Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Ιαν 2012

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 15 - 21 Ιαν 2012

Αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτήν την εβδομάδα βρέθηκε η διαπραγμάτευση του PSI, η οποία είχε διακοπεί -περισσότερο για λόγους πίεσης προς τους ιδιώτες δανειστές- την προηγούμενη εβδομάδα και επαναλήφθηκε αυτήν, από την περασμένη Τετάρτη. 
Παράλληλα όμως, για μία ακόμη φορά δεν έλειψαν οι κινητοποιήσεις, με την 48ωρη πανελλαδική των ΜΜΕ να συνοδεύει με την 24ωρη παναττική απεργία, στην οποία σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή από εργαζόμενους όλων των κλάδων.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟ PSI

Λίγο πριν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το PSI, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έδωσε την πρώτη του συνέντευξη, από τότε που του δόθηκε η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα στο αμερικάνικο CNBC. Εκεί επανέλαβε το “δόγμα” της κυβέρνησης για παραμονή -με κάθε τίμημα- στη ζώνη του ευρώ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα το εσωτερικό ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας “οδυνηρός” μήνας. Η εκπεφρασμένη αυτή αποφασιστικότητα είχε ως παραλήπτες τόσο τους διεθνείς πιστωτές, όσο όμως και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τους οποίους συναντήθηκε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επιβεβαιώσει την στήριξή τους αλλά και την “ταύτιση απόψεων” για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε στην τελική φάση της συμφωνίας για το PSI, που θα οδηγήσει τελικά σε πραγματικό “κούρεμα” των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε ύψος 65-70%. Παρόλο που το επιτόκιο, των -διάρκειας 30 ετών- ομολόγων που θα εκδοθούν, τελικά συμπιέστηκε στο 4-5%, διεθνείς κύκλοι παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί η έγκριση του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

“ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ” ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όχι εντελώς απροσδόκητα, καθώς η θορυβώδης παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων είχε προϊδεάσει την κοινωνία ότι θα ακολουθηθεί από πολιτική σύγκρουση, άνοιξε ένα νέο μέτωπο την εβδομάδα που πέρασε. Πιο συγκεκριμένα, η προώθηση του φακέλου από τον υπό παραίτηση εισαγγελέα, κ. Πεπόνη, για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Έχει προηγηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, το οποίο ουσιαστικά τις στέλνει στο αρχείο, αναφέροντας μάλιστα ότι κινήθηκαν κάτω από την προσωπική πεποίθηση ότι η αντικατάστασή τους αποτελεί προϊόν παρέμβασης. Κατά συνέπεια, δημιουργήθηκε μία μορφή τριγωνικής σύγκρουσης, μεταξύ της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και του ΠΑΣΟΚ από την μία πλευρά, και των οικονομικών εισαγγελέων από την άλλη. Η κίνηση του κ. Πεπόνη, να στείλει το φάκελο της ΕΛΣΤΑΤ στον Άρειο Πάγο προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή των πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και υπ. Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο “φούσκωμα” του ελλείμματος του 2009, ήταν λογικό να προκαλέσει πολύ θόρυβο. Μάλιστα, η πρώτη αντίδραση του κ. Μπεγλίτη ήταν σφοδρότατη, αποκαλώντας την πράξη του κ. Πεπόνη ευθεία πολιτική παρέμβαση με άρωμα μειοδοσίας. Αναμένεται εξίσου πολεμική συνέχεια...

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ

Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί και η εξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών στη Θεσσαλονίκη που ενδέχεται να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Σε μία γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα την Τρίτη, έγιναν 47 συλλήψεις. Μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων επιχειρηματίες, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης , εφοριακός υπάλληλος, τραπεζικά στελέχη, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, ένας γνωστός δημοσιογράφος, ένας επίσης γνωστός ηθοποιός, γιατρός και αστυνομικοί. Δύο από τους συλληφθέντες είναι πρόσωπα που βρέθηκαν κοντά στο πολιτικό προσωπικό και συγκεκριμενα στον υπ. Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και το βουλευτή του ΛαΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο. Επίσης, ο εμπλεκόμενος δημοσιογράφος υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην ΕΤ3 και είναι εκείνος, του οποίου τη φωνή, ακούμε σε κάθε εθνική επέτειο να μεταδίδει από τηλεοράσεως τις στρατιωτικές παρελάσεις. Τα πλοκάμια του κυκλώματος, φτάνουν ως και το λεγόμενο “σκάνδαλο Βατοπεδίου”. Μία υπόθεση που θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον, καθώς φαίνεται ότι η αστυνομία κινήθηκε έχοντας πρώτα εξασφαλίσει ισχυρά πειστήρια για τη δράση του κυκλώματος.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα, “σίγησαν” τα ΜΜΕ επί 48ωρο (Τρίτη και Τετάρτη). Η απεργία των δημοσιογράφων, η οποία ενδέχεται να ακολουθηθεί από νέα απεργία -αυτή τη φορά διαρκείας- έγινε ταυτόχρονα με την παναττική απεργία που προκυρήχθηκε για την περασμένη Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Επισημαίνεται ότι αυτήν την εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα του μισθολογικού κόστους, για το οποίο η κυβέρνηση επανέλαβε την πρόθεσή της να νομοθετήσει σχετικά, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι “επαρκές”.

Κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των απεργών στην πλατεία Συντάγματος, σημειώθηκε ένα ανησυχητικό συμβάν. Ομάδα αντεξουσιαστών, εντόπισε ένοπλο άνδρα της ΕΛ.ΑΣ, τον οποίο αφόπλισε και ξυλοκόπησε. Όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία, ο άνδρας αυτός ήταν στέλεχος της αντιτρομοκρατικής. Ωστόσο, κατά την επίσημη θέση της ΕΛ.ΑΣ δεν βρισκόταν σε υπηρεσία, η ύπαρξη του οποίου ανάμεσα στους διαδηλωτές φαίνεται να αποδίδεται στη σύνηθη δικαιολογία του “υπερβάλοντα ζήλου”.

Τέλος, στο “ημερολόγιο καταλήψεων” της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε την περίπτωση του πολύ γνωστού ζαχαροπλαστείου Χατζή στη Θεσ/νίκη, από εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα 5 μηνών, τα επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Μάλιστα, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, η αστυνομία έσπευσε στο ζαχαροπλαστείο και προσήγαγε καταληψίες στο ΑΤ Καλαμαρίας. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι η ιδιοκτησία «εδώ και 2 χρόνια εκμεταλλευόμενη την κρίση και την ανεργία δεν πληρώνει κανονικά, σε σημείο να χρωστάει έως και 5 μισθούς και επιδόματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου