Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Μαΐ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #15 - 2 Μαΐου 2013

1. Περικοπές 200εκ λιρών στο νομικό σύστημα στην Βρετανία. Φόβοι για πλήρη ιδωτικοποιήση της δικαιοσύνης.

Στην Βρετανία, έντονες αντιδράσεις από δικαστές και ανακριτές ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές της τάξης των 200εκ λιρών στο σύστημα δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Chris Grayling ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πληρώνει τους δικηγόρους για της υπηρεσίες τους και αντί αυτού θα θέσει μια σταθερή αμοιβή για κάθε υπόθεση που εκπροσωπούν. Πολλοί δικαστές,ανακριτές και ομάδες κοινωνικών δικαιωμάτων προειδοποιούν πως αυτή η τακτική θα δώσει κίνητρο στους δικηγόρους να συνιστούν δήλωση ενοχής στους πελάτες τους και θα βαλει τις βασεις για την καταστροφη του οκτακοσίων ετών ανοιχτό σύστημα δικαίου της χώρας.
Επίσης σύμφωνα με τα πλάνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι κατηγορούμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα επιλογής ή απόρριψης του δικηγόρου που θα τους ανατίθεται και ο αριθμός των πιστοποιημένων δικηγορικών γραφείων θα μειωθεί από 1600 σε λιγότερο από 400. Η μείωση των πιστοποιημένων δικηγορικών γραφείων θα μπορούσε να σημάνει την αντικατάσταση πολλών μικρών εταιρειών από μεγάλες πολυεθνικές.

“Είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης” δήλωσε μια πηγή από δικαστικούς κύκλους ενώ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας φέρεται να έχει επιφυλάξεις καθώς οι αλλαγές ενδέχεται να παραβιάζουν το δικαίωμα της πρόσβασης στην δικαιοσύνη για όλους.
“Οι αλλαγές αυτές θα εξαφανίσουν τις μικρές δικηγορικές εταιρείες που αντιλαμβάνονται τα προβλήματα των πελατών τους” δήλωσε ο John Fassenfelt, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών ενώ ο αρχιδικαστής Λόρδος Γούλφ δήλωσε πως “θα δημιουργηθεί ένα σύστημα μαζικής παραγωγής δικαιοσύνης...και οι επιπτώσεις των αλλαγών θα είναι πολύ σοβαρές και δύσκολες να αντιστραφούν εφόσον υλοποιηθούν”.


2. Πλαστά ψυχομετρικά τεστ για ανέργους στη Βρετανία

Πλαστά ψυχομετρικά τεστ καλούνται να συμπληρώσουν οι άνεργοι στην Βρετανία, με το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων να απειλεί ότι μπορεί να χάσουν τις παροχές τους αν το αρνηθούν.
Το τεστ το οποίο ονομάζεται “My Strengths”, δημιουργήθηκε από μια κυβερνητική ομάδα και αποκαλύφτηκε ως πλαστό από μπλογκερς οι οποίοι απέδειξαν ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σχέση με τις απαντήσεις. Το τεστ προσωπικότητας έχει 48 ερωτήσεις και αφού το συμπληρώσει κανείς, παράγει μια λίστα με τα “δυνατά” σημεία του ατόμου όπως “αγάπη για εκμάθηση” και “πρωτοτυπία”. Όμως όσοι έχουν συμπληρώσει το συγκεκριμένο τεστ έχουν ανακαλύψει πως πατώντας συνέχεια πάνω στην ίδια απάντηση τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια όπως και με τις εντελώς αντίθετες επιλογές. Ένας μπλογκερ αποκάλυψε πως το τεστ του βγάζει αποτελέσματα ακόμα κι αν δεν απαντήσει σε καμία ερώτηση.
Μια ανύπαντρη μητέρα δήλωσε πως έλαβε γράμμα από το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων που την ενημέρωνε πως αν δεν συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο θα έχανε τις 71λίρες την εβδομάδα που λαμβάνει σε παροχές. Το γράμμα έλεγε πως το τεστ είναι “επιστημονικά” αποδεδειγμένο πως αναδεικνύει τα δυνατά σημεία της προσωπικότητας του ατόμου και πως παράλληλα με την αναζήτηση εργασίας είναι απαραίτητο να συμπληρώσει και το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Το κυβερνητικό τμήμα που δημιούργησε το πλαστό τεστ προσπαθεί να εφαρμόσει της θεωρίες της συμπεριφοριστικής οικονομίας στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη θεωρία ισχυρίζεται πως η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει δραματικά με μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κάποιες πληροφορίες παρουσιάζονται στο άτομο. Το κυβερνητικό αυτό τμήμα κοστίζει πάνω από μισό εκατομμύριο λίρες και υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον.
Το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων δεν σχολίασε την αξιοπιστία του τεστ αλλά αρνήθηκε πως οποιοσδήποτε θα έχανε τις παροχές του αν δεν το συμπλήρωνε. Ο μπλόγκερ Steve Walker που πρώτος εξέθεσε την αναξιοπιστία του τεστ δήλωσε “Ενώ ακούμε συνέχεια για αυτοκτονίες ανθρώπων που φοβούνται ότι θα χάσουν τις παροχές τους, είναι αποκρουστικό το Υπουργείο Εργασίας να απειλεί ανθρώπους με χαμηλή μόρφωση και γνώσεις υπολογιστών ότι θα χάσουν το εισόδημά τους αν δεν συμπληρώσουν ένα άσκοπο τεστ δημιουργημένο για να τους χειραγωγήσει σε κάποιο είδος θετικής σκέψης”.

[πηγή]

3. Εκκαθάριση αστέγων στη Βραζιλία εν όψει Μουντιάλ 

Φόβοι εκφράζονται πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας προωθεί σχέδιο εξολόθρευσης των αστέγων εν όψει του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, το Εθνικό Κέντρο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των δολοφονιών αστέγων, κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, οι οποίες πρόκειται να φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι.
Οι οργανώσεις που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα αυτά, θεωρούν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την "ωραιοποίηση" πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες και τα αθλήματα, και άρα θα προσελκύσουν σημαντικό αριθμό τουριστών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της πόλης Γκοϊάνια, διενεργούνται έρευνες από τις κυβερνητικές αρχές, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να χρηματοδοτήσει προγράμματα προς όφελος των αστέγων.
Διάβημα στον Υπουργό Προεδρίας σχετικά με το θέμα έκανε και το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και η ένωση Δικαστικών λειτουργών.

[πηγή]

4. 5.1% και τρεις έδρες στην βουλη για το Pirate Party Ισλανδιας

Στην Ισλανδία, το Κόμμα των Πειρατών απέσπασε το 5.1% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου και μπήκε στη Ισλανδική Βουλή με τρεις βουλευτές. Το αποτέλεσμα αυτό, κατατάσσει το νεοσυσταθέν κόμμα ως το πιο επιτυχημένο Κόμμα Πειρατών παγκοσμίως. Η Ισλανδική Βουλή απαρτίζεται συνολικά από 63 βουλευτές που εκπροσωπούν τους 320.000 κατοίκους της χώρας.
Όπως είναι συνηθισμένο σε όποια χώρα οι Πειρατές κατέχουν εκλέξιμες θέσεις, έτσι και στην Ισλανδία δεν αντιπροσωπεύουν παρά την μειοψηφία των ψηφοφόρων. Την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών θα κατέχουν οι βουλευτές του κέντρο-δεξιού κόμματος “Κόμμα Ανεξαρτησίας”.
Τα τρία μέλη του κόμματος των πειρατών που εκλέχτηκαν είναι ο Jón Þór Ólafsson, φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, ο Helgi Hrafn Gunnarsson προγραμματιστής, και η Birgitta Jónsdóttir γνωστή εθελοντής του Wikileaks και πρώην μέλος του Κοινοβουλίου μεταξυ 2009 και 2013.
To Κόμμα των Πειρατών Ισλανδίας δημιουργήθηκε μόλις πριν πέντε μήνες απο τους τρείς προαναφερθέντες σε συνεργασία και με άλλους Ισλανδούς ακτιβιστές του τεχνολογικού χώρου. Το πρώτο Κόμμα των Πειρατών ειχε δημιουργηθεί το 2006 στην Σουηδία με επίκεντρο τις νομοθεσίες για τα πνευματικά δικαιώματα και την ελευθερία στο διαδίκτυο.

[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου