Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Ιαν 2012

Πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν απο τις χώρες-μέλη της ΕΕ

Σε συμφωνία για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν κατέληξαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί αργότερα τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση επιβολή εμπάργκο σε νέα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, ενώ θα επιτραπεί τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια να ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο.


«Είμαι βέβαιος ότι σήμερα η ΕΕ θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην άρνηση του Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.



Ο πετρελαϊκός τομέας αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα (αγοράζει περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγει η χώρα).


Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος. Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η περίοδος χάριτος ενδεχομένως να λήξει την 1η Ιουλίου, αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη την ιδέα να αναθεωρήσουν εκ των προτέρων τον αντίκτυπο και το κόστος του εμπάργκο. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.


Πηγή: in.gr
inflammatory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου