Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Δεκ 2013

#rbnews 13: Για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου

Η 13η εκπομπή της τρίτης σεζόν #rbnews, συνέπεσε με την ημέρα πέντε χρόνια ακριβώς μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το Δεκέμβριο του 2008. Η κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε ήταν για πολλούς ένα προμήνυμα του ξεσπάσματος της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης που επακολούθησε. Για κάποιους άλλους ήταν "νέα Δεκεμβριανά" και "σπασμένες βιτρίνες". Για τον @galaxyarchis που επιμελείται την εκπομπή, ήταν μία... ανάποδη επανάσταση. Η εκπομπή, σκόπιμα, δεν επανέρχεται στη δολοφονία αυτή καθεαυτή και στα γεγονότα που επακολούθησαν, αλλά επικεντρώνεται στο πολιτικό και μιντιακό παρασκήνιο των επόμενων εβδομάδων.

To 2008 σηματοδότησε πολλά πράγματα και μεταξύ αυτών την αυτονόμηση λαϊκών κινημάτων, από τις παραδοσιακές κομματικές δομές, προκαλώντας μάλιστα αμηχανία σε μεγάλο μέρος της Αριστεράς. Παράλληλα όμως με την αυτονόμηση και τη δημιουργία νέων κοινωνικών κινημάτων, ο Δεκέμβρης του 2008 έγινε και η αφορμή να ξεπηδήσει μία επίσης αυτόνομη δομή ενημέρωσης, από την ίδια την κοινωνία. Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι ο πρώτος οργανωμένος πυρήνας Δημοσιογραφίας των Πολιτών γεννήθηκε σε αυτόν εδώ το σταθμό, εκείνο το Δεκέμβρη.

Με αποσπάσματα από τις εκπομπές εκείνης της εποχής και τις μαρτυρίες που κατέγραψε η κοινότητα του radiobubble, κάνουμε μία αναδρομή στα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες στο radiobubble, όταν οι άνθρωποι που το αποτελούσαν, όντας οι ίδιοι στους δρόμους, είπαν με τον τρόπο τους "στοπ" στην ελεγχόμενη παραπληροφόρηση των παραδοσιακών ΜΜΕ.

Ξεχωρίζουν τα σχόλια του "Καίσαρα", σε ρόλο "καφετζή της ΓΑΔΑ" και βέβαια του αγωνιστή Περικλή Κοροβέση, από τις "εξομολογήσεις" εκείνου του Δεκεμβρίου στον Αποστόλη Καπαρουδάκη. Επίσης, ακούγονται αποσπάσματα από την εκπομπή-αφιέρωμα του "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα", το Δεκέμβριο του 2010, στη ΝΕΤ.



Η μουσική επένδυση αποτελείται αποκλειστικά από κομμάτια του Παύλου Φύσσα. Ενός ακόμη δολοφονημένου, από (μακρύ) παρακρατικό χέρι.

Δείτε...
Η κάλυψη των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008 στο radiobubble, μέσω του tag "griots". Του προπομπού αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως #rbnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου