Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Ιαν 2012

Προϋπολογίζοντας έναν Γερμανό Επίτροπο

Την ώρα που ο γερμανικός τύπος επιβεβαιώνει την πρόταση για αποστολή για διορισμό ειδικού επιτρόπου για την Ελλάδα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής μιλώντας στο BBC είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι «ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο μέτρο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπ. Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. 

«Επίτροπος περικοπών για την Αθήνα;» επιγράφεται σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης, ενώ η Welt του Βερολίνου κυκλοφορεί με το εξής πρωτοσέλιδο: «Το Βερολίνο θέλει τον έλεγχο στον προϋπολογισμό της Αθήνας».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine ο «επίτροπος για το πρόγραμμα περικοπών» ή «εντεταλμένος της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό» προτείνεται να έχει δικαίωμα συμμετοχής και βέτο στις αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας, ενώ θα αναλάμβανε να εγκαταστήσει και ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου όλων των κρατικών δαπανών. Επίσης προτείνεται να ενσωματωθεί ειδική ρήτρα στο ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με την οποία η μείωση του χρέους θα έχει προτεραιότητα απέναντι σε άλλους πολιτικούς στόχους.


Ήδη χθες κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης είχαν επιβεβαιώσει στην Deutsche Welle ότι συζητείται να οριστεί ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η πρόταση προέρχεται από το Βερολίνο.


Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

Διίστανται οι απόψεις στους Γερμανούς φιλελεύθερους για την πρόταση περί επιτρόπου. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine την πρόταση περί επιτρόπου υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ζήσει με το γεγονός ότι εκείνοι που δίνουν πολλά χρήματα για την ανόρθωση της χώρας, πρέπει να συμμετέχουν και στις αποφάσεις για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά- κάτι που συνεπάγεται περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ φαίνεται να υποστηρίζει επίσης την πρόταση περί επιτρόπου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, ο Γερμανός πολιτικός δηλώνει: «Κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος χρειαζόμαστε καλύτερη ηγεσία και επιτήρηση. Αν οι Έλληνες δεν το καταφέρουν αυτό, τότε η ηγεσία και η επιτήρηση θα πρέπει να δοθούν έξωθεν, για παράδειγμα μέσω της Ε.Ε.». Ωστόσο την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Φλόριαν Τόνκαρ απορρίπτει την πρόταση περί επιτρόπου. «Δεν είναι δυνατόν εκπρόσωποι άλλων χωρών να δίνουν απευθείας εντολές για περικοπές, κατά παράκαμψη των δημοκρατικών θεσμών μίας χώρας» λέει ο Τόνκαρ στην εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.

Επικριτικός είναι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριττίν. «Πρόκειται για κλασσική συζήτηση αντιπερισπασμού που απευθύνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και εξηγεί: «Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να καθησυχάσει τους βουλευτές της, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει της υποσχέσεις που τους έδωσε το φθινόπωρο ότι θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις στους παραβάτες του νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας».

DPA / FAZ / Welt / Γιάννης ΠαπαδημητρίουΥπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβο
Πηγή DW

news.radiobubble.gr: Alterthessστοιχεία από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου