Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Δεκ 2013

Aνάλυση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας μέσω text mining

Απο @mpatman

Το τριήμερο 8, 9 και 10 Νοεμβρίου διεξήχθη στη βουλή η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κυβέρνηση. Το παρόν άρθρο παρουσιάζει μια ανάλυση των ομιλιών που ακούστηκαν κατά την διάρκεια αυτού του τριημέρου. Η ανάλυση αυτή προσπαθεί να ανακαλύψει ποιό ήταν το κεντρικό μήνυμα των ομιλιών των βουλευτών του κάθε κόμματος αξιοποιώντας text mining (εξόρυξη κειμένου) αλγορίθμους.



Νεα Δημοκρατία

Οι ομιλίες των βουλευτών της Νεας Δημοκρατίας επικεντρώθηκαν στα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της κυβέρνησης, όπως και επίσης στα μικροκομματικά οφέλη που εξυπηρετεί η προταση δυσπιστίας ενώ ακούστηκαν 9 φορές το καθένα απο τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και Αλέκου Αλαβάνου που σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ είχαν ασκήσει κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης 7 φορές χρησιμοποιήθηκε η Αργεντινή ως παράδειγμα προς αποφυγή. Απο τις αγαπημένες φράσεις των βουλευτών της ΝΔ ήταν η "για πρώτη φορά" η οποία ακούστηκε 46 φορές απο τα χείλη των βουλευτών της ΝΔ με την οποία ήθελαν να τονίσουν τι έχει συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατα την διάρκεια αυτής της κυβέρνησης. 

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες τους άσκησαν κριτική χρηισμοποιώντας λέξεις όπως "βαφτίσατε", "αποτύχατε", "χαρίσατε", "απολογηθείτε" και "απαρχάιντ", ενώ έγιναν και συγκεκριμένες αναφορές στο πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και στον ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ η πιο πολυχρησιμοποιημένη φράση που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν "αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ".

ΠΑΣΟΚ


Η αγαπημένη λέξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν η λέξη "τολμήσουμε" ενώ έγινε και μεγάλη αναφορά στον τομέα της γεωργίας και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ επίσης απο την μεριά τους χρησιμοποιήθηκαν 14 φορές συνολικά οι λέξεις συνεννοηθούμε και συνεννοήση που έχουν κοινή ρίζα. Απο την άλλη 4 φορές ακούστηκε η φράση "αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών".
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων χρησιμοποιήσαν την λέξη "κάδρο" 5 φορές ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου του κόμματος που την έχει ξαναχρησιμοποιήσει στο παρελθόν αρκετές φορές αναφέρομενοι στο επίπεδο ανάλυσης (μικρό κάδρο - μεγάλο κάδρο). Επίσης επικεντρώθηκαν στην κουβέντα γύρω απο τις καταθέσεις, την λίστα, τις γερμανικές αποζημειώσεις και την κριτική προς τον Υπουργό Οικονομικών.  Η πιο πολυχρησιμοποιημένη έκφραση των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν η "θα καταθέσω στα πρακτικά" η οποία ακούστηκε 8 φορές.

Χρυσή Αυγή

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα των φυλακίσεων των 3 βουλευτών του κόμματος, ενώ κάναν και μια μικρή αναφορά στην ΑΟΖ.

Δημοκρατική Αριστερά

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς επικεντρώθηκαν στο να εξηγήσουν την θέση τους ως προς την πρόταση δυσπιστίας ("παρών"), ενώ επίσης αρκετά είναι τα στοιχεία της αυτοαναφορικότητας μιας και οι λέξεις "δημοκρατική", "δημοκρατικής", "αριστερά", "αριστεράς" και "ΔΗΜΑΡ" ακούστηκαν συνολικά 80 φορές ενώ αναφερθήκαν επίσης 8 φορές στον δικομματισμό.

ΚΚΕ
Οι βουλευτές του ΚΚΕ χρησιμοποιήσαν συνολικά 48 φορές λέξεις που σχετίζονται με τον καπιταλισμό (καπιταλιστική, καπιταλιστικής, καπιταλισμός, καπιταλισμού, καπιταλιστικών). Ενώ ακούστηκε 21 φορές η φράση "της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η πηγή δεδομένων του παραπάνω άρθρου ήταν τα πρακτικά της βουλής που δημοσιεύτηκαν στον διαδικτυακό τόπο της βουλής. Απο την ανάλυση εξαιρέθηκαν οι μικροί διάλογοι μεταξύ των βουλευτών κατα την διάρκεια των ομιλιών, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι ομιλίες των Π. Καψή και Γ. Στουρνάρα μιας και δεν είναι βουλευτές και τα λεγόμενα των προέδρων της βουλής κατα την διάρκεια της συνεδρίασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου