Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Οκτ 2013

Αύξηση των φασιστικών ενεργειών στην Ισπανία

του @mpatman

Απο τον περασμένο Αύγουστο Ισπανοί Εισαγγελείς  είχαν καταγγείλει την αύξηση φασιστικών ενεργειών στην Ισπανία. Σύμφωνα με τον Χοσέ Αντόνιο Μαρτίν Παγίν, επίτιμο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου (Άρειος Πάγος), υπάρχει μια κοινωνική μάζα, υποστηρικτές του καθεστώτος Φράνκο, την οποία τοποθετεί σε πάνω απο 10% του εκλογικού σώματος, οι οποίοι ψηφίζουν το Λαϊκό Κόμμα (PP). Για αυτό το λόγο εξηγεί οτι το Ισπανικό κράτος ακόμα δεν έχει καταδικάσει το καθεστώτος Φράνκο, ενώ το έχει κάνει ο ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεχίζοντας, ο Μαρτίν Παγίν αναφέρει οτι στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία η επίδειξη φασιστικών συμβόλων είναι αδίκημα. Στην Ισπανία τιμωρούνται οι “συμπεριφορές που υποκινούν το μίσος”, που όμως έγινε με στόχο την ΕΤΑ και όχι το Φράνκο. Κλείνοντας δήλωσε οτι όσο οι δημοκρατικοί δεν διακηρύσσουν ότι η δημοκρατία είναι αδύνατο να συμβιβαστεί με τη δικτατορία, αυτά τα επεισόδια δεν θα σταματήσουν.



Στις 26 Ιουλίου ο Δήμαρχος της Μπαράγια (Baralla) στο νόμο Λούγο και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος, Μανουέλ Γκονθάλεθ Καπόν δήλωσε οτι “Οι καταδικασμένοι σε θάνατο κατά την περίοδο του καθεστώτος Φράνκο το άξιζαν”. Και ενώ με αυτή του την δήλωση δικαιολόγησε τις εκτελέσεις του καθεστώτος Φράνκο, το Λαϊκό κόμμα δεν ζήτησε την παραίτηση του, ενώ τον υποστήριξε επίσης στην πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο απο την αντιπολίτευση.

Στις 14 Αυγούστου, οι θεατές που πήγαν στην αρένα ταυρομαχιών Ρlaza de Τoros de Pinto στη Μαδρίτη, αντίκρυσαν στον ένα τοίχο να έχει αναγραφεί “Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε δίκιο”, συνοδεία μια σβάστικας.  Ο δήμος έβαψε ξανά την αρένα, αλλά ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιοί ήταν οι υπεύθυνοι.


Μέσα στον Αυγουστο, διάφορα μέλη της Νεολαίας του Λαϊκού κόμματος (Nuevas Generaciones - NNGG) της Βαλένθια δημοσίευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) φωτογραφίες τους χαιρετώντας ναζιστικά και μπροστά σε σημαίες του καθεστώτος του Φράνκο.  Αν και οι τοπικές οργανώσεις της Νεολαίας του Λαϊκού κόμματος στη Βαλένθια επίσημα πήραν αποστάσεις απο το θέμα και δήλωσαν οτι είναι μεμονομένα περαστατικά, παρ’όλα αυτά δεν απομάκρυναν τα μέλη αυτά απο τις τοπικές οργανώσεις. Από την άλλη, τα ίδια τα μέλη δηλώσανε οτι είναι παλιές φωτογραφίες, οτι ήτανε μια “πλάκα” και ζήτησαν σύγγνώμη.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Καταλονίας, περίπου 15 μέλη του ναζιστικού κόμματος Εθνική Συμμαχία (Alianza Nacional) κρατώντας σημαίες του κόμματος αλλά και σημαίες falangistas , επιτέθηκαν στα γραφεία της περιφέρειας της Καταλονίας στη Μαδρίτη κατα την διάρκεια εκδήλωσης, φωνάζοντας, “Μην σας κοροϊδεύουν! Η Καταλονία είναι Ισπανία!”. Επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους, έριξαν σπρέυ πιπεριού και αποχώρησαν. Τελικά γίναν 12 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος, και την επόμενη μέρα αφέθηκαν ελεύθεροι.



Στις 30 Σεπτεμβρίου στην πόλη Κιχόρνα (Quijorna) στην περιφέρεια της Μαδρίτης, στα πλαίσια δημοτικών εκδηλώσεων με τίτλο “Στρατός και πολιτισμός της άμυνας”, στήθηκε σε δημόσιο σχολείο της περιοχής μια στρατιωτική αγορά, στην οποία κάποιος μπορούσε να βρεί ναζιστικά και φασιστικά σύμβολα. Η δήμαρχος της μικρής πόλης, Μερσέντες Γκαρθία, που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε οτι δεν ήθελε να θιχτούν τα συναισθήματα κανενός, ενώ επισήμανε οτι όταν η ίδια επισκέφτηκε την αγορά, δεν αντιλήφθηκε οτι υπήρχαν προδημοκρατικές σημαίες ή αγγυλωτοί σταυροί. Επιπροσθέτως πρέπει να τονιστεί οτι κατα την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων τιμήθηκαν στρατιώτες του Φράνκο που σκοτώθηκαν σε μάχη που είχε διεξαχθεί στην περιοχή κατα την διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου το 1937. Πιο συγκεκριμένα το μνημείο στη μνήμη των νεκρών στρατιωτών του Φράνκο αναφέρει οτι σκοτώθηκαν “υπερ θεού και Ισπανίας”.
Στις 12 Οκτωβρίου, εθνική εορτή της Ισπανίας  αναμένεται να γίνουν πολλές φασιστικές εκδηλώσεις. Το επίκεντρο φαίνεται πως θα είναι η Βαρκελώνη, όπου και πέρυσι είχαν συμβεί διάφορα μικροεπεισόδια.  Για την ίδια ημέρα η αντιφαστική πλατφόρμα Βαρκελώνης έχει εκδώσει κάλεσμα για συγκέντρωση με το σλόγκαν “Τίποτα να γιορτάσουμε”

Στην Σεβίλλη για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση απο την “Πλατφόρμα Πολιτών 12 Οκτωβρίου στη Σεβίλλη” για μια “λαϊκή Ισπανική γιορτή” που θα περιλαμβάνει φαγητό, μουσικές εκδηλώσεις αλλά και εκδηλώσεις υποστήριξης στην “επανάκτηση του Γιβραλτάρ”. Το περίεργο είναι οτι στις αφίσες προώθησης της εκδήλωσεις εμφανίζεται ως χορηγός ο δήμος της Σεβίλλης που διοικείται απο το Λαϊκό Κόμμα. Το PP δήλωσε μέσω του δημάρχου οτι ο Δήμος δεν χρηματοδότησε ποτέ αυτή την εκδήλωση. Τελικά, όπως αποκάλυψε μια δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, η εκδήλωση χρηματοδοτείται απο την Συντονιστική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ενώσεων της Σεβίλης (CAIS), η οποία χρηματοδοτείται απο το Δήμο της Σεβίλλης και πρόεδρος της είναι μέλος του Λαϊκού κόμματος της Σεβίλλης.

Μέσα στον Σεπτέμβριο η δήμαρχος της πόλης Φουενγιρόλα του νομού Μάλαγας, που είναι μέλος του Λαϊκού κόμματος και δήμαρχος της πόλης απο το 1995, εξέδωσε μια ανακοίνωση προς τους πολίτες της πόλης για την λαϊκή γιορτή της περιοχής (feria de Rosario), οπού μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η μουσική υπόκρουση στα “σπιτάκια”/”σκηνές” που στήνουν οι συμμετέχοντες στην γιορτή , δίνεται άδεια αναπαραγωγης οποιουδήποτε είδους μουσικής με στίχους στην Ισπανική γλώσσα. Και ενώ αυτή φαίνεται να είναι μια γενική κατεύθυνση για την γλώσσα των τραγουδιών, παρακάτω αναφέρεται οτι “Κατώ υπο οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα επιτραπεί μουσική υπόκρουση των παρακάτω μουσικών ειδών: Funk, Rap, Reggaeton, Electronic, Heavy Metal, Alternative, Hip Hop, Country, Punk, Gothic, Latin Rythms”.

Τέλος, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αύξησης φασιστικών ενεργειών και απαγόρευσης ελευθεριών η περιφέρεια της Καστιγια-Λα Μάντσα, της οποίας προεδρεύει το νούμερο 2 του Λαϊκού κόμματος και γενική γραμματέας του Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδαλ, και πιο συγκεκριμένα το τοπικό Υπουργείο Γεωργίας, έδωσε την Παρασκεύη 4 Οκτωβρίου απαλλαγή μιάμισης ώρας στους δημοσίους υπαλλήλους του τοπικού υπουργείου για να παραβρεθούν στη λειτουργία τοπικής θρησκευτικής εορτής, καταπατώντας το καθεστώς της ανεξιθρησκείας του Ισπανικού κράτους  H Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ τον Απρίλιο του 2013 είχε χαρακτηρίσει τις διαμαρτυρίες της Πλατφόρμας των Πληγέντων απο τα Στεγαστικά Δάνεια (PAH) στα σπίτια και τα γραφεία βουλευτών του Λαϊκού κόμματος, ως ναζιστικές και οτι τις θυμίζουν την Ισπανία πριν το 1936.

Σε όλα τα παραπάνω να προστίθενται και οι επισκέψεις, κατά το χειμώνα και το καλοκαίρι του 2013, μελών του καταλανικού φασιστικού κόμματος PxC στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη.

Αυτή η άυξηση φασιστικών ενεργειών έγινε και αντικείμενο ρεπορτάζ εκπομπής (αστυνομικού τύπου) του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου La Sexta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου