Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

7 Ιουν 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #20



Βρετανία

1. Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις

Στην Βρετανία, η φασιστική οργάνωση EDL (English Defense League) ταπεινώθηκε το σαββατοκύριακο σε πολλές από τις πόλεις όπου προσπάθησε να οργανώσει πορείες, εκμεταλλευόμενη την δολοφονία του στρατιώτη Lee Rigby. Πολλοί αντιφασίστες μπλόκαραν και ξεπέρασαν αριθμητικά τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, όπου αυτά εμφανίστηκαν.
Στο Σαουθάμπτον, 140 άτομα σταμάτησαν τα μέλη του EDL από την κατάθεση στεφάνου, ενώ περίπου 120 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κόλτσεστερ για να αντισταθούν στα 20 άτομα που εμφανίστηκαν από την πλευρά του EDL. Επίσης παρόλο που το EDL καυχιόνταν για την πορεία που θα οργάνωνε στο Λούτον, τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 60 άτομα, ενώ στο Νοριτς 10 μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης ήρθαν αντιμέτωπα με 100 αντιφασίστες. Στο Λέστερ, συνδικάτα, δημοτικοί σύμβουλοι του Εργατικού κόμματος και ο δήμαρχος ενώθηκαν με 200 μέλη της οργάνωσης “Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό” απέναντι σε περίπου 80 μέλη του EDL.
Στο Κάρντιφ 9 ήταν τα μέλη του EDL που προσπάθησαν να κάνουν πορεία, άλλα βρήκαν απέναντι τους 150 αντιφασίστες. Στο Νότινγχαμ, η παμπ όπου το EDL σκόπευε να συγκεντρωθεί δέχτηκε τόσα παράπονα ώστε τελικά οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να την κλείσουν.
Στο Λάνκαστερ περίπου 60 αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν απέναντι στα περίπου 12 μέλη του EDL και στο Μάντσεστερ 150 αντιφασίστες υπερίσχυσαν αριθμητικά των 40 περίπου φασιστών. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στο Κόβεντρι όπου 150 αντιφασίστες διαδήλωσαν ενάντια σε έναν πολύ μικρό αριθμό μελών του EDL. Τέλος στο Γιόρκ, οι περίπου 12 φασίστες ήρθαν αντιμέτωποι με 150 αντιφασίστες συγκεντρωμένους μπροστά από το μνημείο όπου θα κατέθεταν στεφάνι.

[Πηγή]

2. Εμπρησμός τζαμιου της Σομαλικής κοινότητας στο Λονδίνο.

Ενα ισλαμικό κοινωνικό κέντρο στο βόρειο Λονδίνο καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε στον χώρο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Εν μέσω φόβων για αντίποινα της δολοφονίας του στρατιωτη Lee Rigby στο Woolwich, την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς επιβεβαιώθηκε πως υπήρχε γκραφίτι με τα αρχικά “EDL” σε έναν από τους τοίχους. Το κτίριο το οποίο ήταν καταγεγραμμένο ως τζαμί βρισκόταν στην περιοχή Muswell Hill και άνηκε στην Σομαλική κοινότητα της περιοχής. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Σομαλική Διασπορά Βρετανίας, κ. Mohamed Elmi, δήλωσε πως η φωτιά προκάλεσε “σοκ και τρόμο” στην κοινότητα των Σομαλών στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως η οργάνωσή του έχει λάβει πάνω από 100 τηλεφωνήματα μέσα σε μερικές ώρες. “50% των ανθρώπων που έχουν επικοινωνήσει σήμερα δηλώνουν φοβισμένοι, φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, οι γυναίκες φοβούνται να φορέσουν τις μαντίλες τους στον δρόμο, όλοι είναι πραγματικά συγκλονισμένοι από αυτό” πρόσθεσε ο κ. Elmi.

O Ahmed Sheiba, 22 χρονών δήλωσε πως βρήκε το κτίριο κατεστραμμένο, όταν πήγε εκεί το πρωί για μια συνάντηση και συνέχισε λέγοντας πως το κτίριο χρησιμοποιούνταν από εκατοντάδες παιδιά κάθε βδομάδα “Διδάσκονταν τα πάντα, από Ισλαμικές σπουδές εώς Αγγλικά και Μαθηματικά”.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Adrian Usher δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη αστυνομική έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολλοί αστυνομικοί, ενώ πρόσθεσε πως “Η ασφάλεια των κοινοτήτων μας είναι πάντα προτεραιότητα.. και όλες οι κοινότητες μπορούν να είναι σίγουρες πως έχουν την υποστήριξη μας..”

[Πηγή]
[Πηγή]

Ηνωμένες Πολιτείες

3. Δίκη του Bradley Manning


Την Δευτέρα 3 Ιουνίου ξεκίνησε η δίκη του στρατιώτη Bradley Manning στο Fort Meade, στο Maryland. Ο Manning κατηγορείται για την διαρροή διπλωματικών τηλεγραφημάτων και κυβερνητικών εγγράφων στο Wikileaks. Η διαρροή αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη κυβερνητικών μυστικών στην ιστορία των Η.Π.Α. Ο Manning βαρύνεται με πάνω από 20 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας και παροχή βοήθειας προς τον εχθρό. Ο ίδιος έχει ήδη αποδεχτεί 10 ελαφρύτερες κατηγορίες για κατάχρηση απόρρητου υλικού. Ο στρατιωτικός κατήγορος, Captain Joe Morrow, κατηγόρησε τον Manning ότι παρέδωσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα στην "αγκαλιά του εχθρού" και παρουσίασε μια εικόμα σύμφωνα με την οποία ο Manning συνδέεται πολύ στενά με τον ιδρυτή των Wikileaks Julian Assange. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Manning, David Coombs, τόνισε ότι ο Manning ήθελε να αποκαλύψει το ανθρώπινο κόστος των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ, "Πίστευε ότι η διαρροη πληροφοριας θα έδειχνε το πόσο εκτιμούμε την ανθρώπινη ζωή. Προβληματιζόταν πολύ γι'αυτό. Πίστευε οτι αν το αμερικάνικο κοινό το έβλεπε, θα προβληματιζόταν και αυτό", επισημανε. Οι κατηγορίες που έχει ήδη αποδεχτεί οδηγούν σε 20 χρόνια φυλάκισης, αλλα το πιο κρίσιμο είναι ότι η κατηγορία για παροχή βοήθειας στον εχθρό μπορεί να επιφέρει και
την θανατική ποινή. Ο εισαγγελέας ανέφερε οτι δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν την θανατική ποινή. Όμως, σύμφωνα με τον Michael Ratner, επίτιμο πρόεδρο του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα και δικηγόρο του Julian Assange και του WikiLeaks, το θέμα παραμένει ανοιχτό για τον δικαστη με πιθανότητα να το επαναφέρει. Η δίκη αναμένεται να τελειώσει τελος αυγουστου.

[Πηγή]

Ισπανία
4. Αλλαγή ποινικού κώδικα: πιθανές οι παρακολουθήσεις Η/Υ από απόσταση.

Στην Ισπανία, πρόταση αλλαγής του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμμφωνα με αυτή την πρόταση θα επιτρέπεται στους δικαστές να εξουσιοδοτούν την αστυνομία να εγκαθιστά προγράμματα παρακολούθησης (trojans) σε υπολογιστές υπόπτων για να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που περιέχουν οι υπολογιστές, ή σε άλλες πληροφορίες μέσω αυτών των υπολογιστών. Το κείμενο προβλέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα, σε περιπτώσεις αδικημάτων που τιμωρούνται με ποινές έως και τρία έτη, αλλά και στην περίπτωση ηλεκτρονικών εγκλημάτων, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, ενώ πάντοτε ο δικαστής θα πρέπει να αιτιολογεί την αναλογικότητα της παρέμβασης. Μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία έχει περάσει μια παρόμοια ρύθμιση, αλλά μόνο για τις περιπτώσεις της τρομοκρατίας.


Το υπουργείο αναφέρει ότι αν και αυτή η πρόταση εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες και θα είναι η βάση του νομοσχεδίου, προς το παρόν καμία απόφαση δεν έχει παρθεί σχετικά με την απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές.


Ο Ισπανικός Δικηγορικός Σύλλογος θεωρεί «θετική» την εμπλοκή των νέων τεχνολογίων στο νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά πιστεύουν οτι η απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές είναι ένα πολύ “λεπτό” θέμα. Παράλληλα και άλλοι καθηγητές ποινικού δικαίου εκφράζουν την ανυσυχία τους όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι πρέπει να καθοριστεί πολύ καλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η αστυνομία με αυτά τα προγράμματα παρακολούθησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου