Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Ιουν 2013

Βαρύ κατηγορητήριο κατά της Βρετανίας για καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων προς την Βρετανική κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με μια από τις σκληρότερες επικρίσεις της Βρετανικής κυβέρνησης που έχουν υπάρξει ποτέ, η επιτροπή προειδοποίησε ότι απαιτείται επείγουσα δράση, ώστε η χώρα να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα. Η έκθεση της επιτροπής επικεντρώθηκε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας και την κακομεταχείριση των φυλακισμένων υπό Βρετανική κράτηση στο Ιράκ.

Τα ευρήματα της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισαν τις ενέργειες της Βρετανικής κυβέρνησης μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και καλείται να ξεκινήσει άμεσα έρευνες σχετικά με το αν οι κρατούμενοι στο εξωτερικό υπέστησαν κακομεταχείριση ή βασανιστήρια από Βρετανούς αξιωματούχους. Η έκθεση αναφέρει ότι η επιτροπή είναι «βαθιά ανήσυχη για τον αυξανόμενο αριθμό των σοβαρών καταγγελιών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επεμβάσεων του κράτους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ."

Η έκθεση κατακρίνει έντονα την επονομαζόμενη «ρήτρα διαφυγής» στον Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνη (Criminal Justice Act 1988) της Βρετανίας, η οποία επιτρέπει σε Βρετανούς αξιωματούχους να αποφύγουν ποινικές διώξεις για πρόκληση έντονου πόνο ή βασανισμού, αν μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν «νόμιμη εξουσία, αιτιολόγηση ή δικαιολογία" για να το πράξουν. Ένα άλλο νομικό κενό, στο οποίο επικεντρώθηκε η επιτροπή σχετίζεται με το Κώδικα Πληροφοριακών Υπηρεσιών (Intelligence Services Act 1994), ο οποίος ουσιαστικά προστατεύει πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών από διώξεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη στιγμή που υπογράφεται ένταλμα από υπουργό της κυβέρνησης το οποίο τους εξασφαλίζει νόμιμες εξουσίες.

Η επιτροπή εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει διωχθεί νομικά κανείς για τους βασανισμούς των Ιρακινών κρατουμένων, και συγκεκριμένα δεν έχουν υπάρξει καταδίκες για τη δολοφονία του Baha Mousa, ο οποίος πέθανε υπό Βρετανική κράτηση το 2003.

Εκφράστηκε επίσης ανησυχία για την προγραμματισμένη εισαγωγή μυστικών δικαστικών διαδικασιών από την Βρετανική κυβέρνηση τον Ιούλιο, για ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια υπό τον Κώδικα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Οι Διαδικασίες Κλειστού Υλικού (Closed Material Procedures) όπως είναι γνωστές, διευκολύνουν τη χρήση φημών ως αποδεικτικών στοιχείων ή στοιχεία που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια. Οι ομάδες Ειδικών Εισαγγελέων - πρόκειται για δικηγόρους οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και επιλεγεί από την κυβέρνηση - “έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων και δεν μπορούν να συζητήσουν το πλήρες περιεχόμενο των απόρρητων υλικών με τον πελάτη τους, υπονομεύοντας έτσι το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη», συνεχίζει η έκθεση.

Η επιτροπή κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Βρετανίας να σταματήσει την απέλαση των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο στη Σρι Λάνκα. Η απέλαση των Ταμίλ έχει οδηγήσει σε βασανιστήρια ή κακομεταχείριση κατά την επιστροφή τους, και η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την πολιτική της παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο, που διέταξε την αναστολή των απελάσεων.

Η κυβέρνηση επικρίθηκε επίσης για τον χειρισμό της υπόθεσης του Shaker Aamer, τον τελευταίο κάτοικο Βρετανίας που βρίσκεται στο Γκουαντάναμο. Η επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της ότι, παρά τις «καλύτερες προσπάθειες» της Βρετανίας να τον απελευθερώσει, "δεν υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».

Στην έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, υπήρχαν, επίσης κατηγορίες εναντίον της Βρετανική κυβέρνησης σχετικά με ζητήματα που συνδέονται με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η έκθεση συμπεραίνει πως το σύστημα δικαιοσύνης της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να καταργήσει της μη-ένορκες δίκες, προσθέτοντας ότι οι έρευνες για παραπτώματα του παρελθόντος, ιδιαίτερα των στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν πρέπει να καθυστερούν ή να αναβάλλονται.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν tasers, μόνο όταν αντιμετωπίζουν «μια πραγματική και άμεση απειλή για τη ζωή ή κίνδυνο ή σοβαρές σωματικές βλάβες».  Υπήρξε επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι, το χρονικό περιθώριο της ποινικής ευθύνης στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει αυξηθεί από τα 10 χρόνια, παρά τις εκκλήσεις για αυτό από περισσότερες από 50 οργανώσεις.

Περαιτέρω ανησυχίες εκφράζονται στην έκθεση σχετικά με τη σταθερή αύξηση των κρατουμένων στις φυλακές κατά την τελευταία δεκαετία και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Σε μια προσπάθεια να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ευρύτερη χρήση ποινών που δεν στερούν την ελευθερία του ατόμου.

Επίσης τα μέλη της επιτροπής κατηγόρησαν την αντιπροσωπεία της Βρετανίας για υπεκφυγές, όταν ρωτήθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια διήμερης συνάντησης στη Γενεύη τον περασμένο μήνα.

Η Βρετανική κυβέρνηση έλαβε ένα χρόνο περιθώριο για να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 4 βασικούς τομείς: βασανιστήρια στο εξωτερικό, την απελευθέρωση του Shaker Aamer από το Γκουαντάναμο, την παύση της αναγκαστικής απέλασης των αιτούντων άσυλο από τη Σρι Λάνκα και τη διενέργεια ερευνών για παλαιότερες παραβιάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου