Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Οκτ 2011

Κούρεμα 50-55% και μόνιμη επιτροπεία

321702.jpg
Σύμφωνα  με πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαίτησε κούρεμα έως και 65%, ενώ από το CNBC διέρρευσε πως κλειδώνει το 50%. Όπως όλα δείχνουν το «κούρεμα» του χρέους θα κλειδώσει στο 50% με 55% .

Μόνιμη επιτροπεία θα στεγάζεται στην Ελλάδα, και όπως αναφέρει το προσχέδιο ειδικοί τεχνοκράτες που θα εργάζονται στενά και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Η παραπάνω συνθήκη αναμένεται να ενταχθεί και στο μνημόνιο.


Μάλιστα στο προσχέδιο της συνόδου κορυφής φέρεται να υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι σε περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες  επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο.
Παράλληλα φαίνεται να έχει καταλήξει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία για να απαιτηθεί μια αναλογία κεφαλαίου σαφώς υψηλότερη, δηλαδή το 9% του κεφαλαίου της καλύτερης ποιότητας», αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου της Συνόδου. «Ο στόχος αυτός του 9% των ίδιων κεφαλαίων "θα πρέπει να έχει επιτευχθεί στις 30 Ιουνίου του 2012», συμπληρώνει το προσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα γίνει επίσης χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα διαγραφεί και αντιστοιχεί σε τράπεζες, με τους τραπεζίτες όμως να αντιδρούν σε απώλειες πάνω από 50%.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή για τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών για το αντίθετο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παράλληλα καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των εξής δύο αξόνων:
  1. Μέσω προσφοράς μιας δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή "ασφάλισης" κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων.
  2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ.
Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.

Πηγή: Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου