τοκογλυφίας


Προφυλακίστηκαν οι εφτά από τους πρώτους 13 κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας εκβιασμών και παράνομης νομιμοποίησης εσόδων αφού απολογήθηκαν στον γ` τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης. Οι εφτά προφυλακισθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες εναντίον τους που είχαν να κάνουν με την είσπραξη χρημάτων από  εκβιαζόμενα θύματα ή για την λειτουργία τους ως «μπράβων». Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τους όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους, της απαγόρευσης  εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας από 10 έως 300.000 ευρώ.

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, καθώς οι υπόλοιποι 40 συλληφθέντες -από το σύνολο των 53- ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή νέες προθεσμίες.
Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι τέσσερις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των αντίστοιχων εγκληματικών οργανώσεων.

Πηγή: alterthess
inflammatory

20 Ιαν 2012

Μνημονιακά λάθη και νομικές περιπέτειες

[UPDATE]
Κριτική στη σύνταξη του Μνημονίου άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης με κείμενό του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Λάθη και παραλείψεις καταλόγισε ο «πρωθυπουργός του ευρώ», τόσο στους συντάκτες του Μνημονίου, όσο όμως και τις χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα όμως, προχωρά σήμερα και η νομική διαδικασία που άνοιξε με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να πάει η χώρα στο μνημόνιο, καθώς  ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαβιβαστεί από εκεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρωθυπουργού και υπ. οικονομικών της περιόδου, αντίστοιχα.

Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος, σε εξέλιξη


Με τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εκτελέσει ποτέ, απάντησαν οι «Anonymous», στη χθεσινή κίνηση εντυπωσιασμού των αρχών των ΗΠΑ, κλεισίματος του Megaupload και σύλληψης του ιδρυτή του.
Η οργάνωση χάκερ «Anonymous» ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη on line επίθεση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ σε αντίποινα για την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο ιστότοπους διανομής αρχείων, τον Megaupload, με κατηγορίες για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Αρχίζει η συζήτηση για τα νέα μέτρα

Προάγγελο νέων σκληρών μέτρων για το 2012 που θα αρχίσουν να συζητούνται από σήμερα μεταξύ της ηγεσίας των ελεγκτών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και της κυβέρνησης αποτελεί η νέα πρόβλεψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για ύφεση το τρέχον έτος που ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,9% του ΑΕΠ. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και παρατηρήσεις που γίνονται από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων στις έως τώρα συναντήσεις τους στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας οι οποίες αφορούν τρία θέματα. Τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που υπολείπονται σημαντικά σε σύγκριση με τους στόχους του μνημονίου, αλλά και την ολοκλήρωση του PSI.

Συλληψεις στο κατειλημμένο ζαχαροπλαστείο Χατζής

Συλλήψεις πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η αστυνομία στο κατειλλημένο από εργαζόμενους ζαχαροπλαστείο Χατζής στην Θεμ. Σοφούλη. Οι εργαζόμενοι που από τα μέσα Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χθες σε κατάληψη του καταστήματος διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Καλαμαριάς. Να σημειωθεί ότι η αστυνομία επενέβη μετά από εισαγγελική παρέμβαση.

O Nanni Moretti πρόεδρος στις Κάννες




Ο ιταλός κινηματογραφιστής Nanni Moretti τέθηκε επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. «Το φεστιβάλ ήθελε να γιορτάσει τον 65ο χρόνο του με έναν ευρωπαίο πρόεδρο» δήλωσε ο γενικός επικεφαλής Thierry Fremaux. Η διοργάνωση θα γίνει από 16 ως 27 Μαΐου. Ο 
Moretti έχει παρουσιάσει έξι ταινίες στο φεστιβάλ και έχει κερδίσει έναν Χρυσό Φοίνικα το 2001 για το «Δωμάτιο του γιου μου». Εχει πάρει επίσης και ένα βραβείο σκηνοθεσίας για το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» το 1994. Πέρυσι είχε σκηνοθετήσει και πρωταγωνίστησε στο «Habemus Papam» που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα. 
Ο 58χρονος κινηματογραφιστής διαδέχεται στην προεδρία του φεστιβάλ τον αμερικανό σκηνοθέτη και ηθοποιό Robert de Niro, o οποίος πέρυσι βρέθηκε σε δυσμενή θέση όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις «αταξίες» του Lars von Trier.  


Aναδημοσίευση απο tospirto.net
inflammatory

19 Ιαν 2012

Βιρμανία: οι φυλακές άνοιξαν η δημοκρατία ακόμα περιμένει


του Γιώργου Βλαβιανού


Τα τελευταία πενήντα χρόνια, η Βιρμανία ήταν χώρα αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Η στρατιωτική χούντα κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, τη βία και τα όπλα. Ο αγώνας των Βιρμανών για δημοκρατία αντικατοπτρίζεται χρόνια τώρα στο βλέμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι, της θρυλικής αυτής λιγνής προσωπικότητας, που παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό επί εικοσαετία, μέχρι την οριστική (;) απελευθέρωσή της πριν από λίγους μήνες.

Υπο κατάληψη το ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Θεσσαλονίκη


Σε κατάληψη του καταστήματος Χατζής στη Θεμ. Σοφούλη έχουν προχωρήσει εδώ και λίγες ώρες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστικής Χατζής Α.Ε. διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5 μηνών, τα επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καταγγέλλοντας τόσο το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρωθεί όσο και τις απολύσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα ο εργοδότης.