Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Οκτ 2011

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα

Όπως γνωρίζουμε, η 28η Οκτωβρίου γιορτάζεται στην Ελλάδα ως "επέτειος του ΟΧΙ" σε αναφορά στην 28η Οκτωβρίου του 1940, όπου ο Έλληνας δικτάτορας Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι για την εισβολή των στρατιών της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα. Οι εορτασμοί χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και παρελάσεις μαθητών σε όλη τη χώρα.

Χθες 28η Οκτωβρίου του 2011, οι παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν από διαμαρτυρίες από διάφορες ομάδες πολιτών που επέλεξαν να εκφράσουν ένα νέο «όχι» στο πλαίσιο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα. Στις 9:30 π.μ, ένας άνδρας που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος εξέφραζε ήδη την αποδοκιμασία του για το κοινοβούλιο με φωνές και συνθήματα. Η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη από νωρίς το πρωί, παρόλο που το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα ήταν πολύ μικρό και αποτελείτο στη πλειοψηφία από γονείς που ήθελαν να δουν τα παιδιά τους στην μαθητική παρέλαση. Η ώρα δεν είχε πάει καλά-καλά δέκα όταν η αστυνομία αποφάσισε να σπρώξει προς τα κάτω τις περιφράξεις στις οδούς Βασιλέως Γεωργίου και Όθωνος για να απωθήσει το κοινό από την λεωφόρο Αμαλίας, όπου θα περνούσε η παρέλαση. Μερικοί οργισμένοι γονείς έφυγαν να πάρουν τα παιδιά τους, λέγοντας: «Για ποιόν θα παρελάσουν τα παιδιά μας; Για τα ΜΑΤ;» Όταν έφτασαν οι επίσημοι, καθώς και η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, και ξεκίνησε η παρέλαση, τα αντικυβερνητικά συνθήματα, οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα έγιναν όλο και πιο δυνατά. Η παρέλαση ήταν εξαιρετικά σύντομη, και αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν συμπλοκές, ακόμη και δακρυγόνα να ψεκάζονται στο πλήθος στη γωνία Βασ. Γεωργίου και Πανεπιστημίου.

Αρκετές ομάδες στην πλατεία είχαν πανό και φυλλάδια που έλεγαν «όχι», με διαφορετικά συνθήματα. Η μία ήταν η κίνηση Σπίθα, καθώς και μια αυθόρμητη ομάδα στο Facebook που ονομάζεται «ΛΕΜΕ ΟΧΙ" (www.facebook.com/lemeoxi).

Το τέλος της διαμαρτυρίας/παρέλασης αμαυρώθηκε από μια ομάδα ακροδεξιών εθνικιστών οι οποίοι επιτέθηκαν σε μετανάστες και σε περαστικούς που προσπαθούσαν να τους προστατεύσουν. Τουλάχιστον ένας ακτιβιστής του «όχι» και τέσσερεις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ έγιναν κι άλλες αναφορές για τραυματίες αργότερα σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου