Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Οκτ 2011

Συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% (update)

- Mείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ
- Σε περίοδο λιτότητας μέχρι το 2020, 2021
- Κρατικοποιούνται οι τράπεζες
-Υπό καθεστώς μόνιμης επιτήρησης

Συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζιτών στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επιτεύχθηκε ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. H συμφωνία αφορά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Ετσι, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους. 

Ο νέος στόχος αφορά την υποχώρηση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ενώ την ίδια στιγμή συνοδεύεται με την αυστηρή εποπτεία της χώρας. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για είσοδο της χώρας σε παρατεταμένη λιτότητα μέχρι το 2020, 2021. Σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, θα υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης για την εκπλήρωση των ελληνικών δεσμεύσεων σε συνδυασμό με τον ενισχυμένο μηχανισμό επιτήρησης.

Με τη νέα συμφωνία ουσιαστικά αυξάνεται το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα κατά 130 δισ. ενώ με τη συμφωνία επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι ελληνικές θα ενισχυθούν με το ποσό των 30 δισ. ευρώ. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος καθίσταται πλέον κεφαλαιακά ανεπαρκής και υποχρεωτικά θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με στόχο να αντλήσει περίπου 18 με 20 δις ευρώ. Οι αναλύσεις κάνουν λόγο για μηδενισμό των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών οι οποίες οδηγούνται στο ΕΤΧΣ και την κρατικοποίησή τους.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 να ανέλθουν στο 9%. Οι τράπεζες που θα χρειαστεί να βρουν κεφάλαια για να εκπληρώσουν το στόχο του 9%, θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια κατά πρώτο λόγο από ιδιωτικές πηγές. Εάν δεν μπορέσουν να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, τότε θα ζητούν την παρέμβαση των κυβερνήσεων τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο τομέα. 

Εάν οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, τότε θα στρέφονται στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) του οποίου οι πόροι τετραπλασιάζονται. Παράλληλα το ΕΤΧΣ θα μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων.

Παπανδρέου 

Από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα απέφυγε τον θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

«Φτάσαμε στη θέση ν' αποδεχθούμε την ελάφρυνση της υπερχρέωσης της πατρίδας μας. Χωρίς τη συγκλονιστική προσπάθεια των Ελλήνων, δεν θα είχε γίνει τίποτα, θα είχαμε χρεωκοπήσει από πέρσι τον Μάιο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για επίτευγμα όλων των Ελλήνων». Ο κ. Παπανδρέου έκανα λόγο για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων από τον ελληνικό λαό και επεσήμανε την ανάγκη για μετατροπή τη οργής σε δημιουργική ενέργεια. Ανέφερε, επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και το 2012 δεν θα έχει πλέον πρωτογενή ελλείμματα και θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι από το 2012 μειώνεται το βάρος των επιτοκίων και ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στο ότι ο λαός θέλει αλλαγές και όχι εκλογές. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις και πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης των επιπέδων ασφαλείας των ασφαλιστικών ταμείων. 

Βενιζέλος

Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως αδυνατεί να πιστέψει «ότι μπορεί να υπάρχει μια πολιτική δύναμη που δεν είναι ευχαριστημένη με τη σημερινή συμφωνία. Όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά όταν εμείς ζητούσαμε συναίνεση για την διαπραγματευτική ισχύ μας, σήμερα μετάνιωσαν».

Σχετικά Θέματα:

Το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ 

Σχόλια - Απόψεις

Κούρεμα 50% των 360 δισ. ίσον... 25 δισ.! (Γ. Δελαστίκ - 'Έθνος') 
  
Το Νέο Όχι (Γ. Βαρουφάκης - protagon.gr)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου