Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

13 Νοε 2012

Λίγες αποφάσεις και πολλές μεταθέσεις στο Eurogroup της 12 Νοεμβρίου

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση του Eurogroup με στόχο να εξετάσει την έκθεση προόδου των διαπραγματεύσεων της Τρόικα με την Ελληνική κυβέρνηση και να πάρει αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου. 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Junker από νωρίς δήλωσε πως ανέμενε σαφές χρονοδιάγραμμα εντός της ημέρας, ελπίδα που το Βερολίνο βιάστηκε να διαψεύσει. Η συνάντηση τελικά έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μεταθέτοντας όμως σημαντικά θέματα για το επόμενο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, ενώ η Κομισιόν και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να κλίνουν προς την άποψη του Jean-Claude Junker περί μετατόπισης της προθεσμίας για την επίτευξη του στόχου το δημόσιο χρέος να φτάσει το 120% του ΑΕΠ από το 2020 στο 2022. Για την άποψη αυτή όμως, επιφυλάξεις διατυπώνουν το ΔΝΤ και η Christine Lagarde. Από την άλλη, σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικα το χρέος θα βρίσκεται στο 144% του ΑΕΠ το 2020 και στο 134% το 2022.
Κατά τα άλλα, η απόφαση για την εκταμίευση της νέας δόσης μετατέθηκε για την συνάντηση της 20ης Νοεμβρίου, ενώ ο Olli Rehn, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε βέβαιος πως τα αξίας 5 δις ευρώ T-bills (βραχυπρόθεσμα ομόλογα) θα μπορέσουν να αποπληρωθούν στην Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της Επιτροπής και του Eurogroup (Rehn και Junker) επαινέθηκαν για μια ακόμα φορά οι προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του διορθωτικού προγράμματος και διατυπώθηκε η άποψη πως είναι άδικο να καταλογίζεται στη χώρα ότι δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου.

Η ανοιχτή δήλωση του Eurogroup εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου