Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

25 Ιουν 2012

Η μήνυση του επιχειρηματία Αντρέα Βγενόπουλου στο radiobubble

ή αλλιώς, πως ένας “φτωχός με λεφτά” αξιώνει την ποινικοποίηση κάθε είδους κριτικού λόγου

Σήμερα, 25η Ιουνίου του 2012 (εάν εντωμεταξύ δεν είχε μεσολαβήσει ο νόμος 4043/2012 ο οποίος παραγράφει υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις ¹ κάποια αδικήματα), θα δικαζόμασταν από τον επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλο γιατί, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, “τον απειλήσαμε με την παράνομη πράξη της ανθρωποκτονίας” και “του προκαλέσαμε τρόμο και ανησυχία”.

Η κλήση μας να δικαστούμε, μας επιδόθηκε αρχές Φεβρουαρίου, αρκετές ημέρες πριν τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου. Εκείνη τη στιγμή δε δημοσιοποιήσαμε κάτι σχετικό με τη μήνυση μιας και βρίσκονταν σε εξέλιξη η εκστρατεία donate του radiobubble και δε θελήσαμε να υπάρξει υπόνοια ότι προσπαθούμε “να κεφαλαιοποιήσουμε” την αγωνία μας για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Ακολούθησε η δια του νόμου “αμνήστευσή μας” και έτσι αποφασίσαμε να περιμένουμε μέχρι τη σημερινή ημέρα, την ημέρα όπου κανονικά θα βρισκόμασταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να μιλήσουμε. Ελπίζω, με τη δημοσίευση αυτή, να κλείνει το θέμα που πριν δυόμιση περίπου χρόνια αναστάτωσε το σκεπτόμενο διαδίκτυο.

Ωστόσο, παρά την αμνήστευσή μας, καλούμε κάθε νοήμονα, ενεργό πολίτη, αυτής της χώρας, να ενημερωθεί για το θέμα. Καλούμε, ιδιαίτερα, το σκεπτόμενο διαδίκτυο, όλους όσοι κινούνται στα blogs, τα social networks και τα νέα μέσα, εν μέσω των προσπαθειών τους να αποτρέψουν τις παγκόσμιες κινήσεις φίμωσης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης μέσω νομοσχεδίων όπως τα SOPA/PIPA και της ACTA, αλλά και του επερχόμενου στην Ελλάδα "νόμου για τα blogs", να συντονίσουμε τα βήματά μας ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον την ποινικοποίηση της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου στη χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι είναι στο χέρι μας τα νέα μέσα, να μη γίνουν παλιά.

Η εικόνα από το blog του Πάνου Μιχαήλ
























Τρομοκράτες” και “κακοποιά στοιχεία”, οι παραγωγοί του radiobubble...

Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, κατέθεσε μήνυση εναντίον του radiobubble γιατί, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, μέσω μιας εκπομπής μας που μεταδόθηκε το 2009, “τον απειλήσαμε με την παράνομη πράξη της ανθρωποκτονίας” και “του προκαλέσαμε τρόμο και ανησυχίᔨ.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς του κ. Βγενόπουλου, η εικόνα που συνόδευε την εκπομπή τον “εμφανίζει ως στόχο δολοφονίας από κακοποιά στοιχεία – τρομοκράτες στα οποία περιλαμβάνεται προφανώς και ο παραγωγός του προγράμματος ή με τα οποία έχει άμεση σχέση”!
Έτσι, θα δικαζόμουν εγώ ως “διαχειριστής του ιστοτόπου radiobubble.gr” και ο Πάνος Μιχαήλ ως “ο παραγωγός της εκπομπής”.




Το εάν το radiobubble μπορεί να εμφανιστεί να έχει σχέση οποιουδήποτε είδους με “κακοποιά στοιχεία” ή “τρομοκράτες”, επειδή ένας παραγωγός του τόλμησε να ασκήσει κριτική στη φράση του επιχειρηματία “δεν είμαι πλούσιος, είμαι φτωχός με λεφτά”, αποτελεί προφανώς παραδοξολογία... Και θα μπορούσαμε με χιούμορ ως τέτοια να την αντιμετωπίσουμε, εάν ο επιχειρηματίας μέσω της μήνυσης του, δεν αξίωνε να πάψουμε να έχουμε γνώμη.

Από την ανοικτή ραδιοφωνική κοινότητα του radiobubble, τόσο από το φυσικό του χώρο όσο και από τον διαδικτυακό, περνάνε καθημερινά πολίτες όλων των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων. Η φιλοξενία μας, ιδιαίτερα απέναντι σε όσους οι απόψεις τους μας βρίσκουν αντίθετους, υπήρξε παροιμιώδης.

Ο κύριος Βγενόπουλος γνωρίζει ότι θα μπορούσε να απαντήσει στην εκπομπή που τον ενόχλησε, δημοσιεύοντας μια δική του εκπομπή, όπως κάνουν από το 2007 στο radiobubble εκατοντάδες φτωχοί χωρίς λεφτά. “Διευκρινίζω” σημειώνει άλλωστε ο ίδιος στη μήνυσή του “ότι ο οιοσδήποτε αφού εγγραφεί ως χρήστης της ιστοσελίδας, έχει τη δυνατότητα να αναρτά μηνύματα εικόνας ή/και ήχου”.
Θα μπορούσε επίσης, εάν επιθυμούσε, να έρθει ως προσκεκλημένος σε μια από τις εκπομπές μας για να αναπτύξει τη θέση και τα επιχειρήματά του. Τον καλούμε, έστω και τώρα να το πράξει εάν επιθυμεί.

Το ότι επέλεξε, όμως να καταθέσει μήνυση, αντί να κάνει κάτι από τα παραπάνω, απλά ξεκαθαρίζει το ότι επιθυμεί να καταδιώξει νομικά όποιον δε συμφωνεί μαζί του και έχει το θάρρος να το πει δημόσια.


Το ιστορικό, μια εκπομπή που "συνοδεύονταν με τραγούδια πένθιμου περιεχομένου”...

Η επίμαχη εκπομπή, είναι η εκπομπή του Πάνου Μιχαήλ που μεταδόθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2009.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, εκτός των άλλων “παραγωγός και διαχειριστής του ιστοτόπου ανήρτησαν στην ιστοσελίδα φωτογραφία που απεικόνιζε το πρόσωπο του εγκαλούντος Ανδρέα Βγενόπουλου, κυκλωμένη σε μαύρο φόντο και ανέγραψαν τη φράση 'όλοι οι νεκροί είναι κύριοι', ταυτόχρονα δε περιέλαβαν απειλητικά μηνύματα εναντίον του ως άνω εγκαλούντος, τα οποία προβάλλονταν αυτοτελώς ή συνδυαστικά με την ως άνω φωτογραφία και συνοδεύονταν με τραγούδια πένθιμου περιεχομένου”...

Η μήνυση του κ. Βγενόπουλου (αυτή που, θεωρητικά, δεν είχε κατατεθεί...)

Νοέμβριος 2009
Στα μέσα του Νοεμβρίου του 2009, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαιτεί με τηλεφώνημά της να της δώσουμε “την IP adress του χρήστη του radiobubble με user name Panos_Michail” διότι όπως μου δηλώνει ο υπεύθυνος υπαστυνόμος, “έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος”.

Η κριτική της φράσης “δεν είμαι φτωχός, είμαι πλούσιος με λεφτά”

Στην εκπομπή εκείνη, o Πάνος τολμάει να σχολιάσει τη συνέντευξη που είχε πριν λίγες ημέρες παραχωρήσει ο επιχειρηματίας στην εφημερίδα Lifo, συνέντευξη που είχε δημοσιευτεί με τίτλο “δεν είμαι πλούσιος, είμαι φτωχός με λεφτά!”....

Η εκπομπή ανέβηκε αμέσως μετά τη μετάδοσή της στο radiobubble συνοδευόμενη από μια μια εικόνα-εικαστική παρέμβαση του Πάνου Μιχαήλ. Εκεί άλλωστε παραμένει ακόμη.

Ανήμερα της 17ης Νοέμβρη του 2009, ενημερώνουμε το διαδίκτυο για το τι συμβαίνει με το παρακάτω κείμενο που έχει τίτλο:  H δίωξη ηλεκτρονικούεγκλήματος, ζητάει από το radiobubble ταστοιχεία (ip adresss) του Πάνου Μιχαήλ

Ανάμεσα σε άλλα τονίζουμε ότι
*Το radiobubble δε διατηρεί τις IP του χρηστών του. Οι IP θα μπορούσαν, πιθανά, να ανασυρθούν μέσω των log files του server μας, όμως
*Θεωρούμε εκτός των ορίων της δεοντολογίας μας, του νόμου και του Συντάγματος της Ελλάδας, την παροχή προσωπικών στοιχείων των χρηστών μας.
*Παρόλα αυτά, ο χρήστης με user name Panos_Michail... είναι ο Πάνος Μιχαήλ. Ποτέ δεν το κρύψαμε, και ποτέ δεν το έκρυψε.


Προφανώς το ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος, μας ζητάει την ip ενός χρήστη που υπογράφει τις εκπομπές του με το όνομά του, και το βιογραφικό του βρίσκεται δημοσιευμένο φαρδιά-πλατιά στη σελίδα των συντελεστών του σταθμού, υποδηλώνει μια μικρή υπέρβαση της λογικής...


Την επόμενη ημέρα με τη βοήθεια του Βασίλη Σωτηρόπουλου , καταθέτουμε από κοινού με τον Πάνο, υπόμνημα στη ΓΑΔΑ, με το οποίο τονίζουμε όλα τα παραπάνω.


Η βία της επίθεσης ενός επιχειρηματία του μεγέθους του κυρίου Βγενόπουλου, ενός επιχειρηματία που εκείνη την εποχή (πολύ πριν το δράμα των νεκρών της Marfin και του σχετικού πορίσματος της Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας) είχε μηνύσει τον Γιώργο Παπανδρέου, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αλέξη Τσίπρα, σε ένα ανεξάρτητο νέο μέσο σαν το radiobubble, αν μη τι άλλο, χάραζε ένα σκοτεινό δρόμο για το ελληνικό διαδίκτυο.

Οι δηλώσεις και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης είναι άπειρες (δείτε σχετικά εδώ, εδώ και εδώ) Όλες τους χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της αντίστασης ενάντια στον υφέρποντα παραλογισμό που προσπαθεί τεχνιέντως να επιβληθεί στην έννοια της ελευθερίας της έκφρασης των νέων μέσων.
Μεσολαβεί, επίσης, η δήλωση του υπουργού κ. Χρυσοχοίδη σύμφωνα με την οποία "η άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, όταν πρόκειται για διακίνηση ιδεών, δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού".
Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν του απευθύνουμε δημόσια μέσω twitter ερώτημα, σε σχέση με την κλήση που είχαμε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να δώσουμε στοιχεία των χρηστών μας, αποφεύγει να απαντήσει.


Δεκέμβριος 2009
-ΓΑΔΑ: “Πρόκειται για μήνυση Βγενόπουλου”
-Εκπρόσωπος Τύπου MIG: “Δεν έχουμε κάνει μήνυση”
Κι ενώ όλο το διαδίκτυο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, κανείς δεν μας καλεί να καταθέσουμε ως μάρτυρες, κανείς δεν μας ενημερώνει επισήμως εάν τελικά κατηγορούμαστε και για ποιό λόγο. Μετά από ένα μήνα σιωπής, καλώ στο τηλέφωνο τον εκπρόσωπο Τύπου της MIG κύριο Κωσταντινίδη “Δεν έχουμε προβεί σε καμία νομική ενέργεια σχετικά με το θέμα” μου δηλώνει, εν μέσω σχολίων για “το προβληματικό της προσωπικότητα του Πάνου Μιχαήλ”. “Προβληματικό” το οποίο, όπως αντιλαμβάνομαι, για το συνομιλητή μου, αποτελεί ίδιον της σεξουαλικής ταυτότητας του παραγωγού....
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Εισαγγελεία, επρόκειτο για “μήνυση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου ”. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κυρίου Βγενόπουλου , “μήνυση Βγενόπουλου δεν υπήρχε”. Οπότε, αναζητώντας μια σαφή απάντηση, στις 17 Δεκέμβρη του 2009, δημοσιεύω το κείμενο με τίτλο Mήνυση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στον Πάνο Μιχαήλ για την εκπομπή του στο radiobubble. Ναι ή όχι;”.

Κείμενο το οποίο δεν παίρνει την παραμικρή απάντηση επί δύο χρόνια και ένα μήνα. Μέχρι τη στιγμή δηλαδή που θυροκολλούν στην πόρτα μου, την κλήση να δικαστώ μαζί με τον Πάνο Μιχαήλ στις 25 Ιουνίου 2012...


------------
Σημειώσεις: ¹ Ο νόμος 4043/2012, δημοσιεύθηκε την 13η Φεβρουαρίου του 2012 και παραγράφει αδικήματα που τελέστηκαν μέχρι το τέλος του 2011, εφόσον ο νόμος τα τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Σήμερα ο συνήγορός μας βρέθηκε στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο κήρυξε την παύση της ποινικής δίωξής μας για το φερόμενο αδίκημα της "απειλής" (άρθρο 333 Ποινικού Κώδικα), "υφ' όρον". Το "υφ' όρον", σύμφωνα με τον Ν.4043/2012, σημαίνει ότι, εάν μέσα σε ένα χρόνο από την δημοσίευση του νόμου (δηλ. μέχρι τις 14.2.2013) υποπέσουμε σε άλλο πλημμέλημα ή κακούργημα με δόλο και καταδικαστούμε οποτεδήποτε αμετάκλητα σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των έξι μηνών, συνεχίζεται η ποινική δίωξη που έπαυσε σήμερα."

Η ακριβής διατύπωση του άρθρου 4 παρ. είναι η εξής:
"1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των κόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί µέχρι 31.12.2011: α) των πταισµάτων και β) των πληµµεληµάτων, κατά των οποίων ο νόµος απειλεί ποινή φυλάκισης µέχρι ένα έτος ή χρηµατική ποινή ή και τις δύο ποινές. Στην περίπτωση των πληµµεληµάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει µέσα σε ένα έτος από τη δηµοσίευση του νόµου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήµατος ή πληµµελήµατος και καταδικαστεί αµετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των εξι µηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης µέχρι την αµετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη."

Περισσότερα για το νόμο, μπορείτε να διαβάσετε στο Blog του Βασίλη Σωτηρόπουλου, εδώ


Σχετικά links:

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου