Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

17 Μαΐ 2013

Η πρωτοβουλία υπεράσπισης του Barrett Brown -Legal Defense Fund- καταδικάζει την παρακολούθηση δημοσιογράφων

Πηγή: freebarrettbrown.org  Μετάφραση @pexlibanis

Εχθές μάθαμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών απέκτησε αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων του ειδησεογραφικού οργανισμού Assosiated Press. Σαν υποστηρικτές της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και της ελευθεροτυπίας, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την εξέλιξη και καλούμε όλους τους δημοσιογράφους να υποστηρίξουν τον Barrett Brown, του οποίου η υπόθεση είναι ένα καλό παράδειγμα της δίωξης από την κυβέρνηση που υφίστανται δημοσιογράφοι που φέρονται να απειλούν το status quo.

Όταν πρωτοέγινε εισβολή στο σπίτι του Barrett Brown τον Μάρτιο του 2012, το ένταλμα έρευνας αφορούσε πληροφορίες για φορείς και εταιρίες που ήταν ουσιώδεις στο ρεπορτάζ του. Αλλά η κυβέρνηση δεν έψαχνε μόνο τις πηγές του στους Anonymous--έψαχναν αυτό που τελικά βρήκαν. Εκείνη την εποχή ο Barrett ήταν επικεφαλής μίας crowd sourced έρευνας στο ProjectPM, για την αξιοποίηση διαρροών σχετικά με εργολάβους στους τομείς της ασφάλειας και της αντικατασκοπείας, σχετιζόμενους με την κυβέρνηση, η οποία είχε ανακαλύψει ένα σχέδιο επίθεσης και δυσφήμισης του WikiLeaks, μετά από εντολές της Bank of America και του 
Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

O Barrett επίσης έγραφε ένα βιβλίο σχετικά με την ιντερνετική κολεκτίβα Anonymous, που θα είχε τίτλο: Anonymous: Ιστορίες Μέσα Από Τον Απρογραμμάτιστο Πόλεμο έχοντας ήδη υπογράψει συμφωνία για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια με την Amazon. Όταν το FBI κατέσχεσε τα laptop του έχασε το προσχέδιο του βιβλίου του καθώς και πολλές σημειώσεις. 

Το FBI ήθελε να κατασχέσει τη δουλειά του πριν αυτή δημοσιευτεί. Ο Barrett επικαλέστηκε το "δημοσιογραφικό προνόμιο" και τώρα αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή μεγαλύτερη από 100 χρόνια στη φυλακή. Κατηγορείται για παρεμπόδιση δικαιοσύνης επειδή προσπάθησε να μην αποκαλύψει τις πηγές του και τη δουλειά του. Επιπλέον χρεώνεται με 12 κατηγορίες για χρήση και παραπομπή διαδικτυακών συνδέσμων (link)

Όπως έγραψε ο Glenn Greenwald: "είναι πραγματικά αδύνατο να συμπεράνει κανείς, ότι αυτή η αισχρά υπερβολική δίωξη που αντιμετωπίζει δεν έχει να κάνει με τη δημοσιογραφία του". Ελπίζουμε ότι η χθεσινή αποκάλυψη θα δώσει έμφαση στην απειλή προς τους δημοσιογράφους τόσο των συμβατικών μέσων όσο και αυτών σαν τον Barret οι οποίοι δεν έχουν θεσμική κάλυψη.

Η νομική ομάδα του Barrett Brown είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το "δικαίωμα του δημοσιογράφου", το δικαίωμα στη δημιουργία, χρήση και αναπαραγωγή διαδικτυακών συνδέσμων (right to link) , και το μέλλον της ιντερνετικής δημοσιογραφίας. Επισκευθείτε το freebarrettbrown.org για περισσότερες πληροφορίες και στείλτε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο press@freebarrettbrown.org. Επίσης καλούμε τον κόσμο να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας με δωρεές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου