Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Οκτ 2011

Άγγλος μέχρι να πεθάνω

Στο "English 'til I die" ο κινηματογραφιστής Awad Joumaa εξετάζει την άνοδο του English Defence League καθώς και γιατί δε μπορεί να αγνοείται η αυξανόμενη απήχηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. 

Εδώ και αρκετά χρόνια μου έχει κινήσει την περιέργεια η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Στην Αγγλία έχω δει την εμφάνιση μιας οργάνωσης, γνωστή και ως English Defence League ή EDL. Έχω παρακολουθήσει τις διαδηλώσεις τους και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων σε αυτές. Το 2010 γύρισα για λογαριασμό του αραβικού AlJazeera, μια ταινία για το EDL όπου το ίδιο αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη. Εκείνη τη χρονική στιγμή, τα mainstream media αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό αυτή την οργάνωση. Όλα όμως άλλαξαν μετά τις 22 Ιουλίου του 2011, όταν ο Νορβηγός ακροδεξιός εξτρεμιστής Anders Behring Breivik, δολοφόνησε πάνω απο 70 άτομα.

Ο Breivik καυχήθηκε για τις σχέσεις του με το EDL, σε ενα μανιφέστο που ανέβασε στο διαδίκτυο.
Ξαφνικά το EDL βρέθηκε στο προσκήνιο και άρχισαν οι ερωτήσεις. Απο που προέκυψε αυτή η ομάδα με τη φαινομενικά γεμάτη μίσος ρητορική; Πως ρίζωσε αυτή η ατμόσφαιρα φόβου και αγωνίας σε μια χώρα γνωστή για το αποικιακό παρελθόν της και σήμερα ακόμα προβληματισμένη απο ενα ζοφερό οικονομικό μέλλον;
"Μερικοί λένε πως πρέπει να βρούμε μια Βρετανική ταυτότητα. Που; Ποιά είναι; Εννοώ πως η Βρετανική ταυτότητα είναι σαν τον Βρετανικό καιρό. Κοιτάς πάνω στον ουρανό και ξέρεις πως είναι ο καιρός, ξέρεις πως σήμερα έβρεχε και τώρα είναι ηλιόλουστα και μέχρι το βράδυ θα μπορούσε να χιονίσει. Εντάξει, ξέρεις πως είναι ο καιρός στη Βρετανία αλλά δε μπορείς πραγματικά να τον ορίσεις. Έτσι νομίζω πως είναι και η Βρετανία. Ξέρεις πότε είσαι Βρετανός διότι ζείς εδώ, βλέπεις το χωνευτήρι αλλά για να βάλεις το δάχτυλο πάνω και να το προσδιορίσεις εύκολα, είναι αδύνατον".
Benjamin Zephaniah, ποιητής
Στη διάρκεια του ταξιδιού μου γύρω απο την Αγγλία συνάντησα νέους και ηλικιωμένους, επικριτές και υποστηρικτές του EDL. Όλοι συμφώνησαν πως το EDL και η ακροδεξιά στην Ευρώπη δε μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Η οργάνωση έχει καλέσει πάνω απο 20 μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αγγλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου, του Μπέρμινχαμ και Μάντσεστερ. Οι ηγέτες της ισχυρίζονται πως είναι ειρηνική, αλλά οσο το EDL βρίσκει υποστήριξη, Μουσουλμανικές κοινότητες αισθάνονται πως βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο. Έχουν βανδαλιστεί τζαμιά και σε ορισμένα μέρη ψεκάστηκαν με σπρέυ σβάστικες και η λέξη EDL, πάνω σε τοίχους.
"Το EDL έχει τη δυνατότητα να καταστεί μια σοβαρή απειλή, αλλά εάν κάτι τέτοιο το επιτρέψουν οι Βρετανοί. Είναι επικίνδυνοι γιατί είναι καινοτόμοι ως προς τον τρόπο που θα επιστήσουν την προσοχή μακριά απο τα πραγματικά πιστεύω τους".
Ερευνητής για την αντιφασιστική ομάδα UK Fightback
Το EDL παίζει με εθνικιστικά και θρησκευτικά συναισθήματα, σε σύμβολα απο την εποχή των Σταυροφόρων, όταν η Χριστιανική Ευρώπη ενώθηκε για να πολεμήσει το Ισλάμ στους Άγιους Τόπους. Η δε "εμείς-εναντίον-αυτών" ρητορική τους, έχει απήχηση τόσο στην Αγγλία όσο και αλλού, όπου η οργάνωση έχει αναπτύξει συνεργασία με ισχυρές ακροδεξιές ομάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.


                                                                                                                                                                       

μετάφραση κειμένου του Al Jazeera απο @inflammatory


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου