Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Μαΐ 2013

Εργατική Πρωτομαγιά 2013

Με μικρή συμμετοχή του κόσμου και αναιμική παρουσία των εργατικών συνδικάτων, ειδικά αυτών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 1η Μαΐου οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το ΠΑΜΕ έδωσε ραντεβού στις 10.30 στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ το κάλεσμα των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ήταν για τις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα προσυγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ομόνοια (Χαυτεία) και των συλλογικοτήτων αντιεξουσιαστών και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο Μουσείο.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μίλησε ο νέος Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ στην πλατεία Κλαυθμώνος παραβρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με μαρτυρίες του κόσμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους συγκεντρωμένους, στο επίκεντρο των οποίων βρισκόταν η απογοητευτική συμμετοχή του εργατικού κινήματος με αφορμή την ελάχιστη προσέλευση στα Πρωτομαγιάτικα καλέσματα.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και η συναυλία που ακολούθησε ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, την ώρα που οι πορείες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, συλλογικοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΜΚ και ΟΛΜΕ έφταναν μπροστά από το κοινοβούλιο. Μία ώρα μετά, έξω από τη βουλή πέρασαν και οι πορείες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 14.00.

Ακούστηκαν συνθήματα κατά της τρόικας και των μνημονίων, της τρικομματικής συγκυβέρνησης, της Χρυσής Αυγής, της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και της εγκληματικής επίθεσης εναντίον των εργατών της Μανωλάδας.

Ιδιαίτερο χρώμα στις αθηναϊκές πορείες της Πρωτομαγιάς έδωσαν μερικές δεκάδες Σύροι οι οποίοι με σημαίες της χώρας τους και αντιπολεμικά συνθήματα διαδήλωσαν μαζί με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, συνδικάτα και συλλογικότητες.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ ένταση δημιουργήθηκε στην Κεφαλλονιά μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και χρυσαυγιτών. Η αστυνομία επενέβη για να μην προκληθούν επεισόδια, κάτι το οποίο δεν αποφεύχθηκε στο δάσος των Σκουριών, όπου πορεία 500 κατοίκων της περιοχής προσπάθησε να πλησιάσει το εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός αλλά εμποδίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών.

Σκοπών των Ιερισσιωτών ήταν να κάνουν Πρωτομαγιά στο όρος Κάκαβο, το οποίο κινδυνεύει άμεσα από την αλόγιστη υλοτόμηση των υπευθύνων των μεταλλείων. “Ξεχερσώνουν τον Κάκαβο, καταστρέφουν τις ζωές μας, καταπατούν τα δικαιώματά μας, φτάνει πια” ήταν το σύνθημα της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσής τους.

ΠΗΓΕΣ: Ειδησεογραφική ομάδα #rbnews, Εφημερίδα Συντακτών

@polyfimos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου