Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

1 Απρ 2013

αρκεί η έλλειψη σχεδιασμού για να δικαιολογήσει το αλαλούμ με το επικείμενο "σφράγισμα δεκάδων χώρων πολιτισμού" από το Δήμο Αθηναίων;

Σχετικά με το θέμα της επικείμενης σφράγισης δεκάδων χώρων πολιτισμού στον Δήμο Αθηναίων, ο Δήμος εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "Οι 27 από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δεν διαθέτουν κανενός είδους ή τύπου άδεια λειτουργίας. Ενώ συνολικά 50, για διάφορους λόγους, δεν λειτουργούν νόμιμα. Επισημαίνεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν,για να υπάρξει λύση, έστω και προσωρινή."
.
Από την ανακοίνωση του Δήμου, διαφαίνεται οτι η Δημοτική Αρχή κινείται σε κατεύθυνση εύρεσης μιας συμβιβαστικής, έστω και προσωρινής λύσης. "Έχουν προγραμματιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, συναντήσεις τόσο με μεμονωμένους διαχειριστές χώρων πολιτισμού, όσο και με τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, σε καμία περίπτωση όμως, σε βάρος των κανονισμών ασφαλείας και της ορθής λειτουργίας τους. Όλα αυτά άλλωστε θα συζητηθούν και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου (ολόκληρη εδώ).
.
Ταυτόχρονα όμως , δείχνει να  αναπαράγεται από τη Δημοτική Αρχή η λογική της τυπολατρείας, καθώς και το γραφειοκρατικό και διοικητικό χάος το οποίο επικρατεί γύρω από τέτοιου είδους θέματα. Ωσάν να μην γνωρίζε δηλαδή, ο Δήμος Αθηναίων ότι εκατοντάδες καλλιτέχνες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε χώρους της πόλης όπου οι διαδικασίες των υπηρεσιών του αδυνατούν να αδειοδοτήσουν λόγω έλειψης νομοθετικού πλαισίου, κι ενώ θα έπρεπε ο ίδιος ο Δήμος να πρωτοστατήσει στην γραφειοκρατική και νομοθετική ρύθμιση της εκρεμμότητας αυτής, απλά πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, δηλώνοντας "εφαρμόζω το νόμο".
Η μη χάραξη μιας διακριτής γραμμής γύρω από το θέμα, δείχνει στην καλύτερη περίπτωση να κρύβει πίσω της την έλειψη ενός συνολικότερου σχεδιασμού που να αφορά στον χώρο του πολιτισμού στην πρωτεύουσα. Το πλέον λογικό που θα μπορούσε κανείς να αναμένει από μια δημοτική αρχή με όραμα, θα ήταν να προστρέξει η ίδια να προστατέψει και να αναδείξει τόσο καλλιτεχνικές όσο και "επιχειρηματικές", μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δραστηριότητες μικρού βεληνεκούς που προσφέρουν ανάσα στη διψασμένη πόλη.
 Αυτό βέβαια προυποθέτει, όχι μόνο την αναγνώριση του προβλήματος της έλειψης νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την ύπαρξη ενός οράματος για το πως η πόλη θα μπορούσε να ανθίσει καλλιτεχνικά, και τουριστικά ακόμη, από την ύπαρξη δεκάδων μικρών εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, καλλιτεχνικών ομάδων και χώρων παραγωγής πολιτισμού, αντί της τάσης να προτάσσονται "εξ ορισμού", οι γιγαντιαίοι, μεγέθους Mall, και αμφιβόλου αισθητικής, τύπου fast food, επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτισμό. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά λίγες μόνο ώρες από τις χθεσινές εκδηλώσεις των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία Μall στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.   

φωτό από εκδηλώσεις στο στούντιο Κινητήρας που ανήκει στους "επισφαλείς χώρους"


Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση μέσω της οποίας η Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας απαντά στον κ. Καμίνη, αφενός "κανείς δεν ενημερώθηκε για το επικείμενο κλείσιμο των χώρων πολιτισμού", αφετέρου "ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει αυθαίρετα να κατονομάζει ένα μεγάλο αριθμό χώρων ως θέατρα, ενώ είναι σαφές πως ουδεμία σχέση έχουν με θεατρικές σκηνές είναι μια πρωτοφανής υπεκφυγή του θέματος και του κενού στο νόμο". 
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "οι αιτήσεις του Δήμου αφορούν μόνο σε χώρους άνω των 200 θέσεων." "Οι υπόλοιποι τι να κάνουν;" ερωτούν δικαίως οι ενδιαφερόμενοι. Ενώ και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι σαφής μιας και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση (ολόκληρη εδώ) "όταν παραμελεί τα καθήκοντά της εδώ και δεκαετίες και δεν ανανεώνει νόμους ώστε να συμβαδίζουν με την σημερινή πραγματικότητα, πως προχωράει στη σφράγιση πολιτιστικών χώρων στη μέση της σαιζόν;".
.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου