Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Οκτ 2013

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε Κύριε Ράιχενμπαχ

O K. Mητσοτάκης μίλησε σε συνέδριο της Κομισιόν στο οποίο ο Μπαρόζο διακόπηκε από συνδικαλιστές

Του Γιώργου Βασσάλου
-Βρυξέλλες-


Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν εύγλωττος: «για μια διοίκηση φιλική προς τις επιχειρήσεις». Την άνοιξε το επίτροπος Επιχειρηματικότητας Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος περιέγραψε τους δημοσίους υπαλλήλους λίγο πολύ σαν τους μεγαλύτερους καταπιεστές σε αυτή την κοινωνία που «καθυστερούν» τις επιχειρήσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Οι οργανωτές παρουσίασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν «παιδί θαύμα» που αφού έκανε καριέρα στο «venture capital» (McKinsey, Τράπεζα Alpha) μπήκε επιτυχώς στην πολιτική. Αυτός ξεκίνησε λέγοντας ότι το έργο του σαν υπουργός είναι δύσκολο καθότι «η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι προϊόν δεκαετιών πελατειακών πολιτικών και κομματικών επεμβάσεων». Δεν ανέφερε βέβαια ότι ήταν το ίδιο του το κόμμα και η οικογένεια του που ακολούθησαν τις πολιτικές αυτές. Είπε ότι η «ελληνική δημόσια διοίκηση είναι τόσο υπερτροφική όσο και κακή».

Ο υπουργός παρουσίασε ως μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι «το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 11%, το προσωρινό κατά 50% και το συνολικό κόστος στο δημόσιο κατά 23% με τους μισθούς να κόβονται κατά 20% στα τέσσερα τελευταία χρόνια». Περηφανεύτηκε επίσης για τους 25.000 υπαλλήλους που μπαίνουν σε «κινητικότητα» και ξεκαθάρισε ότι αν δε βρεθεί θέση γι’αυτούς θα απολυθούν. Επανέλαβε το στόχο για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο το γεγονός ότι για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται στο δημόσιο ένας νέος εργαζόμενος. Εδώ βέβαια συνάντησε ανταγωνισμό από τον Ισπανό γραμματέα δημόσιας διοίκησης Antonio Beteta o οποίος είπε ότι σε όλους τους κλάδους απολύουν μοναχά χωρίς να προσλαμβάνουν καθόλου και μόνο στην υγεία την παιδεία και τη δίωξη φορολογικού εγκλήματος αντικαθιστούν έναν στους δέκα που συνταξιοδοτούνται. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και ισπανικής κυβέρνησης διαγωνίστηκαν επίσης μπροστά στα μάτια της πολιτικής ηγεσίας της Κομισόν για τον αριθμό των δημοσίων οργανισμών που έχουν κλείσει. Ο Ισπανός τόνισε ότι έχουν κλείσει 130 οργανισμούς. Ο Κ. Μητσοτάκης διαφήμισε το κλείσιμο ολόκληρων «άχρηστων» διευθύνσεων υπουργείων. Παρέλειψε βέβαια να διευκρινίσει ότι «άχρηστα» θεωρούνται για παράδειγμα ο οργανισμός εργατικής εστίας, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και το μισό διοικητικό προσωπικό ορισμένων πανεπιστημίων.

Σε πλήρη αντίθεση με τη μιντιακή φιλολογία περί «πολεμικής διαπραγμάτευσης» με την Κομισιόν, Κ. Μητσοτάκης εξήρε πάνω από μία φορά τη «βοήθεια» που έχει δώσει η Task Force της Κομισιόν, που έχει τοποθετηθεί τοποτηρητής στα υπουργεία, στην κυβέρνηση.

Στέλεχος της Κομισιόν τον ρώτησε «πώς αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα που συνήθως αποτελούν εμπόδιο σε τέτοιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες». Ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «τα συνδικάτα είναι εμφανώς αδυνατισμένα». Είπε ότι «συνεχίζουν να υπάρχουν «θύλακες αντίστασης, αλλά ότι νέοι εργαζόμενοι που μπήκαν στο δημόσιο με αυστηρές διαδικασίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση». Δήλωσε ότι «η υποστήριξη από μέσα από τη διοίκηση είναι απαραίτητη γιατί δεν είναι εύκολο όταν απειλείς ανθρώπους με απολύσεις, κόβεις μισθούς και δε μπορείς να δώσεις οικονομικά κίνητρα σε κάποιους να περάσεις μεταρρυθμίσεις». Η τελευταία αδυναμία μπορεί να διορθωθεί, είπε, επιτρέποντας σε κάποιους υπαλλήλους «να φτάσουν γρηγορότερα σε υψηλές θέσεις της διοίκησης». Διαβεβαίωσε τους ακροατές του συνεδρίου ότι υπάρχει μια «σιωπηλή πλειοψηφία» που υποστηρίζει ακόμα την κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Πριν ολοκληρώσει την τελευταία τοποθέτησή του, στην αίθουσα μπήκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο με τη συνοδεία του. Ο Έλληνας υπουργός κατάπιε τη γλώσσα του και η συντονίστρια έδωσε αμέσως το λόγο στο Μπαρόζο.

Μετά τα πρώτα λόγια του, όμως, ο Μπαρόζο διακόπηκε από Βέλγο συνδικαλιστή που πήρε δυναμικά το λόγο για δύο λεπτά κατηγορώντας τον ότι διαλύει το κράτος πρόνοιας παντού στην Ευρώπη, φτιάχνοντας μια διοίκηση που αδιαφορεί για τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και λειτουργεί μόνο προς το συμφέρον μια χούφτας μεγάλων εταιρειών. Την ώρα της παρέμβασης του πολίτες και μέλη συνδικάτων κατάφεραν να μισο-ανοίξουν ένα πανώ ενώ σπρώχνονταν και τραβιούνταν από τους σωματοφύλακες του Μπαρόζο. Ακόμα και ο επίτροπος Ταγιάνι παρενέβη σπρώχνοντας τους διαμαρτυρόμενους. Ο συνδικαλιστής τέλειωσε την παρέμβαση του προειδοποιώντας τον Μπαρόζο ότι αν δε σταματήσουν τώρα τις αντιλαϊκές πολιτικές τους η επόμενη σύνοδος της ΕΕ θα μπλοκαριστεί από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Δείτε την παρέμβαση του Βέλγου συνδικαλιστή εδώ.

[πηγή]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου