Του Γιώργου Βασσάλου
-Βρυξέλλες-
Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν εύγλωττος: «για μια διοίκηση φιλική προς τις επιχειρήσεις». Την άνοιξε το επίτροπος Επιχειρηματικότητας Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος περιέγραψε τους δημοσίους υπαλλήλους λίγο πολύ σαν τους μεγαλύτερους καταπιεστές σε αυτή την κοινωνία που «καθυστερούν» τις επιχειρήσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη.
Οι οργανωτές παρουσίασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν «παιδί θαύμα» που αφού έκανε καριέρα στο «venture capital» (McKinsey, Τράπεζα Alpha) μπήκε επιτυχώς στην πολιτική. Αυτός ξεκίνησε λέγοντας ότι το έργο του σαν υπουργός είναι δύσκολο καθότι «η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι προϊόν δεκαετιών πελατειακών πολιτικών και κομματικών επεμβάσεων». Δεν ανέφερε βέβαια ότι ήταν το ίδιο του το κόμμα και η οικογένεια του που ακολούθησαν τις πολιτικές αυτές. Είπε ότι η «ελληνική δημόσια διοίκηση είναι τόσο υπερτροφική όσο και κακή».
Ο υπουργός παρουσίασε ως μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι «το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 11%, το προσωρινό κατά 50% και το συνολικό κόστος στο δημόσιο κατά 23% με τους μισθούς να κόβονται κατά 20% στα τέσσερα τελευταία χρόνια». Περηφανεύτηκε επίσης για τους 25.000 υπαλλήλους που μπαίνουν σε «κινητικότητα» και ξεκαθάρισε ότι αν δε βρεθεί θέση γι’αυτούς θα απολυθούν. Επανέλαβε το στόχο για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.