Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Μαρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #10


[download]

1. Βρετανία: Συνεχίζεται η κατάληψη του πανεπιστημίου του Sussex από φοιτητές ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Στην Βρετανία, συνεχίζεται για έκτη συνεχή βδομάδα η κατάληψη των φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Sussex ενάντια στις απολύσεις προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις των πανεπιστημιακών υπηρεσιών. Στις 25 Μαρτίου, οργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2000 φοιτητές από 27 πανεπιστήμια όλης της χώρας. Αρχικά καταλήφθηκαν όλες οι καφετέριες της πανεπιστημιούπολης δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους εργαζομένους να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινούσε λίγο αργότερα. Οι διαδηλωτές συνέχισαν κάνοντας πορεία στην πανεπιστημιούπολη, συλλέγοντας πάνω από 5000 υπογραφές υποστήριξης του αγώνα τους. Με το τέλος της πορείας, πάνω από 650 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κατειλημμένο κτίριο Bamber όπου συζητήθηκαν προτάσεις για την δημιουργία ενός εθνικού φοιτητικού δικτύου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στα πανεπιστήμια. Αποφασίστηκε επίσης να διοργανωθεί μια “εθνική μέρα δράσης” σε όλη την χώρα χωρίς προς το παρών να έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία. Εν τω μεταξύ,οι εργαζόμενοι του πανεπιστήμιου ανακοίνωσαν την δημιουργία ενός νέου συνδικαλιστικού οργάνου με οριζόντια δομή και στόχο να εναντιωθούν στις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις που ετοιμάζει η διοίκηση του πανεπιστημίου.

Την ίδια μέρα, εγκρίθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το πανεπιστήμιο του Sussex ενάντια στους φοιτητές με την απαίτηση να επιστραφούν όλοι οι κατειλημμένοι χώροι και να αποχωρήσουν οι καταληψίες. Σύμφωνα με το δικαστήριο, πιθανή μη συμμόρφωση με την δικαστική εντολή μπορεί να οδηγήσει από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και πρόστιμα έως και φυλακίσεις για τους εμπλεκόμενους φοιτητές. Οι φοιτητές από την πλευρά τους, με το ηθικό ανεβασμένο μετά την μεγάλη διαδήλωση, συμβουλεύονται νομικούς σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
[πηγή]
[πηγή]


2. Βρετανία : Στο στόχαστρο οι κοινωνικές παροχές στους μεταναστες

Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατη ομιλία του για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσε επίθεση προς τους ευρωπαίους και μή μετανάστες οι οποίοι όπως δήλωσε ασκούν τεράστια πίεση στα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα ο κ. Κάμερον δήλωσε πως σκοπεύει να μειώσει τα δικαιώματα των ευρωπαίων μεταναστών σε κοινωνικές παροχές, δημοτική στέγαση και υγειονομικές υπηρεσίες. Επίσης συνεχισε ανακοινώνοντας σκληρές ποινές για όσους προσλαμβάνουν “παράνομους” μετανάστες, για τους οποίους μάλιστα δηλωσε “θα μαζέψουμε το κόκκινο χαλί και θα τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου”.

Η ομιλία του κ. Κάμερον έγινε δεκτή με έντονη αποδοκιμασία και κατηγορήθηκε για κινδυνολογία καθώς ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών απο ευρωπαϊκές χώρες που αιτούνται κοινωνικών παροχών είναι πολύ χαμηλότερος από όσο άφησε ο ίδιος να εννοηθεί στην ομιλία του. Όπως αποκαλύφθηκε λίγο μετά την ομιλία του κ. Κάμερον, από τους περίπου δύο εκατομμύρια (2,000,000) μετανάστες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μόλις 13.000 έχουν κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας. Επίσης ο ίδιος ο υπουργός Υγείας αντίκρουσε τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού σχετικά με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης των μη Βρετανών πολιτών.
[πηγή]
[πηγή]


3. Ιρλανδία : Φόρος κατοικίας

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, πεντακόσιοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πόλης Cork, στην νοτιο-δυτική Ιρλανδία, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον φόρο κατοικίας που προωθείται απο την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές ήταν εξαγριωμένοι μετά την αναθεώρηση της λιστας κατοικιων που απαλλάσσονται απο τον φόρο και η οποία έριξε τον αριθμό τους από 38.000 σε μόλις 5000. Παρόμοιες διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε περίπου 20 πόλεις σε όλη την Ιρλανδία.
[πηγή]



4. Γαλλία : Νέα αύξηση στα επίπεδα ανεργίας

Κοντά στα 5 εκατομμύρια ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Γαλλικού οργανισμού απασχόλησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 26 Μαρτίου. Τα καταγεγραμμένα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο την μητροπολιτική Γαλλία, όσο και τα υπερπόντια διαμερίσματα, δηλαδη τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γαλλική Μαγιότ και τη Ρεϊνιόν, και αφορούν ανέργους χωρίς καμία απασχόληση ή με μερική απασχόληση. Μόνο μέσα στο Φεβρουάριο καταγράφτηκε μια αύξηση 30.000 νέων ανέργων. Το σημερινό επίπεδο ανέργων χωρίς καμία απασχόληση πλησιάζει το ιστορικό καταγεγγραμένο επίπεδο ανεργίας του 1997. Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνισης δηλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίησης της ανεργίας μέχρι το τέλος του 2013.
[πηγή]
[πηγή]
[πηγή]


5. Oλλανδια : Διαδήλωση υπερ των προσφύγων
Παρά το πολύ τσούχτερό κρύο περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι και 82 οργανώσεις αλληλεγγύης συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Άμστερνταμ στις 23 Μαρτίου ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί η Ολλανδική κυβέρνηση στο θέμα των προσφύγων. Η διαδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε με πορεία από την κατάληψη της εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ στο Δυτικό Άμστερνταμ και κατέληξε στην πλατεία των Μουσείων. Στην κατάληψη της εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ στεγάζονται από τα τέλη του περασμένου έτους περίπου εκατό πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί, ωστόσο μεχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να αποχωρήσουν. Ο δήμος του ‘Αμστερνταμ δεσμεύτηκε για παροχή νέου χώρου διαμονής.
Κάθε χρόνο απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου εκατοντάδων προσφύγων οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ολλανδικό νόμο, θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατο καθώς είτε η χώρα καταγωγής τους δεν παρέχει τα σωστά έγγραφα, είτε αρνείται την είσοδο τους στη χώρα, είτε τέλος αναγκάζονται να επιστρέψουν σε χώρες μη ασφαλείς, όπως τις χαρακτηρίζουν ανεξάρτητοι οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμου Σοσιαλιστων και Φιλελευθερων που σχηματιστικε το Νοέμβριο του 2012 έχει σκοπό να ποινικοποιήσει την παραμονή στην χώρα όλων όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Αξίζει να σημειωθεί, πως το παράρτημα των Σοσιαλιστών στο Άμστερνταμ καθώς και η νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος συμμετείχαν στην διαδήλωση διαμαρτυρίας του περασμένου Σαββάτου, ενώ καταδίκασαν έντονα τις προθέσεις της ολλανδικής κυβέρνησης.

[βίντεο]
[πηγή]


6. Μυανμαρ : Άγριες συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες μουσουλμάνων και βουδιστων


Άγριες συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες μουσουλμάνων και βουδιστων ξέσπασαν στην πόλη Meiktila, στην κεντρική Μυανμάρ, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συμπλοκές άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 20 νεκρούς, κατεστραμμένα σπίτια και πολλούς άστεγους. Αφορμή για τις συμπλοκές φαίνεται να είναι περιστατικό ανάμεσα σε ένα χρυσοχοείο που ανήκει σε μουσουλμάνο και βουδιστές πωλητές. Από τις 22 Μαρτίου η Μυανμάρ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκου ανάγκης, ενώ στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη. Σημειώνεται πως οι κοινότητες μουσουλμάνων και βουδιστών συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και αιώνες, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες πως ο στρατός επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ρευστή, βίαιη κατάσταση που επικρατεί και τελικά να κερδίσει την εξουσία.[πηγή]
[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου