Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Μαΐ 2013

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του ανηλίκου Μπαρζιαμάζ, υπηκόου Αλβανίας, εξέδωσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για την απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών.

Ο ανήλικος μετανάστης συνελήφθη για είσοδο του στην Ελλάδα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα, παρέμεινε κρατούμενος για τρεις μέρες και απελάθηκε χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα του δικαιώματος της αμφισβήτησης της νομιμότητας κράτησής του.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του Μπαρζιαμάζ, καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να τού καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Με μία ακόμη απόφαση του, μετά από καταγγελία του Κετεβάν Τσχαρτισχβίλι, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Ο καταγγέλλων Γεωργιανός υπήκοος υπέστη κακομεταχείριση από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια της κράτησής του μέχρι να απελαθεί.

Το Δικαστήριο τον δικαίωσε μετά από προσφυγή του και καταδίκασε την Ελλάδα επιβάλλοντας της να του πληρώσει το ποσό των 8.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

@polyfimos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου