Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Ιαν 2012

Και με τη «βούλα» η υπογραφή της ACTA από 22 χώρες της Ε.Ε.

(και στην Ελλάδα άχνα...)

To Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες 21 Ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν σήμερα την «περίφημη» για κάποιους«κακόφημη» για ψηφιακούς ακτιβιστές και όχι μόνο, ACTA (Συμφωνία για την καταπολέμηση της Πειρατείας και την Παραποίηση Προϊόντων). Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν, όπως τουίταρε νωρίτερα ο e-anagnostis και η Ελλάδα. 

Περιττό να σημειωθεί ότι ούτε λόγος, ούτε ίχνος διαβούλευσης, όπως επαγγέλεται με περισσή υπερηφάνεια το κράτος της ανοιχτής διακυβέρνησης ή αλλιώς του opengov. Πλάι στην ετερόνομη Ελλάδα του 2012, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τα πήγε κι άσχημα, όταν πριν από λίγο καιρό φύτεψε σε συνάντηση για ζητήματα γεωργίας και αλιείας την σιωπηρή υιοθεσία-προώθηση της συμφωνίας. 


Ο Πεχλιβάνης και η παρέα του ενημερώνουν ότι η ACTA εγείρει μεταξύ άλλων ζητήματα ελευθερίας του λόγου και πρόσβασης στο Διαδίκτυο: «Aν τυχόν αρχεία (media) έχουν προστατευθεί για πνευματικά δικαιώματα (copyright/trademark) και προσπαθήσεις να τα μοιραστείς ή να τα χρησιμοποιήσεις  εξ ολοκλήρου ή εν μέρει (ακόμα και χωρίς αμοιβή), θα θεωρείται παρανομία και θα έχεις κυρώσεις: από μπλοκάρισμα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέχρι πρόστιμο ή και φυλάκιση».
Η υπογραφή της συμφωνίας προς το παρόν δε σημαίνει ότι τίθεται σε ισχύ καθώς το Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να δώσει την έγκρισή του τον Ιούνιο - μέχρι τότε χιλιάδες ψηφιακοί ακτιβιστές και οργανώσεις υπεράσπισης ψηφιακών δικαιωμάτων θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αντιπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν την ACTA. 
Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία. ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία υπέγραψαν τη συμφωνία ήδη από τον Σεπτέμβριο


Σχετικό Θέμα:

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραιτείται εξαιτίας της ACTA







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου