Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

1 Μαρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #6 - 2/3/2013


1. Βρετανία 

i. Επαναξιολόγηση δυο εκατομμυρίων αναπήρων από ιδιωτική εταιρείαΣτην Βρετανία, δύο εκατομμύρια ανάπηροι θα επαναξιολογηθούν βάσει του νέου προγράμματος κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης των Συντηρητικών και Δημοκρατικών. Η απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις παροχές διαβίωσης σε αναπήρους (Disability Living Allowance – DLA) με το νέο πρόγραμα Προσωπικής Ανεξάρτητης Πληρωμής (Personal Independence Payment – PIP), θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ανάπηροι να χάσουν το δικαίωμα στις παροχές του κράτους. Παροχές οι οποίες είναι σημαντικές καθώς καλύπτουν έξοδα όπως για αναπηρικά καρότσια, μηχανάκια αναπήρων, ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα και άλλα.


Η αξιολόγηση θα γίνει από την Atos Healthcare, μια ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναλάβει την αξιολόγηση εργασιακής ικανότητας εργαζομένων για λογαριασμό της κυβέρνησης. Μερικούς μήνες αργότερα χίλιοι τριακόσιοι από αυτούς απεβίωσαν, θάνατοι για τους οποίους έχει κατηγορηθεί η εταιρεία που τους αξιολόγησε ως κατάλληλους για εργασία. Η συγκεκριμένη εταιρεία καλείται τώρα να αξιολογήσει δυο εκατομμύρια αιτήσεις αναπηρικών παροχών, ώστε μέσω περικοπών να μειώσει το κόστος για την κυβέρνηση.

[πηγή]
[πηγή]


ii. Προκαταλήψεις στις εισαγωγές φοιτητών στην Οξφόρδη βάση εθνικότηταςΓια προκατάληψη εις βάρος μαύρων και άλλων μειονοτήτων κατηγορείται το γνωστό Βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως λευκοί αιτούντες έχουν έως και διπλάσια πιθανότητα αποδοχής στο πανεπιστήμιο σε σύγκριση με αιτούντες εθνικών μειονοτήτων, ακόμα κι αν έχουν τους ίδιους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως μεταξύ του 2010 και του 2011, το 25.7% των αιτήσεων λευκών υποψηφίων έγιναν δεκτές έναντι 17.2% των αιτήσεων από φοιτητές εθνικών μειονοτήτων.

Συγκεκριμένα, στην ιατρική σχολή, μια από τις πιο δημοφιλείς σχολές, οι λευκοί υποψήφιοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες αποδοχής έναντι υποψηφίων από κάποια εθνική μειονότητα παρ'ολο που και οι τελευταίοι είχαν τους ίδιους υψηλούς βαθμούς στις εισαγωγικές τους εξετάσεις.
Αντίστοιχα, στην σχολή οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων, την πιο ανταγωνιστική σχολή του πανεπιστημίου, το 19.1% των αιτήσεων από λευκούς υποψηφίους έγιναν δεκτές ενώ μόλις 9.3% από υποψηφίους εθνικών μειονοτήτων. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν πως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εισαγωγής φοιτητών στην Νομική σχολή του πανεπιστημίου.

Παλαιότερα στατιστικά στοιχεία έδειχναν αντίστοιχη διαχείρηση και στο πανεπιστήμιο του Κεϊμπριτζ.

Ο Ντεϊβιντ Λάμυ (David Lammy), βουλευτής του Εργατικού κόμματος δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν “ακαδημαϊκη προκατάληψη” και αποδεικνύουν την θεσμική αποτυχία του Βρετανικού συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε πως θα ερευνήσει τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γιατί “δεσμεύεται να επιλέγει τους καλύτερους φοιτητές ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας ή άλλων παραγόντων”.
Πάντως εκπρόσωποι και από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και από το πανεπιστήμιο του Κείμπριτζ δήλωσαν πως τα στοιχεία είναι πλασματικά γιατί αγνοούν άλλους παράγοντες πού επηρεάζουν την τελική απόφαση, όπως συνεντεύξεις και αποτελέσματα σε τέστ ικανοτήτων.

[πηγή]

2. Βέλγιο-Γαλλία: απεργίες στη βιομηχανία

Πλάνο "αναδιάρθρωσης" ανακοίνωσε η διοιίκηση της εταιρίας Caterpilar της βέλγικης πόλης Gosselies (Γκοσελί), εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων με την οποία είναι αντιμέτωπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, αποφασίστηκε η κατάργηση παραγωγής ορισμένων μοντέλων μηχανημάτων, γεγονός που θα προκαλέσει την κατάργηση περίπου 850 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συνδικάτου. Οι επικείμενες αυτές απολύσεις, σε ένα εργοαστάσιο που απασχολεί πάνω από 4000 εργαζόμενους, έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που χάνουν τις δουλείες τους στο Βέλγιο, μετά από την ανακοίνωση πως κλείνουν τα εργοστάσια της Ford στη Genk (Χενκ) και της ArcelorMittal στη Λιέγη. Και στα δύο αυτά εργοστάσια συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ και τα συνδικάτα της Caterpilar ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει γενική συνέλευση που θα αποφασίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στη Citroen, στην Aulnay (Ολνέ) της Γαλλίας. Οι εργαζόμενοι της Citroen απεργούν εδώ και ένα μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης της διοίκησης σύμφωνα με την οποία προβλέπονται 8000 απολύσεις. Μαζί με τις εθελούσιες εξόδους και τη μη αντικατάσταση κάποιων πόστων κατόπιν συνταξιοδοτήσεων, εκτιμάται πως θα χαθούν πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας.

[πηγή]
[πηγή]


3. Γερμανια

Η Βαυαρία υπόσχεται να αναπληρώσει την απώλεια απο την κατάργηση των διδάκτρων

Η κυβέρνηση της Βαυαρίας θα αποζημιώσει πλήρως τα πανεπιστήμια για την απώλεια εισοδήματος που προκύπτει από την κατάργηση των διδάκτρων απο το κρατίδιο, όπως ανακοίνωσε η ίδια η κυβέρνηση της Βαυαρίας.
Η Βαυαρία θα δώσει 219 εκατομμύρια ευρώ στα πανεπιστήμια της το 2013 και το 2014 για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων. Τα δίδακτρα εισήχθησαν στη Γερμανία το 2007, αλλά γρήγορα καταργήθηκαν από τα περισσότερα κρατίδια της χώρας. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι πλέον το μοναδικό κρατίδιο, όπου οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα που είναι 500 ευρώ το χρόνο.
Τα δίδακτρα ήταν ένα μετρό βαθιά αντιδημοφιλές στη Βαυαρία, και μετά από μερικά χρόνια ο Wolfgang Heubisch, υπουργός έρευνας του κρατιδίου, ανακοίνωσε ότι το σύστημα των διδάκτρων έπρεπε να καταργηθεί. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια της Βαυαρίας εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα χάσουν χρήματα, μιας και τα δίδακτρα αποτελούσαν σημαντική συμβολή στους προϋπολογισμούς τους.
"Ήταν πάντα σημαντικό για μένα κανένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε και οι φοιτητές του να μην βγούν απο αυτή την αλλαγή σε χειροτερη κατάσταση από ό, τι πριν», δήλωσε ο Heubisch όταν ανακοίνωσε την απόφαση της χρηματοδότησης. "Το οικονομικό μέλλον των πανεπιστημίων μας είναι ασφαλές τώρα μιας και θα τους παρέχουμε πλήρη αποζημίωση."
Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Βαυαρίας θα εγκατελειφθούν πλήρως από την αρχή του φετινού χειμερινού εξαμήνου.

[πήγη]


4. Ισπανια

Bukaneros

Μετά τη σύλληψη 13 νεαρών, μεταξύ των οποίων 9 οπαδών του γνωστού για την κοινωνική του δράση συνδέσμου Bukaneros της ποδοσφαιρικής ομάδας της Πρώτης Κατηγορίας του Ισπανικού ποδοσφαίρου Ράγιο Βαγιεκάνο, άλλα και μελών άλλων αριστερίστικων οργανώσεων,η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε ενα "αστυνομικό μονταζ" για να ποινικοποιήσει κοινωνικά κινήματα

Την Τετάρτη τα μέλη του συνδέσμου έδειξαν την αλληλεγγυή τους και την υποστήριξη τους στους 13 συντρόφους τους, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη από την Εθνική Αστυνομία με δράσεις στα σπίτια και τις δουλειές τους. "Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα αμέσως μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις της 23-F, ενάντια στις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Καταλαβαίνετε ότι αυτό αποτελεί απάντηση του κράτους που δίνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ποινικοποίηση και καταστολή κατά του αυξανόμενου λαϊκού αγώνα ". Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Alfonso Fernandez, (Alfon), ο 21χρονος που στην τελευταία γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή περίπου δύο μήνες σε απομόνωση, κατηγορούμενος οτι μετέφερε μια τσάντα με υποτιθέμενη "εκρηκτική ύλη". Και, στο όνομα της πλατφόρμας "Αλληλεγγύη εναντια στην καταστολή" κατήγγειλε: "Η καταστολή για άλλη μια φορά επικεντρώνεται στην νεολαία και στις γειτονιές της εργατικής τάξης, τους οποίους ο καπιταλισμός έχει αποβάλει από το πανεπιστήμιο, τους εχει αρνηθεί οποιαδήποτε εργασιακή ευκαιρία και το ίδιο το μέλλον τους".

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Μαδρίτη, Cristina Cifuentes, δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά απο καταγγελία της διοίκησης της ποδοσφιαρικής ομάδας Ράγιο Βαγιεκάνο. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας εξέδωσε μια επίσημη δήλωση στην οποία αρνείται τις πληροφορίες της αστυνομίας και της Cifuentes και υποστήριξε ότι «η μόνη καταγγελία που πραγματοποιήθηκε απο το σύλλογο ήταν την ημέρα του ατυχούς περιστατικού κοψίματος του καλωδίου ηλεκτροδότησης. λίγο πριν τον αγώνα πρωταθλήματος της Ράγιο Βαγιεκάνο με την Ρεαλ Μαδρίτης στις 23 Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του αγώνα". Η καταγγελία δεν αφορούσε συγκρεκιμένα άτομα και οι Bukaneros αρνούνται την οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε αυτή την δολιοφθορά.

Επίσης ο Alfon συμπλήρωσε οτι είναι πεπεισμένος οτι όπως και στην περίπτωση του έτσι και η σύλληψη των 13 νεαρών ήταν "ενορχηστρωμένη", καθώς μία ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις της 23-F πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι Bukaneros θα προκαλέσουν επεισόδια με την αστυνομία. Συνεχίζοντας υποστήριξε οτι την επόμενη μέρα οι συλληφθέντες μετά τις κινητοποιήσεις της 23-F ηταν όλοι νέοι, πολλοί απο αυτούς ανήλικοι και σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στους Bukaneros.

Για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις, οι Bukaneros, η "πλατφόρμα Αλληλεγγύη εναντια στην καταστολή" και η "ένωση μητέρων εναντίον της καταστολής" κάλεσαν σε μια διαδήλωση που ξεκίνησε απο τις πύλες του γηπέδου Βαγιέκας της Μαδρίτης, και κατέληξε στα γραφεία του τοπικού διαμερίσματος της Μαδρίτης, προβάλλοντας την απαίτηση να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι. Επιπλέον, απηύθυναν νέο κάλεσμα για συλλαλητήριο ενάντια στην καταστολή το Σάββατο στην Puerta del Sol.

Αξίζει να σημειώθει για 2 συνεχόμενες μέρες το χασταγκ #bukaneroslibertad (ελευθερία στους Μπουκανέρος) ήταν TT στο Ισπανικό twitter. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου εξέφρασαν την αλληλεγγυή τους στους συλληφθέντες και την εναντίωσή τους στην αστυνομική καταστολή.

[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου