Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

13 Νοε 2012

Κινητοποίηση στη Genk για το κλείσιμο του εργοστασίου της Ford

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση στη Genk του Βελγίου, ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Ford, και με στόχο να ασκηθούν πιέσεις για τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, οι οποίες θα καθορίσουν τις προϋποθέσεις του κλεισίματος. Οι εργαζόμενοι ζητούν κυρίως πρόωρη συνταξιοδότηση στην ηλικία των 50 ετών.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 15.000 άνθρωποι. Τους εργαζόμενους στήριξαν τα συνδικάτα όλων των αποχρώσεων, εργαζόμενη στη Volvo της Γάνδης και στην Philips, ο περιφερειάρχης τους Λιμβούργου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χάσελτ, ο πρόεδρος του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου και πολλοί συνδικαλιστικοί ηγέτες και δήμαρχοι της περιοχής.


Στο τέλος της κινητοποίησης, παιδιά των εργαζομένων διάβασαν επιστολές προς τη διοίκηση του εργοστασίου, με τις οποίες διαμαρτύρονταν, επειδή το κλείσιμο της επιχείρησης υπονομεύει το μέλλον τους. Επρόκειτο να διοργανωθεί και συναυλία αλληλεγγύης, η οποία όμως ακυρώθηκε, κατόπιν του εκβιασμού της Sabam, της βέλγικης ΑΕΠΙ.

Τα συνδικάτα συγκέντρωσαν αντιπροσωπείες επιχειρήσεων από όλη τη Φλάνδρα. Πέραν αυτού, η τοπική κυβέρνηση της Φλάνδρας ετοιμάζει στρατηγικό σχέδιο για την υποστήριξη της οικονομίας του Λιμβούργου, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Το σχέδιο πρόκειται να είναι έτοιμο το Γενάρη, οπότε και η περιφερειακή κυβέρνηση θα φροντίσει για την εφαρμογή του, σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Εν τω μεταξύ οι κινητοποιήσεις για την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου ξεκινούν ήδη από την Τρίτη το βράδυ, με την έναρξη της απεργίας των σιδηροδρομικών. Παρά τις πιέσεις για γενική απεργία από τη βάση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δήλωσαν πως "είναι πολύ δύσκολος ο συντονισμός τέτοιας δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο", και κάλεσαν μόνο σε κινητοποιήσεις, όπως πορεία, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις. Παρ'όλα αυτά, εκτός από τους σιδηροδρομικούς, θα απεργήσουν πολλά εργοστάσια χάλυβα και μετάλλου, κυρίως στη Βαλλονία, οι εργαζόμενοι στον τομεα της καθαριότητας στις Βρυξέλλες και άλλοι εργασιακοί τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου