Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Νοε 2012

#14N στο Βέλγιο ενάντια στη λιτότητα

Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, τα Βέλγικα συνδικάτα θα συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή απεργία της 14 Νοεμβρίου. Ορισμένα συνδικάτα της Βαλλονίας και των Βρυξελλών έχουν καλέσει σε απεργία (FGTB Λιέγης, Μεταλλεργάτες, Σιδηροδρομικοί, Συνδικάτο εργαζομένων στην καθαριότητα Βρυξελλών και πολλά άλλα), ενώ άλλα συνδικάτα (CNE, CSC, CES κ.ά) καλούν σε διάφορες δράσεις μέσα στις πόλεις και σε χώρους εργασίας.

Για το μεσημέρι οργανώνεται συγκέντρωση της FGTB μπροστά στα γραφεία της Κομισιόν και πορεία από την CNE, στην οποία συμμετέχουν και πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Επιτροπές δράσης ενάντια στη λιτότητα, o Σύριζα Βελγίου, η Rifondazione Italiana, το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών, φοιτητικές οργανώσεις κ.ά.


Κι όλα αυτά συμβαίνον μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης λιτότητας, μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, φτωχοποίησης των εργαζομένων και πολλών πειρκοπών στην υγεία και την εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, πολλά εργοστάσια κλείνουν, μεταξύ των οποίων της ArcelorMittal στη Λιέγη και της Ford στην Genk, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλο κύμα αύξησης της ανεργίας, καθώς υπολογίζεται πως θα χαθούν 10000 θέσεις εργασίας.

Την προηγούμενη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, περίπου 300 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ford στη Genk μετέβησαν στην Κολωνία για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του εργοστασίου τους. Καθώς αποπειράθηκαν να μπλοκάρουν την είσοδο του κεντρικού εργοστασίου στην Κολωνία, η αστυνομία δοκίμασε να τους εμποδίσει και σημειώθηκαν επεισόδια.

Εν όψει της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων μετξύ συνδικάτου και ηγεσίας του εργοστασίου στις 13 Νοεμβρίου, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στη Genk, η οποία στηρίζεται και από άλλα συνδικάτα. Μάλιστα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε και την διοργάνωση συναυλίας αλληλεγγύης, η οποία όμως ματαιώθηκε, δεδομένου ότι η Sabam (η αντίστοιχη ΑΕΠΙ) ζήτησε από τα συνδικάτα να πληρώσουν δικαιώματα ύψους 15 χιλ.ευρώ, και έτσι οι καλλιτέχνες υποχώρησαν και αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.

πηγή
πηγή
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου