Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Ιαν 2012

Πόσες ζωές κοστίζει ένα ipad;

Η έκρηξη που ξέσπασε μέσα στο κτίριο Α5 ένα βράδυ Παρασκευής τον περασμένο Μάιο, ήταν τόσο δυνατή σε ένταση, που έκαμψε τους μεταλλικούς σωλήνες, σαν να ήταν καλαμάκια.

Όταν οι εργαζόμενοι στην καφετέρια έτρεξαν έξω, είδαν μαύρο καπνό να βγαίνει από τα  σπασμένα παράθυρα. Η έκρηξη ήρθε από το τμήμα του εργοστασίου, όπου οι εργάτες γυαλίζουν χιλιάδες iPad την ημέρα.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως, και πάνω από δώδεκα τραυματίστηκαν σοβαρά. Καθώς οι τραυματίες εσπευσμένα μεταφέρονταν σε ασθενοφόρα, ένας από αυτούς ξεχώρισε ιδιαίτερα. Τα χαρακτηριστικά του ήταν παραμορφωμένα από την θερμότητα και τα αέρια της έκρηξης, ενώ ένας μεγάλος λεκές κόκκινου και μαύρου χρώματος είχε αντικαταστήσει το στόμα και την μύτη του.


"Είστε ο πατέρας του Lai Xiaodong ;" ρώτησαν όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο πατρικό σπίτι του κ. Lai.  Έξι μήνες νωρίτερα, ο 22χρονος είχε μετακομίσει στο Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα, για να γίνει ένα από τα εκατομμύρια ανθρώπινα γρανάζια που  τροφοδοτούν το μεγαλύτερο, ταχύτερο και πιο εξελιγμένο σύστημα παραγωγής πάνω στη γη. Το σύστημα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Apple και σε εκατοντάδες άλλες εταιρείες να κατασκευάζουν συσκευές τόσο γρήγορα, όσο δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

"Υπάρχει πρόβλημα" είπε το άτομο που τηλεφώνησε στον πατέρα του κ. Lai.   "Πηγαίνετε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό."

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Apple έχει καταστεί μία από τις ισχυρότερες, πιο πλούσιες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο, εν μέρει από τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής.  Η Apple και οι εφάμιλλές της εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας - καθώς και δεκάδες άλλες αμερικανικές βιομηχανίες - έχουν επιτύχει έναν καινοτόμο ρυθμό παραγωγής, σχεδόν χωρίς ταίρι στη σύγχρονη ιστορία.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στη συναρμολόγηση  των iPhones, iPads και άλλων συσκευών, εργάζονται συχνά σε σκληρές συνθήκες, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων σε αυτά τα εργοστάσια, στο γεγονός αυτό συνηγορούν ακόμα και τα έγγραφα που δημοσιεύονται από τις ίδιες τις εταιρίες. Τα προβλήματα είναι ποικίλα, όπως το επαχθές περιβάλλον εργασίας και κυρίως τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, που οδηγούν συχνά σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι εργαζόμενοι εργάζονται υπερβολικές ώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις επτά ημέρες την εβδομάδα, και ζουν σε ασφυκτικά γεμάτους κοιτώνες. Μερικοί λένε ότι στέκονται τόση πολύ ώρα όρθιοι, που τα πόδιά τους πρήζονται και μετά βίας μπορούν μετά να περπατήσουν. Ανήλικοι εργαζόμενοι βοηθούν στην παραγωγή των προϊόντων της Apple, ενώ προμηθευτές της εταιρείας έχουν διαθέσει επικίνδυνα και παράνομα χημικά για την κατασκευή των προϊόντων καθώς και νοθευμένα και επικίνδυνα υλικά, σύμφωνα με τις εκθέσεις της εταιρείας και τις ομάδες υπεράσπισης, τα οποία στο εσωτερικό της Κίνας, θεωρούνται συχνά αξιόπιστα και νόμιμα.


Το πιο ανησυχητικό, λένε οι ομάδες, είναι «η αδιαφορία των προμηθευτών για την υγεία των εργαζομένων». Πριν από δύο χρόνια, 137 εργάτες, που εργάζονταν σε εργοστάσιο ενός προμηθευτή της Apple στην ανατολική Κίνα,  τραυματίστηκαν, αφού τους είχε δοθεί εντολή να χρησιμοποιήσουν δηλητηριώδη χημικά για να καθαρίσουν τις οθόνες των iPhone. Μέσα σε επτά μήνες τoν τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει δύο εκρήξεις σε εργοστάσια, που παράγουν iPad,  ανάμεσα στα εργοστάσια και κείνο του Chengdu, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 77.  Πριν από τις εκρήξεις, η Apple ήταν σε εγρήγορση σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες, που επικρατούσαν μέσα στο εργοστάσιο Chengdu, σύμφωνα με μια κινεζική ομάδα που δημοσίευσε την προειδοποίηση που είχε γίνει.

"Αν η Apple είχε προειδοποιηθεί, και δεν ενήργησε άμεσα αυτό είναι κατακριτέο", δήλωσε ο Νcholas Ashford, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία, μια ομάδα που συμβουλεύει το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.  "Αλλά αυτό που είναι ηθικά αποκρουστικό σε μια χώρα, είναι αποδεκτές επιχειρηματικές πρακτικές σε μια άλλη, και οι εταιρείες αυτό το εκμεταλλεύονται."

Η Apple δεν είναι η μοναδική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, που χρησιμοποιεί για την παραγωγή της, ένα προβληματικό και απάνθρωπο εργασιακό σύστημα. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας έχουν τεκμηριωθεί και σε εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για την Dell, Hewlett-Packard, IBM, Lenovo, Motorola, Nokia, Sony, Toshiba και άλλες.

Νυν και πρώην στελέχη της Apple, άλλωστε, λένε ότι η εταιρεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών στα εργοστάσια τα τελευταία χρόνια. Η Apple έχει έναν κωδικό συμπεριφοράς για τον προμηθευτή, που περιγράφει με λεπτομέρειες τα απαιτούμενα δεδομένα, σε θέματα εργασίας, ασφάλειας και άλλων θεμάτων. Η εταιρεία έχει οργανώσει μια δυναμική εκστρατεία ελέγχου και η Apple λέει, πώς όταν ανακαλύπτει εκμετάλλευση ή παρανομίες απαιτεί την άμεση βελτίωση και διόρθωση των συνθηκών.

Επιπλέον οι ετήσιες εκθέσεις της Apple για τις ευθύνες του προμηθευτή, σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι πρώτες που καταγγέλλουν τις εργασιακές καταπατήσεις. Αυτό το μήνα, για πρώτη φορά, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια λίστα ονοματίζοντας πολλούς από τους προμηθευτές της.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά προβλήματα. Περισσότεροι από τους μισούς από τους προμηθευτές που ελέγχονται από την Apple, παραβιάζουν τουλάχιστον μία πτυχή του κώδικα δεοντολογίας κάθε χρόνο από το 2007, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Apple, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παραβιάσει το νόμο. Ενώ πολλές παραβιάσεις αφορούν τις συνθήκες εργασίας, παρά την ασφάλεια, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχητικές περιπτώσεις.

"Η Apple ποτέ δεν νοιαζόταν για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αύξηση της ποιότητας των προϊόντων και τη μείωση του κόστους παραγωγής", δήλωσε ο Li Mingqi, ο οποίος μέχρι τον Απρίλιο εργάστηκε στο τμήμα διαχείρισης του  Foxconn Technology, ενός από τους πιο σημαντικούς συνεταίρους παραγωγής της Apple. Ο κ. Λι, ο οποίος έχει μηνύσει την Foxconn για την απόλυσή του, βοήθησε στην διαχείριση του εργοστασίου Chengdu, όταν συνέβη η έκρηξη.

«Η ευημερία των εργαζομένων δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά τους», είπε.

Μερικά πρώην στελέχη της Apple λένε,  ότι υπάρχει μια ανεπίλυτη ένταση στο εσωτερικό της εταιρείας: στελέχη θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες μέσα στα εργοστάσια, αλλά η επιθυμία αυτή παραπαίει, όταν έρχεται σε σύγκρουση με τις κρίσιμες σχέσεις με τους προμηθευτές ή με την ανάγκη για γρήγορη παράδοση των νέων προϊόντων. Την Τρίτη, ανακοινώθηκε, ότι η Apple, είναι μία από τις πιο προσοδοφόρες εταιρείες στην ιστορία, με 13,06 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη και  46.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Οι πωλήσεις της θα ήταν ακόμη υψηλότερες, δηλώνουν στελέχη, αν στο εξωτερικό τα εργοστάσια ήταν σε θέση να παράγουν περισσότερο.

Στελέχη σε άλλες εταιρείες αναφέρουν παρόμοιες εσωτερικές πιέσεις. Το σύστημα αυτό μπορεί να μην είναι αποδεκτό, υποστηρίζουν, αλλά μια ριζική αναμόρφωση θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό παραγωγής. Οι πελάτες θέλουν να τους παρέχονται καταπληκτικά νέα ηλεκτρονικά προϊόντα κάθε χρόνο.

"Γνωρίζουμε για τις άθλιες συνθήκες και την εκμετάλλευση εργασίας που υπάρχει  σε ορισμένα εργοστάσια εδώ και  τέσσερα χρόνια, και οι συνθήκες αυτές συνεχίζονται", είπε ένα πρώην στέλεχος της Apple, που, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω των συμφωνιών εμπιστευτικότητας. «Γιατί; Επειδή το σύστημα λειτουργεί για μας. Οι προμηθευτές θα άλλαζαν τα πάντα αύριο κιόλας, αν η Apple τους έλεγε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. "

"Αν τα μισά iPhones που παράγονταν ήταν δυσλειτουργικά, νομίζετε ότι η Apple θα είχε επιτρέψει να συνεχίζονται αυτές οι συνθήκες για τέσσερα χρόνια;" Επεσήμανε το πρώην στέλεχος.

Πηγή: Omnia.TV (μετάφραση από NY Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου