Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Ιαν 2012

Γιατί η απόσυρση των νομοσχεδίων SOPA/PIPA ενδέχεται να είναι προσωρινή

Internet wins: SOPA and PIPA both shelved
Οι SOPA και PIPA (Stop Online Piracy Act / Πράξη για τη Διακοπή της Διαδικτυακής Πειρατείας και Protect Intellectual Property Act / Πράξη για την Προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας αντίστοιχα) θα πρέπει να είναι τα πιο απεχθή νομοσχέδια στην ιστορία της νομοθεσίας που τώρα πλέον είναι "νεκρά"...ή "μήπως είναι νεκρά"; O Lamar Smith, μέλος του Αμερικανικού Κονγκρέσου "ανέβαλε την εξέταση" του SOPA κατόπιν αναβολής της ανάλογης νομοθεσίας PIPA απο τη Γερουσία. Η αναβολή σημαίνει ακύρωση; 


«Νομίζω οτι o νόμος είναι "νεκρός"» δήλωσε ο Jeffrey Koch, καθ/της και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο SUNY Geneseo. Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε, «Είναι νεκρός για το υπόλοιπο του έτους. Οτιδήποτε δημιουργεί ένα τέτοιο επίπεδο αντιπαραθέσεων, ειδικά σ' ένα έτος εκλογών » .

Για να κατανοήσουμε τη νομοθετική διαδικασία, εξηγεί ο Koch, κάποιος πρέπει να ξέρει πως τα περισσότερα νομοσχέδια αποτυγχάνουν. Ανατίθενται σε επιτροπές και στη συνέχεια πεθαίνουν, έναν μάλλον ήσυχο θάνατο. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι νομοθέτες που εισάγουν νομοσχέδια το γνωρίζουν ήδη αυτό, αν και ο Koch θεωρεί απίθανο οι ρυθμιστές των SOPA και PIPA να πίστευαν ότι οι εν λόγω νομοθεσίες θα "πέθαιναν" αμέσως. 

Οπότε τα νομοσχέδια είναι "νεκρά" όπως επίσης είναι απίθανο να επανεξεταστούν μέσα στο 2012. Τι κάνει όμως τον Koch να πιστεύει ότι ενδέχεται να "αναστηθούν" από το 2013 και πέρα; 

«Υπάρχουν νομοσχέδια που έρχονται πίσω», είπε. Στην πραγματικότητα, «Πολλά νομοσχέδια συζητιούνται σε πολλές προηγούμενες συνεδριάσεις ». Αναφέρει την υγειονομική περίθαλψη ως ένα παράδειγμα: στο Κογκρέσο υπάρχει διένεξη για τη νομοθεσία της υγειονομικής περίθαλψης εδώ κι έναν αιώνα περίπου. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, το νομοσχέδιο πέρασε τελικά και στα δύο σώματα; ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε το νόμο το 2010.

«Δεν είναι ασυνήθιστο κάποια νομοσχέδια για ορισμένα θέματα να εξετάζονται ξανά και ξανά και ξανά με την πάροδο του χρόνου » λέει ο Koch στο Mashable. Παρομοίως και για την υπόθεση των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, υποστήριξε πως είναι απίθανο να μπήκαν στον πάγο επ' αόριστον. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που οι άνθρωποι καρπώνονται την ανοιχτή φύση του διαδικτύου, η πειρατεία είναι μια πραγματικότητα και κοστίζει χρήματα. «Δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό το θέμα θα ξεπεραστεί έτσι »  λέει ο Koch. 

Από την άλλη η νομοθέτηση μιας παγκόσμιας οντότητας όπως το διαδίκτυο, δεν είναι απλή υπόθεση. Η πειρατεία μπορεί να ξεκινήσει πολύ έξω από τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και ο Koch μας είπε οτι  « η Αμερικανική νομοθεσία μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου ». 

Ο καθηγητής δεν εξέφρασε άποψη για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων αλλά συμφώνησε πως είναι δυσνόητοι και χρειάζονται μια απλούστερη έκδοση. "Είναι γραμμένοι με πολύ τεχνικούς όρους", είπε, Αυτό συμβαίνει εδώ και κάποιο διάστημα. Τα περισσότερα νομοσχέδια αυτές τις μέρες είναι έτσι. Ιδίως εάν έχουν να κάνουν με τεχνικής φύσεως θέματα, υπάρχουν ακόμα περισσότερο τέτοια νομοσχέδια καθώς η κοινωνία γίνεται πιο τεχνολογική και τα θέματα γίνονται πιο περίπλοκα απο τεχνικής άποψης.

Εν κατακλείδι τα νομοσχέδια SOPA και PIPA είναι "νεκρά" αλλά με τον τρόπο που ένα ζόμπι είναι νεκρό. 

Τα ίδια ή κάτι παρόμοιο ενδέχεται να προκύψει ξανά πάλι σε 12 μήνες Τα νέα νομοσχέδια μπορεί να περιφέρονται στις αίθουσες του Κογκρέσου αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι μελλοντικές εκδόσεις είναι πιθανό να εξετάσουν το θέμα της πειρατείας και να είναι το ίδιο δυσνόητες όπως οι σημερινές "νεκρές" εκδόσεις των SOPA και PIPA. 

μεταφράστηκε από inflammatory το άρθρο Could SOPA Rise From the Dead? δημοσιευμένο στο Mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου