Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Ιουν 2013

#rbnews 34: Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε

H 34η εκπομπή του #rbnews καταπιάνεται και απαριθμεί τα λάθη που (δεν) παραδέχτηκε το ΔΝΤ για το ελληνικό Μνημόνιο, στην απολογιστική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών και προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό.

Με αφετηρία τη συνεχιζόμενη εξέγερση στην Τουρκία, επιλέξαμε ένα ενδιαφέρον και διαφωτιστικό για το ψηφιδωτό του τουρκικού αστικού πληθυσμού απόσπασμα από το βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου "Τουρκία, Ανατολικά της ΕΕ".

Τέλος, για μία πρόγευση του μίνι αφιερώματος του #rbnews στην ελευθερία του Τύπου, εν όψει νέας δίκης Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ τη Δευτέρα, ακούγονται αποσπάσματα των συνεντεύξεων της Αγγελικής Κουρούνη (μέλος Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) και Μάριου Λώλου (φωτορεπόρτερ) στο radiobubble news.


Περίληψη συμπερασμάτων απολογιστικής έκθεσης ΔΝΤ

Οι αρχικές προβλέψεις της Τρόικας κατά τη σύνταξη του Μνημονίου του 2010 υπήρξαν θεαματικά αποτυχημένες. Το σχέδιο προέβλεπε:

  • Ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές το 2012. Στην πραγματικότητα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές έως το 2020 και το ΑΕΠ να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν το 2015.
  • Το χρέος του 2020 να πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μετά και την αναδιάρθρωση του χρέους το 2011 με το PSI, οι προβλέψεις για το 2020 είναι δυσοίωνες και είναι αμφίβολο ακόμη κι αν θα φτάσει στο 120% χωρίς άλλο "κούρεμα".
  • Τα 110 δισ. της αρχικής χρηματοδότησης θα αρκούσαν για την κάλυψη των ελλειμμάτων, την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και τη σταθεροποίηση των ομολόγων. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 180 δισ. κι ακόμη κανένας από τους τρεις στόχους δεν έχει επιτευχθεί.
  • Η συνολική μείωση του ΑΕΠ από το 2009 έως το 2012 θα ήταν 5,5%. Στην πραγματικότητα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε αυτήν την περίοδο κατά 17%.
  • Η ανεργία το 2012 δεν θα ξεπερνούσε το 15%. Στην πραγματικότητα το 2012 έκλεισε με την επίσημη ανεργία να ξεπερνά το 26%.
  • Ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός ήδη από το 2011. Στην πραγματικότητα ο μέσος πληθωρισμός του 2011 ήταν 3,5%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι μόνες δύο επιτυχημένες παράμετροι του αρχικού σχεδίου, ήταν:
  1. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και κυρίως για μισθούς δημοσίου, συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.
  2. Η "αναμόρφωση" της αγοράς εργασίας. Δηλαδή οι μειώσεις μισθών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που μεταφράζεται σε ατομικές και ημερήσιες συμβάσεις, ελαστική απασχόληση, ημιαπασχόληση κ.λπ.

Τα λάθη που αναγνωρίζει το ΔΝΤ:
  • Οι προσαρμογές έπρεπε να γίνουν με πιο αργούς ρυθμούς. Αν και αυτό θα απαιτούσε αρχική χρηματοδότηση άνω των 110 δισ. ευρώ, πράγμα που, σύμφωνα με την έκθεση, θα ήταν αδύνατο
  • Επαναλαμβάνεται η θεωρία του "λανθασμένου συντελεστή" στον υπολογισμό των οικονομικών μεγεθών. Αν και σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν είχαν προχωρήσει οι "μεταρρυθμίσεις", όπως αυτό τις ορίζει, οι προβλέψεις ακόμη και με το λανθασμένο συντελεστή δεν θα έπεφταν πολύ έξω.
  • Ήταν φανερό από την αρχή ότι το χρέος θα ήταν μη βιώσιμο έως το 2020, άρα άργησε η "αναδιάρθρωσή" που έγινε τελικά αναγκαστικά το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση είναι απαραίτητη και νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Οι υπολογισμοί για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι.
  • Η σιγουριά ό,τι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ήταν επίσης υπερβολική.
  • Άργησε να πέσει το ημερομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, για όλα τα παραπάνω σφάλματα, το ΔΝΤ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Εκτός του ότι η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η εμπιστοσύνη στις πολιτικές που επιλέχθηκαν, επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στους άλλους δύο "εταίρους" της Τρόικας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ευρώπη ήθελε να παρεμβαίνει παντού και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι διακριτές οι υποχρεώσεις και τα όργανά της. Η ΕΕ κοιτούσε πρωταρχικά να μην "ξεχειλίσει" το πρόβλημα της Ελλάδας και επεκταθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, αδιαφορώντας για την ελληνική οικονομία. Ο πρώτος και μοναδικός στόχος της Κομισιόν και της ΕΚΤ ήταν η διασφάλιση και προστασία του τραπεζικού συστήματος. 


Όλη  η έκθεση του ΔΝΤ εδώ.


Ακούγονται τα κομμάτια:
1. Money (Pink Floyd)
2. For the love of money (The O'Jays)
3. Bankrobber (The Clash)
4. Put the money where your mouth is (Rose Royce)
5. Yassassin (David Bowie)
6. Season of the Witch (Steve Stills & Al Kooper & Mike Bloomfield)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου