Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

11 Φεβ 2012

6.000 αστυνομικοί για το Σαββατοκύριακο

Με μέτρα Οκτωβρίου και όχι Ιουνίου θα προσπαθήσει η ΕΛ.ΑΣ. να «αντιμετωπίσει» τις, όπως προβλέπουν, μαζικές συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα και για σήμερα Σάββατο, κυρίως όμως για αύριο Κυριακή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε:

Συνολικά θα διατεθούν για την αστυνόμευση των συγκεντρώσεων και πολύ περισσότερο της Βουλής 6.000 περίπου αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι θα αναπτυχθούν βάσει σχεδίου σε διάφορα σημεία «στόχους» του κέντρου. Δηλαδή σε υπουργεία, κρατικά κτήρια, τράπεζες και πανεπιστημιακές σχολές.



Ιδιαίτερη προστασία προβλέπεται για το κτίριο του Κοινοβουλίου καθώς και για την απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο υπουργών και βουλευτών. Κυκλικά της Βουλής και της πλατείας Συντάγματος θα βρίσκονται από νωρίς, περίπου 2.000 αστυνομικοί: 20 διμοιρίες ΥΜΕΤ και 25 διμοιρίες ΥΑΤ, άνδρες της ασφάλειας και δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.

Στην συμβολή των οδών Β.Σοφίας – Αμαλίας – Πανεπιστημίου, θα στηθεί ο μεταλλικός φράχτης, ενώ σε «επιφυλακή» θα βρίσκεται και ο «Αίαντας» η γνωστή τεθωρακισμένη μπλε «αύρα», καθώς και πυροσβεστικά οχήματα.

Λίγα δακρυγόνα, πολλοί έλεγχοι και προσαγωγές

Από την σύσκεψη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκαν οδηγίες για ψυχραιμία στους άνδρες των ΜΑΤ, να μην απαντούν στις προκλήσεις, να μην υπερβούν τα επιχειρησιακά τους «εσκαμμένα» και να κάνουν αν χρειαστεί «λελογισμένη χρήση δακρυγόνων» ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές του περασμένου Ιουνίου, τότε δηλαδή που «έπνιξαν» το κέντρο με χιλιάδες χημικά.  Αντιθέτως το δόγμα των «προληπτικών προσαγωγών» θα ισχύσει και αυτή την φορά. Ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά, έχουν εντολές να προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε «ύποπτα» άτομα τα οποία θα φέρουν μαζί τους τσάντες, για τον περιορισμό του «οπλοστασίου» μολότοφ, σφυριών και άλλων αντικειμένων.

Αν και οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» θα είναι κλειστοί , αξιοσημείωτο είναι ότι δόθηκε εντολή να μην πέσουν δακρυγόνα στις εισόδους των σταθμών.

Πονοκέφαλος η Νομική

Ανησυχία κατά τον σχεδιασμό των μέτρων, αποτελεί η κατάληψη της Νομικής. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι η σχολή θα αποτελέσει ορμητήριο και καταφύγιο, όσων επιχειρήσουν επεισόδια. Αν και ο νόμος τους δίνει πλέον την δυνατότητα επέμβασης, θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε εξαιρετικά εικίνδυνες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό εφαρμόζουν σχέδιο «διακριτικού» αποκλεισμού της σχολής, ενώ αν χρειαστεί ο «αποκλεισμός» θα γίνει εμφανής από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Καθ’ όλη την διάρκεια των συγκεντρώσεων στην Εισαγγελία και στην ΓΑ.ΔΑ. θα βρίσκονται πάνω από 12 εισαγγελείς σε βάρδιες όλο το 24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου