Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Σεπ 2012

Η εβδομάδα 24-28 Σεπτεμβρίου στην Ιβηρική χερσόννησο

όπως μας την περιέγραψε ο @mpatman και την εκφώνησε η @Jaquoutopie


Ισπανία

Την περικύκλωση του Κονγκρέσου, που συνέβη στις 25 Σεπτεμβρίου, προωθήσε πρώτη η πλαταφόρμα Plataforma en Pie, που πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση της, και είναι αυτή που συνέταξε το μανιφέστο. Την αποτελούν παλιά μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος Ισπανίας, της Ιθκιέρδα Ουνίδα και του SAT (Sindicato Andazlúz de Trabajadores) του Γκορντίγιο. Η οργάνωση τους θυμίζει κλασικό πολιτικό κόμμα, και παίρνουν τις αποφάσεις τους σε κλειστές συναντήσεις.

Στην πορεία συμμετείχαν και κάποιοι απο την #15Μ της Μαδρίτης. 

Παράλληλα με την Plataforma, εμφανίστηκε και η Coordinadora 25S που ειναι πιο κοντά στο κίνημα 15Μ και αποτελείται απο διάφορα άτομα των κινημάτων και που συναντήθηκαν πέρσι στις πλατείες. Ο ρόλος της ήταν μάλλον η διάχυση της πληροφορίας, η διαφήμιση της περικύλωσης και η προσέγγιση και ο συντονισμός των διαφόρων κινημάτων. Η λίστα με τους συμμετέχοντες βρίσκεται εδώ.

Το κάλεσμα υποστηρίξαν με τον ένα ή άλλον τρόπο, και τα κόμματα Equo, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, και Αντικαπιταλιστική Αριστερά,



Διαμαρτυρίες έγιναν ακόμα: έξω απο το Καταλανικό Κοινοβούλιο στην Βαρκελώνη, το Ανδαλουσιανό Κοινοβούλιο στην Σεβίλλη, στην Μούρθια, Ντύσελντορφ, Γρανάδα, Αμβούργο, Λογκρόνιο, Μάλαγα, Μαγιόρκα, Μενόρκα, Μέριδα, Μόναχο, Παμπλόνα, Παρίσι, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Στουτγκάρδη, Τενερίφη, Βαλένθια, Βαγιαβολιδ, Βίγο Χιχόν, Σαραγόσα.


Σχετικά με τη συμμετοχή στη Μαδρίτη, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης μίλησε για 6.000 την Τρίτη 25 και 2500 την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.Δημοσιεύτηκε ακόμη κάλεσμα για συνέχιση των διαμαρτυριών, σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Νεπτούνο και Πουέρτα ντε σολ στις 18:00 ώρα Ισπανίας. 

Εκτός από τη Μαδρίτη, κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα και στα εξής μέρη: Οβιέδο, Εστεπόνα, Γρανάδα, Μάλαγα, Μαγιόρκα, Μούρθια, Σανταντέρ, Ταραγόνα, Βαλένθια, Βίγο, Βαγιαβοίδ, και εκτός ΙΣπανίας, Ιταλίκα, Πορτογαλία, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Βανκουβερ 


*****

Στις 20 Σεπ. έγινε η συνάντηση μεταξύ Ραχόι και Μας (Πρόεδρος της Καταλονίας (Τζεναραλιτατ, Genralitat)), σκοπός της οποίας ήταν η διαπραγμάτευση μιας νέας φορολογικής (οικονομικής) συμφωνίας μεταξύ Κεντρικής Κυβέρνησης και Καταλονίας. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία, αφού ο Ραχόι δεν δέχτηκε να διπραγματευτεί καμία αλλαγή επι της ισχύουσας συμφωνίας.

Στις 25 Σεπ. ο Μάς ανακοίνωσε πρόωρες Καταλανικές εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου, δηλώνοντας οτι οι Καταλανοί έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για το συλλογικό τους μέλλον, δίνοντας ήδη τον πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας που θα είναι η αυτοδιάθεση, και το δικαίωμα του Καταλανικού λαού να αποφασίσει εάν θέλει ανεξαρτησία ή οχι

*****
Στις 26 Σεπ έγινε επίσης γενική απεργία στην Χώρα των Βάσκων και την Ναβάρα, που ήταν η 2η φέτος. Την κύρηξαν τα συνδικάτα ELA και LAB και δεκάδες άλλα μικρά συνδικάτα και κοινωνικοί οργανισμοί. Η συμμετοχή σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν 56% και σύμφωνα με τους εργοδότες 20%. Η Βάσκικη κυβέρνηση μίλησε για 25% στον δημόσιο τομέα και 20% στον ιδιωτικό, σε αντιπαραβολή με την προηγουμενη του Μαρτίου, η οποία είχε 70 και 60% αντίστοιχα, και στην οποία συμμετείχαν τα 2 μεγαλύτερα Ισπανικά συνδικάτα CCOO και UGT (που τώρα δεν συμμετείχαν). Κατα την διάρκεια των πορειών υπήρξαν 18 συλλήψεις σε όλη την χώρα των βάσκων και τη Ναβάρα.


Τέλος, έγιναν 35 συλλήψεις στην περικύκλωση του Κονγκρέσου και 64 τραυματισμοι, εκ των οποίων 16 πήγαν στο νοσοκομείο, και 1 εξ αυτών πολύ σοβαρά τραυματισμένος στην σπονδυλική στήλη. Τελικά οι 34 αφέθηκαν ελεύθεροι και στον 35ο επιβλήθηκε εγγύηση 1.000 ευρώ. Στην διαμαρτυρία της 26ης Σεπ υπηρξαν 3 συλλήψεις.

.*****

Πορτογαλία

Σήμερα, 29 Σεπ, στις 15:00 (ώρα Πορτογαλίας, δηλαδή17:00 ώρα Ελλάδος) υπάρχει το κάλεσμα απο το CGTP για συγκέντρωση στην Λισαβώνα στην Terreiro do Paço ή αλλιώς όπως είναι το επίσημο όνομα Praça do Comércio (Πλατεία Εμπορίου) 

Το CGTP είναι η Γενική Συνομποσπονδία Πορτογάλων εργαζομένων  και είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Πορτογαλία. Το κάλεσμά της κλείνει λέγοντας "Όχι, δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν να μας ληστεύουν και να μας λένε ψέμματα" ,  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου