Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Ιαν 2012

Βρυξέλλες: οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν, ενώ οι Βέλγοι απεργούν

Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συμφωνία για την φορολογική πειθαρχία είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες, στην Σύνοδο Κορυφής των 27, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα, με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατεύθυνση για "μια φιλοαναπτυξιακή ενοποίηση και μια φιλική προς την απασχόληση ανάπτυξη", όπως τιτλοφορείται το σχετικό έγγραφο.

Η φορολογική σταθερότητα και ενοποίηση θεωρούνται κομβικής σημασίας σε αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα μέτρα θα κληθούν να παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της ομογενοποίησης του συνταξιοδοτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακανθώδες θέμα στην ατζέντα είναι το αίτημα της Πολωνίας περί πρόσκλησης (όπως θα ήθελαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) ή συμμετοχής (όπως επιδιώκει η Πολωνία) των κρατών που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, στις σχετικές με το ευρώ συναντήσεις, εφόσον τους ζητείται η εφαρμογή των αποφάσεων. Εξίσου ακανθώδες είναι και το ζήτημα της Ελλάδας, την στιγμή που το IIF κάνει "προσφορά" για 70% κούρεμα καθώς "όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε"
[Περισσότερες πληροφορίες εδώ.]

Την ίδια μέρα, όμως, τα βέλγικα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει γενική απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης di Ruppo. Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και αλλαγές στους κανόνες απόδοσής τους, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση του αριθμού ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η απεργία αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αναμένεται σχεδόν καθολική συμμετοχή. 


H FGTB έχει καλέσει σε δράσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία των Βρυξελλών, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές, μία πρόκειται να λάβει χώρα στην πλατεία Σούμαν, μπροστά στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, καθώς το αεροδρόμιο θα παραλύσει και αναμένονται ακυρώσεις πολλών πτήσεων, οι ηγέτες των 27 έχει προβλεφθεί να προσγειώνονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Τέλος, ημέρα δράσης ενάντια στη λιτότητα κήρυξε η ETUC την 29η Φλεβάρη. Αναμένεται να οργανωθούν δράσεις και απεργίες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις Βρυξέλλες. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από την EPSU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου