Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Νοε 2013

#rbnews 10: Από το Πολυτεχνείο 1973 στο πολυγελοίο 2013

Η εκπομπή #rbnews της 15ης Νοεμβρίου 2013 -που εκτάκτως άλλαξε ώρα- με λίγο μικρότερη διάρκεια, έχει ειδικό χαρακτήρα. Έτσι, δύο ημέρες πριν την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάνει μία αναδρομή σε εκείνη την πρώτη "απαγορευμένη" επέτειο του 1974, με την μεγαλειώδη πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Ξεκινά λοιπόν, με αποσπάσματα από την αντίστοιχη εκπομπή "Φρυκτωρίες" του @doleross, όπου και ακούγεται η ιστορική απαγγελία της "Ρωμιοσύνης" από το Γιάννη Ρίτσο.

Μόνο που από την "απαγορευμένη" διαδήλωση του 1974 για το Πολυτεχνείο, φτάσαμε στην "υπαγορευμένη" μαγκιά του 2013 στο Κοινοβούλιο. Έτσι λοιπόν, στο κλείσιμο της εκπομπής, ένα ηχητικό μοντάζ σατιρίζει το ύφος μαγκιάς που κυριάρχησε στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για την πρόσφατη πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εκπομπή ωστόσο δεν έχει ιστορικό περιεχόμενο. Αναφέρονται επιπλέον δύο από τα πιο σημαντικά θέματα ειδησεογραφίας των ημερών:

  • Ένα ακόμη περιστατικό πνιγμού προσφύγων, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, στις ελληνικές θάλασσες
  • Ένα ακόμη κοινωνικό μέτωπο για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ηλεία, βιώνει την αντίδραση του Κράτους "αλά Σκουριές".




Ακούγονται τα κομμάτια:
1. Θα σημάνουν οι καμπάνες (M. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Γρ. Μπιθικώτσης)
2. Οδηγητής (Χρ. Λεοντής, Κ. Βάρναλης)
3. Πόσο λυπάμαι (Imam Baildi)
4. Fortress Europe - remix (Asian Dub Foundation)
5. Salga la luna (Mano Negra)
6. Candela (Ry Cooder)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου