Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Ιαν 2012

Γενική απεργία και Σύνοδος Κορυφής στο Βέλγιο


  • Μάρτιν Σουλτς: "Έχουμε ακούσει και καλύτερες ιδέες" από αυτή του Ρέσσλερ
  • Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία
  • "Επιτροπή υποδοχής" των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσγείωσή τους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, από Βέλγους συνδικαλιστές και απεργούς

Δεν κουνιέται φύλλο σήμερα στο Βέλγιο, καθώς όλοι οι τομείς συμμετέχουν στην πρώτη γενική απεργία που καλείται μετά από 19 χρόνια. Η τελευταία φορά που τα τρία μεγάλα συνδικάτα είχαν καλέσει γενική απεργία σε κοινό μέτωπο και σε όλη τη χώρα, ήταν το 1993. Η κυβέρνηση Di Ruppo και οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα περισσότερη λιτότητα μπορούν να καυχηθούν πως αυτό είναι δικό τους κατόρθωμα: η απεργία βάζει στο στόχαστρο ακριβώς τα μέτρα λιτότητας που έχουν εξαγγελθεί (ή ήδη ψηφιστεί, όπως ο νόμος για το συνταξιοδοτικό), αλλά και την ίδια την αναθεώρηση της ευρωσυνθήκης, που θα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα δημοσιονομικά και τη φορολογία των κρατών μελών από την Κομισιόν.

Μέσα μαζικής μεταφοράς, η εκπαιδευτική κοινότητα, το προσωπικό δημόσιας διοίκησης, σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Σημαντικό είναι το γεγονός πως μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως η Coca-Cola, η Candico, αλλά και η Bombardier κατέβασαν ρολά. Παράλληλα, οι απεργοί και τα συνδικάτα μπλοκάρισαν μεγάλους οδικούς άξονες εντός του Βελγίου, αλλά και ορισμένους στα σύνορα με τη Γερμανία. Μπλόκα στήθηκαν και σε εμπορικούς κόμβους, όπως τα ΙΚΕΑ, Cora, Carrefour και Delhaize, εμποδίζοντας την διανομή προϊόντων. Πολλά σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστήματα παρέμειναν κλειστά στη βέλγικη πρωτεύουσα, ενώ άλλα υπολειτουργούσαν με σχεδόν άδεια ράφια.



Ακόμη, διακόπηκαν οι συνδέσεις με Λονδίνο και Παρίσι, καθώς τα μεγάλης ταχύτητας τρένα Thalys και Eurostar έσβησαν τις μηχανές τους στις Βρυξέλλες. Κανένα τρένο δεν κινήθηκε σήμερα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ λεωφορεία, μετρό και τραμ δεν πραγματοποίησαν σχεδόν κανένα δρομολόγιο. Στις φυλακές του St Gilles και του Forêt στις Βρυξέλλες, επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί, καθώς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν επίσης στην απεργία.

Στις Βρυξέλλες οργανώθηκαν διάφορες κινητοποιήσεις, σε κομβικά σημεία όπως Audi, Mercedes και Ταχυδρομεία. Ακόμα, τα συνδικάτα έδωσαν συνέντευξη τύπου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Schuman, μπροστά στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, με στόχο να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκε ακόμα μία κινητοποίηση το απόγευμα από Επιτροπές Αγώνα συνδικαλιστών βάσης.

Οι συνδικαλιστές της CSC οργάνωσαν "υποδοχή" στους ευρωπαίους ηγέτες, στην είσοδο του στρατιωτικού αεροδρομίου των Βρυξελλών Beauvechain, όπου προσγειώνονταν τα αεροπλάνα που μετέφεραν τους αρχηγούς κρατών στη βέλγικη πρωτεύουσα, για να συμμετάσχουν στην απογευματινή Σύνοδο Κορυφής. Καθώς ήταν αναμενόμενο, η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ σημαντική.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από την συμμετοχή στην απεργία και στις διάφορες δράσεις που οργανώθηκαν.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής με κεντρικά θέματα την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και την επικείμενη αναθεώρηση της Συνθήκης, με στόχο την αυξημένη επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών. Το τελευταίο ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για την Γερμανία, αλλά αναμένονται δυσκολίες στο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων μεταξύ των 27.

Η Σύνοδος ξεκίνησε τις εργασίες της στις 15:30, καθώς τρεις ηγέτες κατέφθασαν ελαφρώς καθυστερημένοι: η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Μόντι και ο Νικολά Σαρκοζύ συμμετείχαν σε προπαρασκευαστική της Συνόδου συνάντηση.

Σχετικά με το fiscal compact, την επιτήρηση δηλαδή των εθνικών προϋπολογισμών, η Βρετανία έχει δηλώσει ήδη από την Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου τις αντιρρήσεις της, αλλά θα είναι αρκετά δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας ακόμα και μεταξύ των υπολοίπων 26, αφού αντιρρήσεις ακούγονται και από τους γείτονες της Γερμανίας: την Γαλλία και την Πολωνία.
Πάντως, προς το παρόν, το θέμα της Ελλάδας βρίσκεται εκτός επίσημης ατζέντας.

Τέλος, σε τοποθέτησή του στα πλαίσια της Συνόδου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τη νέα Συνθήκη, αλλά και την κατανόησή του σχετικά με τις αντιρρήσεις της Πολωνίας (η Πολωνία επιθυμεί να συμμετέχουν στις συζητήσεις του Eurogroup και τα κράτη μη μέλη της Ευρωζώνης). Ο κ. Σουλτς ζήτησε ενεργότερη δράση της Ευρώπης και μεγαλύτερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στις διεργασίες. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εισήγηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών περί Επιτρόπου με ειδική ανάθεση χαρτοφυλακίου επιτήρησης της Ελλάδας, ο κ. Σουλτς είπε πως "έχουμε ακούσει και καλύτερες ιδέες από αυτήν".

Πηγές:
Le Soir
RTBF
FGTB
Dernière Heure
L'avenir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου