Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

20 Ιαν 2012

Μνημονιακά λάθη και νομικές περιπέτειες

[UPDATE]
Κριτική στη σύνταξη του Μνημονίου άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης με κείμενό του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Λάθη και παραλείψεις καταλόγισε ο «πρωθυπουργός του ευρώ», τόσο στους συντάκτες του Μνημονίου, όσο όμως και τις χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα όμως, προχωρά σήμερα και η νομική διαδικασία που άνοιξε με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να πάει η χώρα στο μνημόνιο, καθώς  ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαβιβαστεί από εκεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρωθυπουργού και υπ. οικονομικών της περιόδου, αντίστοιχα.


Σημίτης εναντίον Μνημονίου

«Μοιραίο λάθος» χαρακτήρισε την σύνταξη του Μνημονίου ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis;» Το κείμενο αυτό αποτελεί απόσπασμα της εισήγησης του σε συνέδριο που οργανώνει στις 23 Ιανουαρίου το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freie Universität του Βερολίνου, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο». 

«Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση» τονίζει ο Κ. Σημίτης στο κείμενό του δηλώνοντας ακόμη ότι «η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση».
Ο Κ. Σημίτης άσκει κριτική στις ισχυρές χώρες της ΕΕ και τη σχέση τους με τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε.  "Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση" σημειώνει επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν.» 

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ χρειάζεται σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη η«διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» διότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».
 Έξοδο από την κρίση ο κ. Σημίτης βλέπει μέσω μια "φυγής προς τα εμπρός" «δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».

Στον Άρειο Πάγο η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ

Ακολουθώντας την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαβιβαστεί από εκεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της τότε κυβέρνησης.

Προηγήθηκαν καταγγελίες πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Παρόμοιες καταγγελίες έχει κάνει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, κατά του οποίου κατέθεσε μήνυση ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Κατόπιν αυτού, ο Νίκος Λογοθέτης διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος.

[UPDATE]
Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη ο οποίος σημείωσε πως "Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας" ενώ ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου