Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Φεβ 2012

Βροχή παραιτήσεων και “όχι” στο Μνημόνιο

Οι συνεχείς εξελίξεις και ανατροπές του πολιτικού σκηνικού κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, οδήγησε πριν λίγο την Κυβέρνηση στην μετάθεση της ημερομηνίας ψήφισης της νέας συμφωνίας για τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αποχώρηση του ΛαΟΣ από το “μνημονιακό μέτωπο” και οι παραιτήσεις τεσσάρων στελεχών του, οδηγούν στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, την ίδια ημέρα. Ο χορός των παραιτήσεων και των αρνήσεων στην ψήφιση του μνημονίου, ξεκίνησε από χθες με τον υφυπουργό εργασίας Γ. Κουτσούκο από το ΠΑΣΟΚ και τον βουλευτή της ΝΔ, Δ.Σταμάτη, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνυπογράψουν τις εργασιακές ρυθμίσεις και παραιτήθηκαν.


Παρόλο που είχε διαφανεί από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη η στάση του ΛαΟΣ στην ψήφιση του μνημονίου, σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει, χωρίς όμως να αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αποτέλεσμα της άρνησης αυτής του κ. Καρατζαφέρη ήταν να διαχωρίσουν τη θέση τους οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, οι οποίοι παραιτήθηκαν μεν από τις υπουργικές τους θέσεις μαζί με τους κ.κ. Ροντούλη και Γεωργίου, δήλωσαν δε ότι θα υπερψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

Αυξάνονται τα “όχι” στο ΠΑΣΟΚ

Οι παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψηφοφορίας ξεκίνησαν χθες με τον υφ. Εργασίας Γ.Κουτσούκο. Συνεχίστηκαν και συνεχίζονται ακόμη και μέχρι πριν λίγη ώρα, καθώς προστέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ.Ξενογιαννακοπούλου και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός. Μάλιστα η παραίτηση του κ. Στασινού εξελίχθηκε σε σύντομο θρίλερ, καθώς ο α' επιλαχών Ι.Παπαλέξης αρνήθηκε να αναλάβει την έδρα, για να την αποδεχτεί τελικά το απόγευμα ο β' επιλαχών Χρ. Γκιόκας.

Η μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όμως έχει οδηγήσει και στη ρητή άρνηση μελών της Κ.Ο. να υπερψηφίσουν, χωρίς ωστόσο να εκφράζουν προθέσεις να παραιτηθούν. Ανάμεσα στα “όχι” ξεχωρίζουν αυτά της Μιλ.Αποστολάκη, του Χρ.Μαγκούφη, του Οδ.Βουδούρη, του Γ.Μιχελογιαννάκη και του Τσ.Μάντατζη. Πιο συγκεκριμένα η κ. Αποστολάκη σημειώνει ότι είχε ψηφίσει την προηγούμενη φορά το μνημόνιο, γιατί πίστευε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση σε 2 χρόνια. Ο κ. Μιχελογιαννάκης από την πλευρά του έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνοντας δέκα συνολικά σημεία ασυμφωνίας. Ο κ. Στασινός, τέλος, είπε ότι θα ψηφίσει το PSI, αλλά όχι τα μέτρα.

Από την πλευρά της ΝΔ, τα μέτρα, ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει και ο Δ.Σταμάτης, πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, λέγοντας :''Αρνούμαι να ψηφίσω είτε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είτε άλλα μέτρα που οι ηγέτες της ΕΕ θελήσουν στο μέλλον να επιβάλουν στην Ελλάδα''. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρώην βουλευτή ΝΔ Γιάννη Μανώλη από τη θέση του επικεφαλής της Γραμματείας Συνδικαλισμού της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της διαφωνίας του με τη στάση του κόμματος στο θέμα του μνημονίου.

Επίσης, τελεσίγραφο έχουν στείλει 19 νησιώτες Βουλευτές που με επιστολής τους προειδοποιούν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα μη δεχόμενοι αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά.

Λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων, οι κρίσιμες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναβλήθηκαν για το Σάββατο.

Στο απογευματινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε» και ότι κάθε άλλη εξέλιξη από την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος θα είναι «καταστροφική».

Π.Π. (@galaxyarchis)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου