Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

28 Οκτ 2011

Διαμαρτυρίες στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Με αποδοκιμασίες, προπηλακισμούς αλλά και επιθέσεις σε στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας διεξάχθηκαν οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η παρακάτω απόπειρα συγκέντρωσης υλικού είναι περισσότερο περιγραφική παρά αναλυτική (δεν περιλαμβάνεται υλικό από Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ωστόσο, παραμένει ανοιχτή για προσθήκες, διορθώσεις κ.λπ. (radiobubblenews@gmail.com)

Πάτρα 

Στην Πάτρα η παρέλαση διεκόπη με τις κύριες αποδοκιμασίες να στρέφονται κατά του υφυπουργού Άμυνας, Κώστα Σπηλιόπουλου ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων. Οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Τελικά παρέλασαν οι μαθητές και όχι τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός. 




Καλαμάτα

Τρέχοντας έφυγαν από το χώρο της παρέλασης στην Καλαμάτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Κατριβάνος αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Αγανακτισμένοι πολίτες και μέλη της 'Ανοιχτής Συνέλευσης' όπως γράφει η Ελευθερία  μπήκαν στο χώρο, παρήλασαν με πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης έκαναν επίθεση στους επισήμους. Επεσαν ντομάτες και αυγά, καρέκλες...



Πύργος

Στον Πύργο η μαθητική παρέλαση διεκόπη όταν κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και άρχιζε να φωνάζει συνθήματα και να τους αποδοκιμάζει, μεταξύ άλλων και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. 



Τρίπολη

Ένταση και στην Τρίπολη με συγκεντρωμένους πολίτες να κρατούν πανό και να διαμαρτύρονται ενάντια στην μνημονιακή πολιτκή και την κυβέρνηση ζητώντας παραίτησή της. Αποδοκιμάστηκε, όπως φαίνεται παρακάτω στο βίντεο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Τα πνεύματα οξύνθηκαν απο τους παρευρισκόμενους να διαμαρτύρονται και τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.  


Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα η παρέλαση διεκόπη από διαμαρτυρόμενους οι οποίοι ήρθαν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μέλη του κινήματος 'Δεν Πληρώνω' εισέβαλαν στην παρέλαση κρατώντας πανό και περνώντας μπροστά από τους επισήμους. Παρά τα αυξημένα μέτρα όπως γράφει το trikalanews.gr, οι επίσημοι φυγαδεύτηκαν, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη να δέχεται επίθεση και να γρονθοκοπείται. 



Βόλος

Στον Βόλο η παρέλαση διεκόπη έπειτα από παρέμβαση φοιτητών, μαθητών, μελών κινημάτων οι οποίοι κατέλαβαν τον παραλιακό δρόμο όπου θα πραγματοποιούνταν η παρέλαση. Εκτοξεύτηκαν αβγά και γιαούρτια στην εξέδρα των επισήμων αλλά και σε όλους τους πολιτικούς που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Η κίνηση του πλήθους ενάντια στην αστυνομία και το αίτημα για απομάκρυνσή της οδήγησε τελικά στην οπισθοχώρηση των ΜΑΤ. Oμάδα 300 και πλέον ατόμων αλλά και οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, με το που τελείωσε η δοξολογία, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως 'έξω οι κλέφτες και οι λωποδύτες'. Κύριο σύνθημα των διαδηλωτών: 'Kάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ'. 



Κρήτη


Στο Ηράκλειο της Κρήτης συγκεντρωμένοι φωνάζοντας 'Κλέφτες, προδότες' και άλλα συνθήματα κινήθηκαν εναντίον των επισήμων στην εξέδρα με αυγά και μπουκάλια νερού αναγκάζοντας σε φυγή τους βουλευτές του Ηρακλείου, κκ Μ. Στρατάκη, Μ. Κεφαλογιάννη και Μ. Σκραφνάκη,  του υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Ένταση στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου όπου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας αναγκάστηκε ν' αποχωρήσει έπειτα από αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις. Επεισόδια και στα Χανιά όπου ομάδα πολιτών κινήθηκε προς την εξέδρα των επισήμων, ελαφρύς τραυματισμός μιας κοπέλας από συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις.




Ξάνθη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη. Συγκεντρωμένοι διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, πολίτες και άλλοι διαμαρτυρόμενοι, συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. 




Αγρίνιο

Εκφεσδονίστηκαν μπουκάλια κατά των επισήμων οι οποίοι αποχώρησαν βιαστικά προς το δημαρχείο. Έντονες αποδοκιμασίες. 



Λαμία


Γιουχαΐσματα, ένταση και επεισόδια με αγανακτισμένους πολίτες στην παρέλαση της Λαμίας, που τελείωσε πριν από λίγο. Οι Αγανακτισμένοι πολίτες γιουχάισαν τους επίσημους που βρέθηκαν στην εξέδρα, ενώ όταν κινήθηκαν εναντίον τους απωθήθηκαν βίαια από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Επεισόδιο δημιουργήθηκε επίσης όταν μετά το τέλος της παρέλασης αγανακτισμένοι και μέλης της "παρέμβασης πολιτών Λαμίας" θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και δεν τους άφηναν οι αστυνομικοί μέχρι να απομακρυνθούν οι επίσημοι. Μαθητές σχολείων έστρεφαν το κεφάλι αριστερά, όταν περνούσαν μπροστά από τους επίσημους, ενώ κάποιοι φώναξαν 'Ουστ Κοπρίτες'... (από Lamiareport.gr ) 




Κέρκυρα


Ομάδες «αγανακτισμένων», εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων ενώ άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού να συνομιλήσει μαζί τους. Οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες και η αστυνομία τον φυγάδευσε στη συνέχεια.

Μεσολόγγι 

Στο Μεσολόγγι, οι μαθητές δεν χαιρέτησαν τους επισήμους. Στην εξέδρα των επισήμων δεν υπήρχε κανένας βουλευτής αλλά παρόλα αυτά οι αποδοκιμασίες στους γενικούς γραμματείς ήταν έντονες(από Newsit.gr) 


Ρόδος

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης φυγαδεύτηκε από αστυνομικές δυνάμεις έπειτα από έντονες αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους στο χώρο της παρέλασης. Εκσφενδονίστηκαν πορτοκάλια προς την εξέδρα των επισήμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου