Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Οκτ 2011

Εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων rbnews 23-29 Οκτ 2011

Την εβδομάδα που πέρασε, δύο γεγονότα κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία:

1. Η νέα συμφωνία για 50% κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών συνοδευόμενη από αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και εποπτείας της χώρας έως και το 2020

2. Ο πανελλαδικός ξεσηκωμός χιλιάδων πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτασμών του τριημέρου 26-28 Οκτωβρίου για την 71η επέτειο του ΟΧΙ

Η εβδομάδα ξεκινά με τη συνέχιση των εργατικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης. Το υπουργείο Οικονομικών τελεί υπό κατάληψη, ενώ γίνεται και αποκλεισμός του ΚΕΠΥΟ την Τρίτη το πρωί. Παράλληλα, κατά τη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ μπλοκάρονται πλοία του Αργοσαρωνικού που δεν είχαν καταβάλει δεδουλευμένα στα πληρώματα. Ο ακτιβισμός ξεπερνά για μία ακόμη φορά τα σύνορα της χώρας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδοκιμάζεται από Έλληνες φοιτητές κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Η Δευτέρα συνοδεύεται από μία σημαντική απώλεια, καθώς ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας του Wikileaks, από τον Julian Assange, λόγω έλλειψης πόρων.

Η περίποδος των πολιτικών ανακατατάξεων στη χώρα, έχει ξεκινήσει ήδη με την ψήφιση του Μνημονίου το 2010. Στη βουλή ήδη εκπροσωπούνται επτά κομματικοί σχηματισμοί, όταν στις εκλογές του 2009 μπήκαν μόλις πέντε. Την Τρίτη -και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης για τη μείωση του ελληνικού χρέους- ο Γιώργος Φλωρίδη (υπουργός κυβερνήσεων Σημίτη) μαζί με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα και άλλα πρόσωπα του δημόσιου βίου ιδρύει τον Όμιλο Προβληματισμού "Κοινωνικός Σύνδεσμος", δημιουργώντας εύλογα σενάρια για τη θεμελίωση ενός ακόμη κομματικού σχηματισμού από το "εκσυγχρονιστικό μπλοκ" του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Τη νύχτα της Τετάρτης, και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ανακοινώνεται από επίσημα χείλη το "κλείδωμα" της συμφωνίας για κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θεωρούν το ύψος αυτό της αναδιάρθρωσης ως πιστωτικό γεγονός.

Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο προβλέπει:
- Mείωση του εξωτερικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ
- Περίοδο λιτότητας και συνεχούς εποπτείας μέχρι το 2020
- Κρατικοποίηση τραπεζών που θα πληγούν από το κούρεμα
- Υποχώρηση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020

Με τη νέα συμφωνία ουσιαστικά αυξάνεται το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα κατά 130 δισ. ενώ με τη συμφωνία επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι ελληνικές θα ενισχυθούν με το ποσό των 30 δισ. ευρώ. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος καθίσταται πλέον κεφαλαιακά ανεπαρκής και υποχρεωτικά θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με στόχο να αντλήσει περίπου 18 με 20 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων από τον ελληνικό λαό και επεσήμανε την ανάγκη για μετατροπή τη οργής σε δημιουργική ενέργεια, ενώ ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως αδυνατεί να πιστέψει «ότι μπορεί να υπάρχει μια πολιτική δύναμη που δεν είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"
Το κατά πόσο η συμφωνία της Τετάρτης θα μπορούσε να πανηγυριστεί στη χώρα, έχει κριθεί ήδη, όταν για το τι θα επακολουθήσει το διήμερο των εκδηλώσεων για το "Όχι" παίρνει μία πρώτη γεύση ο υπουργός εθν.άμυνας Π.Μπεγλίτης την 26η Οκτ. Κατά την είσοδό του στο ναό του Αγ.Δημητρίου στη Θεσ/νίκη για τη δοξολογία του πολιούχου της πόλης περικυκλώνεται από εκατοντάδες συγκεντρωμένους και προπηλακίζεται λεκτικά.

Στη χώρα μας, τα προεόρτια των μαζικών διαδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, ξεκίνησαν με την μαθητική παρέλαση της Θεσ/νίκης την προηγουμένη, όταν ομάδα συγκεντρωμένων διέκοψαν την παρέλαση και ανάγκασαν τους επίσημους σε φυγή.

Η Παρασκευή 28 Οκτωβρίου του 2011 έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, καθώς για πρώτη φορά από τη λήξη του Β' ΠΠ διακόπεται η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Μία ομάδα διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς απέναντι από το χώρο των επισήμων φωνάζει συνθήματα εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Ταυτόχρονα, χιλιάδες πολιτών συγκεντρώνονται επί της παραλιακής λεωφόρου, εμποδίζοντας την έναρξη της παρέλασης. Τα υβριστικά συνθήματα (π.χ. "Προδότης") προκαλούν την έντονη δυσφορία του κ. Παπούλια, ο οποίος αποχωρεί τελικά από το χώρο των επισήμων δηλώνοντας "Ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Εγώ πολέμησα τον ναζισμό, 15 χρονών ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς".

Έντονες διαμαρτυρίες διακόπτουν τις παρελάσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Πάτρα η παρέλαση διεκόπη με τις κύριες αποδοκιμασίες να στρέφονται κατά του υφυπουργού Άμυνας, Κώστα Σπηλιόπουλου. Στην Καλαμάτα, τρέχοντας έφυγαν από το χώρο της παρέλασης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Κατριβάνος αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Στα Τρίκαλα η παρέλαση διακόπτεται από τις συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές, οι επίσημοι φυγαδεύονται, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη να δέχεται επίθεση και να γρονθοκοπείται. Στον Βόλο η παρέλαση διεκόπη έπειτα από παρέμβαση φοιτητών, μαθητών, μελών κινημάτων οι οποίοι κατέλαβαν τον παραλιακό δρόμο, εκτοξεύοντας αβγά και γιαούρτια στην εξέδρα των επισήμων. Στο Ηράκλειο της Κρήτης συγκεντρωμένοι φωνάζοντας 'Κλέφτες, προδότες' κινήθηκαν εναντίον των επισήμων στην εξέδρα με αυγά και μπουκάλια νερού αναγκάζοντας σε φυγή βουλευτές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. ένταση και επεισόδια με αγανακτισμένους πολίτες στην παρέλαση της Λαμίας, που τελείωσε πριν από λίγο. Στη Λαμία αγανακτισμένοι πολίτες που γιουχάισαν επίσημους απωθήθηκαν βίαια από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Τέλος, στην Ξάνθη, οι μαθητές εγκατέλειψαν την παρέλαση και ενσωματώθηκαν στο σώμα των διαμαρτυρόμενων, προκαλώντας ένταση μεταξύ των τελευταίων και της αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά την μαθητική παρέλαση της Αθήνας, από νωρίς ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας περιφρουρούσαν το χώρο των επισήμων. Ωστόσο δεν έλειψαν και εδώ οι συμβολικές κινήσεις των μαθητών, με αποστροφή του κεφαλιού προς την αντίθετη πλευρά από τους επίσημους και την υπουργό Παιδείας. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι η Φιλαρμονική του Δήμου παρέλασε με μαύρα περιβραχιόνια.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε έναν μετανάστη και ένα μέλος του κινήματος της πλατείας Συντάγματος, στέλνοντάς το στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

Συγκρούσες δε συμβαίνουν μόνο στα πεδία των παρελάσεων, αλλά στην Κρήτη μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο Μελία, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Εμποδίστηκε η είσοδος στο κτίριο από δυνάμεις της ΕΛΑΣ σε βουλευτές και φορείς του νησιού.

Γαλαξιάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου